Piilolinssien silmiin laittaminen ei onnistu?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Juuso kysyi 3.12.2015

Hei!

Ensiksi kiitän loistavasta blogista. Kiitos tästä, täällähän on tietoa vaikka kuinka paljon.

Varsinainen kysymys koskee piilolinssejä.

Olen likinäköinen ja minulla on ollut silmälasit noin 25 vuotta. Viimeiset kymmenen vuotta näkö on pysynyt suunnilleen samana (vahvuudet n. -6 ja -7, tarkastuksessa vahvuudet kasvaneet tai vähentyneet 0,25 viime kerroilla).

Kävin vasta ensimmäistä kertaa piilolinssitarkastuksessa ja -sovituksessa. Sain mukaani viisi linssiä kumpaankin silmään ja harjoittelin kotona linssien laittamista. Olen nyt kokeillut laittaa piilolinssejä kahdesti, ja kumpikin kerta kesti noin tunnin. En ole saanut linssiä toiseen silmään ollenkaan ja olen tuhonnut kaikki viisi sen silmän linssiä. Kolmesta irtosi pala, kun olin pudottanut sen riittävän monesti ja poiminut takaisin. Yhdellä kerralla väsyin yrittämään ja viimeisin yritys päättyi, kun linssi meni yläluomen alle ja jouduin menemään optikolle, joka poisti linssin silmästä. 

Joka kerta ongelma linssien laitossa on sama: saan kyllä painettua linssin silmään eikä ole vaikeaakaan, mutta linssi ei jää siihen, vaan tarttuu sormeen.

En varsinaisesti tarvitse piilolinssejä juurikaan, koska pidän silmälaseista ja ne ovat osa identiteettiäni. 

Kuitenkin joskus piilolinssit olisivat mukavat, sillä en käy esimerkiksi uimahallissa koskaan, koska silmälasit putoavat päästä uidessa ja ilman niitä en näe juuri mitään. 

Olenko toivoton tapaus piilolinssien kanssa? Johtuuko tuo ongelmani silmästä vai teenkö jotain väärin? 

Voinhan toki olla vain käymättä uimassa.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Juuso, mukavaa jos blogistamme on hyötyä!

Oman kokemukseni kautta voin sanoa, että lähes kaikki oppivat piilolinssien käsittelyn. Osalla asiakkaista tämä onnistuu helpommin ja osalla se vaatii kärsivällistä opettelua.

Itselläni ei ole tullut myöskään ikinä vastaan asiakasta, jonka silmissä olisi jotain linssien silmään laittamisen estävää. Toki sitten ihmisillä voi olla muita syitä, joiden takia he eivät voi käyttää piilolinssejä.

Joka tapauksessa omalla urallani vain muutamalla asiakkaalla ei ole kärsivällisyys riittänyt opetella linssien laittoa silmään ja poisottoa. 

Toki mieleen muistuu muutama kerta, jolloin asiakas on luovuttanut ennen kun edes päästy harjoittelua aloittamaan. Linssin silmään laittaminen on ollut näistä asiakkaista niin kamalaa, että he eivät ole sitä halunneetkaan alkaa harjoittelemaan.

Kaikilla linssien käsittelyn oppiminen ei tosiaan kuitenkaan tapahdu helposti, vaan se vie aikaa. Joskus omat asiakkaani ovat käyneet useana päivänä liikkeessä harjoittelemassa linssien silmään laittamista ja poistamista. Tässä ei ole luonnollisesti mitään hävettävää.

Itselläni on sellainen käytäntö, että en anna asiakkaalle linssejä kotiin ennen kun hän on saanut ne liikkeessä itse silmään ja pois ainakin yhden kerran.

Käsittääkseni kaikki optikot eivät kuitenkaan toimi näin, vaan asiakas laitetaan kotiin itsenäisesti opettelemaan.

Saitko optikolla laitettua itse linssit silmään ja poistettua ne?

Mielestäni sinun kannattaa varata uusi aika optikolle piilolinssien käytön opastukseen. Tällöin optikko pystyisi kartoittamaan mistä ongelma johtuu ja neuvomaan vaihtoehtoisen tavan linssien silmään asettamisen.

Toivottavasti löydätte optikon kanssa hyvän tekniikan ja linssien käyttö lähtee sujumaan ja pääset uimahalliinkin.

En yhtään epäile ettekö oppisi piilolinssien käsittelyä. Jos näin kuitenkin kävisi, niin yksi vaihtoehto voisi olla uimalasit vahvuuksilla. Näin hyvää harrastusta ei tarvitsisi jättää näkemisen takia.

Oletko muuten huomannut kirjoitukseni piilolinssien silmään laittamisesta ja pois ottamisesta sekä piilolinssien kanssa uimisesta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Juuso says

  Kiitokset vastauksesta! Kun kävin optikolla piilolinssisovituksessa, sain laitettua linssit kertaalleen paikoilleen ja toiseen silmään kahdestikin. Ensimmäisellä kerralla sain vain toiseen silmään ja toisen laittoi optikko, jonka jälkeen otin linssit pois ja laitoin itse molempiin silmiin. Paljon aikaa se vaati silloinkin, mutta poistaminen onnistui kyllä heti. Ehkäpä varaan tässä vielä uuden ajan optikolle ja menen harjoittelemaan uudelleen.

  Olen lukenut nuo mainitsemasi postaukset. Mm. niistä kiittelinkin tuossa alkuperäisessä kysymyksessä 🙂

  • Hei Juuso!
   Kannattaa ehdottomasti varata vielä aika optikolle piilolinssien käytön harjoitteluun. Tässä ei tosiaan ole mitään hävettävää.

   Oman kokemukseni perusteella siinä vaiheessa kun linssit on saanut 10-20 kertaa silmään ja pois, alkaa käsittely olemaan rutiinia. Optikolla ei toki näin montaa kertaa treenata, joten opettelua jää vielä kotiinkin.

   Pikkuhiljaa käsittely alkaa sujua paremmin ja paremmin, kunhan vain jaksat treenata.