Piilolinssien käytön aloittaminen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Yllättävän monet hieman iäkkäämmät ihmiset ovat vielä tänä päivänäkin uskossa, että piilolinssien käytön aloittaminen vaatii silmälääkärillä käynnin.

Näin ei kuitenkaan enää ole, vaan piilolinssien käytön aloittamiseen riittää optikolla käynti. Aikaisemmin silmälääkärillä piti käydä piilolinssien käyttöä aloittaessa, mutta käytäntö on muuttunut jo noin 20 vuotta sitten.

Tietenkin on tilanteita, joissa optikko saattaa lähettää asiakkaan silmälääkärin vastaanotolle saadakseen silmälääkärin mielipiteen silmän terveyden tilasta. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi jokin lääkitys tai sairaus, joka voi vaikuttaa näkemiseen.

Mikäli optikko havaitsee omassa tutkimuksessaan jotain normaalista poikkeavaa, lähetetään henkilö jatkotutkimuksiin silmälääkäriin. Tällöin silmälääkäri antaa tai ei anna lupaa piilolinssisovitukselle.

Näin siis piilolinssien käyttöä aloittavalle riittää ajanvaraus optikolle.

Mitä optikolla tehdään?

Ensimmäiseksi optikko haastattelee asiakasta ja selvittää milloin ja kuinka paljon asiakas haluaa käyttää piilolinssejä. Samalla selvitetään myös onko asiakkaalla toiveita linssityyppien suhteen.

Samalla optikko kyselee myös mahdollisista yleissairauksista ja lääkityksistä.

Seuraavaksi tutkitaan näkö piilolinssejä varten. Mikroskoopilla tutkitaan silmän ulkoiset osat sekä mitataan silmän pinnan kaarevuus.

Näiden tietojen pohjalta optikko suosittelee asiakkaalle parhaiten käyttötottumuksiin ja silmään sopivat piilolinssit.

Mikäli sovituslinssit löytyvät suoraan varastosta, jatkuu piilolinssisovitus linssin silmään laittamisella. Jos asiakas ei ole käyttänyt aikaisemmin piilolinssejä, asettaa yleensä optikko ensimmäisellä kerralla linssit asiakkaan silmään.

Linssin ollessa silmässä arvioidaan linssin istuvuus ja näkeminen linssillä. Mikäli nämä ovat kunnossa, siirrytään piilolinssien käytön opastukseen.

Monesti käytönopastukseen varataan uusi käyntiaika. Opastuksen saattaa suorittaa optinen myyjä, joka on saanut niin sanotun piilolinssiassistentti-koulutuksen. Käytönopastuksessa harjoitellaan linssin käsittelyä, silmään laittamista ja poisottamista sekä puhdistusta. Kun asiakas osaa itsenäisesti käsitellä linssejä saa hän koelinssit mukaansa.

Linssityypistä riippuen varataan vielä kontrollikäynti noin viikon – kuukauden päähän. Kontrollissa varmistetaan, että linssit soveltuvat asiakkaan käyttöön ja kirjoitetaan asiakkaalle piilolinssimääräys.

Lue myös kirjoitus Minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa?

Kirjoitus on julkaistu 16.6.2009 ja päivitetty 10.10.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Poitsu -80 says

  Hei! Kuinka moni silmälasien käyttäjä käyttää myös piilolinssejä joko säännöllisesti tai satunnaisesti jos laskuista jätetään pois heikkoja laseja käyttävät asiakkaat, jotka voivat muutenkin edes tilapäisesti olla myös ilman laseja (jos ei tarvitse erityisen tarkkaa näköä kuten esim. autoa ajaessa)? Itselläni on lasit noin -5 enkä pärjää edes kävelylenkillä ilman silmälaseja / piilolinssejä joten hankin ekat piilarini silmälasien rinnalle kun sain tarpeekseni huurtuvista laseista. Ihan mielenkiinnosta uutena käyttäjänä kysyn että kuinka paljon meitä piilarien käyttäjiä on prosentteina silmälasien käyttäjistä?

  ps. Oli mukava lukea juttusi piilolinssisovituksesta ja todeta että juuri noin optikkoni menetteli:-)

 2. Hei!
  Anteeksi, että vastaaminen on kestänyt. Blogini vaihtui uudelle alustalle(?) ja tämä on aiheuttanut väliaikaisia päivitysongelmia.

  Optisen alan tiedotuskeskuksen teettämien tutkimusten mukaan säännöllisesti piilolinssejä käyttää noin kaksi prosenttia silmälasien käyttäjistä ja satunnaisesti noin kolme prosenttia.

  Yleisintä piilolinssien käyttäminen yhdessä silmälasien kanssa on naisten ja nuorten sekä nuorten aikuisten ryhmissä.

  Mukava kuulla, että sinulle on tehty piilolinssisovitus huolellisesti!

 3. sessuber says

  Mooi
  Onko normaalia, jos alussa piilolinssien käyttäessä tulee päänsärkyä ja silmien kuivuisuutta ja linssit tuntuu silmissä vähän niinkuin roskat? 😀

  • Hei Sessuber!
   Alkuvaiheessa monet piilolinssien käyttäjät saattavat kokea linssin tuntuvan silmissä. Tämä roskantunne ei kuitenkaan saisi olla sellainen, että se on kokoajan mielessä. Linssit saattavat myös kuivua jonkin verran silmissä käyttöä aloitellessa. Toki toisilla tätä kuivumista on aina piilolinssien kanssa.

   Päänsärky ei ole mitenkään yleinen totutteluoire piilolinssien kanssa. Toki sitäkin voi esiintyä, jos voimakkuudet eivät ole piilolinsseissä aivan oikeat tai ne ovat vaihtuneet selvästi.

   Näistä oireista kannattaa kertoa optikolle jälkitarkastuksen yhteydessä. Tarvittaessa voidaan miettiä olisiko jokin toinen materiaali vähemmän kuivuva. Samalla toki varmistetaan, että linssin istuvuus on kunnossa eikä linssi aiheuta ”roskan” tunnetta silmiin.

 4. Hei!

  Olen käyttänyt piilolinssejä noin kaksi kuukautta. Sunnuntaina aina lepopäivä. Minua hämmästyttää, kun silmissä ylhäällä, eli kun nostaa vähän silmäluomea, niin siellä on isot punaiset verisuonet.

  Eikä lähde pois, vaikka ei käyttäisi piilareita pariin viikkoon. Silmät on muuten normaalit, ei kipua yms. Mikä voisi olla kyseessä? Onko tämä normaalia, että verisuonet näkyvät silmässä ylhäällä oikein paljon?

  • Hei Niko!
   Valitettavasti näin netin välityksellä kun en pääse tutkimaan silmiäsi en pysty sanomaan ovatko silmässäsi näkyvät verisuonet normaaleja vai onko niissä mahdollisesti jotakin normaalista poikkeavaa.

   Toisilla ihmisillä silmän sidekalvolla on enemmän näkyviä verisuonia kuin toisilla. Toki myös esimerkiksi liiallinen piilolinssien käyttö, huonosti istuva piilolinssi tai sopimaton hoitoneste voivat aiheuttaa punoitusta silmiin.

   Mielestäni sinun kannattaa olla yhteydessä liikkeeseen josta hankit piilolinssit. Siellä piilolinssisovituksen tehnyt optikko on todennäköisesti kirjannut tietoihisi sen miltä silmäsi ovat näyttäneet ennen piilolinssien käytön aloitusta.

   Tällä tavalla saadaan selville ovatko piilolinssit aiheuttaneet muutoksen silmääsi vai ovatko verisuonet erottuneet samalla tavalla ennen piilolinssien käytön aloittamista.

 5. Tytti says

  Moi
  Hankin piilolinssit ja nyt on ongelma. Näen nimittäin piilolinsseillä kauas, mutta lähelle en näe hyvin. Esimerkiksi lukeminen ja kirjoittaminen on hankalaa. Minulla on siis miinusta linsseissä. Mistä tämä ongelma johtuu?

  • Hei Tytti!

   Anteeksi, että vastaaminen on kestänyt.

   Miinuspiilolinssien kanssa voi olla hankalampi lukea ja katsella lähelle kuin silmälasien kanssa. Lisäksi osa likinäköisistä eli miinuslaseja käyttävistä on tottunut lukemaan ilman laseja. Laseilla, piilolinsseillä sekä ilman laseja lähelle katsoessa näkövaikutelma on kaikilla eri tavoilla hieman erilainen. Valtaosa kuitenkin tottuu tähän erilaiseen näkövaikutelmaan.

   Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi kuinka kauan olet totutellut piilolinsseihin. Jos sinun on yhä hankalaa nähdä linsseillä mukavasti lähelle, kannattaa sinun käydä keskustelemassa asiasta optikkosi kanssa.