Private label -tuotteet kuten piilolinssit tai silmälasikehykset optikkoliikkeissä

Myös optikkoliikkeistä löytyy niin sanottuja private label –tuotteita kuten piilolinssejä, silmä- ja aurinkolasien linssejä sekä kehyksiä ja piilolinssinesteitä.

Mikä private label -tuote?

Yleisesti käytetty suomennos private label termille on kaupan oma merkki, jota muun Wikipedia käyttää.

Yleensä kyseessä on jonkun valmistajan tuote, jota myydään esimerkiksi jonkun kauppaketjun oman nimikkeen alla. Yksi suomessa tunnettu esimerkki tämmöisistä tuotteista ovat K-ryhmän Pirkka-tuotteet.

Wikipedian mukaan private label –tuotteisiin saadaan säästöjä sillä, että omia tuotteita ei markkinoida ja lisäksi valmistajat voidaan kilpailuttaa isojen volyymien ansiosta.

Yleensä optikkoliikkeissäkin olevat private label -tuotteet ovat asiakkaille edullisempia brändituotteisiin verrattuna. Optikkoliikkeessäkin private label -tuotteet ovat usein tunnettujen valmistajien tekemiä. Kyseessä ei ole siis mikään huono tuote, vaikka tuotenimi ei olisikaan tunnettu.

Ohjaa piilolinssien ostamista liikkeen omiin merkkeihin

Optikkoliikkeessä private label –tuotteet ohjaavat piilolinssien ostamista liikkeen omiin merkkeihin. Omasta mielestäni tähän liittyy kuitenkin myös huonoja puolia. Netissä on lukuisia eri listoja, joiden luvataan kertovat mikä private label -tuote vastaa mitäkin piilolinssimerkkiä. Itse olen kuitenkin huomannut, että liian usein näissä listoissa on virheitä.

Pahimmillaan tästä seuraa se, että asiakas saa piilolinssireseptin jollekin tuotteelle, mutta päätyykin tilaamaan lopulta väärän linssin.

Optikollekin privata label -tuotteet voivat aiheuttaa ongelmia. Ainakaan minä en valitettavasti muista kaikkien ketjujen private label -tuotteiden pohjalla olevia tuotteita ulkoa.

Tämän takia pyydän omia asiakkaita ottamaan piilolinssipakkauksen mukaan piilolinssisovitukseen, jos en muista mikä linssi hänen käyttämän tuotteen takana on. Linssien myyntipakkauksessa olevan materiaali- ja mittatiedon avulla saan kuitenkin yleensä selville mikä tuote taustalla oikeasti on. Tämä on arvokas tieto piilolinssisovituksessa. Jos linssi on toiminut hyvin, niin samanlaisen linssin käyttö on yleensä jatkossakin perusteltua. Jos taas linssin kanssa on ollut ongelmaa, ei samanlaisen linssin käyttöä luonnollisestikaan kannata jatkaa.

Piilolinssinesteitä löytyy yleensä myös isommista ketjuista private label -tuotteena. Kyseessä on yleensä tunnetun linssivalmistajan neste, jotka pakataan ketjun “väreihin”. Oman kokemukseni mukaan nesteissä private label -tuotteet ovat hyviä ja laadukkaita perustuotteita, mutta eivät kuitenkaan uusinta mahdollista tuotekehittelyä.

Omat mallistot erottavat ketjuja

Silmälasien ja aurinkolasien kehyksissä jokaisella isommalla ketjulla on omia tuotemerkkejä, joita ei muualta saa. Osa merkeistä on jonkun tietyn ketjun yksinmyynnissä ja ketjuilla voi olla myös omia mallistoja.

Mielestäni nämä ketjun omat merkit ja mallistot ovat ihan positiivinen asia. Itse koen mukavaksi sen, että ketjulla on omia mallistoja, joilla erottua muista ketjuista.

Kehyksissä nämä private label -tuotteet eivät ole tietenkään täysiä kopioita brändituotteesta, vaan usein kyseessä on samanhenkinen ja oloinen tuote.

Yleensä private label -kehyksissä toistuu samat teemat ja värit kuin brändituotteissakin. Ne eroavat brändituotteista siinä, että niissä ei välttämättä ole niin paljon käsityönä tehtyjä työvaiheita ja yksityiskohtia. Lisäksi niitä valmistetaan yleensä suurempia eriä kuin brändituotteita. Myös materiaalissa ja muotoilussa voi olla jonkin verran eroja.

Ketjujen omien kehysten laatu on mielestäni hyvin vaihtelevaa. On ihan luonnollista, että muutaman kympin ulosmyyntihinnaltaan olevien kehysten laatu ja materiaalit eivät ole samaa luokkaa kuin arvokkaampien kehysten.

Jos unohdetaan ihan edullisimmat private label -kehykset voi niistä kuitenkin löytyä todella hyviä tuotteita jonka hinta ja laatu ovat hyvässä suhteessa.

Osa asiakkaista ei halua missään nimessä Private label –kehyksiä. Tällöin syynä voi olla ihan se, että näistä tuotteista ei löydy maailmankuulun muotitalon logoa.

Suurempi osa asiakkaista ei kuitenkaan välttele privata –label -kehyksiä, vaan ajattelee että kehys kuin kehys, mutta toinen maksaa 350 euroa ja toinen vain 150 euroa.