Piilolinssit ja kostutustipat

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Varsin moni piilolinssien käyttäjistä kärsii silmien kuivumisesta, mikä hankaloittaa piilolinssien käyttämistä.

Tästä olen kertonut tarkemmin kirjoituksessani Kuivat silmät ja piilolinssit.

Kuivasilmäisyys voi pahimmillaan jopa tehdä piilolinssien käytön mahdottomaksi. Toisilla kuivumista on koko ajan ja toisilla vain tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi voimakkaasti ilmastoidussa tilassa silmät kuivuvat helposti.

Markkinoilla on useita kuiville silmille soveltuvia linssimateriaaleja kuten erilaisia silikonihydrogeelimateriaalista tehtyjä linssejä. Tämmöistenkin linssien kanssa saattaa kuitenkin esiintyä kuivumisoireita.

Kuivasilmäisyydestä kärsivät voivatkin käyttää kostutustippoja tuomaan lisämukavuutta linssien käyttöön.

Päätin kirjoittaa tästä oman kirjoituksen, koska aiheesta liikkuu turhan paljon vääriä käsityksiä. Osa ihmisistä on väärässä luullessaan, että piilolinssien kanssa ei voi käyttää kostutustippoja. Osa ihmisistä puolestaan uskoo kaikkien kostutustippojen sopivan piilolinssien kanssa, mikä ei tämäkään pidä paikkaansa.

Kaikki kostutustipat eivät sovellu piilolinssien kanssa

Nykypäivänä on markkinoilla kymmeniä erilaisia kostutustippoja. Kaikki näistä eivät sovellu käytettäväksi piilolinssien kanssa tai käytössä on tiettyjä rajoituksia.

Osa kostutustipoista on laitettava linssittömään silmään ja tippojen laiton jälkeen on odotettava valmisteesta riippuen 10-30 minuuttia ennen linssien silmään laittoa.

Eräät kostutustipat soveltuvat puolestaan koville linsseille, mutta eivät pehmeiden linssien kanssa käytettäväksi.

Paras kostutustippa ilman rajoituksia oleva

Mielestäni paras kostutustippa piilolinssien käyttäjälle on sellainen, jota voi käyttää pitkin päivää ilman rajoituksia myös linssin ollessa silmässä. Tietääkseni lähes kaikki optikkoliikkeissä myytävät kostutustipat ovat tällaisia.

Optikkoliikkeissäkin kostutustippojen valikoima saattaa olla nykypäivänä varsin laaja. Valikoima saattaa koostua kerta-annos pipeteistä, perinteisistä pullossa olevista tipoista sekä niin sanotusta libosomisuihkeista. Tippoja löytyy myös nestemäisempinä ja geelimäisempinä vaihtoehtoina.

Aiemmin olen kirjoittanut muun muassa Piiloset BioDrop –kostutustipasta.

Apua kostutustipan valintaan apteekista tai optikkoliikkeestä

Kostutustippojen erilaisten ominaisuuksien takia niiden valinnassa kannattaa käyttää aina apteekkien tai optikkoliikkeiden henkilökunnan apua.

Vähintään kostutustippaa valitessa kannattaa tiedostaa, että kaikki tipat eivät tosiaan sovellu ollenkaan piilolinssien kanssa käytettäväksi. Mikäli asiasta ei ole mitään mainintaa tuoteselosteessa, niin asia kannattaa varmistaa ennen käytön aloittamista

Kannattaa myös muistaa, että kaikki tuotteet eivät sovellu kaikille. Kostutustipoissakin on siis eroja, eikä kaverilla toimiva vaihtoehto sovi välttämättä sinulle.

Kirjoitus on julkaistu 28.6.2010 ja päivitetty 27.11.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa