Piilolinssien laittaminen silmiin

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Piilolinssien käytön opetuksessa lähden liikkeelle seuraavien ohjeiden pohjalta etsimään asiakkaan kanssa hänelle sopivinta tapaa laittaa piilolinssit silmään. Piilolinssit saa varmasti silmään suoraan alla olevia ohjeitakin noudattamalla. Useimmilla piilolinssien käyttäjille muodostuu kuitenkin oma tapa käsitellä linssejä ja asettaa ne silmiin.

Piilolinssien laittaminen silmiin

  • Linssi laitetaan oikein päin etusormen päähän kuppimaiseksi ja tarkistetaan linssin olevan ehjä ja virheetön. Linssi kannattaa laittaa niin sanottuun dominoivaan käteen, eli oikeakätisen oikeaan käteen ja vasenkätisen vasempaan.
  • Yläluomi tuetaan linssittömällä kädellä kulmaluuhun siten, ettei luomi pääse liikkumaan. Alaluomi pidetään avoinna linssillisen käden keskisormella tai nimettömällä. Tarkoituksena on siis pitää silmä mahdollisimman avonaisena. Tällöin linssi on helppo asettaa paikalleen.
  • Katse kohdistetaan suoraan piilolinssiin ja linssi laitetaan suoraan silmän värillisen osan päälle. Mikäli tämä tuntuu hankalalta, niin toinen vaihtoehto on katsoa aavistuksen yläviistoon ja viedä linssi osittain värillisen osan ja osittain valkoisen alueen päälle.
  • Linssiä silmään asettaessa sormi on vietävä siis aivan kiinni silmän pintaan ja linssin pitäisi osua kohti suoraan silmään.
  • Kun linssi on tarttunut sormenpäästä silmän pintaan, suosittelen katseen kääntämistä ylä- tai alaviistoon. Vasta tämän jälkeen kannattaa irrottaa ote luomesta ja sulkea silmä hitaasti.

Ensimmäiset räpäytykset kannattaa tehdä varovasti. Liian voimakkaiden räpäytysten aikana mahdollisesti linssin alle jääneet ilmakuplat voivat työntää linssin pois silmästä.

Linssiä ei uskalleta viedä silmään asti tai ote luomista ei ole tarpeeksi napakka

Moni etenkin piilolinssien käyttöä aloittava kokee ongelmalliseksi linssin viemisen silmän pintaan saakka. Usein käy niin, että kaikki menee hyvin siihen saakka kunnes linssi on muutaman millin päässä silmän pinnasta. Tässä vaiheessa alkaa kuitenkin empiminen, eikä linssiä uskalleta viedä loppuun saakka. Tällöin ote luomista herpaantuu ja luomet ja ripset osuvat helposti linssiin.

Toinen melko yleinen ongelma on, että piilolinssien käyttöä aloitteleva asiakas ei uskalla ottaa silmäluomistaan riittävän napakkaa otetta. Sormet ikään kuin ainoastaan lepäävät luomien iholla pitämättä luomea paikallaan.

Kirjoitus on julkaistu 26.05.2009 ja päivitetty 6.1.2014.

Kaikki kirjoitukset piilolinssien käsittelemisestä

– Piilolinssien käsitteleminen
– Piilolinssien laittaminen silmiin
– Piilolinssien poistaminen silmistä
– Mistä piilolinssin tietää olevan oikein päin?
– Voiko piilolinssejä säilyttää vesijohtovedessä?
– Piilolinssien puhdistus ja hoito laiminlyödään liian usein

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa