Prismalasit – apu karsastukseen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Prismalasit tuntuvat olevan varsin monelle asiakkaalle jotenkin outo sekä pelottavakin asia. Monesti ihmiset kokevat, että heillä on näössä jotain todella pahasti pielestä jos he tarvitsevat prismalasit.

Optikon näkökulmasta prismalasit eivät ole kuitenkaan mikään ihmeellinen asia.

Prismalasit ovat tarkoitettu karsastuksen hoitamiseen. Karsastuksella tarkoitetaan silmien asentovirhettä, jossa silmiä liikuttavat silmälihakset eivät toimi tasavahvasti vaan jokin lihas on toisiin nähden liian heikko tai vahva.

Prismalasien tarkoituksena on auttaa silmälihaksia toimimaan tasavahvoina.

Prismakorjaus ja hajataitteisuuden korjaus sekoitetaan helposti

Aina välillä osa asiakkaista sekoittaa prismakorjauksen ja hajataitteisuuden korjauksen keskenään.

Mitenkään harvinaista ei ole se, että asiakas kertoo hänellä olevan karsastuksen takia prismalasit käytössä. Todellisuudessa asiakkaalla voi olla kuitenkin hajataitteisuutta, eli silmissä on kaksi eri voimakkuutta 90 asteen kulmissa toisiinsa nähden. Tällöin asiakkaalla ei ole prismalaseja, vaan hajataitteisuuden korjaavat lasit.

Tietenkään kaikki asiakkaat eivät sekoita näitä termejä ja osa asiakkaista tietää hyvinkin tarkkaan omat karstatuksensa ja prismakorjauksen tarpeen.

Prismalasit näyttävät normaaleilta laseilta

Yleisesti käytettävät prismalasit näyttävät aivan samanlaisilta kuin tavallisetkin silmälasit. Prismaa ei siis näe päällepäin.

Alan ammattilainen voi toki huomata prismakorjauksen laseja katsellessa. Pienet prismakorjaukset voivat kuitenkin jäädä huomaamatta nopealla lasien vilkaisulla.

Näkövammaisille voidaan määrätä erikoisprismalaseja, jotka sitten poikkeavat ulkonäönkin suhteen normaaleista silmälaseista. Näissä niin sanotuissa fondalaseissa on iso plusvoimakkuus ja prismakorjausta.

Prismakorjauksen merkitseminen silmälasireseptiin

Prismakorjaus merkitään silmälasireseptissä kohtaan Prd.

Resepti voi siis näyttää esimerkiksi tältä
Sf -1,00 Cyl-0,25 Ax 90 Prd 2 bas Temp

Tämä merkintä tulkitaan siten, että henkilöllä on likinäköisyyden ja hajataitteisuuden lisäksi laseissa prismakorjausta kaksi prismaa kanta ulospäin. Tässä tapauksessa prismalaseilla on siis hoidettu sisäänpäin olevaa piilokarsastusta.

Fresnell-prismakalvolla voidaan testata prismalasien vaikutusta

Ennen prismalasien hankintaa prismakorjauksen vaikutus voidaan varmistaa niin sanotun fresnell-prismakalvon avulla. Kalvo on noin 1-2 milliä paksu erillinen kalvo, joka kiinnitetään silmälasien pintaan.

Tällaista kalvoa voidaan kokeilla esimerkiksi silloin kun henkilöllä on jo kaukolasit, joihin fresnell-prismakalvo voidaan asentaa. Tämä on edullisempi ratkaisu kuin suoraan uusien prismalinssien hankinta silloin, kun ei olla ihan varmoja olisiko prismalinsseistä apua.

Tämä kalvo näkyy siis laseista jonkin verran, eikä näkemisen tarkkuus ole aivan kirkas. Kovin pitkäaikaiseen käyttöön kalvo ei sovi.

Mitä prismalasit maksavat?

Prismalinssien vaikutus hintaan on suurimmillaan yksiteholinsseissä. Yleensä tavalliset yksiteholinssit ovat niin sanottuja varastolinssejä, joita ei hiota erikseen asiakkaan mukaan. Varastolinssien hinta riippuu materiaalista ja pinnoitteista. Peruslinssin hinta on noin 30-50 euroa. Ohennukset ja pinnoitteet toki nostavat linssin hintaa jonkin verran.

Prismakorjauksen sisältävät yksiteholinssit joudutaan kuitenkin tekemään asiakkaalle erikseen. Tällöin kyseessä on niin sanotut hiomolinssit. Tämä voi nostaa linssien hintaa 30-50% linssimateriaalista riippuen.

Monitehoissa ja muissa hiomolinsseissä, jotka valmistetaan aina asiakkaan tilauksen mukaan, tuo prisma yleensä noin 20-40 euroa lisää linssien kokonaishintaan.

Kirjoitus on julkaistu 14.11.2010 ja päivitetty 16.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei!
  Kävin äskettäin erään optikkoketjun silmälääkärillä, jonka seurauksena lasieni prismamääräksi riittäisi puolet nykyisestä. Lääkäri sanoi, että prismojen kohdalla on mahdollista ettei uusi resepti ole sopiva, mutta se selviäisi vasta lyhyen käytön jälkeen.
  Jos nyt ostan uudet linssit, jotka sitten lyhyen käytön jälkeen saisivat silmäni entistä kierompaan, niin joudunko tällöin ostamaan toistamiseen täysihintaiset linssit uudemmalla reseptillä? Uudet vahvuudet vaikuttivat erittäin hyviltä, joten sopimattomuus on tuskin kovin todennäköistä(?). Olisiko minun pitänyt pyytää testilaseja tai kalvoa nykyisiin linsseihin?

 2. Hei!
  Sinun kannattaa kysyä asiaa suoraan siitä liikkeestä, josta olet ostamassa uusia laseja.

  Uskoisin että tällaisessa tilanteessa voidaan sopia joku sopuratkaisu, jolloin sinun ei tarvitse maksaa linssien osuutta kokonaan, jos uudet voimakkuudet eivät toimi.

  Toki voit myös kysyä onko liikkeellä testilasimahdollisuutta tai onko prismakalvolla mahdollista kokeilla uuden prisman sopivuutta.

 3. elina says

  Hei! Voiko karsastusta korjata laseilla, joissa ei ole voimakkuutta? Minulla on hyvä näkö, enkä sen vuoksi tarvitsisi laseja, mutta toisen silmän karkaaminen haittaa minua. Haluaisin korjata sen laseilla, jos on mahdollista. Paljoko tällaiset linssit tulisivat maksamaan? Kiitos!

 4. Hei Elina!
  Karsastusta voidaan korjata laseilla, vaikka sinulla ei olisikaan taittovirhettä eli voimakkuuksien tarvetta.

  Hinnaltaan tällaiset prismalinssit maksavat materiaalista ja pinnoitteista sekä ostopaikasta riippuen 200-400 euron välillä.

  Kaikille prismalaseista ei kuitenkaan ole apua karsastuksen hoitamiseen, enkä pysty arvioimaan sinun tilannetta näin netin välityksellä.

  Sinun kannattaa varata aika optikolle tai silmälääkärille, niin siellä selviää olisiko prismakorjauksesta sinulle apua. Samalla voit pyytää tarkkaa kustannusarviota laseista.

 5. Hei,
  olen menossa karsastusleikkaukseen ja nyt ensin käytän prismalaseja. Miten prismaa pitäisi puhdistaa? Näyttää kuin prismaan kerääntyisi nukkaa, jota en saa pyyhkimällä pois.
  Pitäisikö nyt hoidon aikana, tällä hetekellä vielä vinoutunut näkymä korjaantua, vai mikä vaikutus muutaman viikon prismalasien käytöllä pitäisi olla? Mistä tiedän, koska olen kokeillut tätä kulmaa riittävän kauan, ennen prisman kulman suurentamista?

  Hyvää joulua toivotellen

 6. Hei Auli!
  Uskoisin, että laseissa on erillinen prismakalvo eli Fresnel-prisma.

  Valitettavasti en pysty vastaamaan minkä vuoksi sinun tulee käyttää fresnel-prismaa ennen leikkausta. Oma silmälääkärisi osaa varmasti antaa siihen vastauksen sekä kertoa koska on aika siirtyä seuraavaan prismaan.

  Prisman puhdistuksen suhteen minulle tuli oikosulku, enkä ole ihan varma miten kalvo tulisi puhdistaa. Tähän hätään en pääse myöskään varmistamaan puhdistusohjeita. Sinun kannattaakin kysyä puhdistusohjeet omalta optikoltasi tai silmälääkäriltä. En nimittäin muista saako kalvoa pestä esimerkiksi miedolla puhdistusaineella vai vaikuttaako se kalvon tarttumiseen linssiin.

 7. Laura says

  Hei!

  Minulla on ollut piilokarsastuksen vuoksi (edelleen suuria vaikeuksia nähdä muuta kuin sumua kun pitää keskittyä katsomaan jotain lähellä olevaa kuten tietokoneen ruutua). Prisman suuruutta on vähennetty vuosien varrella ja nyt sitä on enää 2 bas ulos (ja lasit muuten n. +1.75)

  Noita pluslasehan saa esullisesti, mutta prismojen kanssa ei saa mitään tarjouslaseja. Eli onko 2 suuruuden prismasta oikeasti jotain hyötyä vai voisiko ostaa saman tien halpislasit. Tuo 2 ei tunnu juuri auttavan (en siis näe tarkasti nykyisillä laseillani joskin sumeneminen on vielä voimaakkaampaa lasella ilman prismaa. Kun nyt /vaikka plussaa olisi paljon enemmänkin)en kuitenkaan tunnu näkevän tarkasti, niin mietin kannattaako prismalaseista maksaa. Vai voisiko prismaa olla liian vähän?

  Voiko optikko määrätä prismalasit? onko liian ison prisman käytöstä haittaa. esim. jos kokeilisi taas kahden sijasta neljää?

  Iso kiitos!

 8. Hei Laura!
  Mielestäni prismasi (bas 2 ulos) on kyllä arvo, josta on yleensä selvästi apua.

  Kauanko siitä on kun olet viimeksi käynyt näöntarkastuksessa? Voihan olla, että prisman tarpeesi on muuttunut ja nykyiset lasit eivät ole enää parhaat mahdolliset.

  Optikko voi kyllä määrätä prismalasit. Jos näöntarkastuksesta on aikaa, niin sinun kannattaisi varmasti käydä tarkastuksessa. Tässä tilanteessa voit keskustella optikkosi kanssa siitä minkälainen merkitys prismakorjauksella on näkemiseesi. Näin netin kautta minun on hankala ottaa tarkemmin kantaa, koska en pääse tutkimaan silmiäsi.

  Missään nimessä prismakorjausta ei kannata alkaa muuttamaan tai jättää kokonaan pois omin päin. Esimerkiksi liiallinen prismakorjaus voi aiheuttaa vastakkaissuuntaista piilokarsastusta ja ilman laseja oireesi korostuisivat entisestään.

 9. Eliisa says

  Hei.

  Viimeisimmän mittauksen mukaan tarvitsisin lukiessa lasit joissa 10 prismaa/linssi. Lasien vahvuus +0,5. Kauaksi katsoessa prismatarvetta ei juuri ole. Onko enää järkevää teettää lasit, onko optometrisistä harjoitteista mitään apua vai olisiko kenties leikkauksen aika? Vasen silmä katsoo lepotilassa suoraan eteenpäin, mutta oikea silmä katsoo lepotilassa äärioikealle. Oikea silmä joutuu siis tekemään valtavasti työtä katsoakseen suoraan. 10 vuotta sitten aloitettiin vahvuudella 1,5 prismaa/linssi ja vähän väliä olen joutunut uusimaan laseja kun lasit eivät vähän ajan päästä enää pelitä. Oireina päivittäin kaksoiskuvia, silmien kuivumista, valoherkkyyttä, siristelyä. Tietokonetyöskentely ja lukeminen, rakkaat harrastukseni, ovat muuttuneet erittäin hankaliksi.
  Kiitos kaikista vinkeistä etukäteen.

 10. Hei Eliisa!
  Valitettavasti minun on todella hankala kommentoida näin netin kautta voisiko esimerkiksi ortoptisista harjoitteista olla sinulle apua.

  Prismakorjaus 10 prismaa per silmä kuulostaa varsin isolta. Näin isoja prismakorjauksen tarpeita tulee äärimmäisen harvoin optikkoliikkeessä eteen.

  Myöskään tuohon karsastusleikkauksen mahdollisuuteen en optikkona pysty ottamaan kantaa, koska karsastusleikkaukset kuuluvat silmälääkärin osaamisen piiriin.

  Mielestäni sinun kannattaa keskustella eri hoitovaihtoehdoista silmälääkärin kanssa.

 11. Hei

  Voisitko suomentaa lasireseptini? od: +1.0 cyl -1.25 ax 95 pr 1.25 bas nas(nus?)
  os: +0.75 , -1.0 , 100 , 1.25 , nas
  add:1.0
  Senverran tiedän,että cyl on hajataittoa ja pr karsastusta,mutta onko molemmissa silmissä
  yhtä paljon karsastusta (ulospäin)? Oikeassa silmässä olen sitä selvästi huomannut,mutten vasemmassa.Entä mikä on lukulasivoimakkuus(+ vai add)?Kannattaako näillä
  vahvuuksilla hankkia monitehot kun näöntarkkuuteen kai vaikuttaa hajat./kars. enemmän kuin muut arvot?Mikä vaikeuttaa tässä tapauksessa eniten monitehoihin tottumista?
  Pelkään lisäksi että prisma-arvot eivät ehkä ole oikeat kun en pysty näöntarkastuksessa
  kunnolla sanomaan milloin pystyviivat ovat kohdakkain (heiluvat edestakaisin).Kuinka tarkkaan ne pitäisi pystyä kertomaan että tulos olisi luotettava?

 12. Hei Eeva!
  Sinulla on todettu näöntarkastuksessa molemmissa silmissä kaukotaitteisuutta sekä hajataittoa.

  Lisäksi sinulla on todettu karsastusta, jota on korjattu prismakorjauksella.

  Karsastuksen määrä mitataan aina silmäparille, mutta korjaus jaetaan molempien silmien kesken. Eli sinulla piilokarsastusta on korjattu 2.5 prismalla, joka on jaettu tasan molemmille silmille.

  Varsinainen lukuvoimakkuus saadaan selville kun lisätään kaukovoimakkuuden sf-arvoon add-arvo. Cyl-, ax- ja prd-arvot säilyvät yleensä samana kuin kaukovoimakkuuksissa.

  Monitehojen hankintaan on hankala ottaa kantaa pelkkien arvojen perusteella. Onko sinulla ollut ongelmia lähinäkemisen kanssa?

  Toiset kokevat sinun lukulisäykselläsi (add +1.00) monitehot erittäin tarpeelliseksi ja toisilla ei ole mitään ongelmaa vielä lähityössä.

  Minkälaisia laseja käytät tällä hetkellä?

  Mielestäni suurimmat ongelmat monitehoihin totuttelussa johtuvat yleensä siitä, että linssien reuna-alueelle tulee epätarkkoja, niin sanottuja vääristymäalueita, joita ei ole yksiteholaseissa.

  Oman kokemukseni mukaan monitehoihin tottuu helpommin, kun niitä siirtyy käyttämään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

  Olen kirjoittanut aiheesta myös oman kirjoituksen: Moniteholaseihin tottuminen.

  On ihan normaalia, että karsastuksen määrää tutkittaessa testimerkit “liikkuvat”. Usein asiakkaan on hankala sanoa milloin ne ovat kohdakkain. Näin käy lähes jokaisella, eli tästä ei kannata huolestua.

  Oikea prismakorjauksen määrä saadaan selville tästä huolimatta.

 13. Hei !

  Minulla on ollut 1,5 vuotta lukulasit, valitettavasti olen hävittänyt niiden arvot,
  mutta hajataitto- ja karsastuskorjausta niissäkin jo oli jonkin verran.Lähinäön kanssa
  on kyllä ollut ongelmia.Teen tarkkaa piirustustyötä ja optikko sanoi,että luultavasti monitehojen lisäksi tarvitsisin silti lukulasit.Arveluttaa myös se,että hänen mielestään arvojani ei korjattaisi vielä näihin laseihin, vaan kannattaisi hankkia uudet taas n. vuoden päästä ja vasta sitten saataisiin täysi korjaus – olisi kuulemma helpompi tottua.Mitä mieltä olet – onko vain rahastusta ?

  Nykyiset lasini olisi ehkä pitänyt viedä takuuvaihtoon,koska alusta asti on tuntunut,että niissä on jotain mätää – pitempään niitä käyttäessä tulee usein lievää päänsärkyä,oikea silmä harhailee edelleen omille teilleen joten luen varsinkin väsyneenä tavallaan yhdellä silmällä.

  Lisäksi unen saaminen on vaikeaa oikean silmän takana tuntuvan jomotuksen takia (silmälihas varmaan jatkuvassa jännityksessä).Lukulasit eivät siihen auttaneet ja siksi mietin olisiko hyvä,jos korjaus olisi monitehoilla “jatkuvasti päällä”.Pitäisi varmaan myös kysyä onko lukulasit ehkä “alikorjattu”.

  Mikä mielestäsi minun arvoillani olisi ihannekorkeus pokille että saataisiin hyvä liukuma ? Olen pienikasvoinen ja pidän matalahkoista “suorakaidepokista”.Muovipokissa
  on enemmän kivoja,mutta kapeanenäisenä tarvitsen nenätyynyt – voiko sellaiset asentaa
  vai onko siitä jotain haittaa ?Entä onko kaikki uudemmat(laajan katselualueen) moniteholinssit hiottu molemmilta puolilta? Kuulemma vaikuttaa vääristymiin.
  Minkä tasoinen (yksilöllinen/erinomainen/hyvä)linssi mielestäsi käy minulle ?
  Linssin ohennuksen hyödyt/haitat? Onko sillä vaikutusta näöntarkkuuteen? Mitä useammassa silmälasiliikkeessä olen käynyt tarjouksia ottamassa,sitä enemmän olen
  mennyt sekaisin…

 14. Hei Eeva!
  Valitettavasti minun on vastattava osaan kysymyksistäsi aika yleisellä tasolla, koska en pääse tutkimaan näköäsi enkä myöskään tiedä tarkkoja arvojasi.

  Ensimmäiseksi voin sanoa, että on aika yleistä että varsinkin suurissa muutoksissa täyttä korjausta ei laiteta heti, koska tottuminen voi olla tosiaan hankalaa. Varmasti optikkosi on siis tarkoittanut tällä sinun parastasi, vaikka asiakkaasta se tuntuukin helposti “rahastukselta”.

  Moniteholasit ovat oivat yleislasit, mutta pitkäaikaisessa lähityössä erilliset lukulasit ovat mukavampi vaihtoehto. Tosiasia on, että monet ihmiset tarvitsevat monitehojen lisäksi erilliset lukulasit tai ergonomiset lähilasit, eli niin sanotut syväterävät lähilasit.

  Kehyksen kokoakin on näin netin kautta mahdoton sanoa, koska kehykset istuvat meillä jokaisella eri tavalla nenällä.

  Muovikehyksiin on mahdollisuus asentaa erilliset nenätyynyt tai niin sanotut koroketyynyt, joilla saadaan parannettua nenäkappaleen istuvuutta.

  Tällaiseen jälkiasennettujen tyynyjen ongelma on se, että asiakas näkee lopullisen kokonaisuuden vasta lasien ollessa valmis. Tällöin on aina mahdollista, että asiakas ei olekaan tyytyväinen lopputulokseen.

  Minulle ei ole kuitenkaan käynyt kertaakaan näin omien asiakkaideni kohdalla, joten riski ei ole kovin suuri.

  Monitehoissa käytetään monenlaisia erilaisia hiontatekniikoita. Osassa linsseissä niin sanottu progressio on linssin etupinnalla, osassa taas takapinnalla ja osassa sekä etu- ja takapinnalla. Uusimmissa, laajimman katselualueen linsseissä progressio on yleensä takapinnalla tai jaettuna etu- ja takapinnalle, jolloin vääristymiä linssien reuna-alueille syntyy vähiten.

  Kerroit tekeväsi paljon tarkkaa lähityötä, eli silloin kyllä suosittelisin sinulle yleislaseiksi mahdollisimman laajalla ja virheettömällä lähialueella olevaa monitehoa ja tarvittaessa niiden rinnalle erillistä lähityölasia.

  Ohennettu linssi ei sinällään vaikuta näöntarkkuuteen. eli se ei paranna tai heikennä näkemistä.

  Nykypäivänä ainakin omat asiakkaani ostavat pääsääntöisesti ohennettuja linssejä, koska tällöin linssit saadaan aina mahdollisimman ohueksi ja laseista tulee kevyet. Lisäksi useimpien valmistajien ohennetuissa linsseissä on 100 % UV-suoja. Ohennettu linssi on myös kestävämpi eli murtolujuus on suurempi.

  Moniteholinssien vertaileminen on todellakin hankalaa kuluttajalle, koska harva liike myy keskenään täysin samoja linssejä.

  Vertailua vaikeuttaa myös se, että kahden eri liikkeen paras linssi ei välttämättä ole keskenään samantasoinen. Tällä tarkoitan sitä, että jonkun liikkeen paras linssi voikin olla toisessa liikkeessä keskitason linssi.

  Omassa työssäni olen todennut, että kun linssiksi valitaan joku isomman valmistajan (Hoya, Rodenstock, Essilor) vaihtoehto mahdollisimman laajalla katselualueella saavutetaan yleensä toimivin kokonaisuus.

 15. Heidi says

  Kysyisin, saako karsastuksen hoidossa (ennen leikkausta) käytettävää prismakelmua optikolta vai ainoastaan silmälääkäriltä? Vanha on huonossa kunnossa..

 16. Hei Heidi!
  Tarkoitat varmaan niin sanottua Fresnel prismaa? Jos tiedät tarvittavan prisman määrän ja kannan suunnan, niin optikot pystyvät tilaamaan kalvon ja asentamaan sen laseihin.

  Yleensä kalvoja ei ole tosiaan varastossa, vaan ne ovat aina tilaustavaraa. Uskoisin, että tilauksen jälkeen kalvon saa liikkeeseen muutamassa päivässä.

 17. Markus says

  Hei,

  Oireinani on ollut päänsärkyä, silmäsärkyä ja kaksoiskuvia. Tuntuu siltä, etä oireet ovat pahentuneet viime aikoina. Kaksoiskuvia näkyy lähinnä kauas katsottaessa, ja oireet voimistuvat väsyneenä tai alkoholin vaikutuksesta. Kävin hiljattain silmälääkärillä, joka totesi piilevän sisäänkarsastuksen ja määräsi prismat (2 dpt / linssi). Linssien voimakkuudet -3,5.

  Määrätyt prismalinssit tuntuivat heti melko hyviltä. Kaksoiskuvat poistuivat, ainakin osittain. Kauas on helpompi katsoa, ja näkö on terävämpi kuin vanhoilla linsseillä. Minua kuitenkin mietyttää prismalasien käyttö ja olen miettinyt vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Lähinnä minua huolestuttaa silmälihasteni löystyminen. Ilmeisesti prismat tekevät silmälihaksista löysemmät, koska niiden ei tarvitse enää tehdä työtä fuusion ylläpitämiseksi. Urheilen paljon ja joudun käyttämään urheilussa piilolinssejä. Jos nyt otan prismat käyttöön, vaikeutuuko urheiluharrastukseni? Pystynkö jatkossa esimerkiksi pelaamaan jalkapalloa tavallisilla piilolinsseillä? Olen lisäksi huomannut, että oireeni helpottavat, jos en käytä ollenkaan laseja tai käytän heikkoja laseja (vanhat lasit, voimakkuus luokkaa -2, käytän yleensä kotona). Onko mahdollista, että voimakkaiden (-3,5) lasien käyttö pahentaa piilokarsastuksen oireita? Voisiko piilokarsastusta hoitaa ottamalla suhteellisen heikot (esim. -2,5 dioperia) prismattomat lasit, joita voisi käyttää esim. töissä ja kotona. Voisiko silmäjumpasta olla apua oireitteni hoidossa?

 18. Hei Markus!
  Valitettavasti minun on mahdoton antaa sinulle mitään varmoja vastauksia näin netin välityksellä, koska en pääse tutkimaan näköäsi.

  Sitä kuinka paljon pystyisit käyttämään piilolinssejä prismalaseihin tottumisen jälkeen, on kenenkään mahdotonta sanoa varmasti ennen kuin kokeilet asiaa.

  Omien asiakkaideni kohdalla olen huomannut, että lyhyehkön ajan piilolinssit ilman prismaa voivat toimia. Monesti asiakkaat kuitenkin kertovat, että pidempiaikaisessa käytössä vanhat oireet, joita esiintyi ennen prismalaseja, tulevat taas esille.

  Tuosta miedompien lasien käyttämisestä sinun kannattaa jutella oman optikkosi tai silmälääkärin kanssa. Tällöin pystytään varmistamaan vaikuttaako lasien miedontaminen piilokarsastuksen määrään.

  Silmäjumpasta ei oikein ole apua sisäänpäin karsastukseen. Silmäjumppa on suunniteltu enemmän ulospäin karsastuksen hoitamiseen.

 19. Markus says

  Hei,

  Kiitos erittäin paljon vastauksesta. Kysyisin vielä, että voiko piilokarsastus pahentua tai muuttua jopa ilmikarsastukseksi? Mitkä tekijät tähän vaikuttavat, voisiko karsastuksen pahenemista kenties ehkäistä jotenkin?

 20. Hei Markus!
  Prismakorjauksen määrässä saattaa tapahtua muutoksia vuosien varrella, joten karsastus voi myös pahentua. Mielestäni piilokarsastus voi muuttua myös ilmeiseksi karsastukseksi.

  Sitä kuinka yleistä tämä on, en kuitenkaan osaa sanoa.

  Valitettavasti minulla ei ole tiedossa keinoa, jolla karsastuksen kehittymiseen pystyisi vaikuttamaan.

 21. Minna says

  Hei, minulla ei ole silmälasien tarvetta, eli näköni on ihan hyvä mutta minulla on aika paha karsastus ja haluaisin päästä siitä eroon. Eli miten pääsen silmälääkärille? Pitääkö mennä optikkoliikkeeseen vaikken tarvi silmälaseja? Ja voiko päästä leikkaukseen suoraan ilman prismalasi kokeilua?

 22. Hei Minna!
  Käsitinkö kysymyksestäsi oikein, että sinulla on niin sanottua ilmeistä karsastusta?

  Karsastusleikkaukseen pääsemiseen en valitettavasti osaa ottaa kantaa. Optikon työkuvaan ei kuulu leikkaustarpeen arviointi, vaan se on silmälääkärin arvioitava.

  Silmälääkärille on mahdollista päästä esimerkiksi yksityisillä lääkäriasemilla. Lisäksi osassa optikkoliikkeissä on silmälääkärin vastaanottoja. Joissakin tapauksissa myös yleislääkäri voi kirjoittaa lähetteen sairaalan silmäpoliklinikalle.

  Parhaiten asia varmasti alkaa selviämään jos otat ensin yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen ja kysyt olisiko täältä saatavissa aikaa yleislääkärille tätä varten. Toinen vaihtoehto on toki varata aika suoraan yksityiselle silmälääkärille.

 23. Hanna says

  Hei! Minulla on todettu piilokarsastusta jo nuorena ja nyt aloin itsekin kiinnostua karsastuksesta ylipäänsä. Lääkäri nyt kirjoitti reseptiin, että vuorotteleva ulospäinkarsastus (ja pr 2). Voiko tätä korjata mitenkään optisilla harjotteilla? Minulla on nyt kuitenkin ollut jo 14 vuotiaasta asti prismalasit käytössä (on korjattu myös likinäköisyyttä ja olen nyt 22 vuotta). Vai voiko vain leikkauksella parantaa tätä?

  • Hei Hanna!
   Valitettavasti en voi näin netin välityksellä sanoa voisiko silmäjumpasta olla sinun tapauksessa apua. Yleisesti ottaen silmäjumppaa kannattaa kuitenkin kokeilla, jos henkilöllä on ulospäin piilokarsastusta, kuten sinulla on.
   Olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen Silmäjumppa ja ortoptinen hoito.

   Paras olisi, jos pääsisit sellaisen optikon tarkastukseen, joka on käynyt silmien yhteistoiminnan mittaamiseen perehdyttävän ortoptiikka -koulutuksen. Ortoptiikka-lisäkoulutuksen käynyt optikko osaisi kertoa voisiko ortoptisesta hoidosta olla apua ja pystyisi ohjeistamaan sinua.

   Karsastusleikkaukseen ei päädytä aikuisten kohdalla yleensä kovin helposti ja leikkaustarpeen arviointi on silmälääkärin asioita. Voisi kuvitella, että jos lääkäri olisi kokenut sinun tarvitsevan leikkausta, olisi hän ottanut sen puheeksi tutkimuksensa yhteydessä. Halutessasi voit kuitenkin toki kysyä vielä asiaa silmälääkäriltä.

 24. Katariina says

  Hei! Olen 17-vuotias tyttö ja minulla on oikeastaan aina ollut silmälasit. 6-vuotiaana oikea silmäni leikattiin pahan karsastuksen takia. Toinen silmä karsasti silloin myös jo, mutta sitä ei nähty tarpeelliseksi leikata sillä lasien kanssa karsastus ei esiinny. Nyt tänä päivänä leikattu oikea silmä ei karsasta riippumatta siitä oliko lasit päässä vaiko eivät. Tosin vasen jota ei ole leikattu karsastaa ilman laseja sisäänpäin. Ongelma on vain ulkonäköön vaikuttava asia. Nyt olen miettinyt piilolinssejä, joita käyttäisin lähinnä harrastuksissa ja juhlissa. Voiko piilolinsseihin saada siis samoja vahvuuksia kuin mitä on silmälaseissa ,jotka estävät karsastuksen? Olen myös miettinyt paljon silmän karsastusleikkaus maksaa, jos pääsisin siihen joskus? Kiitos jo etukäteen!

  • Hei Katariina!
   Kysymyksestäsi ei ilmennyt minkälaiset voimakkuudet sinulla on silmälaseissasi. Jos kerrot reseptisi tiedot, niin voin antaa tarkemman vastauksen.

   Joka tapauksessa piilolinsseihin ei ole saatavissa prismakorjausta. Voi kuitenkin olla, että sinulla ei ole prismakorjausta laseissasi, mutta silti ne auttavat karsastukseen. Jos näin on, niin todennäköisesti sinulle on saatavissa piilolinssit samoilla vahvuuksilla.

   Valitettavasti en osaa sanoa kuinka paljon karsastusleikkaus maksaa yksityisellä sektorilla. Tähän kysymykseen osaa vastata parhaiten silmälääkäri. Lääkäri pystyy myös kertomaan, että onko karsastuksesi sellainen, että voisit päästä julkiselle puolelle leikkaukseen.

 25. Kristiina says

  Hei!
  ole 24 vuotias, vielä kaksivuottasitten munilla oli 2 prismaa, nyt eilen käytyäni optikolla jossa lääkäri totesi että tarvitsen 12 prismaa. Olen huolissani silmien lihaksista. Minuu pelottaa ja harmittaa. Jouduin nyt luopumaan harrastuksestani joka on pikkutarkkaatyötä. Lääkäri sanoi etten saisi rasittaa silmiä. Pelkään silmälihasten halvaatumista – voiko se johtaa sokeutumiseen. Lääkäri totesi ettei leikkaukset auta, se saattaisi kääntää silmäni sisään päin. Keikkein isoin huoli on sokeutumine. Onko se mahdollista? Olin niin shokissa optikko käynnillä etten kyennyt kauheasti kommunikoimaan. Lääkäri toivoikin että tulisin ns. yksi silmäiseksi. Tällöin sulkisin itse vasemman silmäni silloin kun se ei jaksa kohdentaa ja vetää vain kaiken värimössöksi. Karsastus ja hajataitto on paha yhdistelmä. en jurikaan näe lähelle, tai joudun tekemään kovasti töitä että silmäni pysyisi perässä. Tuleeko silmäni vetäytymään kokonaan ulospäin? Nyt silmistäni ei huomaa karsatusta muutakuin silloin kun katson lähelle. Enkä huomaa sitä itse. kysymys on ehkä todella turhamainen ja kysymys on esteettisyydestä. En kuitenkaan haluaisi näyttää hölmöltä, tuleeko silmäni muuttumaan rajusti? Tulenko aina katsomaan itään ja lähteen.

  • Hei Kristiina!
   Ihan ensimmäisenä voin sanoa näin yleisellä tasolla, että sokeutumisen riski karsastuksen vuoksi kuulostaa äärimmäisen epätodennäköiseltä. Silmälihasten halvaantumisen taustalla on yleensä jokin yleissairaus tai vamma eli sellaistakaan ei ole tuskin tarve pelätä.

   Valitettavasti minun on muuten hyvin hankala osata ottaa kantaa tilanteeseesi tämän tarkemmin.

   Olisiko sinun mahdollisuus jutella vielä silmälääkärin kanssa siitä mitä hän on oikeasti tarkoittanut esimerkiksi sillä, että silmiä ei saisi rasittaa? Samalla saisit toki muutenkin vastauksen näihin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

   Valitettavasti en tosiaan pysty auttamaan oikein muuten näin kun en pääse tutkimaan silmiäsi.

 26. Kärsin hajataitosta, joka vuoksi lasini hankin. Kaikissa laseissa sama näönkorjaus, mutta pd:ssä ollut heittoja. vuonna 2008 aloin säännöllisesti silmälaseja pitämään, näihin laseihin laitettu pd 57, lasit toimi ok. Alussa tietenkin totuttelua. 2013 hankin uudet lasit, uusi optikko eripaikassa sitä mieltä että kärsin piilokarsastuksesta ja pienensi pd:n 55 jotta saadaan prsimavaikutusta, näitä laseja pidin kaksi vuotta, myöskin kai ihan onnistuneesti. Huimauksesta olen paljon kärsinyt enkä tiedä johtuuko se niskoista, korvista vai laseista….2015 hankin jällein uudet lasit johon uusi optikko mittasi 59 pd:ksi(joka oikea pd:ni) ja vakuutti että näin ok ja heidän näöntarkastuksessa ei piilokarsastusta löytynyt. No uusien lasien kanssa tuli veto-ongelmaa silmiin ja silmät tulivat kahden viikon käytön jälkeen äärettömän kipeiksi ja särkeviksi jonka vuoksi laseja en pystynyt pitämään, tunne oli että silmät räjähtävät päästä jos vielä pidän uusia laseja silmissä ja silmistä tuli niin kipeät että jouduin ottamaan särkylääkettä ja “palauttamaan silmiäni nukkumalla”, suorastaan aivan kamala kokemus. Lupasivat tehdä aikaisemmalla pd:llä uudet linssit, mutta olivatkin tehdeet samalla 59 mitalla ja taas silmät kipeytyivät. Tämän jälkeen menin silmälääkärille joka erikoistunut karsastukseen, karsastus lääkäri sitä mieltä että ei normaalista poikkeavaa karsastusongelmaa, lääkäri ei osannut ottaa kantaa pd-arvoihin joka minulle nyt tärkeä. Joten pohdin tässä nyt että mikähän mahtaa olla sopiva pd, jos ei kerran ole karsastusta ja oikea pd-arvo räjäyttää silmäni päästä ja tekee veto-ongelmaa??? vai oliko kertaheitolla 55 pd:stä 59 pd:hen liian iso heitto???? nyt olen ihan ymmälläni mikä on paras pd ettei tarvitsisi miettiä että huimaus tai päänsärky johtuisisi laseista. ps.kehykset olleet melko samaa koko luokkaa, hiukan kantikkaat, viimeiset kehykset kaikista suurimmat, myöskin linssilaatu ja ohennus käsittääkseni pysynyt samana. Mietin että jos 55 pd aiheuttanut liiallista prismaa silmiini kun yli korjattu olematonta karsastusta, voiko aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, epätodellistaoloa?

  • Hei Satu!
   Kerrotko ensimmäiseksi minkälaiset voimakkuudet sinulla on laseissasi tällä hetkellä ja mitä ne ovat olleet aikaisemmin?

   Luonnollisesti en voi tämänkään jälkeen kertoa sinulla sopivaa PD-arvoa, koska en pääse tutkimaan silmiäsi. Voin kuitenkin paremmin vastata kysymykseen.

 27. Kiitos kun vastasit, todella hienoa että pidät tälläistä palstaa yllä, tämä on todella tärkeä monelle ihmiselle jotka yrittävät saada hyviä silmälaseja itselleen ja ovat kohdanneet epäonnistumisia…..Jatkoa pd ongelmaan. Olen siis kolmekymppinen nainen, hajataittoni on pysynyt samoissa voimakkuuksissa viimeiset kymmenen vuotta ja lasit on koko ajan tehty samoilla voimakkuuksilla. Voimakkuuteni ovat OIKEA PLAN -1,50 110 JA VASEN PLAN -1,75 75. Kiitos jos pystyt ottamaan jotain kantaa ongelmaani, olen ollut todella epävoivoinen silmieni kanssa, jouduin jopa silmäsäryn ja huimauksen vuoksi jäämään hetkeksi sairaslomalle, niin vaikeaksi tilanne meni silmälasikokeilujeni välillä. Tämän vastauksesi välissä kävin nyt teetätämässä vanhassa paikassa lasit ja valitsimme pd:ksi 57….yritän nyt tällä pd:llä kokeilla pitää laseija. Kävin myös kolmannella optikolla eri paikassa, kauas ei saa karastusongelmaa (siis risti pysyy ympyrän keskellä ja vihreä/punainen väritesti myös tehty ja kuinka viiva lävistää ympyrän, joskus viiva ympyrätestissä heilunut mutta hyvin vähän. Mutta kun katsoin siihen mustaan “kaukoputkeen” näyttää valkoinen nuoli aina 6-8 väliä. kolmas optikko sanoi että hänen mielestään minulla ei ole karsastusongelmaa mutta silmäni ovat joko yliaktiiviset/liian hitaat kääntymään sisään/ulospäin ja neuvoi silmäjumpan (mittanauha jossa klemmareita eri etäisyyksillä)kun laitoin mittanauhan nenänpäähäni ja katsoin siihen mittanauha ei pysynyt yhtenä vaan haarautui silmissäni v-malliseksi. Tämä optikko oli sitä mieltä että oikea pd:ni 58 1/2-59 olisi paras, mutta minun on aivan mahdoton pitää oikeaa pd:täni koska silmät tulevat julmetun kipeiksi ja tulee veto-ongelma silmiin, kahtena en kuitenkaan näe mutta hyvin epämiellyttävä katsoa linssin läpi. Joten nyt kokeilussa pd 57 joka ollut ensimmäisissä laseissa vuonna 2008. Nytkin huomaan että silmät väsyvät helposti ja kun lasit oli säädetty nenätyynyillä liian lähelle naamaa vaikutti sekin katselumukavuuteen ja tuli särkyä enemmän silmiin, nyt lasit hiukan kauempana naamasta ja helpompi katsoa. Joskus tuntuu että silmiä niinsanotusti raskas liikuttaa linssin läpi katsellessa, myös kun katsoo silmälaseilla tv.tä tuntuu että kaikki liikkeet ja värit ovat liian nopeita ja kirkkaita silmille ja melkein miellyttävämpi katsoa ilman laseija tv:tä vaikka onkin sumeampaa? Voiko linssityyppini olla väärä, tulisiko vähemmän vääristymiä jos ei olisi ollenkaan ohennusta linssissä? Nyt kun teetin nänä viimeiset lasit joita nyt yritän pitää(pd 57), optikko itse hioi linssit ja yritti tehdä mahdollisimman optimaaliset linssit minulle, hän mietti myös että olisiko uusi linssi joka blokkaa sinisen valon minulle hyvä, mutta sitä ominaisuutta näissä linsseissä ei ole. Hän laittoi myös rajakorkeutta hiukan ylöspäin mitä edellisissä uusissa linseissä oli. ainiin linssi tyyppini on laadukas hoyan linssi 1.6 eyas hvl. Silmäni ovat myös helposti kuivuvaa sorttia, ajoittain käytän kostutus silmägeeliä. Piilolinssejä en silmien kuivuuden ja yläsilmäluomen alapinnan röpyliäisyyden vuoksi pysty pitämään. huh=) yritin laittaa mahd. paljon tietoa että voisit ottaa kantaa ongelmaani, kysy vaan jos jotain oleellista jäi pois=) t.Satu

  • Hei Satu!
   Kertomiesi tuntemusten perusteella näköjärjestelmäsi vaikuttaisi olevan hyvin herkkä pienillekin muutoksille. Tällöin pienetkin muutokset kehysten istuvuudessa kasvoilla, linssimateriaalissa tai kehysten mitoituksessa voivat vaatia pitkää totuttelua.

   Käytössäsi on laadukas linssi, eli en lähtisi vaihtamaan sitä ohentamattomaan materiaaliin.

   Valitettavasti en pysty sanomaan mistä oireesi johtuisivat näin kun en pääse tutkimaa näköäsi. Voi olla, että vaikka varsinaista karsastusta ei ole todettu, voi pieni prismavaikutus helpottaa jos silmien kyky kääntyä sisäänpäin on hieman hidas.

   Kostuttavia tippoja kannattaa käyttää säännöllisesti jos silmissä on kuivumista. Kuivat silmät voivat aiheuttaa tosi monimuotoisia ongelmia näkemiseen ja näkemisen terävyyteen.

   Olet ilmeisimmin saanut tältä yhdeltä optikolta niin sanotut ortoptiseen hoitoon liittyviä silmäjumppaharjoituksia. Kuvailemasi harjoite voisi olla niin sanottu Brockin lanka -harjoite. Tällä voidaan harjoittaa silmien kykyä kääntyä sisäänpäin eli konvergenssia. Kyseisessä testissä kohde, johon katse tarkennetaan, pitäisi näkyä yhtenä ja muut kohteet hajoavat kahdeksi.

   Oliko puhetta että minkä verran ja kuinka pitkään teet jumppaa? Ainakin tse suosittelen omille asiakkailleni parin viikon päähän kontrollikäyntiä, jolloin varmistetaan onko harjoitteista ollut apua.

   Tässä linkki kirjoitukseeni silmäjumpasta ja ortoptisesta hoidosta.

 28. Niina says

  Voisitko suomentaa minulle silmälasireseptini.

  O: Sf +0,5 H.Pr 1,50 sis Pd 31,0
  V: Sf +0,5 H.Pr 1,50 sis Pd 31,0

  Kyseessä on siis kaukolasit joissa voimakkuus +0,5, sen ymmärrän ja että silmien etäisyys 31. Mutta mitä tuo H tarkoittaa ennen prisma merkintää. Reseptissä on myös paikka V.Pr, mutta se on tyhjä. Minulla on piilokarsastus, jonka vuoksi vasen silmä karkailee ulospäin katsoessani lähellä.

  • Hei Nina!

   Olet ymmärtänyt aivan oikein eli voimakkuutesi ovat +0,50 molemmissa silmissä.

   Pd eli silmäteräväli on 31 mm molemmissa silmissä.

   H.pr tarkoittaa horisontaalista prismaa ja V.pr vertikaalista prismaa. Horisontaalisessa suunnassa prismakorjaus tulee joko sisään tai ulos ja vertikaalisessa suunnassa ylös tai alas.

   Sinun prismakorjaus 1,50 siis tarkoittaa mielestäni sitä, että sinulla on ulospäin piilokarsastusta eli exoforiaa, jota korjataan prismavoimakkuudella 1,50 prismaa kannan suunta sisään.

   Prismakorjauksen kannan suunta voidaan merkitä erilaisilla termeillä. Yksi tapa merkitä on sinun reseptissä oleva sisään ja toinen merkkaustapa on bas nas eli kanta nenään. Lisäksi tähän käytetään myös merkintää bas/kanta in tai niin sanotun tabo-kaavion mukaista astelukua.

 29. piilokarsastaja says

  Kuinka yleistä on että piilokarsastus muuttuisi näkyväksi? Olen 18.v tyttö ja minulla todettiin lievää piilokarsastusta. Tuntuu että karsastuksen oireet ovat pahentuneet viimeaikoina. Pystyykö lievänkin piilokarsastuksen hoitaa leikkauksella jos se aiheuttaa paljon oireita? Näköni on muuten hyvä enkä tarvitse laseja. Entä pääseekö yksityiselle aina leikkaukseen jos haluaa siis jopa piilokarsastuksen vuoksi? Piilokarsastus aiheuttaa minulle seuraavia oireita: – näön sumenemista (esim kauas katsoessa epätarkka utuinen kuva taikka tekstiä lukiessa teksti on utuista)
  – tv:tä katsoessa teksti heijastuu eli näkyy kahtena kuin väärinpäin tekstin päällä tai alla
  – silmien väsymistä
  – silmämunan puutumista
  – silmän lähellä olevien luiden kipua ja kipua silmän takana
  – simien kuivumista ja roskan tunnetta
  – musta pilkku välillä näkökentässä ja läpinäkyviä viivoja ja pisteitä

  • Hei Piilokarsastaja!

   Ensinnäkin ihan yleisellä tasolla karsastuksesta ja sen muuttumisesta. Karsastuksen määrässä voi tapahtua muutoksia. Valitettavasti en osaa sanoa mitään prosenttilukuja sen suhteen kuinka usein piilokarsastus pahenisi ilmeiseksi karsastukseksi.

   Kerroit että sinulla on erilaisia oireita näkemisessä ja myös jonkinlaisia kipuja sekä karsastusleikkaus kiinnostaisi. Tämmöisten kirjallisesti kerrottujen oireiden perusteella minun on valitettavasti mahdoton vastata mitään varmaa. Lisäksi etenkin karsastusleikkaukseen liittyvät asiat kuuluvat silmälääkärin osaamisalueeseen.

   Mielestäni sinun kannattaakin varata aika silmälääkärille, jolloin lääkäri voi tutkia silmiesi terveydentilan sekä arvioida tarkemmin karsastusasiaa.

   Yleensä leikkaus on karsastuksen hoidossa viimeinen korjausmuoto ja kriteerit julkisen sektorin tekemään karsastusleikkaukseen ovat varsin korkeat. Silmälääkäri tietää näistä kriteereistä paremmin, koska optikko ei lähetä potilaita karsastusleikkaukseen, vaan se on silmälääkärin tehtävä.

   Yksityiselläkään puolella karsastusleikkausta ei lähdetä tekemään suin päin, vaan ensin lääkärin on varmistettava tutkimuksien perusteella saadaanko vaivaan apua leikkauksella.

 30. Krisse says

  Hei!
  Minulla on nyt määrätty 6 prisman kalvot laseilleni kokeiltavaksi hoitona näkyvään karsastukseen, joka on sisäänpäin. Olen huolestunut luettuani, että prismat veltostuttavat silmälihaksia?! Olisiko siis hyvä, että jatkossa olisi kahdet lasit, ilman prismoja ja toiset prismoilla, jotta voisin välillä totuttaa silmät pois prismoista etteivät silmälisakset veltostuisi?

  • Hei Krisse!
   Itse en ole koskaan tavannut asiakasta, jolla olisi prismalla ja ilman prismoja olevat lasit sen takia, että silmät jotenkin laiskistuisivat prisman johdosta.

   Mielestäni pelkosi on siis ihan aiheeton.

   Toki voit jutella asiasta vielä oman optikkosi tai silmälääkärisi kanssa.