Plus- ja miinussylinteri aiheuttavat sekaannuksia silmälasireseptissä

Aika usein tässäkin blogissa on kysytty esimerkiksi sitä miksi silmälasireseptin arvot voivat olla ihan erilaisia, vaikka näöntarkastusten välillä olisi ollut lyhyt aika.

Melko usein tämä johtuu siitä, että toisessa reseptissä hajataitteisuus on merkitty plussylinterillä ja toisessa miinussylinterillä. Välttämättä arvot eivät ole muuttuneet yhtään, mutta eri merkitsemistavan takia ne voivat näyttää hyvin erilaisilta.

Tämä on myös asia, johon törmään työssäni säännöllisesti asiakkaiden ihmetellessä reseptejään.

Näiden syiden takia päätinkin kirjoittaa aiheesta oman kirjoituksen.

Hajataitteisuudesta

Hajataitteisuus tarkoittaa tilannetta, jossa henkilöllä on silmässään kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

Karkeasti voisi kuvailla, että kun henkilöllä ei ole hajataitteisuutta, on silmän pinta jalkapallon muotoinen. Kun taas henkilöllä on hajataitteisuutta, on silmän pinta ikään kuin amerikkalaisen jalkapallon muotoinen.

Tämmöisen silmän taittovirhe pitää korjata sylinterilinssillä, jossa on myös kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

Silmälasireseptissä hajataitteisuus on merkitty cyl- ja ax-kohtiin.

Sylinterilinssissä niin sanottu sylinterin määrä kertoo 90 asteen kulmassa toisiinsa olevien voimakkuuksien eron.

Esimerkki plus- ja miinussylinteristä

Kun henkilöllä on hajataitteisuutta, voidaan sen määrä ilmoittaa joko plus- tai miinusmerkkisenä.

Esimerkiksi jos henkilöllä on silmälasimääräys seuraavilla voimakkuuksilla.
+3,00 -1,00 90.

Tarkoittaa tämä sitä, että asiakkaan silmässä on toisessa suunnassa voimakkuus +3,00 ja toisessa suunnassa +2,00.

Tämä asia on sellainen, jota ainakin itse joudin opiskeluaikana pohtimaan ja miettimään ennen kuin asia avautui minulle.

Sama voimakkuus voidaan ilmoittaa myös plusmerkkisellä sylinterillä.

Tällöin silmälasiresepti olisi muodossa+ 2,00 cyl +1,00 ax 180.

Arvot näyttävät keskenään todella erilaisilta, mutta tarkoittavat aivan samaa.

Asiakkaiden kannalta olisi toki parasta, että käytössä olisi vain yksi merkitsemistapa. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan taida toteutua, koska ei ole oikein olemassa tahoa, joka määräisi vain toisen olevan sallittu tapa.

En osaa sanoa miksi aikanaan on päädyttä tähän tilanteeseen. Toki molemmat tavat ovat ihan yhtä oikeat, eli sen takia ei ole syytä suosia vain toista merkitsemistapaa. Sellainen hassu juttu asiassa on, että silmälääkärit käyttävät monesti plus-sylinteriä ja optikot miinus-sylinteriä. Näin kyseisten ammattien koulutuksella on varmasti osansa asiaan.