Silmälasit ja syvyysnäkö

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Siiri kysyi 26.10.2013

Sain silmälasit, joissa linssit -0.75 oikeassa silmässä ja vasemmassa 0. Näköni parantui otettuani lasit käyttöön, mutta syvyysnäkö muuttui lähes olemattomaksi. Kun otan lasit pois syvyysnäköni on normaali ja hyvä. Esimerkiksi autolla ajaminen ei onnistu lasit päässä.

Kävin optikolla uudestaan nyt muutaman käyttöpäivän jälkeen, ja siellä todettiin, että silmän tottuminen laseihin vie jonkin aikaa. Minusta selitys kuulosti vähän oudolle, vaikka toki nämä ovat ensimmäiset lasini.

Äidilläni ja muutamilla muilla sukulaisillani on karsastusta, onko mahdollista että minullakin olisi? En usko, että tätä on minulta testattu. Voiko karsastus aiheuttaa syvyysnäön huomattavan heikkenemisen kun laitan nykyiset lasit päähäni?

Minulla on myös silmäpaineet hieman koholla, oikea 25 ja vasen 21. Lääkäri tutki näköhermon ja sanoi olevan kunnossa. Voiko tämä silmänpaine olla yhteydessä syvyysnäköön? Myös, olisiko aiheellista tutkituttaa “koko pää”, koska olen vasta 22 vuotias ja silmänpaineet ovat epätavalliset nuorelle? Kiitos jo etukäteen vastauksista.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Siiri!

Yritän vastata parhaani mukaan kysymyksiisi, vaikka osaan onkin hankala vastata näin netin välityksellä.

Syvyysnäössä tuntuvat muutokset voivat olla uusiin laseihin tottumisesta johtuvia. Olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen Silmälaseihin tai uusiin voimakkuuksiin tottuminen.

Sinun voimakkuuksillasi ilman laseja katsottaessa oikean silmän kuva on todennäköisesti jonkin verran sumeampi kuin vasemman silmän kuva. Näetkö laseilla oikealla vai vasemmalla silmällä paremmin kauas?

Tällä haen sitä, että kun aikaisemmin olet todennäköisesti nähnyt paremmin kauas vasemmalla silmällä ja jos nyt näet lasien ansiosta oikealla silmällä paremmin, niin tämä voi sekoittaa hetkellisesti näkemistä.

Toki taustalla saattaa olla myös piilokarsastusta, joka tulee esille kun molemmille silmille saadaan tarkka kuva silmälaseilla.

Periaatteessa jokaisessa näöntarkastuksessa pitäisi tutkia silmien yhteistoiminta eli esimerkiksi karsastukset. Puhuitteko karsastuksen mahdollisuudesta silmälääkärin tai optikon kanssa?

Syvyysnäköön paineella ei pitäisi olla vaikutusta sinun tapauksessa, koska näköhermonpääsi on ollut normaali.

Näin optikkona en pysty ottamaan kantaa olisiko jonkinlaisille lisätutkimuksille tarvetta paineen tiimoilta. Toki uskoisin, että silmälääkärisi olisi suositellut muita tutkimuksia, jos olisi nähnyt ne aiheelliseksi.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa