Piilolinssinesteen kuljettaminen lentokoneen ruumassa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Salla kysyi 27.11.2014

Hei!

Olen lähdössä opiskelijavaihtoon Nepaliin ja mietin voiko piilolinssinesteen pakata ruumaan?

Käsimatkatavaroihin saa ottaa vain 100 ml pulloja ja niitäkin vain niin monta kuin mahtuu 1 l pussiin. Tämä määrä ei riitä melkein 4 kuukauden matkalleni, joten mietin miten saisin kuljetettua luotettavia linssinesteitä Suomesta (en tiedä miten Nepalissa saa edes ostettua piilolinssinestettä).

Kärsiikö piilolinssineste ruuman paineesta ja kylmyydestä? Onko piilolinssinestettä siis turvallista tai edes mahdollista kuljettaa ruumassa (rinkassa)? Kiitos jo etukäteen!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Salla!

Ainakin itse olen kuljettanut piilolinssinestettä ruumassa ulkomaan reissuilla ilman ongelmia. Toisaalta en osaa arvioida kuinka paljon esimerkiksi ruuman kylmyys vaihtelee lennon pituuden tai konetyypin mukaan.

Itse olen aina halunnut ottaa tutun ja turvallisen sekä varmasti laadukkaan nesteen reissulle mukaan. Yleensä länsimaista kyllä löytyy helposti isojen brändien piilolinssinesteitä, mutta Nepalissa tilanne voi olla tosiaan toinen. Täytyy kyllä myöntää, että en hirveästi tunne Nepalin optista alaa ja mahdollista piilolinssinestevalikoimaa:)

Luonnollisesti käsimatkatavaroihin kannattaa ottaa mukaan pikkupullo piilolinssinestettä, jos tarkoitus on laittaa linssit silmiin lennolle. Lisäksi onhan aina mahdollista, että ruumassa olevat matkatavarat katoavat joksikin aikaa tai jopa kokonaan.

Oikein mukavaa vaihtoa sinulle! Nepali kuulostaa mielenkiintoiselta paikalta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Piilolinssinestettä ei lasketa kosmetiikkanestekiintiöön, vaan sen voi ottaa mukaan matkustamoon eri pussissa kosmetiikan lisäksi, tämän tiedon sain äskettäin turvatarkastuksessa. Finavian sivujen mukaan mukaan myös yli 100 ml:n nesteen saisi ottaa matkustamoon, itselläni oli matkakoko, joten tuota en ole testannut.

  • Hei noer,
   kiitoksia kommentistasi!

   Piilolinssinesteen lentokoneeseen käsimatkatavarana ottaminen on asia, joka käsittääkseni voi vaihdella eri lentoyhtiöiden välillä.

   Itse olen siinä uskossa, että piilolinssineste voidaan jossain tilanteissa katsoa niin sanotuksi lääkinnälliseksi tuotteeksi, jota ei koske 100 ml:n sääntö.

   Varmimmin tilanne selviää olemalla yhteyksissä lentoyhtiöön ennen matkalle lähtöä.

   • Piilolinssiasiantuntija says

    Piilolinssinesteet ovat lääkinnällisiä tuotteita (Medical Device), eivät kosmetiikkaa. Kuitenkin lentokentästä ja turvatarkastusohjeista riippuen voi ongelmia tulla sillä kaikkialla maailmassa lainsäädäntö ja käytännöt eivät ole samoja, ja kaikki nesteet alle 100 ml pulloissa tulee pakata minigrip-pussiin. Varsinkin lentojen vaihdot eri kentillä ympäri maailmaa sujuvat näin paljon helpommin ja ilman selvityksiä. Suosittelisin ruumaan pakkaamista varmuudeksi muovipussiin vuotojen ehkäisemiseksi paineen vaihtelun johdosta ja pikkupulloja käsimatkatavaroihin.

    Piilolinssinesteissä on eroja ja niiden käyttäytyminen kylmässä varmasti riippuu kemiallisesta koostumuksesta. Paineiden vaihtelut voivat aiheuttaa vuotamista. Kannattaa kysyä lämpötilaherkkyyttä suoraan valmistajalta tai tuotteen myyvästä liikkeestä!

    • Kiitoksia asiantuntevasta kommentista!

     Tuo lämpötilaherkkyys on valitettavasti asia, johon tuskin monessakaan optikkoliikkeessä osataan suoraan vastata. Toki asiaa voi kuitenkin selvittää valmistajalta tai maahantuojalta.