Piilolinssien käyttö ja käsitteleminen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Yleensä piilolinssien käytön aloittavat ihmiset oppivat käsittelemään piilolinssejä helposti, vaikka osa saattaakin pelätä etukäteen piilolinssien silmiin laittamista ja pois ottamista.

Varmasti jokaisen piilolinssioptikon kohdalle on kuitenkin sattunut asiakkaita, joiden motivaatio opetella piilolinssien käsittelyä loppuu jo alkumetreillä. Yleensä nämä henkilöt pelkäävät koskea omaan silmään eikä linssien saaminen silmiin onnistu. Tällaisia tapauksia on kuitenkin varsin vähän.

Yleensä naiset oppivat piilolinssien käyttämisen miehiä helpommin. Itse uskon tämän johtuvan osittain siitä, että naiset ovat tottuneet meikatessaan työskentelemään silmien alueella. Lisäksi naisilla on keskimäärin pienemmät sormet, mikä helpottaa piilolinssien käsittelyä.

Nuoret ja lapset oppivat linssien käsittelyn yleensä nopeasti varsinkin silloin kun idea linssien hankintaan on lähtenyt lapsen tai nuoren aloitteesta.

Yllättävän usein vanhemmat haluaisivat tulla mukaan käytönopastustilanteeseen antamaan omia neuvomaan lapselle. Oman kokemukseni mukaan homma sujuu yleensä kuitenkin paremmin silloin kun tilanteessa on vain piilolinssien käyttöä opetteleva lapsi tai nuori ja optikko. Toki vanhempikin voi kuitenkin tulla mukaan lapsen näin halutessa. Tällöin vanhemman ei kuitenkaan kannata sekoittaa omilla ohjeillaan lasta.

Hygienia tärkeää piilolinssejä käsitellessä

Ennen piilolinssien käsittelyn aloittamista on erittäin tärkeää pestä kädet huolellisesti mahdollisimman neutraalilla saippualla. Pesemisen jälkeen kädet tulee kuivata nukkaamattomalla pyyhkeellä tai paperilla.

Linssejä kannattaa käsitellä pöydän ääressä siten, että pöydälle on asetettu puhdas paperi. Näin linssien tipahtaminen ei haittaa. Linssejä tulee käsitellä aina sormenpäillä, ei kynsillä.

Kirjoitus on julkaistu 03.06.2009 ja päivitetty 6.1.2014.

Kaikki kirjoitukset piilolinssien käsittelemisestä

Piilolinssien käsitteleminen
Piilolinssien laittaminen silmiin
Piilolinssien poistaminen silmistä
Mistä piilolinssin tietää olevan oikein päin?
Voiko piilolinssejä säilyttää vesijohtovedessä?
Piilolinssien puhdistus ja hoito laiminlyödään liian usein

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anonymous says

  Hei! Meidän perheessä on tullut kinaa siitä, saako kylppärissä suihkuttaa hiuslakkaa ennen, kuin piilolinssejä käyttävä henkilö tulee laittamaan piilolinssejä silmään? Tästä kinastellaan lähinnä siksi, kun aamulla valmistaudutaan päivään minuuttiaikataululla..

  Jos toisen henkilön hiuslakan käyttö ei ole suositeltavaa, mikä olisi sopiva aika jättää hiuslakan käytön ja piilolinssien laittamisen väliin? Eli kuinka nopeasti hiuslakka häviää ilmasta eikä muodosta kalvoa piilonlinssin pinnalle tai vahingoita piilolinssejä/silmää muuten?

 2. Piilolinssioptikko says

  Hei!
  Anteeksi että vastaaminen on kestänyt lomamatkan takia.

  Sopiva aika hiuslakan suihkuttamisen ja piilolinssien silmään laittamisen välillä riippuu paljolti siitä kuinka paljon hiuslakkaa on käytetty. Nyrkkisääntönä voidaan pitää muutaman minuutin taukoa.

  Kylpyhuone ei ole kuitenkaan muutenkaan paras mahdollinen paikka linssien käsittelyyn, koska kosteissa tiloissa on enemmän bakteereja.

  Hyvä vaihtoehto olisikin, että piilolinssien käyttäjä laittaisi linssit silmään muualla. Näin vältettäisiin myös kinastelu kiireisinä aamuina:)

 3. anonyymi2 says

  Hei,

  ajattelin kysyä lissien käyttöön seuraavanlaista asiaa. Itselläni on 1kk linssi menossa, kosteuttava tai sellainen silikoni-hydrogeeli-lissi. Onko haittaa, jos käytän lissiä päivän tai parin yli, jolloin minun pitäisi vaihtaa uusi linssi? Tarkoitan, että 30päivän jälkeen käyttäisinkin vielä samaa linssiä vuorokauden tai kaksi enemmän. En ole käyttänyt kuukausilinssiä joka päivä, on saattanut olla 3 päivänkin taukoja.

  Syy miksi venytän muutamalla vuorokaudella on se, että minulla ei ole vielä uusia, ja ois tärkeää pitää linssejä treffipäivänä 😉

 4. Hei!
  Mikäli käytät yhden kerran kuukauden linssejä päivän tai kaksi ylimääräistä, niin mielestäni siitä ei voi olla mitään haittaa.

  Joten ei muuta kuin iloisin mielin treffeille!

 5. Just thinking says

  Pitääkö kuukausi linssien , linssikotelo vaihtaa tietyin väliaijoin. Voiko silmät tulehtua jos piilolinssit jää vahingossa(esim jos nukahtaa kun kattoo tv:tä)silmiin yön ajaksi, mitä voi siis tapahtua. Kuinka useasti pitää käyttää silmälaseja , kun käyttää piilolinssejä.

  • Hei!
   Piilolinssikotelo pitää ehdottomasti vaihtaa aika ajoin uuteen. Yleensä nestepullon mukana tulee uusi kotelo, eli tässä yhteydessä vanha kotelo on helppo vaihtaa uuteen. Lisäksi piilolinssikoteloita on yleensä myynnissä optikkoliikkeessä myös erikseen.

   Kyllä silmät voivat tulehtua mikäli piilolinssit, joita ei ole suunniteltu yötäpäivää käyttöön, jäävät yöksi silmiin. Toki aina näin ei käy, mutta jokaisessa tällaisessa kerrassa on kuitenkin olemassa jonkinlainen tulehdusriski.

   Mikäli nukahtamista tapahtuu säännöllisesti, kannattaa hankkia yötäpäivää käyttöön soveltuvat linssit. Tällaisten linssien sopivuus varmistetaan optikolla piilolinssisovituksessa.

   Siihen kuinka paljon piilolinssejä voi käyttää, ei ole olemassa jokaiselle sopivaa rajaa. Osa ihmisistä voi käyttää linssejä 6-7 päivänä viikossa. Osalle taas sopiva määrä voi olla 1-2 kertaa viikossa. Tämä on yksi asia minkä optikko määrittelee piilolinssisovituksessa ja piilolinssikontrollissa.