Piilolinssiresepti ja silmälasiresepti

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Hyvin usein ihmiset luulevat, että silmälasireseptin perusteella voi päätellä varmasti myös piilolinssien vahvuudet. Näin ei kuitenkaan ole. Piilolinssejä hankkiessa tulee käydä aina ensin piilolinssisovituksessa.

Miksi reseptit eroavat toisistaan?

Silmälasireseptissä ja piilolinssireseptissä on eroa, koska silmälasit istuvat noin 10-15 millimetrin päässä silmästä ja piilolinssit ovat kiinni silmän pinnassa. Tämä niin sanottu pintaväli aiheuttaa eron reseptien välillä.

Mitä pienempi käytössä olevien silmälasien voimakkuus on, sitä vähemmän voimakkuudessa on eroa silmälasien ja piilolinssien välillä. Likinäköisellä on yleensä vähemmän miinusta piilolinsseissä silmälaseihin verrattuna. Kaukonäköisellä on puolestaan yleensä enemmän plussaa piilolinsseissä silmälaseihin verrattuna.

Silmälasireseptin pohjalta pystytään valitsemaan piilolinssisovituksessa sovituslinssin voimakkuus, mutta se ei ole läheskään aina lopullinen piilolinssien voimakkuus. Tämä arvo on laskennallinen voimakkuus, eikä se tosiaankaan osu aina oikeaan.

Lopulliseen piilolinssien voimakkuuteen vaikuttavat esimerkiksi linssien materiaali ja linssin istuvuus silmässä. Hajataitteisuutta korjaavan toorisen linssin kanssa myös linssin pyörähtäminen silmässä vaikuttaa voimakkuuteen.

Osassa nettikaupoista vääriä ohjeita

Muutamat nettikaupat kunnostautuvat tässäkin väärillä ohjeilla. Niiden sivuilla saatetaan kertoa piilolinssien voimakkuuden olevan aavistuksen silmälaseja heikompi. Miinuslasien käyttäjällä tämä voikin pitää paikkaansa, mutta pluslasien käyttäjille ohje on yleensä aina väärin.

Piilolinssisovitukseen ennen linssien hankkimista

Ohjeeni onkin, että ennen piilolinssien tilaamista kannattaa ehdottomasti varata aika optikon tekemään piilolinssisovitukseen. Aikaa varatessa kannattaa nimenomaan kertoa haluavansa piilolinssisovituksen.

Jos asiakas kysyy piilolinssien voimakkuuksia vasta silmälasitarkastuksen jälkeen, ei täysin varman vastauksen antaminen ole mahdollista ilman piilolinssisovitusta.

Piilolinssisovituksen jälkeen on tärkeää tarkistuttaa silmät vähintään vuoden välein. Silmät muuttuvat koko ajan ja esimerkiksi sama kaarevuus ei välttämättä ole vuodesta toiseen hyvä.

Reseptin mittoja ei saa muuttaa omin päin

Optikon antama piilolinssiresepti on voimassa siihen merkityillä tuotteilla ja voimakkuuksilla. Piilolinssien mittoja tai linssityyppiä ei kannata missään nimessä vaihtaa omin päin.

Toista merkkiä olevassa linssissä saattaa olla samat mitat kuin sovitetussa linssissä. Samoista mitoista huolimatta niiden materiaali voi olla kuitenkin erilainen, eikä linssi välttämättä sovi samalla tavalla kuin asiakkaalle alun perin sovitettu linssi.

Kirjoitus on julkaistu 24.2.2009 ja päivitetty 15.11.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Jukka Pietiläinen says

  Mistä niitä toorisia moniteholinssejä saa?valmistaja? merkki/malli?
  Kun minun optikon mukaan niitä ei ole olemassakaan.??

 2. Toorisia monitehopiilolinssejä valmistaa Cooper Vision ja linssin nimi on
  Proclear Multifocal Toric.
  Linssiä pitäisi olla saatavissa kaikista liikkeistä, jotka myyvät muitakin Cooper Visionin tuotteita.

  Kaikki ketjut eivät välttämättä myy kyseisen valmistajan tuotteita mikäli se ei ole heidän sopimusvalmistaja.

 3. Jussi Salminen says

  “Optikon antama piilolinssiresepti on voimassa siihen merkityillä tuotteilla ja voimakkuuksilla. Mittoja tai linssityyppiä ei saa vaihtaa omin päin.”

  Mitä jos saman merkin linsseistä ei ole netissä saatavana optikon määrämiä mittoja? Voiko kuintekin tilata linssit eri mitoilla. Esim. että BC ja Di mitat ovat pienemmät?

 4. Hei Jussi!
  Löysitko netistä täsmälleen optikkosi määräämän linssin?

  Tällä tarkoitan sitä, että samalla tuotemerkillä voi olla lukuisia erilaisia, eri mitoilla olevia linssejä.
  Esimerkiksi Acuvue on tuotemerkki, jonka linssit Acuvue Oasys ja Acuvue Advance ovat täysin erilaisia linssejä.

  Jos löysit netistä juuri optikkosi määräämän linssin, niin silloin sen mittojenkin tulisi olla automaattisesti samat. Tällöin kannattaa varmistaa optikoltasi, että eihän hän ole esimerkiksi merkannut vahingossa vääriä mittoja.

  Missään tapauksessa linssien halkaisijaa ja kaarevuutta ei kannata itsenäisesti lähteä muuttamaan.

 5. päivi says

  hei! mikä olisi piilolinssieni
  laskennallinen voimakkuus kun laseissa ne ovat -7.25 ja -4.5

 6. Hei Päivi!

  Piilolinssien laskennalliseen voimakkuuteen vaikuttaa silmälasien voimakkuuden lisäksi myös pintaväli, eli silmälasien etäisyys silmästä.

  En siis pysty kertomaan tarkkoja arvoja, koska en tiedä pintaväliä. Tarkat arvot saadaksesi sinun kannattaa varata aika optikolle piilolinssisovitukseen.

  Suuntaa antavat arvot olisi -6,50 ja -4,00. Näillä arvoilla sinun ei kuitenkaan kannata missään nimessä tilata piilolinssejä.

 7. Maija says

  Hei! Olen vuodesta 2006 käyttänyt seuraavanlaisia laseja:
  OD SF -3.00, cyl -0.25 ax 120
  OS SF -3.00, cyl -0,25 ax 55

  Piilolinsseissä käytin voimakkuutta -2.75 molemmissa silmissä.

  Viime syksynä kävin optikolla piilolinssitarkastuksessa. Heiltä sain seuraavanlaisen reseptin:
  O sf -3.50, cyl -0.50 ax 160
  V sf -2.50, cyl -1.00 ax 20

  Minulle siis suositeltiin toorisia piilolinssejä toiseen silmään hajataiton korjaamiseksi. Tämä hajataitto on tosiaan siinä määrin alkanut “pistämään” silmään, että kävin nyt tammikuussa myös toisella optikolla hakemassa silmälasireseptin. Siihen sain arvot:
  Od sf: -3.50, cyl -0.50 ax 155
  Os sf: -3.25, cyl -0.75 ax 10

  Oikean silmän arvot ovat siis lähes tismalleen samanlaiset, mutta vasemman silmän arvoissa onkin jo heittoa. Olen vuosikaudet käyttänyt piilolinssejä aina hieman pienemmillä arvoilla kuin silmälaseissani on. Nyt oikean silmän arvot olisivat samat piilolinsseissä ja silmälaseissa, ja vasempaan silmään pitäisi käyttää toorisia piilolinssejä, joissa on pienempi voimakkuus, kuin mitä olen aikaisemmin käyttänyt (tosin “normaaleilla” piilolinsseillä, ei siis toorisilla). Ovatko näin pienet/suuret heitot silmälasi- ja piilolinssiresepteissä normaaleja?

 8. Hei Maija!
  Viime syksyn ja tammikuun resepteissä on tosiaan eroavaisuuksia toisiinsa nähden.

  Valitettavasti minun on kumminkin mahdotonta kommentoida näin netin välityksellä onko arvojen eroavaisuudet normaaleja. On mahdollista, että näkösi on muuttunut tarkastusten välillä tai sitten jompikumpi tarkastus on ollut virheellinen.

  Yleisperiaatteena voidaan pitää että likinäköisen piilolinssit ovat hieman miedommat kuin sankalasit.

  Jos voimakkuudessa huomioidaan hajataitteisuuden korjaus sen sijaan että käytettäisiin hajataitteisuuden korjaavaa toorista piilolinssiä, voi voimakkuus olla sama tai jopa hieman suurempi kuin sankalaseissa. Hajataitteisuuden korjaavan linssin kanssa Sf-arvo voi olla piilolinsseissä pienempi tai sama kuin kuin sankalaseissa.

  Valitettavasti minun on kuitenkin tosiaan hankala neuvoa tämän paremmin näin netin välityksellä. Helpoiten saat vastauksia kysymyksiisi käymällä siinä optikkoliikkeessä, jossa olet käynyt tarkastuksessa. Tällöin sinun kannattaa ottaa vanhakin resepti mukaan.

 9. Ninnukka says

  Tervehdys!

  Toivoisin vastausta sähköpostiini 🙂 Kävin optikolla ja tällä hetkellä oikean silmäni vahvuus on -6 ja vasemman -5.75. Piilarit kannattaa kuulemma tilata puolta pienemmällä miinuksella eli -5.5 ja -5.25. Miksi puolet pienemmällä?

  Tiedustelee hölmö x)

 10. Hei Ninnukka!
  Vastaan kysymykseen myös tässä blogissa, niin vastauksesta voi olla muillekin iloa.

  Piilolinssien ja silmälasien voimakkuusero johtuu niin sanotusta pintavälistä, eli silmälasit ovat noin 10-15 millimetrin päässä silmän pinnasta kun piilolinssit ovat kiinni silmän pinnassa.

  Tämän johdosta miinusvoimakkuudella olevat piilolinssit ovat miedommat kuin silmälasit ja plusvoimakkuudella olevat vahvemmat kuin silmälasit.

  Ihan pienissä voimakkuuksissa tämä vaikutus on niin pieni, että sitä ei tarvitse huomioida. Tällöin piilolinssit ja silmälasit ovat samaa voimakkuutta.

  Karkeasti jaoteltuna +-4 on voimakkuus, josta lähtien pintaväli huomioidaan.

  Tarkemmin jokaiselle henkilölle oikea piilolinssivoimakkuus määritetään piilolinssisovituksessa.

 11. Hei!
  Minulla on silmälasit seuraavilla arvoilla:
  oikea vasen
  sf -2 -2
  cyl -0,5 -0,5
  ax 60 105

  Samalla tarkastettiin myös piilarit ja niissä optikko sanoi riittävän molempiin -2. Nyt pitkästä aikaa(muutama kk) laitoin piilarit päähän ja minusta tuntuu etten näe niillä mitään, verrattuna laseihin. Vaikuttaako tuo taittovian korjaus niin paljon vai mistä moinen ero näkemisen suhteen? Optikko ei muistaakseni tarjonnut toorisia linssejä.

 12. Hei Manu!
  Hajataitteisuuden korjauksen puuttuminen voi tosiaan aiheuttaa sen, että näkeminen piilolinssien kanssa tuntuu erilaiselta kuin silmälaseilla.

  Sinulla on kuitenkin sen verran vähän hajataittoa, että toorisilla piilolinsseillä syntyisi helposti ylikorjausta.

  Niissä pienin CYL-arvo on 0,75.

  Voi hyvinkin olla, että mikäli käyttäisit piilolinssejä säännöllisemmin, tottuisit näkemiseen myös niiden kanssa.

  Toki sinun kuitenkin kannattaa ottaa yhteyttä optikkoosi, jos näkeminen tuntuu riittämättömältä.

 13. Hei,

  viime näöntarkistuksessa sain reseptin myös piilareille. Halusin kokeilla toorisia linssejä, mutta en mielestäni näe niillä yhtään paremmin kuin samanvahvuisilla tavallisilla piilolinsseillä. Piilarireseptissä pistää silmään kovin erilainen Cyl arvo vasemman silmän osalta. Osaatko sanoa, vaikuttaako arvot oikeilta vai kannattaako kokeilla esim. samoilla Cyl arvoilla kuin silmälasireseptissä?

  silmälasiresepti:
  Oikea Vasen
  Sf -3.25 -4.25
  Cyl -1.00 -1.75
  Ax 105 85
  Piilolinssiresepti
  Sf -3.25 -4.25
  Cyl -0.75 -0.75
  Ax 90 90

  Kiitos!

 14. Hei Timo!
  Kertomiesi arvojen perusteella jäin miettimään miksi piilolinssireseptissä vasempaan silmään on valittu noin pieni hajataitteisuuden korjauksen (cyl) määrä suhteessa silmälaseihin.

  Mielestäni sinun kannattaa kysäistä liikkeestä, josta sait piilolinssimääräyksen, miksi vasempaan silmään on valittu tämä arvo.

  Samalla sinun kannattaa mainita siitä, että et koe hyötyväsi hajataitteisuuden korjauksesta piilolinsseissä.

  Itsenäisesti en kuitenkaan suosittele vaihtamaan arvoja.

 15. Tuomo says

  Terve!

  Olen käyttänyt piilareita pääsääntöisesti vuodesta 2006. Siitä lähtien silmälasit ovat olleet vain iltakäytössä/joskus jos en ole jaksanut piilareita käyttää. Vuodesta 2007 lähtien olen käyttänyt ns. yötäpäivää-linssejä. Eli niitä, mitä voi pitää viikon silmässä kerrallaan.

  Nyt kävin silmälääkärillä (pupillit edelleen lautasen kokoiset 😀 ), silmälääkäri antoi reseptin uusiin silmälaseihin. Hän sanoi, että optikko pystyy laskemaan piilarireseptin silmälasireseptistä.

  Miten se siis käytännössä menee? Tiedot ovat seuraavat:

  OIKEA VASEN
  sf -2,00 -2,75
  cyl -0,25 -0,25
  ax 165 15

  Tiedän siis merkit mitä käytän, olen käyttäny kertakäyttöisiä, kuukausilinssejä ja yötäpäiväälinssejä. Linssin koot jne. ovat siis tiedossa. Pystyykö tuosta siis määrittämään piilareiden vahvuuden? Viimeisimmät piilarini ovat olleet Oikea -2,5 Vasen -3,0. Tuntuu, että niihinkin saisi laittaa lisää vahvuuksia. Onko se ristiriidassa sen suhteen, että piilarit olisivat vahvuudeltaan heikommat kuin silmälasit?

  Kiitos vastauksestasi!

  -Tuomo

 16. Hei Tuomo!
  Optikko pystyy kyllä laskemaan silmälasien voimakkuudesta niin sanotun laskennallisen piilolinssien voimakkuuden. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että tällä perusteella ei kannata vielä hankkia piilolinssejä, vaan ne tulee sovittaa silmään piilolinssisovituksessa, jolloin myös oikea vahvuus varmistuu.

  Sovituksessa aloitan tällä laskennallisella voimakkuudella, mutta tarvittaessa teen tarkastuksen pohjalta hienosäätöä voimakkuuteen. Missään nimessä voimakkuuden muuttuminen sovituksessa ei ole mitenkään harvinaista.

  Asiakkaan on hankala tietää varmasti milloin laseihin tai piilolinsseihin tarvitsee oikeasti lisää vahvuutta, koska myös liian vahvat lasit tai piilolinssit voivat tuntua käytössä siltä, että vahvuutta olisi liian vähän.

  Suosittelisin sinua varaamaan ajan optikolle piilolinssikontrolliin. Siinä voidaan varmistaa piilolinssivoimakkuus sekä piilolinssien muut mitat.

  Silmän mitat voivat muuttua vuosien saatossa, eli linssien istuvuus ei välttämättä ole paras mahdollinen vaikka linssit tuntuisivatkin hyvältä.

 17. mietteliäs says

  Hei!

  Piilolinssini vahvuudet ovat suuremmat kuin silmälasieni, koska oikean ja vasemman silmän vahvuudet ovat erilaiset,. (oikeassa on noin -4,00 ja vasemmassa noin -1,00/-1,50) Näitä vahvuuksia ei voitu silmälaiseihin laittaa, koska ero olisi ollut liian suuri, joten nyt vahvuudet ovat silmälaseissa oikeassa silmässä n. -3,00 ja vasemmassa n. -1,00/-1,50.

  Kysymykseni siis kuuluu: onko silmilleni haittaa, jos käytän piilolinssejä puolet viikosta ja silmälaseja puolet? Yhteisnäkö silmilläni on hyvä, käytin silmälaseja tai piilolinssejä.

 18. Hei Mietteliäs!
  Sinun tilanteessasi silmälasien oikean silmän voimakkuus on täytynyt alikorjata, koska silmien välillä on isohko voimakkuusero. Jos laseihin olisi laitettu oikeat voimakkuudet olisi aivojen ollut liian hankala tulkita oikeasta ja vasemmasta silmästä tulevaa kuvaa.

  Tällöin oikean silmän kuva olisi ollut huomattavasti pienempi kuin vasemman.

  Piilolaseilla tämä pienennysvaikutus ei ole näin suuri, joten niihin on voitu laittaa niin sanottu täyskorjaus molempiin silmiin.

  Voit siis käyttää piilolinssejä kuvailemallasi tavalla, vaikka niissä onkin erilaiset voimakkuudet kuin yleensä piilolinsseihin laitetaan.

 19. Vaikuttaako piilolinssien malli/merkki piilolinssien sopivaan voimakkuuteen? Tai voiko hajataiton korjaus piilolinssillä vaikuttaa perusvoimakkuuksiin?

  Esimerkiksi. Silmälasien (molemissa silmissä samat arvot) voimakkuus -4.75 ja hajataiton korjaus -0.5. Vanhoille hajataittoa korjaamattomille piilolinsseille saatiin tarkistuksessa kokeilemalla sopivaksi voimakkuudeksi -4.5 ja hajataiton korjaus molemmille silmille asetettiin -0.75.

  Sitten uusilla päivitetyillä vahvuuksilla ja erimerkkisillä hajataittoa korjaavilla piilolinsseillä ( -4.5 ja -0.75) saatin sopivaksi voimakkuudeksi -4.0 ja hajataiton korjaus -0,75.

  Eli miksi voimakkuudet tipahtivat noin paljon hajataittoa korjaavalla linsillä verrattuna tavalliseen?

  Tarkistuksien välillä aikaa alle kuukausi.

 20. Hei Mane!
  Ymmärsinkö oikein, että hajataittoa korjaamattomissa linsseissä voimakkuus on -4.50 ja hajataittoa korjaavissa piilolinsseissä voimakkuus on -4.00 ja sylinteri -0.75 ja silmälaseissa voimakkuus on -4.75 cyl -0.50?

  Mikäli ymmärsin voimakkuudet oikein, voi piilolinssien voimakkuusero selittyä osaltaan erimerkkisestä piilolinssistä. Toinen voimakkuuteen vaikuttava tekijä on se, että jos hajataitteisuutta ei korjata valitaan voimakkuudeksi niin sanottu ekvivalentti voimakkuus. Tämä on ikään kuin kompromissi, jossa on otettu aavistuksen huomioon hajataittoa.

  Hajataittoa korjaavissa piilolinsseissäsi näyttäsi siltä, että sf-arvoa on ehkä hieman alikorjattu ja cyl-arvoa on jouduttu hieman ylikorjaamaan. Tämä johtunee siitä, että piilolinsseihin ei ole saatavissa 0.5 hajataitteisuuden korjausta. Silmälaseihin hajataiton korjauksen saa 0.25 välein, mutta piilolinsseissä korjaus alkaa yleensä 0.75:stä tai 1.0:sta ja yleensä korjauksia on saatavissa puolen numeron välein.

  Näetkö linsseillä kuitenkin hyvin?

 21. Moro,

  Niin siis ihan ensin oli -4.75 air optixsit —> sitten -4.5 -0.75 biofinityt, joilla siis testattiin näkö uudelleen ja saatiin arvoiksi tuo -4.0. Linssejä ei vielä ole mutta toivotaan, että näen niillä kunnolla kun saapuvat.

  Kiitoksi vastauksesta.

 22. Hei Mane!
  Voimakkuudet vaikuttavat kyllä ihan loogisilta. Uskoisinkin sinun näkevän uusilla linsseillä hyvin.

 23. sanni says

  Kauko lasit
  Oikea: -1,75 -0,75 95′
  Vasen:-1,75 -0,50 105′
  Millaiset piilolinssit ei noilla arvoilla löydy kiitos

  • Hei Sanni!

   Kyseiset arvot ovat silmälasiesi voimakkuudet. Näillä arvoilla ei voida tilata suoraan piilolinssejä.
   Olenkin kertonut tässä kommentin päällä olevassa kirjoituksessa miksi piilolinssejä ei voi tilata silmälasien voimakkuuksien perusteella.

   Mikäli haluat lähteä kokeilemaan piilolinssejä, sinun pitää varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Optikko pystyy kertomaan minkälaiset linssit ja voimakkuudet toimisivat sinulla parhaiten. Samalla optikko neuvoo ja opastaa sinua linssien käyttöön liittyvissä asioissa.

 24. Utelias says

  Hei
  Kuinka vahvoja – merkin piilolinssejä valmistetaan? Voimakkuuksia minulla on:
  Oikkea -18
  Vasen -16
  Tiedän ettei noin vahvoja piilareita ole, eikä ilmeisesti samoilla lukemilla tarvitsekkaan olla, mutta osaatko sanoa kuinka lähelle voisi päästä?
  Kiitos, jo etukäteen

  • Hei Utelias!

   Tilanne ei ole noin huono voimakkuuksien suhteen kun uskot. Piiloinssejä löytyy miinusvoimakkuudella jopa -30 dioptriaan saakka. Läheskään kaikista linssityypeistä ei kuitenkaan löydy näin isoja voimakkuuksia.

   Yleensä lyhyen vaihtovälin eli niin sanotuista kuukauden vaihtovälin linsseistä sekä 3-6 kuukauden vaihtovälillä olevista linsseistä löytyy isompia erikoisvoimakkuuksia.

   Kertakäyttölinsseissä vahvin mahdollinen linssi taitaa olla Acuvue tuoteperheen 1-Day Acuvue moist -linssin voimakkuus -12.

   Sinun voimakkuudella linssit on saatavissa esimerkiksi CooperVisionin Biofinity XR ja Novalensin Saphir Rx sarjasta.

   Halutessasi aloittaa piilolinssien käytön, kannattaa sinun varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Täällä selviää minkälaiset linssit toimisivat sinulla parhaiten. Samalla optikko opastaa ja ohjeistaa sinua myös piilolinssien käyttämiseen liittyvissä asioissa.

   Olen muuten kirjoittanut aiheeseen liittyvän kirjoituksen Millä voimakkuuksilla piilolinssejä on vielä saatavissa.