Pluslinssit likinäköön?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Niina kysyi

Hei!

Teen paljon päätetyötä ja sain optikolta reseptin nuorisomonitehoihin seuraavilla, melko pienillä arvoilla:

  • Sf o: +0.00 v: +0.25
  • Cyl o: -0.25 v: -0.25
  • Ax o: 131 v: 7

Minulla on jo lapsesta pitäen ollut vasemmassa silmässä likinäköisyyttä ja aiemmat lasit olivatkin lievästi miinusta tuon silmän osalta, niitä pidin kolme vuotta. Nyt kuitenkin myös lukiessa on tullut ongelmaa: mm. rivit hyppivät ja lukeminen selvästi rasittaa silmiä, mistä seuraa päänsärkyä yms.

Tämän vuoksi optikko laittoi uusiin laseihin plussaa ja se kuulemma myös auttaa tuohon kauas näkemisen vaikeuteen, kun silmä ilmeisesti pääsee jotenkin lepäämään. Onko tämä normaali ja perusteltu käytäntö?

Olen nimittäin jo kolme viikkoa testannut näitä uusia laseja ja lähityöskentely on kieltämättä helpottunut, mutta tuntuu että kauas katsoessa näkö on huonompi ja silmät rasittuvat enemmän.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Niina!

Näin netin välityksellä, kun en pääse tutkimaan näköäsi, on minun hankala ottaa kantaa tuohon kaukonäön voimakkuuteen ja sen oikeellisuuteen.

On kuitenkin hyvin tyypillistä, että aikuisnäköiän kynnyksellä pieni miinusvoimakkuuden tarve kauas voi hävitä tai jopa muuttua plusvoimakkuudeksi. Tämmöiseen muutokseen voi joutua totuttelemaan ja näkö voi tuntua kauas sumealta.

Uusissa laseissa sinulla näyttää olevan oikeassa silmässä kauas pienin mahdollinen hajataitonkorjaus. Vasemmassa silmässä on pienin mahdollinen kaukotaitteisuus sekä hajataitteisuus.

Kerroit, että lasit ovat olleet sinulla käytössä kolme viikkoa. Oliko optikon kanssa puhetta siitä, että käytät laseja kokoaikaisesti vai vaan päätetyöskentelyssä? Jos laseja oli tarkoitus käyttää koko ajan, oletko käyttänyt laseja kokoaikaisesti vai vaan lyhyempiä aikoja? Entä oletko käyttänyt vanhoja laseja samaan aikaan?

Jos olet käyttänyt uusia laseja säännöllisesti, näköjärjestelmäsi olisi pitänyt alkaa jo tottua uuteen voimakkuuteen sekä linssityyppiin.

Mielestäni sinun kannattaa käydä liikkeessä, josta lasit on hankittu. Siellä pystytään varmistamaan, että lasit on valmistettu oikein sekä tarvittaessa optikko voi tutkia näön uudelleen varmistaakseen lasivoimakkuudet.

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa