Optisen myyjän työ

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Optikkoliikkeissä ei työskentele pelkästään optikoita tai optometristeja. Liikkeessä voi työskennellä myös optisia myyjiä, hiojia, silmälääkäreitä ja vastaanottoavustajia.

Silmälääkärit käyvät optikkoliikkeen tiloissa pitämässä yksityisvastaanottoa. Yleensä he eivät kuulu varsinaisesti liikkeen henkilökuntaan, vaan ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia joille optikkoliike tarjoaa työskentelytilat.

Isoissa liikkeissä, joissa on useampia silmälääkäreitä, voi toimia erillinen vastaanottoavustaja. Tällöin vastaanottoavustaja toimii silmälääkärin avustajana mittaamalla asiakkaidenlasien voimakkuudet ja ottamalla henkilötiedot ylös. Tarvittaessa vastaanottoavustaja avustaa myös pienissä toimenpiteissä. Yleisempää on kuitenkin se, että muu optikkoliikkeen henkilökunta tekee nämä avustavat työt ilman erillistä vastaanottoavustajaa.

Tässä kirjoituksissa kerron tarkemmin optisen myyjän työstä.

Optisen myyjän työ

Optisen myyjän pitää tulla hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, koska hän on yleensä ensimmäinen asiakkaiden tapaama henkilö. Hyvä värisilmä ja kiinnostus muodista ovat tärkeitä ominaisuuksia työssä selviämisessä. Lisäksi myyntihenkisyys on toki ehdoton perusedellytys tähän työhön.

Optisen myyjän ammattiin kuuluu kehysten esittely sekä linssien ja muiden optikkoliikkeessä myytävien tuotteiden myynti sekä esittely. Työtehtäviin kuuluu myös tuotteiden hinnoittelemista sekä esillepanoa eli normaaleja myyjän töitä.

Monissa liikkeissä myyjä koulutetaan tekemään myös pieniä perusmittauksia kuten silmäterävälin sekä rajakorkeuden mittaamisen.

Myyjä on voinut saada koulutuksen piilolinssien käytönopastuksen antamiseen. Tällöin hän voi toimia optikon työparina piilolinssisovituksessa olemalla niin sanottu piilolinssiassistentti.

Mikäli liikkeessä on silmälääkärin vastaanotto, voi myyjä toimia myös vastaanottoapulaisena lääkärin vastaanotolla.

Optisen myyjän koulutus

Useasti optinen myyjä saa peruskoulutuksen työpaikalla. Varsinkin aikaisempina vuosina työ oli se, joka opetti myyjät työhönsä. Nykyään Markkinointi-instituutissa on mahdollista suorittaa Myynnin ammattitutkinto optisen alan myyjille.

Erilaisia nimikkeitä

Optikkoliikkeen myyjän työstä käytetään useita nimikkeitä kuten kehysesittelijä, optinen myyjä, optinen erikoismyyjä sekä optiikan erikoismyyjä.

Itse miellän nimikkeet siten että kehysesittelijä ei välttämättä tiedä kovinkaan paljon linsseistä, vaan hänen työhönsä kuuluu kehysten ja aurinkolasien esittely.

Optinen myyjä, optinen erikoismyyjä sekä optiikan erikoismyyjä tekevät kaikkia edellä mainittuja myyjän töitä. Optinen erikoismyyjä ja optiikan erikoismyyjä ovat suorittaneet myynnin ammattitutkinnon optisen alan myyjille. Näitä myyjien nimikkeitä ei ole kuitenkaan mitenkään rekisteröity. Suoraan nimikyltissä olevasta tekstistä ei siis tiedä minkälainen koulutus myyjällä on taustalla.

Yhteistyö optikon ja optisen myyjän välillä tärkeää

Optisella myyjällä ei voida olettaa olevan samanlaista ammattitaitoa optiikan kiemuroista kuin optikolla on.

Tämän johdosta onkin todella tärkeää, että optikko ja myyjä toimivat työparina saumattomasti optikon antaen myyjälle tukea haastavissa optisissa ongelmissa.

Lue myös kirjoitukseni optikon työstä ja koulutuksesta.

Kirjoitus on julkaistu 23.4.2010 ja päivitetty 11.6.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Erinomainen blogi, kiitos!

 2. Hei Nay ja kiitoksia!

  Mukavaa, että blogini miellyttää sinua.

  Mukavaa kevättä:)

 3. Tämä blogisi on ehdottomasti netin paras suomenkielinen tietolähde optisella alalla työskentelystä kiinnostuneelle! Kiitos tästä 🙂

 4. Hei Jem!
  Todella mukavaa kuulla blogistani olevan iloa!

  Tällainen palaute auttaa motivoitumaan blogin pitämiseen jatkossakin.