Piilolinssien puhdistusneste eli piilolinssineste

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Piilolinssien käyttäjän kannattaa muistaa ainakin kaksi asiaa piilolinssinesteistä.

 1. Piilolinssisovituksessa optikko valitsee aina asiakkaan piilolinsseihin parhaiten sopivan piilolinssinesteen. Nestettä ei siis kannata vaihtaa omin päin. Mikäli valittu neste aiheuttaa ärsytyksen tunnetta silmissä, kannattaa asiasta kertoa omalle optikolle. Tällöin voidaan valita sopivampi neste.
 2. Piilolinssinestepullossa oleva viimeinen käyttöpäivä ei tarkoita sitä, että avattua pulloa voitaisiin käyttää siihen saakka. Merkistä riippuen neste on käyttökelpoista 2-6 kuukautta pullon avaamisesta. Yleensä siis avausajankohta määrittää kuinka kauan nestettä voi käyttää viimeisen käyttöpäivän sijaan.

Miksi ja miten piilolinssinesteitä käytetään?

Piilolinssinesteitä käytetään piilolinssien puhdistukseen ja desinfioimiseen. Nestettä käytetään kaikkien muiden linssityyppien kanssa paitsi kertakäyttölinssien ja jatkuvakäyttöisten linssien. Jatkuvakäyttöistenkin linssien kanssa pitää nestettä kuitenkin käyttää, mikäli linssit poistetaan välillä silmästä.

Nykyään käytetään pääasiassa niin sanottua yksi-nestemenetelmää. Tällöin samalla nesteellä tehdään kaikki puhdistus- ja desinfiointivaiheet.

Silloin kun linssit eivät ole silmässä, pidetään ne piilolinssikotelossa piilolinssinesteessä. Piilolinssejä saa säilyttää vain piilolinssinesteessä. Esimerkiksi vesi tai itse tehty suolaliuos eivät sovellu missään tapauksessa piilolinssien säilytykseen ja puhdistukseen.

Piilolinssien puhdistuksen laiminlyönti voi johtaa vakaviin, jopa näköä uhkaaviin silmätulehduksiin.

Piilolinssinesteen vaatimukset

Piilolinssinesteen tulee puhdistaa ja desinfioida piilolinssit. Nesteille voidaan määritellä tiettyjä vaatimuksia. Nesteen on oltava steriiliä ja bakteeritonta. Nesteen aineosat eivät saa reagoida piilolinssimateriaalin kanssa, eikä neste saa luonnollisesti vahingoittaa silmää tai allergisoida. Lisäksi piilolinssinesteen Ph-arvon tulee vastata kyynelnesteen Ph-arvoa.

Piilolinssinestepullossa on oltava näkyvissä nesteen käyttötarkoitus, viimeinen käyttöpäivä sekä nesteen käyttötarkoitus.

Piilolinssinesteet voidaan jakaa hoitomenetelmän perusteella kemialliseen menetelmään ja hapetusmenetelmään.

Kemiallinen menetelmä

Suurin osa piilolinssinesteistä perustuu kemialliseen menetelmään. Nesteessä olevat kemikaalit puhdistavat ja desinfioivat linssit. Kyseessä on niin sanottu yksi-nestemenetelmä, eli samalla nesteellä tehdään kaikki puhdistus- ja desinfiointivaiheet.

Itse suosittelen kaikille kemiallisen puhdistusmenetelmän käyttäjille mekaanista puhdistusta, eli pintapuhdistusta nesteellä hangaten. Näin siitä huolimatta, että osassa nesteissä on maininta No Rub (ei hankausta). Nykyään varsin moni valmistaja on poistanut nestepulloista No Rub merkinnän.

Pintapuhdistusta suosittelen, koska kemiallinen menetelmä ei ole ilman mekaanista hankausta riittävän tehokas esimerkiksi itiöiden sekä sienien tuhoaja.

Uusiin piilolinssinesteisiin on lisätty kostuttavia aineosia, jotka lisäävät silikonihydrogeelilinssien käyttömukavuutta.

Kemiallisen menetelmän kanssa voidaan käyttää erillistä pintapuhdistajaa, ikään kuin piilolinssisaippuaa, sekä proteiinitabletteja. Pintapuhdistajien ja proteiinitablettien käyttö on vähentynyt samalla kun on siirrytty lyhyen vaihtovälin linsseihin. Lyhyen vaihtovälin linssien kanssa näitä ei yleensä tarvitse käyttää. Pintapuhdistajien ja proteiinitablettien myynti on niin vähäistä, että niitä ei ole saatavissa läheskään kaikilta piilolinssinestevalmistajilta.

Desinfioituminen kemiallisessa menetelmässä kestää nesteestä riippuen 10 minuutista kuuteen tuntiin. Yleensä suositellaan, että linssit ovat yön yli nesteessä.

Hapetusmenetelmä

Hapetusmenetelmään perustuvat hoitomenetelmät ovat vetyperoksidinesteitä.

Niissä vetyperoksidi neutraloidaan joko kotelossa katalyytin avulla tai erillisellä neutralointinesteellä tai neutralointitabletilla.

Vetyperoksidi syväpuhdistaa linssit todella tehokkaasti. Se on myös tehokas sienien ja itiöiden sekä alkueläinten tuhoamiseen. Sen kanssa ei yleensä tarvitse tehdä mekaanista pintapuhdistusta. Tämä menetelmä soveltuu herkkäsilmäisille.

Neutraloitumatonta vetyperoksidia ei saa missään tapauksessa joutua silmään. Vetyperoksidinesteen joukkoon ei saa sekoittaa kemialliseen menetelmään perustuvia nesteitä. Linssien huuhteluun voidaan tarvittaessa käyttää piilolinssien huuhteluun valmistettua suolaliuosta.

Piilolinssineste allergisille ja herkkäsilmäisille

Allergisille ja herkkäsilmäisille iloinen uutinen on se, että Suomessa valmistetut Piiloset -piilolinssien hoitonesteet ovat saaneet ensimmäisinä ja ainoina piilolinssinesteinä Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnuksen käyttöoikeuden.

Oman kokemukseni mukaan monelle allergiselle on sopinut hyvin vetyperoksidipohjaiset nesteet kuten Alconin Aosept.

Allergisillekin löydetään varmasti oman optikon avulla mahdollisimman silmäystävällinen piilolinssineste.

Kirjoitus on julkaistu 15.3.2009 ja päivitetty 21.11.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. marika says

  Hei,

  onko haittaa jos optifree piilolinssineste jäätyy? en tiedä ehtikö omani jäätyä kun unohin 4h autoon kovilla pakkasilla. kylmää neste ainakin oli.

  Entä kun avasin acuvuen piilolinssipakkauksen, niin siinä se linssi oli “rullalla”, ja laitoin sen silmiini, niin näkö oli hyvin epätarkka. Mutta ajattelin että se muotoutuu silmän pinnalla, ja niin ne onkin nyt muotoutunut, että näen sillä paremmin tahi täydellisesti. Pitääkö tällainen linssi heittää pois vai mitä? nämä ovat 2vkon linssejä. olen aika usein havainnut näitä rullalla olevia linssejä ja yleensä heittänyt pois.

 2. Hei Marika!
  Valitettavasti en osaa sanoa varmaa vastausta tuohon piilolinssinesteen jäätymiseen. Neste ei jäädy yhtä helposti kuin vesi, mutta sitä suositellaan säilytettäväksi huoneenlämmössä.

  Itse en käyttäisi nestettä, jos se on päässyt jäätymään. Näin sen takia, koska en tietäisi onko tämä vaikuttanut jotenkin nesteen desinfiointitehoon.

  Varman vastauksen asiaan saat nesteen valmistajalta, jos he vain vastaavat kuluttajien kysymykseen.

  Piilolinssi voi olla pyörähtänyt paketissa esimerkiksi rullalle. Mielestäni linssin voi kuitenkin ottaa käyttöön, jos se avautuu helposti sormien välissä sekä on aivan normaalin näköinen.

  Silloin taas linssiä ei voi käyttää, jos sen joutuu avaamaan väkisin tai se on muuten ”muotopuoli” tai siinä on poreita tai puuttuvia paloja.

 3. hoitaja says

  Hei,

  Olen käyttänyt jo 20-vuotta piilolinssejä ns. vuoden linssejä, joihin olen ollut erittäin tyytyväinen. Tähän asti olen tunnollisesti käyttänyt vetyperoksidipuhdistusta, joka on ollut erittäin tehokas. Nyt harmikseni olen huomannut, ettei liikkeet enää myy tuotetta. Vaikka nyt käytän AO SEPT puhdistusta, se ei kuitenkaan riitä puhdistamaan linssiä riittävästi.Linssit alkavat pian silmissä tuntua karkeilta ja kerää kalvoa pinnalle. Käytän myös proteiininpoisto tabl. aika-ajoin. Linssejä käytän 2-3 x vkossa. Tiedätkö mistä voin yhä ostaa mielestäni parhaimman vetyperoksidi/keittosuolapuhdistuksen linsseilleni?

 4. Hei Hoitaja!

  Valitettavasti en osaa sanoa mistä löytäisit niin sanotun kaksinestesysteemin piilolinssinestettä.

  Kyseisiä nesteitä on kyllä saatavissa ainakin tilauksesta optikkoliikkeisiin, joten sinun kannattaa kysyä jostain liikkeestä voisivatko he tilata haluamaasi nestettä vaikka hieman isomman erän kerralla.

  Uskoisin tämän onnistuvan ainakin jonkin pienemmän liikkeen kautta.

 5. Hei, tilasin piilolinssit netistä ja ne olivat tulleet postilaatikkooni päivällä olin kuitenkin iltavuorossa töissä ja -20astetta pihalla pakkasta ja kaikki linssit ovat kerinneet jäätyä! uskaltaako niitä vielä käyttää? kyseessä kuitenkin yli 100euron tilaus niin ei raaskisi roskiinkaan heittää.

 6. Hei Nina!
  Valitettavasti minulla ei ole kysymykseesi varmaa vastausta suuntaan jos toiseen.

  En osaa sanoa varmasti miten jäätyminen vaikuttaa linsseihin. Itse suhtautuisin tämmöisten linssien käyttämiseen varovasti. Välttämättä en laittaisi kyseisiä linssejä silmään ollenkaan varsinkin jos ne olisivat olleet umpijäässä.

  Piilolinssien ei kuitenkaan pitäisi jäähtyä kovin helposti, koska pakkauksissa oleva neste on steriiliä keittoliuosta eikä vettä.

  Oliko rasioissa oleva neste ihan umpijäässä vai vain jähmeää?

  Itse laitoin kysymyksesi luettuani mielenkiinnosta piilolinssit ulos pakkaseen jäätymään. Kahdeksan tuntia viidentoista asteen pakkasessa ei aiheuttanut vielä mainittavaa nesteen jähmettymistä jäätymistä puhumattakaan.

  Joka tapauksessa linssien kannattaa antaa lämmetä rauhassa, jos ne ovat olleet kylmässä kauan. Missään tapauksessa linssejä ei kannata käsitellä silloin kun ne ovat jäässä.

  Tulevaisuudessa kannattaa varmasti tilata piilolinssit postiennakolla jos mahdollista näin talviaikaan. Silloin linssit eivät joudu olemaan tuntikausia pakkasessa.

 7. Osa oli mielestäni jähmeää ja osa jäässä. Kokeilin tänään linssejä ja tuntuvat kuitenkin ihan hyvältä.