Vanhojen linssien vaihtaminen uusiin hengettömiin kehyksiin?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Tuulantei kysyi 21.9.2013

Olen nähnyt kehyksettömiä silmälaseja, Voisiko nykyiset linssini vaihtaa sellaisiin, eli vain nenän päälle ja korvien päälle muovia tai nikkelitöntä matskua?

Joutuu varmasti reunat hiomaan, eikä kovin tanakat tule, mutta mahdollista saada ja hinta? On kaksitehot.

Piilolinssioptikko vastasi 22.9.2013

Hei Tuulantei!

Periaatteessa linssien vaihtaminen uuteen, hengettömään kehykseen voi olla mahdollista, mutta tähän vaikuttaa moni asia.

Yksi onnistumiseen vaikuttava asia on se, että saadaanko linssin optiset mitat kohdalleen uudessa kehyksessä. Vaikka linssien muoto säilytettäisiin entisellään, eli vain reunat hiottaisiin tasaiseksi, ei optisia mittoja saada välttämättä kohdalleen.

Moniteho- ja kaksiteholinsseissä pienetkin heitot optisissa mitoissa voivat tehdä sen, että laseilla ei näe kunnolla eli lasit ovat käytännössä käyttökelvottomat.

Toinen tekijä, joka tulee ottaa huomioon, on linssien materiaali. Ainakaan itse en suosittele hengettömiin silmälaseihin mitään muuta kuin ohennettuja sitkeitä muovimateriaaleja. Jos nykyiset linssisi ovat valmistettu niin sanotusta perusmuovista, ei niitä mielestäni kannata siirtää hengettömään kehykseen rikkoutumisvaaran vuoksi.

Hengettömissä laseissa linssin kiinnitys kehykseen tapahtuu linssin läpi ruuveilla tai muovitapeilla ja tämä vaihe voi rikkoa linssit.

Lisäksi kannattaa myös varmistua siitä, että silmälasien linssien voimakkuus on ajan tasalla ja linssit ovat niin hyvässä kunnossa että ne kannattaa lähteä siirtämään uuteen kehykseen.

Kaikki liikkeet eivät myöskään välttämättä lähde tekemään tällaista vaihtoa, koska heillä ei ole omaa työpajaa. Lisäksi asiaa vaikeuttaa myös se, että jos hiontatyössä tapahtuu jokin virhe ja linssit rikkoutuvat, voi olla mahdoton saada samanlaista linssiä mistään tilalle. Tästä syystä hionta saattaakin monessa paikassa tapahtua asiakkaan omalla vastuulla.

Sinun kannattaakin vierailla optikkoliikkeessä kysymässä asiaa. Näin he näkevät nykyiset linssisi ja pystyvät kertomaan voisiko vaihto olla mahdollinen. Samalla kuulet myös kuinka paljon tämä maksaisi.

Olen kirjoittanut osin aiheesta useammankin kirjoituksen. Löydät linkit niihin tämän kirjoituksen lopusta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit

Kehyksettömien lasien ja nylorkehysten linssien siirtäminen uuteen kehykseen

Kehyksettömien ja nylorkehyksisten lasien linssien muotoilu

Voimakkuudet voivat asettaa rajoituksia kehyksettömien lasien valintaan

Rikkoutuvatko kehyksettömät silmälasit helposti?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa