Piilolinssit ja nuoret

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osalle nuorista silmälasien käyttäminen on mahdoton ajatus, vaikka näkö olisi heikentynyt selvästi. Pahimmillaan nuoret peittelevät näön heikentymistä, eivätkä edes omat vanhemmat huomaa asiaa.

Tästä kirjoitin jo aiemmin oman kirjoituksen Tietävätkö vanhemmat onko nuorella ongelmia näkemisen kanssa?

Pahimmillaan nuoret saattavat pyrkiä välttämään silmälasien käyttämistä tilaamalla piilolinssit netistä omin päin ilman asianmukaista piilolinssisovitusta. Piilolinssejä saatetaan ostaa myös jostain nuorisoliikkeistä ilman, että omat vanhemmat tietävät asiasta yhtään mitään.

Vanhempien tulisi kuitenkin olla tietoisia mikäli omat lapset käyttävät piilolinssejä. Lisäksi vanhempien tulisi ainakin tiedostaa, että piilolinssejä ei missään nimessä saa käyttää ilman optikon tekemää piilolinssisovitusta.

Huomaavatko kaikki vanhemmat jos nuoren silmät ovat joku päivä eriväriset?

Mielestäni värilliset piilolinssit ja crazy-linssit aiheuttavat eniten ongelmia nuorille.

Pahimmillaan kosmeettisia linssejä tilataan ilman, että optikko on tarkastanut miten linssit sopivat nuoren silmään. Lisäksi linssien hoito ja puhdistus voivat olla aivan retuperällä. Pahimmillaan tästä voikin seurata pahoja tulehduksia silmään.

Valitettavaa on, että osa värillisiä tai crazy-linssejä myyvistä nettikaupoista eivät suosittele sivuillaan kovin voimakkaasti optikon tekemää tutkimusta ennen tilaamista. Pahimmillaan osa nettikaupoista väittää heidän linssiensä sopivan lähes kaikille, mikä ei missään nimessä pidä paikkaansa.

Piilolinssien käyttäminen ja käyttöajoissa pysyminen

Vaikka nuorelle olisikin tehty piilolinssisovitus ja käytössä olisi oikeanlaiset piilolinssit, voi ongelmia aiheuttaa sovituissa käyttöajoissa pysyminen.

Mielestäni vanhempien tuleekin seurata aktiivisesti kuinka paljon nuori käyttää piilolinssejä. Varsin helposti käy niin, että jotain tiettyä harrastusta varten hankittuja piilolinssejä käytetäänkin koko valveilla oloajan. Näin siitä huolimatta, että optikon kanssa olisi sovittu muutamasta käyttökerrasta viikossa. Tällöin käyttö ei enää välttämättä olekaan silmille turvallista.

Varsin monesti piilolinssikontrollissa piilolinssien käytön määrää kysyessä nuoret ja mikseivät myös vanhemmatkin, vähättelevät omaa linssien käyttöänsä. Tarkemmassa haastattelussa saattaa kuitenkin selvitä, että asiakas ei edes muista koska hänellä olisi ollut edellinen välipäivä linssien käytössä.

Vaikka piilolinssit ovatkin kehittyneet vuosien ja vuosikymmenten aikana, tulee siitä huolimatta kiinnittää huomiota linssien käyttöaikoihin, puhdistukseen ja säännöllisiin kontrolleihin.

Valitettavasti osalla vanhemmista on vähättelevä asenne piilolinssien haittoihin ja vaaroihin. Usein tällaisilla henkilöillä on ollut piilolinssit itsellään vuosia ja he uskovat tietävänsä kaiken piilolinsseistä ja niiden käyttämisestä.

Valitettavan usein vanhempien omat käyttötottumukset ja ohjeet voivat olla kuitenkin vanhentuneita ja vääriä.

Lue myös kirjoitukseni piilolinssien käytöstä ja siitä minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

Kirjoitus on julkaistu 05.08.2011 ja päivitetty 9.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Jenna says

  Hei! (: Luin aikaisemman tekstisi piilolinssin sovituksesta,ja minulla olisi tiistaina (16.8.11) piilolinssin sovitus. En kommentoinut kyseiseen tekstiin,koska en tiennyt olisitko huomannut sen sieltä,olihan tekstisi julkaistu jo yli vuosi sitten. Mutta Kysymykseni oli,että saako piilolinssien sovituksesta mukaan piilolinssit,ja jos saa ovatko ne kerta vai kuukausipiilarit? 🙂

  Kiitokset jos vastaaat 🙂

 2. Hei Jenna!
  Huomaan kyllä kysymykset vanhemmistakin kirjoituksista, mutta sopii kysymyksesi tämänkin kirjoituksen yhteyteen.

  Jos optikolta löytyy sinulle voimakkuuksien ja muiden mittojen puolesta sopivista linsseistä sovituslinssit saa asiakas ne yleensä heti mukaan. Aivan kaikkia linssityyppejä ja voimakkuuksia ei välttämättä liikkeestä kuitenkaan löydy, vaan ne joudutaan tilaamaan erikseen.

  Sovituslinssit annetaan asiakkaalle sen mukaan mihin linsseihin olette päätyneet sovituksessa. Jos haluat käyttää siis kertakäyttölinssejä jatkossakin, niin sinulle sovitetaan kertakäyttölinssit ja saat ne myös mukaasi.

 3. Linda says

  Hei! Kiitos mahtavasta blogista 🙂 sain eilen ensimmäiset piilarini(ongelmana oli likinäkö) ja nyt näen kauas hyvin. Kuitenkin tänään koulusss aamutunneilla 8-10 en nähnyt kunnolla lähelle,esim lukea kirjasta. Mutta tuossa 10 jälkeen näin jo selvästi.. Johtuuko tämä siitä että tämä oli ensimmäinen päivä piilareitten kanssa ja ettei silmäni Ole vielä tottuneet niihin? Vai?
  Muuten linssit tuntuvat hyvältä silmässä,mutta aamutunneilla koulussa kaverini sanoi,että silmäni ovat hieman punaiset,
  Se meni ohi kuitenkin alle tunnissa. Aamulla pistin vasemman silmän linssin vahingossa väärinpäin,huomasin heti kun tuntui että oli roska silmässä,ja otin linssin nopeesti pois.voisiko tuolla olla osuutta edellämainittuihin asioihin? Vasen silmä vuoti vähän ja Oli pari min hieman punainen,odotin hetken ja laitoin linssin oikeinpäin (:
  Kiitoksia jos vastaat tietämättömälle,joka toivoo että huomen aamuna olisi helpompaa 🙂
  Hyvää syksyn jatkoa ja kiitoksia mahdollisesta vastauksesta 🙂

 4. Hei Linda!
  Mukavaa jos blogistani on ollut iloa!

  Piilolinsseillä voi olla hieman hankalampaa tarkentaa lähelle kuin silmälaseilla ja tähän tottuminen voi kestää jonkin aikaa.

  Silmien punoitus voi johtua myös tottumisesta eli piilolinssit ovat silmillesi vielä outo kokemus. Osasyynä punoitukseen voi toki olla se, että olet joutunut laittamaan linssin kahteen kertaan silmään sen mennessä ensin väärinpäin.

  Onko sinulle varattu piilolinssikontrolli? Siellä voit vielä kysellä asioita omalta optikoltasi ja hän pystyy myös tarkistamaan miten silmäsi ovat tottuneet piilolinsseihin mitä minä en voi tehdä näin netin välityksellä.

 5. Hei. Piilolinssi optikkoni määräsi minulla Acuvue Oasys Kuukausi linssit. Optikolla sanottiin että näitä voi käytää 30 päivää, mutta netissä kuin hain tietoa näistä piilareista lukee että käyttöaika olisi 2 viikkoa? Elikkä onku turvallista käyttää näitä linssejä kuukauden ajan kun optikko on niin määrännyt?

 6. Hei!
  Itse olen sovittanut Acuvuen Oasys -linssiä asiakkailleni ja vaihtovälinä olen pitänyt yötäpäivää-käytössä viikkoa ja päiväkäytössä kahta viikkoa.

  Itse en suosittelisi omille asiakkailleni valmistajien määrittämien käyttöaikojen pidentämistä oikeastaan missään tapauksessa.

  Sinun kannattaa keskustella asiasta vielä optikkosi kanssa.

 7. Anonyymi says

  Moi! Mitä haittaa siitä on, jos meikkaa ennen kuin laittaa piilolinssit?

 8. Hei Anonyymi!
  Piilolinssit suositellaan laitettavaksi silmiin ennen meikkausta, koska yleensä linssit koskevat jonkin verran esimerkiksi ripsiin kun niitä laitetaan silmiin. Tällöin ripsistä saattaa irrota ripsiväriä linssiin, joka sitten joutuu silmään.

  Lisäksi myös linssin silmään laittaminen voi aiheuttaa kyynelehtimistä jonka johdosta silmämeikki voi levitä.

  Olen kirjoittanut aiheesta myös oman kirjoituksen Piilolinssit ja meikkaus.

 9. Anonyymi says

  Okei no minkä ikäiselle voi hankkia pysyvät piilolinssit, eikä mitään kertaköyttäisiä?

 10. Hei!
  Olen kirjoittanut oman kirjoituksen aiheesta: Minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

  Uskoisin sen vastaavan kysymykseesi jollakin tavalla. Toki voit kysyä myös lisää jos joku asia jäi mietityttämään.

 11. Mabel says

  Moi!

  Olen yläasteelle menevä tyttö.Inhoan silmälaseja, enkä kehtaa käyttää niitä kuin kotona. Olen saanut silmälasini kolmannella luokalla ja voimakkudet ovat -1.25 ja -0.75. Olen ollut pari vuotta käyttämättä laseja, en yhtäjaksoisesti vaan n. joka toisen vuoden. Haluaisin piilolinssit, voinko saada sellaiset? Mikä on turvallisin paikka tilata niitä?

 12. Mabel says

  Ja minkälaiset piilolinssit olisivat minulle sopivimmat?

 13. Hei Mabel!
  Sinun kannattaa varata ehdottomasti aika optikolle piilolinssisovitukseen. Siellä selviää minkälaiset piilolinssit silmääsi sopisivat ja minkä verran sinun olisi niitä turvallista käyttää. Optikko opastaa sinua myös piilolinssien turvallisessa käytössä ja hoidossa.

  Itse en kuitenkaan suosittelisi sinun ikäisellesi piilolinssejä jatkuvaan käyttöön, vaan ainoastaan satunnaisten käyttöön sankalasien rinnalle. Tämä tuntuu varmasti tylsältä, mutta mielestäni piilolinssejä ei ole turvallista käyttää koko ajan tuossa kasvuvaiheessa.

  Missään nimessä sinun ei kannata lähteä tilaamaan piilolinssejä omin päin ilman optikon tekemää piilolinssisovitusta. Tämä ihan sinun silmiesi hyvinvoinnin tähden, koska huonosti istuva linssi voi vahingoittaa silmiäsi.

 14. anonyymi says

  Hei!
  Olen huomannut näköni huononevan enkä haluaisi silmälaseja niin voinko ostaa heti piilolinssit? En siis ole käyttänyt aikaisemmin laseja

 15. Hei!
  Minkä ikäinen olet?

 16. Pingviinifani says

  Moi, mulla olisi kysymys.

  Jotkut saavat käyttää piilareita jo 12 -vuotiaana, mutta mä vasta 14 -vuotiaana, ku silmälääkäri kielsi ne multa ennen ku oon täyttäny 14 vuotta. Jotkut sanovat, että silmäni on liiian pienet, mut mulla on aika isot silmät. Miksi en saa käyttää ku vasta 14 -vuotiaaana?

  Toinen kysymys on, että voiko opetella näkemään?

  • Hei Pingviinifani!

   Piilolinssien käytön aloitukselle ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä ikää, jolloin linssien käytön voi aloittaa. Sopiva ikä arvioidaan aina jokaisen ihmisen kohdalla erikseen.

   En valitettavasti osaa sanoa minkä tekijän vuoksi silmälääkärisi on suositellut sinua aloittamaan piilolinssien käytön kun olet 14-vuotias. Joku perusteltu syy tähän varmasti on kuitenkin ollut.

   Näkemään opettelulla tarkoitit varmasti sitä voiko näköä parantaa jollakin keinoin. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista ja eikä sinun iässä laserleikkauskaan tule kysymykseen.

 17. Bella says

  Terve!
  Luin jostakin, et piilareita voi käyttää elämänsä aikana 10-20 vuotta ja sitte ei enää voi. Onko totta?

  • Hei Bella!
   Lyhyt vastaus kysymykseesi on, että tämä 10-20 vuoden maksimi piilolinssien käyttöaika ei ole totta. Kauan sitten joskus 70-80-luvulla tämä on voinutkin pitää paikkaansa.

   Nykyaikaisia piilolinssejä voi yleensä käyttää vuosikymmeniä ilman ongelmia.

   Uudet linssimateriaalit ovat turvallisia ja hyvin happea läpäiseviä. Lisäksi ne istuvat silmässä yleensä hyvin ja tällöin ongelmia harvoin tulee.

   Piilolinssien käyttäjien pitää kuitenkin muistaa piilolinssisovituksen lisäksi säännöllisten piilolinssikontrollien merkitys. Vuosittain tehtävässä kontrollissa optikko pystyy huomioimaan pienetkin piilolinssin aiheuttamat muutokset silmässä ja varmistamaan linssin istuvuuden. Tarvittaessa optikko voi myös sovittaa silmään paremmin sopivan linssin tai piilolinssinesteen.

   Luonnollisesti tässäkin tapauksessa on poikkeuksia. Osa ihmisistä ei voi edes aloittaa piilolinssien käyttämistä ja osa voi käyttää piilolinssejä hyvin rajoitetusti. Tästä olen kirjoittanut enemmän kirjoituksessani Mitkä syyt voivat estää piilolinssien käytön.