Piilolinssit samoilla vahvuuksilla kun silmien välillä on pieni ero?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Annika kysyi 6.5.2015

Hei, minulle on määrätty piilolinssit. Toisessa silmässä -2.00 ja toisessa -2.25.

Aikoinaan vanhassa reseptissä oli molemmat linssit samalla vahvuudella, vaikka silloinkin oli pientä eroa ja nyt optikko myös mietti laittaako samalla vai eri vahvuudella.

Netistä tilatessani vasta huomasin optikon laittaneen eri vahvuudet.

Piilareita käytän vain satunnaisesti ja käytössä olevat lasit eivät ole yhtä vahvat kuin piilolinssit. Voinko siis tilata molemmat tuolla -2.00 vahvuudella?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Annika!

Kun optikko määrittää asiakkaalle silmälaseja tai piilolinssejä, on tavoitteena määrittää oikeaan ja vasempaan silmään voimakkuudet, jolla näkeminen on mahdollisimman hyvin tasapainossa ja tietenkin mahdollisimman tarkkaa sekä terävää.

Jos silmien välillä on eroa voimakkuudessa ja molempiin silmiin valitaan kuitenkin sama voimakkuus, joutuvat silmät tekemään enemmän työtä näkemisen eteen.

Näiden syiden takia uskoisin, että sinulle määrätyt voimakkuudet ovat ne parhaat mahdolliset, joilla näkemisesi on mahdollisimman tarkkaa.

Toisaalta taas minun on valitettavasti mahdoton sanoa kuinka paljon näkemiseesi vaikuttaa jos päädyt hankkimaan samat voimakkuudet molempiin silmiin. Tuo silmien välinen ero 0,25 diptriaa on pienin mahdollinen. Sinällään kyse ei ole siis kovin suuresta erosta. Osa ihmisistä todennäköisesti ei huomaisi mitään eroa näkemisessä muutoksen jälkeen, mutta osaa se voisi haitata.

Itselle tulee mieleen, että jos käytät ensin samoja voimakkuuksia molemmissa silmissä ja huomaat näkemisessä ongelmaa, niin mikäänhän ei estä hankkimasta myöhemmin oikeita voimakkuuksia toisiin silmiin. Näin piilolinssejä ei jää ainakaan käyttämättä.

Mitään suurempaa ongelmaa tämmöisestä kokeilusta ei ole eli tämä ei esimerkiksi vahingoita näköäsi tms.

Aina välillä itsellänikin on harvemmin piilolinssejä käyttäviä asiakkaita, jotka toivovat, että voimakkuus tasoitettaisiin molempiin silmiin. Näin asiakas pystyy hankkimaan pienemmän määrän piilolinssejä kerralla.

Tällöin yleensä suostun asiakkaan toiveeseen jos voimakkuuksissa ei ole isoa eroa. Näytän ja kerron kuitenkin ensin asiakkaalle miten hän näkisi jos silmissä olisi oikeat voimakkuudet verrattuna samoihin voimakkuuksiin molemmissa silmissä.

Itselläni on hyvin pieni ero oikean ja vasemman silmän välillä. Tästä huolimatta minulla on piilolinsseissä oikeassa ja vasemmassa silmässä erilaiset voimakkuudet. Toisaalta minulle piilolinssien hankkiminen on luonnollisesti hyvin vaivatonta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa