Piilolinssit roolipeleihin ja cosplay-harrastajille

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Varsinkin värillisten piilolinssien ja crazy-linssien käyttäjissä on paljon henkilöitä, jotka käyttävät piilolinssejä erilaisissa roolipeleissä ja cosplay-tapahtumissa.

Itselleni tämä maailma ja tapahtumat ovat vain asiakkaitani kautta tuttuja. Tämän takia en osaa ehkä käyttää edes oikeita termejä. Turvallisessa piilolinssien käyttämisessä osaan kuitenkin neuvoa tämmöisiäkin asiakkaita.

Joka tapauksessa olen käsittänyt, että roolipeleissä pelaajilla on jokin hahmo, jonka tehtävät ja osaaminen pelissä on ennakkoon sovittu. Hahmot voivat olla mitä eriskummallisemman näköisiä. Cosplay-tapahtumissa puolestaan pukeudutaan erilaisiin anime- tai manga-aiheisiin asuihin tai sitten sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi.

Lisää näistä aiheista voi lukea Wikipediasta (roolipeli ja cosplay)

Värillisten tai crazy-linssit ja roolipelit tai cosplay

Cosplay-harrastajat tai roolipelin pelaajat käyttävät värillisiä piilolinssejä tai crazy-linssejä, koska niiden avulla haetaan lisäilmettä hahmoon.

Oman kokemukseni mukaan asiakkaat haluavat pienintäkin yksityiskohtaa myöden täydellisen kokonaisuuden, johon voi kuulua mitä ihmeellisimmän väriset tai kuvioidut piilolinssit. Välillä osa asiakkaista kertoo tarinoita, jonka mukaan asuun sopivat unelmien piilolinssit on saatettu löytää koluamalla monien kansainvälisten nettikauppojen sivustoja.

Piilolinssit hankitaan usein netistä

Kokemukseni mukaan monet harrastajat hankkivat piilolinssit nettikaupoista ympäri maailmaa. Tavallaan tämä on ymmärrettävää, koska suomalaisissa optikkoliikkeissä värillisten ja crazy-linssien valikoimat ovat todella suppeat nettikauppojen valikoimaan verrattuna.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee kuitenkin se, että liian usein netistä tilatessa piilolinssin sopivuutta silmään ei ole varmistettu optikon toimesta. Aiheesta olen kirjoittanut enemmän kirjoituksessani Piilolinssit netistä vai omalta optikolta.

Suosittelen ehdottomasti kirjoituksen lukemista. Kirjoituksessa olen kertonut enemmän siitä miksi ilman piilolinssisovitusta hankittujen piilolinssien käyttäminen ei ole turvallista.

Toinen itseä huolestuttava asia on se, että erilaisia nettikauppoja selattuani huomasin, että osasta roolipelejä tai cosplaytä varten tarkoitetuista piilolinsseistä kerrotaan todella vähän. Esimerkiksi vesipitoisuus tai hapenläpäisy ovat asioita, joista ei välttämättä mainita mitään.

Tämmöisissä tapauksissa optikon on mahdoton sanoa esimerkiksi kuinka paljon kyseistä piilolinssiä voisi käyttää turvallisesti.

Mikäli mieluisaa piilolinssiä ei löydy omalta optikolta

Henkilökohtaisesti suosittelenkin ensimmäiseksi selvittämään lähialueen optikkoliikkeestä löytyisikö heiltä sopivaa piilolinssiä. Näin piilolinssien käyttäminen olisi varmasti turvallista. Suomessa optikkoliikkeiden valikoima tämmöisissä linsseissä on yleensä kuitenkin valitettavan suppea.

Mikäli omalta optikolta ei löydy mieleistä piilolinssiä, jää linssin tilaaminen netistä ainoaksi vaihtoehdoksi, mikäli piilolinssit kuitenkin haluaa ehdottomasti.

Tällöinkin suosittelen kuitenkin varaamaan ajan optikolle. Näin optikko voisi varmistaa edes sen, että netistä tilaamasi linssi ei aiheuta vahinkoa silmiisi.

Tiedän että harva näin menettelee ja onhan tässä oma vaivansa. Lisäksi tässä on toki olemassa kohtuullinen riski, että optikkosi toteaa piilolinssin olevan sopimaton. Näin tilatut linssit jäisivät sitten käyttämättä.

Usein roolipelejä tai cosplayta varten piilolinssejä kyselevät asiakkaat voivat olla aika nuoria. Suosittelenkin lukemaan myös kirjoitukseni Minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

Omasta mielestäni nuoretkin asiakkaat saattavat satunnaisesti käyttää piilolinssejä myös vaikka cosplayta varten. Tällöin kuitenkin piilolinssi tulee olla sovitettuna silmiin optikon toimesta ja lisäksi ainakin itse vaadin myös vanhempien luvan.

Yhteenvetona sanoisin siis, että optikkona en voi missään nimessä suositella piilolinssien käyttämistä ilman optikon tekemää piilolinssisovitusta. Näin siitä huolimatta, vaikka piilolinssejä käytettäisiin hyvin satunnaisesti.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa