Piilolinssien vesipitoisuus – miksi linsseissä on vettä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osa asiakkaista ihmettelee miksi piilolinssit yleensä sisältävät vettä kun puheeksi tulee piilolinssien vesipitoisuus. Tähän on olemassa ihan looginen vastaus. Piilolinssit sisältävät vettä, koska veden tehtävä on kuljettaa happea silmän sarveiskalvolle.

Silmän sarveiskalvo on silmän uloin kerros, joka saa hapen suoraan ilman kautta. Piilolinssejä käytettäessä silmässä oleva piilolinssi vähentää hapen pääsyä sarveiskalvolle. Tämän takia piilolinssin tulee läpäistä happea, jotta hapenpuute ei aiheuttaisi muutoksia silmän sarveiskalvoille.

Hapenläpäisykyky saavutetaan lisäämällä linssiin vettä, koska vesi kuljettaa happea silmän sarveiskalvolle. Perinteisissä piilolinsseissä on kohtuullisen korkea vesipitoisuus noin 55-75.

Miksi osassa linsseistä on matalampi vesipitoisuus?

Korkea vesipitoisuuskin voi olla ongelma, koska se vaatii myös silmältä paljon kyynelnestettä. Osalle ihmisistä korkean vesipitoisuuden omaavat linssit aiheuttavat kuivumisen tunnetta silmässä.

Tämä on asia, jonka osa asiakkaista ajattelee tavallaan loogisesti juuri toisin päin. He siis kuvittelevat linssien kostuttavan sitä enemmän silmiä mitä enemmän niissä on vettä. Näin ei kuitenkaan siis ole. Korkean vesipitoisuuden omaava linssi vaatii silmältä varsin paljon omaa kosteutta, koska se vetää kyynelnestettä itseensä.

Aikaisemmin oli olemassa matalavesipitoisia linssejä kuivasilmäisyydestä kärsiville. Niiden ongelmana oli kuitenkin huono hapenläpäisy- ja hapenkuljetuskyky. Nykypäivänä perinteiset matalavesipitoiset linssit ovatkin hävinneet lähes täysin markkinoilta.

Aikaisemmin oli myös niin sanottuja korkeavesipitoisia linssejä, joiden hapenläpäisyä parannettiin vesipitoisuuden nostamisella. Nykyään korkeavesipitoisia linssejä korvaa kovaa vauhtia linssimateriaalit, joihin on lisätty silikonia. Silikonin etu on se, että silikoni kuljettaa happea hyvin. Näistä linsseistä puhutaan nimellä silikonihydrogeelilinssit.

Silikonin johdosta linssien hapenläpäisyä on saatu parannettua huimasti, joten linssit ovat silmälle turvallisempi.

Samalla linssien vesimäärää on pystytty vähentämään hapenläpäisyn kärsimättä. Tämän ansiosta linssit toimivat yleensä hyvin kuivista silmistäkin kärsivillä henkilöillä.

Kirjoitus on julkaistu 3.11.2009 ja päivitetty 21.11.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa