Optikolta samaa vahvuutta olevat kertakäyttölinssit, vaikka silmissä on eroa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Anniina kysyi 20.11.2014

Kävin uutena käyttäjänä piilolinssisovituksessa ja sain paketin kertakäyttölinssejä jotka ovat vain yhtä vahvuutta vaikka toinen silmäni on -0.25 tai -0.50 paremmin näkevä.

Tekikö optikko oikein?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Anniina!

Uskoisin, että olet saanut mukaasi niin sanotut sovituslinssit ja olet vielä menossa piilolinssikontrolliin.

Valitettavasti sovituslinsseistä ei löydy aina aivan oikeaa voimakkuutta. Tämä johtuu siitä, että niissä ei välttämättä ole kaikkia voimakkuuksia 0,25 välein.

Tällöin voidaan joutua valitsemaan lähinnä oikeaa oleva voimakkuus sen perusteella mitä linsseistä löytyy.

Varsinainen voimakkuus, jolle asiakkaalle tehdään piilolinssimääräys, määritellään vasta piilolinssikontrollissa, johon tullaan koelinssien kanssa.

Toinen mahdollinen selitys asialle on se, että jos sinulla on silmälaseissa hajataitteisuutta, voidaan sitä kompensoida huomioimalla hajataitteisuutta perusvoimakkuudessa. Piilolinsseihin tulee tällöin niin sanottu sfäärinen ekvivalenttivoimakkuus. Selvennettynä tämä tarkoittaa sitä, että linssin voidaan valita tarkoituksella esimerkiksi 0,25:n verran erilainen voimakkuus.

Onko sinulla miinusvoimakkuuden lisäksi hajataitteisuutta silmälaseissa?

Entä miten koet näkeväsi piilolinsseillä?

Joka tapauksessa tämä asia varmasti selviää ainakin piilolinssikontrollissa. Ja kuten jo mainitsinkin, voi voimakkuuksiin tulla vielä muutoksia piilolinssikontrollissa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anniina says

  Kiitos vastauksestasi!

  Optikko ei antanut minulle piilolinssikontrolli aikaa. Piilolinssikontrolliajan tarpeellisuus mainittiin kyllä piilolinssisovitusta varatessa, mutta piilolinssisovituksessa optikko ei maininnut asiasta mitään. Pitäisikö minun siis mennä itse varaamaan kontrolliaika?

  Lisäksi mainitsin, että sain kertakäyttölinssit. Olisin kuitenkin halunnut kuukausilinssit. Optikko ei siis kysynyt mitkä linssit haluan vaan valitsi suoraan kertakäyttölinssit. Minulla ei tietääkseni ole mitään estoa, ettenkö voisi käyttää kuukausilinssejä. Onko minun pakko käydä piilolinssikontrollissa noille kertakäyttölinsseille vai voinko varata ajan suoraan kuukausilinssien sovitukselle?

  • Hei Anniina!
   Nyt vaikuttaisi siltä, että sinun ja optikon välillä on ollut jonkinlainen kommunikaatiokatko.

   En näe mitään järkeä tai tarvetta lähteä sovittamaan sinulle kertakäyttölinssiä kun haluat kuukausilinssit.

   Mielestäni sinun kannattaa olla yhteydessä liikkeeseen jossa kävit sovituksessa. Tässä yhteydessä sinun kannattaa kertoa siitä että olisit halunnut kuukausilinssit ja samalla kannattaa kysyä piilolinssikontrollista. Näin saat ohjeet siitä miten sinun tulisi toimia eli menetkö esimerkiksi kontrolliin linssit silmässä vai silmälaseilla.

   Piilolinssikontrolli on tosiaan todella tärkeä ja vasta siinä saadaan tehtyä varsinainen piilolinssimääräys.