Optometristiksi eli optikoksi voi opiskella Helsingissä Metropolia ammattikorkeakoulussa sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Oulussa.
Optikon työssä toimiminen vaatii optometristin/optikon tutkinnon suorittamista ja Valviran myöntämää laillistusta. Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä ja kesto noin 3,5 vuotta.
Optometristin peruskoulutuksen jälkeen
Peruskoulutuksen jälkeen optikko voi lisäkoulutuksella erikoistua piilolasien sovittamiseen, heikkonäköisten apuvälineiden sovittamiseen sekä työnäkemiseen. Lisäksi optikoiden on mahdollisuus käydä niin sanottu Pro-auctore koulutus jonka jälkeen he saavat rajoitetun lääkkeenmääräämisoikeuden. Koulutuksen jälkeen optikko ei saa määrätä asiakkaalle lääkkeitä, mutta hän saa käyttää vastaanottotoiminnassa silmän pintaa puuduttavia ja mustuaista laajentavia tippoja.
Lisäkoulutuksia järjestävät Oulun seudun ammattikorkeakoulu ja Metropolia. Koulutuksien hinta vaihtelee 1 500 – 3 000 euron välillä.
Koulutuksen maksaa joko opiskelija itse tai hänen työnantajansa.
Joissain tapauksissa optikon ja työnantajan välillä tehdään sopimus, joka velvoittaa optikon työskentelemään kyseisessä yrityksessä tietyn aikaa koulutuksen päättymisen jälkeen.
Käsittääkseni piilolinssien sovitusoikeus ja pro-auctore koulutus sisältyvät parhaillaan opiskelemassa olevien opintosuunnitelmaan. Näin nykyiset opiskelijat saavat nämä oikeudet automaattisesti valmistuessaan optikoiksi.
Velvollisuus ylläpitää ammattitaitoaan
Jokaisella optikolla on velvollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan jatkuvalla ammatillisella täydennyskoulutuksella (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 18 §).
Optikoiden pitää kerätä tietty määrä täydennyskoulutuspisteitä viiden vuoden jaksoissa, mikä tapahtuu pääasiassa osallistumalla erilaisiin koulutuksiin.
Käsitykseni mukaan eri optikoiden välillä on varsin suuria eroja siinä kuinka koulutusvelvollisuus on hoidettu.
Optometria.fi sivuston koulutusrekisteristä on mahdollisuus katsoa kuinka oma optikko on koulutusvelvollisuuden hoitanut.
Optikko vai optometristi?
Samalla kun optikon koulutus muuttui opistoasteen tutkinnosta ammattikorkeakoulututkintoon, muuttui myös tutkintonimike optikosta kansainvälisesti yhtenäisemmäksi optometristiksi.
Optikko ja optometristi tekevät siis aivan samaa työtä. Optikko on valmistunut vanhasta opistoasteen koulutuksesta ja optometristi ammattikorkeakoulusta. Termejä käytetään usein sekaisin ainakin siten, että yhä edelleen optometristejä kutsutaan asiakkaiden puolelta optikoksi.
Mitä optikon työssä vaaditaan?
Optikon työssä vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja, pitkäjänteisyyttä, ongelmanratkaisukykyä sekä kykyä toimia itsenäisesti.
Lisäksi vaaditaan matemaattista ajattelukykyä, mikä auttaa hallitsemaan optiikan lainalaisuudet. Vaikka silmälasien valmistaminen ja huoltaminen tapahtuu nykypäivänä pitkälti isoissa keskuspajoissa, tarvitaan työssä silti käden ja silmän yhteistyötä, huolellisuutta ja tarkkuutta.
Tutkimustilanteessa vaaditaan teknistä osaamista optisten laitteiden käytössä, kärsivällisyyttä, luotettavuutta ja kykyä kuunnella asiakasta.
Menestyminen ammatissa edellyttää jatkuvaa opiskelua ja uuden oppimista, koska uusia tuotteita tulee koko ajan markkinoille. Tietenkin kaupan alalla toimiessa on hallittava myös liiketalouden lainalaisuudet.
Oma optikon koulutukseni
Itse olen valmistunut optikoksi yli 20 vuotta sitten. Olen ollut aina hyvä matemaattista päättelyä vaativissa tehtävissä ja tekniikka ei ole minulle vieras asia. Pidän ihmisten kanssa työskentelystä ja kiireen keskelläkin säilytän kärsivällisyyteni.
Valmistumisen jälkeen olen suorittanut piilolinssikurssin sekä työnäkökurssin eli minulla on oikeus sovittaa piilolaseja sekä toimia asiantuntijana työnäkemiseen liittyvissä asioissa työterveyshuollossa.
Pro-auctore koulutusta en ole vielä suorittanut. Luonnollisesti olen hakeutumassa tähän koulutukseen mahdollisimman pian.
Toki olen osallistunut valmistumisen jälkeen myös erilaisiin muihin täydennyskoulutuksiin kuten optometria päiviin.
Optikon työn palkkauksesta olen kirjoittanut oman kirjoituksen.
Kirjoitus on julkaistu 25.1.2009 ja päivitetty 12.6.2014.
Hei,
Haluaisin aluksi kiittää monipuolisesta ja mielenkiintoisesta blogista! Itselläni on juuri menossa viimeinen vuosi lukiossa ja olen hetken miettinyt tätä alaa ja etenkin Metropoliaa. Oliko opiskelu enemmän käytännönläheistä vai oliko myös teoriaa paljon? Entä oliko opetusmateriaali suomeksi vai englanniksi? Eli haittaako jos ei omaa mitenkään hyvää kielipäätä 😀
Kiitos vastauksesta 🙂
Hei Pia!
Mukava jos blogistani on ollut hyötyä.
Valmistumisestani on jo niin paljon aikaa, että en tunne nykyistä koulutusta kovinkaan hyvin.
Opiskelijoilta ja vastavalmistuneilta kuulemieni kommenttien perusteella koulutus on muuttunut selvästi teoriapitoisemmaksi kuin mitä se oli minun aikana.
Minun opiskeluaikoina esimerkiksi silmälasien valmistamista, eli pajaopintoja, oli huomattavasti nykyistä enemmän.
Optisen alan kirjallisuutta on suomeksi valitettavan vähän tarjolla, eli jonkinlainen kielitaito on varmasti tarpeen opinnoissa.
Ajantasaisinta tietoa optometristin koulutuksesta saat suoraan Metropoliasta esimerkiksi koulutusohjelmavastaava Saija Flinkkilältä.
Hänen yhteystiedot löytyvät täältä.
http://www.metropolia.fi/koulutustarjonta/sosiaali_ja_terveysala/optometria/
Toki olisi mukavaa, jos joku vastavalmistunut tai optikoksi opiskeleva kommentoisi omia kokemuksiaan tähän.
Paljon sun lukion keskiarvo oli kun lähdit hakemaan optikoksi? Ja mitä aineita kirjotit ja mitkä sait niistä?
Vastaanpa optometristiopiskelijana Anonymouksen kysymykseen. Oma lukion päättötodistuksen keskiarvoni oli 9,5 tienoilla. Kirjoitin Pitkän matikan (M), pitkän englannin (E), historian (E), äidinkielen (E) ja ruotsin (E). Opiskelen Oulussa, ja ainakaan siellä ei ole eroa hakijan saamassa pistemäärässä pitkän ja lyhyen matikan välillä. Opinnoissa matikasta ja fysiikasta on hyötyä.
Kiitoksia edellisestä vastauksesta! Minun opiskeluajoistani on jo niin kauan, että arvosanoillani ei ole mitään merkitystä:)
Heippa!
Olen itse hakemassa opiskelemaan optometriaa ja tiedustelisin millaista matemaattista osaamista valintakoe edellyttää? Mitkä matematiikan osa-alueet minun tulisi kerrata? Kuvittelin että pääsykokeet ovat vasta joulukuussa, olen kirjoittanut lyhyen matikan hyvin arvosanoin kuusi vuotta sitten, eli matikasta ei muistissa varmaankaan yhtään mitään. Nyt treenaan geometriaa ja kahdessa puolessa viikossa pitäisi saada palautettua muutkin osiot. Ei olisi siis aikaa lukea “turhia” osioita, joten olen erittäin kiitollinen jos viitsitte kertoa mihin matikan osa-alueisiin koe painottuu?
Hei Janina!
Valitettavasti en tunne nykyistä valintakoetta oikein millään tavalla, enkä osaa antaa minkäänlaista vinkkiä siitä mihin keskittyä.
Omasta valintakokeestani on jo kauan eikä silloin ollut mitään erillisiä matemaattisia kysymyksiä.
Oletko kysynyt koulusta tarkemmin heidän valintakokeen sisällöstä ja painotuksista?
Kiitos vastauksesta. Laitoin koululle sähköpostia asian suhteen, toivottavasti heiltä saisi vähän osviittaa matikan osiosta 🙂
paljonko palkka ois jos pääsis optikoks? onko se vaikeeta jos hakeutuu ammattilukioon lähihoitsuks ja sit sieltä optikoks????
Hei a!
Optikoiden aloituspalkka on ollut 1.12.2010 alkaen 2340 euroa. Luonnollisesti palkka kasvaa vuosien saatossa työkokemuksen ja ammattiosaamisen kehittyessä.
Olen kirjoittanut aiemmin muutamia kirjoituksia optikoiden palkkauksesta.
Optikon työn palkkauksesta
Uutta tietoa optikoiden palkkauksesta
Käsitykseni mukaan optikoksi tai oikeammin optometristiksi ei ole ihan helppo päästä opiskelemaan. Esimerkiksi Metropolian 25 aloituspaikkaa hakee käsittääkseni ensisijaisena hakijana noin 200 hakijaa ja yhteensä hakijoita on noin 600. Näin alalla päästäkseen koulumenestyksen pitää olla hyvä ja lisäksi pääsykokeissa on onnistuttava.
Missään nimessä opiskelemaan pääseminen ei ole kuitenkaan mahdotonta kunhan vain motivaatiota riittää.
Tarkempia tietoja opiskelemaan pääsemisestä löydät Metropolian ja Oulun ammattikorkean sivuilta.
Omassa tuttavapiirissä osa on päässyt ensimmäisellä kerralla opiskelemaan, mutta moni on myös hakenut useamman kerran ennen opiskelupaikan saamista.
Olethan muuten huomannut myös kirjoitukseni optikon työstä?
Hei,
Minkälaista matematiikkaa tarvitaan optikon työssä? Sillä olen tällä hetkellä lukion toisella ja en ole mikään matemaatikko:D. Yläasteen viimeisella luokalla yhdeksännellä minun matematiikan numeroni oli 8. Ja jos nyt numeroina sanottaisiin niin se on pysynyt lukiossakin. Joten onko minulla mitään mahiksia päästä optikoksi?
Otin jotain kursseja terveydenhuollasta onko näistä hyötyä optikon työssä?
Hei Hanna!
Optikon normaalissa työssä ei mielestäni tarvitse olla mikään matikkanero.
Opiskeluaikana matematiikan ja fysiikan hyvästä osaamisesta on kuitenkin valtavasti apua esimerkiksi optiikan kursseilla.
En tunne tarkemmin nykyisen optikkokoulutuksen valintakriteerejä. On kuitenkin hankala uskoa, että nykyinen matematiikan numerosi olisi este opiskelemaan pääsemiselle. Matematiikan numero on kuitenkin vain yksi valintaan vaikuttavista tekijöistä.
Parhaiten hakukriteereistä osataan kertoa varmasti suoraan oppilaitoksissa.
Lisätietoa ja yhteystiedot löydät oppilaitosten sivuilta.
Metropolia
Oamk
Valitettavasti en osaa kommentoida tarkemmin lukiosi terveydenhuoltokurssien hyödyllisyydestä. Omista opiskeluajoistani on jo niin kauan:)
Ja jos joku parhaillaan optikoksi opiskeleva lukee tämän, niin olisi mukavaa kuulla teidän näkemys tähän Hannan kysymykseen.
Jos ei ole toisen asteen tutkintoa niin antaako optisen alan myyjän koulutus (vuoden koulutus) hakupätevyyden optometristin koulutusohjelmaan?
Hei!
Valitettavasti en osaa sanoa onko vuoden kestävä optisen alan myyjän koulutus riittävä pohjakoulutus optometrian koulutusohjelmaan kun toisen asteen tutkintoa tai ylioppilastutkintoa ei ole pohjalla.
Parhaiten sinua osaa varmasti auttaa esimerkiksi Metropolia ammattikorkeakoulun optometrian koulutusohjelman koulutusvastaava Saija Flinkkilä tai opinto-ohjaaja Ritva Liinamaa.
Heidän yhteystiedot löytyvät täältä.
Hei! Lueskelin blogiasi pääsykokeisiin valmistautuessa ja sain paljon kiintoisaa informaatiota ja pohdiskelun aihetta. Pääsin ekalla sisään. Kiitokset ihanasta blogistasi siis:)
Hei Vappu!
Todella mukava kuulla, että blogistani on ollut hyötyä ja apua.
Onnittelut ensimmäisellä kerralla sisään pääsemisestä! Monet joutuvat hakemaan tähänkin koulutukseen useamman kerran ennen opiskelupaikan saamista.
Toivottavasti rakastut optiseen alaan kuten minäkin:)
Mukavia opiskeluhetkiä sekä hauskaa kesää ennen opiskeluja!
Hei ja kiitos hyvästä ja asiallisesta blogistasi, joka on ammentanut minullekin paljon. Pyrin Metropoliaan nyt siis toista kertaa opiskelemaan optikoksi. Lukion keskiarvoni on kohtalainen jotain 8,2 ja YO-kirjoituksissa olen kirjoittanut jotain C-M papereita. Ensimmäisellä kerralla hakiessani olin jo varma, että tätä haluan ja haluan sen nyt, mutta nyt uudelleen ajatellessani olin vielä “raaka” lähtemään opiskelemaan toiseen kaupunkiin. Nyt välivuoden jälkeen energia ja fokus on täysin keskittynyt noihin marraskuussa siintäviin pääsykokeisiin. Nyt on pakko päästä opiskelemaan, niin kauan olen siitä haaveillut. Matemaattiset osiot eivät ole kuitenkaan suurimpia vahvuuksiani, joten se vaatii preppaamista vielä. Miten te muut Metropoliaan sisäänpäässeet valmistauduitte aikananne pääsykokeisiin?
Hei Elina!
Mukavaa kun blogistani on ollut hyötyä!
Toivottavasti joku blogiani seuraava, hiljattain opiskellut aloittanut huomaa kysymyksesi ja jakaa kokemuksiaan.
Omista pääsykoekokemuksistani ei ole valitettavasti enää hyötyä. Kun itse hain opiskelemaan, niin silloin ei ollut Metropoliaa, eikä kyllä edes koko ammattikorkeakoulua.