Piilolinssit ilmaiseksi vai piilolinssien kokeilu veloituksetta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aika ajoin törmää piilolinssien markkinointiin, jossa luvataan piilolinssit veloituksetta tai piilolinssikokeilu veloituksetta.

Osa asiakkaista on ymmärtänyt ihan ymmärrettävästä syystä, että hän saisi piilolinssisovituksen ja piilolinssit ilmaiseksi. Näin ei kuitenkaan ole. Sinällään mainoksissa tarjous on kerrottu periaatteessa selvästi. Esimerkiksi televisiomainosten lopussa olen nähnyt seuraavat lauseet:

”Kokeile linssejä veloituksetta optikkosi luona”

tai

”Maksat sovituksesta ja mahdollisesta näöntarkastuksesta syntyneet kustannukset”

Omien kokemusteni perusteella mainoksissa kannattaa olla kuitenkin äärimmäisen tarkkoina termejä “veloituksetta” tai ”ilmainen” käytettäessä.

Veloitukseton kokeilu ei tarkoita ilmaisia piilolinssejä tai ilmaista piilolinssisovitusta

Käytännössä mainoksessa luvataan, että asiakas voi käydä optikkoliikkeessä kokeilemassa piilolinssejä. Tällöin optikko laittaa asiakkaalle sankalasien voimakkuuksien pohjalta piilolinssit silmään ja asiakas saa jonkin aikaa katsella linssien kanssa. Lopuksi optikko sitten poistaa linssit silmästä. Toki myös asiakas voi laittaa itse laittaa linssit silmään, jos piilolinssien käyttäminen on tuttua.

Tarjous ei siis sisällä piilolinssisovitusta, käytönopastusta tai näöntarkastusta. Tämän kokeilun perusteella optikko ei voi kertoa asiakkaalle sopivatko piilolinssit hänelle.

Kampanja on selvästi suunnattu henkilöille, jotka miettivät miltä piilolinssit tuntuvat silmissä ja pohtivat niiden hankkimista. Tällä tavalla asiakas pääsee kokeilemaan miltä linssit tuntuu silmässä.

Henkilökohtaisesti suhtaudun tällaisiin kampanjoihin kaksijakoisesti.

Toisaalta tämä on hyvä tapa saada ihmiset tietoiseksi siitä, että valtaosan näkö on korjattavissa piilolinsseillä. Aika moni ihminen miettii linssien kokeilua, mutta ei uskalla tulla varsinaiseen sovitukseen tai luulee, että piilolinssit eivät ole mahdolliset hänelle.

Pari tekijää kuitenkin arveluttaa tässä markkinoinnissa.

Ensimmäinen ja suurin syy on se, että moni asiakas saattaa kokea tulleensa huijatuksi, kun heille selviää liikkeessä mitä ilmainen kokeilu todella tarkoittaa. Oma ehkä aavistuksen pessimistinen mielikuvani mainosviestin ymmärtämisestä on se, että yleensä ihmiset haluavat tajuta mainoksen viestin itselleen edullisimmalla tavalla.

Toinen seikka on se, että joku saattaa luopua piilolinssien hankinnasta, jos kokeiltu linssi ei tunnu hyvältä silmässä. Tämä on kuitenkin täysin mahdollista, koska kokeilua varten ei mitata silmien kaarevuuksia eikä linssiä soviteta muutenkaan asiakkaan silmään. Tämän takia kokeiltu linssi voi olla täysin sopimaton asiakkaalle.

Yhteenvetona sanoisin, että silloin kun pitkään piilolinssien hankkimista miettinyt asiakas käsittää kampanjan viestin oikein ja rohkaistuu kampanjan ansiosta kokeilemaan piilolinssejä, on mainos toiminut hyvin. Tämä edellyttäen tietenkin, että asiakkaan silmään sattuu vielä oikeanlainen, mukavalta tuntuva linssi.

Mielestäni väärinymmärryksen vaara on kuitenkin varsin suuri. Tämmöinen markkinointi ei myöskään paranna käsitystä optikkoliikkeiden harhaanjohtavasta mainonnasta.

Kirjoitus on julkaistu 6.6.2010 ja päivitetty 8.11.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa