Piilolinssi hukassa silmässä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Optikkoliikkeeseen tulee aina välillä asiakkaita, jotka uskovat hukanneensa piilolinssin silmään, eivätkä he löydä sitä omin avuin. Optikon tarkastaessa tilanteen selviää kuitenkin lähes aina, että todellisuudessa piilolinssi ei ole enää silmässä.

Yleensä tämmöisissä tapauksissa linssin poistaminen silmästä on ollut hankalaa, mutta linssi on kuitenkin lähtenyt pois asiakkaan huomaamatta.

Tämmöisissä tapauksissa asiakkaan silmä on monesti punoittava ja arka johtuen usein siitä, että olematonta linssiä on yritetty “kaivaa” eri tavoilla pois silmästä. Punoitus ja arkuus puolestaan lisää epävarmuutta siitä olisiko linssi kuitenkin jäänyt silmään.

Ei ole myöskään ollenkaan tavatonta, että ravintolaillan jälkeen asiakas kyllä poistaa piilolinssit, mutta aamulla tätä ei enää muista.

Piilolinssi voi myös oikeasti olla hukassa silmässä

Vaikka piilolinssi ei voikaan millään joutua “silmän taakse” piiloon, on kuitenkin mahdollista, että asiakas ei löydä piilolinssiä omin avuin.

Optikon tai lääkärin tarkastuksessa linssi voi kuitenkin löytyä. Tällöin piilopaikkana on yleensä yläluomen pohjukka, jossa linssi on tiukalla rullalla.

Jos linssiä ei löydy omin avuin, niin tilanne kannattaa aina tarkastaa

Vaikka silmässä oikeasta hukassa oleva linssi on aika harvinaista, kannattaa tilanne kuitenkin aina tarkastaa kun linssin epäilee olevan silmässä.

Mielestäni tämän asian kanssa kannattaa olla hieman “ylivarovainen”. Pahimmillaan silmään hukkunut linssi voi aiheuttaa näköä uhkaavan tulehduksen.

Mikäli asiakas tulee optikolle tarkastamaan tilanteen, niin optikko pystyy etsimään linssiä silmästä mikroskoopin avulla. Samalla tulee varmistettua se, että silmän pinta ei ole rikkoutunut poistoyrityksissä, eikä silmästä löydy myöskään linssin palasia.

Mikäli silmä on kipeä tai voimakkaasti punoittava kannattaa tilanne tarkastaa aina mahdollisimman nopeasti tarvittaessa vaikka päivystyksessä.

Nykyään enemmän piilolinssin silmään hukanneita asiakkaita?

Oma kokemukseni on se, että nykyään tulee vastaan aiempaa enemmän asiakkaita, jotka eivät tiedä ovatko he saaneet piilolinssit pois omin avuin.

Uskoakseni suurin syy tähän on se, että piilolinssejä tilataan netistä ilman piilolinssisovitusta, jossa opetettaisiin myös piilolinssien oikea käyttö.

Tämä linssien sovittamatta käyttöönotto on myös aiheuttanut semmoisen ilmiön, että osalla asiakkaista saattaa olla käytössä aivan liian tiukat linssit. Tämmöisten linssien poisottaminen voi olla todella hankalaa.

Lue myös kirjoitukseni piilolinssien laittamisesta silmään ja poistamisesta.

Kirjoitus on julkaistu 12.2.2012 ja päivitetty 26.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anonyymi says

  Mikä on paras kertakäyttölinssi minulle? Itselläni on kuivat silmät. Optikkoni sanoi nykyisten linssieni Dailies Aqua Comfort Plus olevan kelvot, mutta hänen mukaansa on olemassa ainakin viisi parempaa kertakättölinssiä. Mitkä kertakäyttölinssit toimivat parhaiten kuivien silmien kanssa.

  Mikä on yleisesti ottaen paras piilolinssineste? Aion hankkia halvemmaksi tulevat kuukausilinssit, olen neuvotellut asiasta optikkoni kanssa. Optikosta sain mukaani Piiloset BioTwin-nesteen, en tiedä onko paras mahdollinen.

  Ja vielä, mitkä ovat parhaat kuukausilinssit kuiville silmille?

  Olen varma, että piilolinssituotteissa on eroja, ja että toiset valmisteet ovat yksinkertaisesti toisia parempia. Toivon, ettet vastaa tyyliin: “Riippuu täysin käyttäjästä. En voi nimetä tuotteita.” vaan annat tuoterkin ja nimen.

 2. Hei!
  Valitettavasti minun on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti parasta kertakäyttölinssiä tai piilolinssinestettä.

  Tämä johtuu esimerkiksi siitä että en tiedä voimakkuuksiasi, silmiesi mittoja, käyttötarkoitusta, käyttöaikoja ja sitä kuinka paljon olet valmis sijoittamaan rahaa linsseihin. Lisäksi en pääse tutkimaan silmiäsi, joten parhaan vaihtoehdon nimeäminen on mahdotonta.

  Eri ominaisuuksia voidaan toki vertailla keskenään. Tosiasia on kuitenkin se, että yksi linssi sopii yhdelle asiakkaalle ja on hänelle se paras vaihtoehto, mutta toiselle tämä ei välttämättä sovi.

  Jotain yleistä voin kuitenkin sanoa.

  Kertakäyttölinsseistä mielestäni monelle kuivasilmäisellä on toiminut todella hyvin Acuvuen TruEye ja Dailiesin Total 1. Molemmat linssit ovat silokonihydrogeelimateriaalista valmistettuja linssejä. Hinnaltaan nämä ovat käyttämiäsi linssejä jonkin verran kalliimpia.

  Tällä hetkellä sinulla oleva Dailies Aqua Comfort Plus on hyvä peruslinssi ja myös se toimii monella kuivasilmäiselläkin varsin hyvin.

  Piilolinssinesteissä suosin itse vetyperoksidimenetelmää ja hyvänä nesteenä pidän Ciba Visionin Aoseptia. Osa asiakkaista kuitenkin kokee hankalana sen, että tässä nesteessä linssejä on pidettävä vähintään kuusi tuntia.

  Kuukausilinsseistä kuivalle silmälle soveltuvat myös parhaiten silikonihydrogeelistä valmistetut piilolinssit.

  Itse sovitan paljon Cooper Visionin Biofinity -linssejä sekä Ciba Visionin Airoptix Night&Day Aqua sekä Airoptix Aqua -linssejä.

  Sinulle parhaan mahdollisen linssin löydätte varmasti parhaiten oman optikkosi kanssa.

 3. Anonyymi says

  Voitko poistaa kommenttini? En halua nimeäni julkisuuteen.

 4. Hei!
  Poistin nimesi kommentin yhteydestä.

  En mielellään tuhoa kysymyksiä ja vastauksia, koska niistä voi olla aina muillekin hyötyä.

 5. reetta says

  Hei!
  Sain piilolinssit vasta pari päivää sitten (kävin optikolla), ja olen nyt niitä tässä testaillut.
  Luulisin, että toinen linssi on jäänyt yläluomen alle. Luin, että se tulee yleensä itsestään esiin parin tunnin tai päivän päästä. Jos se ei lähde illan aikana, onko kertakäyttölinssi vaarallista jättää silmään yön yli? Toivottavasti voit vastata ajoissa.

  • Hei Reetta!
   Pahoittelen, että huomasin kysymyksesi vasta nyt kun tilanne on varmasti jo selvinnyt.

   Vastaan kuitenkin kysymykseesi, jos siitä olisi muillekin hyötyä.

   Toki linssi olisi hyvä saada silmästä ennen yötä pois, mutta jos linssiä ei löydy tai sitä ei saa silmästä pois, ei linssiä tarvitse kuitenkaan lähteä poistattamaan esimerkiksi päivystykseen yötä vasten. Tämä edellyttäen tietenkin, että silmä ei oireile merkittävästi.

   Seuraavana päivänä asian voi käydä varmistuttamassa optikkoliikkeessä.

   Miten muuten tilanteesi selvisi?