Raskaus, piilolinssit ja näkeminen yleensä

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Omien ja asiakkaiden kokemusten perusteella näkemisestä ja silmissä tapahtuvista muutoksista puhutaan neuvolassa todella vähän tai ei ollenkaan. Ainakaan omien lapsieni raskausaikana terveydenhoitajalla ei ollut minkäänlaista tietoa näössä mahdollisesti tapahtuvista muutoksista.

Raskaudella on kuitenkin paljon vaikutuksia myös silmään ja näkemiseen. Raskauden aiheuttamat muutokset ovat yleensä väliaikaisia. Joskus harvoin muutokset voivat olla kuitenkin pysyviä.

Raskauden vaikutus silmiin ja näkemiseen on yksilöllistä. Jopa samalla henkilöllä vaikutukset voivat olla erilaisia eri odotusten kesken. Eniten raskaus vaikuttaa silmän sarveiskalvoon sekä silmän aineenvaihduntaan.

Raskaus paksuntaa lähes kaikilla raskaana olevilla silmän sarveiskalvoa. Myös sarveiskalvon kaarevuus voi muuttua sekä tuntoherkkyys voi alentua.

Myös kyynelnesteessä tapahtuu muutoksia raskausaikana. Yleisesti kyynelnesteen määrä vähenee ja laatu muuttuu. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi piilolinssien sopimattomuutta raskauden aikana.

Näkemisessä tapahtuvat muutokset

Raskauden aikaiset näönmuutokset ovat todella yksilöllisiä. Toiset eivät huomaa muutoksia lainkaan ja toiset kokevat muutokset suurina.

Yleisesti raskauden aikana näkö muuttuu likinäköisyyden suuntaan. Tämä tarkoittaa, että miinuslasien käyttäjät tarvitsevat voimakkaammat lasit ja pluslasien käyttäjät miedommat lasit. Nämä muutokset johtuvat silmän sarveiskalvon kaarevuuden kasvamisesta.

Osa naisista saattaa huomata hankaluutta silmän mukautumisessa eri etäisyyksille katsomisessa. Tämä johtuu nesteen kertymisestä silmän sisäiseen linssiin eli mykiöön.

Piilolinssit ja raskaus

Metropolian ammattikorkeakoulun sivuston mukaan noin 25-30 prosentilla piilolinssien käyttäjistä on ongelmia raskauden aikana piilolinssien käytössä.

Silmän sarveiskalvon paksuuntuminen ja kaarevuuden muutos voivat aiheuttaa ongelmaa linssien istuvuuden kanssa. Kyynelnesteen määrän väheneminen puolestaan saattaa aiheuttaa linssien kuivumista. Muuttunut kyynelnesteen koostumus saattaa aiheuttaa linssien nopeampaa likaantumista ja sitä kautta ärsytystä silmiin.

Piilolinssien käyttäjä ei välttämättä osaa kuvailla tarkasti miksi linssit eivät tunnu hyvältä. Niiden kanssa on vain enemmän ärsytystä ja ne eivät tunnu niin mukavalta kuin aiemmin.

Mikäli piilolinssien kanssa ilmenee ongelmia, on syytä tarkastella linssin käyttötottumuksia. Esimerkiksi linssityypin vaihtaminen kertakäyttölinssiin voi auttaa tai piilolinssien käyttöaikaa voi joutua vähentämään.

Piilolinssikontrollin tärkeys kasvaa raskausaikana entisestään. Raskaus alentaa silmän sarveiskalvon tuntoherkkyyttä. Tämän takia henkilöltä voi jäädä huomaamatta, mikäli linssi on vaurioittanut silmän pintaa.

Lasien ja piilolinssien hankkiminen tai uusiminen raskaana ollessa

Osa asiakkaista joutuu miettimään raskaana ollessaan onko tällöin järkevää hankkia tai uusia laseja tai piilolinssejä. Tähän on mahdoton antaa mitään yleisohjetta, vaan asiasta kannattaa aina keskustella tapauskohtaisesti.

Luonnollisesti jos näkö on mennyt niin heikoksi, että esimerkiksi autolla ajaminen ei ole enää turvallista, niin jotain täytyy tehdä.

Itse en henkilökohtaisesti mielelläni sovita ensimmäisiä piilolinssejä raskaana olevalle. Tällöin on suuri todennäköisyys siihen, etteivät linssit toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Tärkeää onkin, että asiakas kertoo optikolla näöntarkastuksen yhteydessä raskaudesta. Optikkona tätä kysymystä ei viitsi esittää, ellei raskaus näy selvästi päällepäin.

Itse epäillessäni raskauden mahdollisuutta saatan kysyä asiakkaalta esimerkiksi onko hormonitoimissa tapahtunut mitään muutoksia.

Toki läheskään aina asiakas ei itse tiedä, että raskaus voi vaikuttaa näkemiseen ja näin ollen asiasta ei tule mainittua. Tässäkin asiassa kannattaa muistaa, että optikolla on vaitiolovelvollisuus. Tämänkin vuoksi asiasta voi turvallisin mielin kertoa optikolle.

Näön palautuminen raskauden jälkeen

Suurin osa raskauden aikaisista muutoksista palautuu parin kuukauden kuluessa synnytyksestä. Osa muutoksista saattaa kuitenkin säilyä aina imetyksen lopettamiseen asti.

Voimakkuuden muuttuessa likinäköisyyden suuntaan näönmuutos saattaa jäädä pysyviksi.

Optikko mukaan synnytysvalmennukseen?

Joskus tulee mietittyä pitäisikö myös optikon olla mukana synnytysvalmennuksessa. Näön muutokset tulevat kuitenkin melko monelle raskaana olevalle yllätyksenä, eikä niistä kerrota kunnolla.

Mielestäni optikko voisi olla jossain sopivassa tilanteessa mukana kertomassa näönmuutoksista samalla tavalla kuin fysioterapeutti tai suuhygienisti kertovat omista aiheistaan.

Kirjoitus on julkaistu 18.5.2009 ja päivitetty 5.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anonymous says

  Hei,

  Kuinka aikaisessa vaiheessa raskautta näönmuutokset ilmenevät?
  Voiko näönmuutoksia tulla, vaikka aikaisemmin ei olisi silmälasia ollutkaan?

 2. Piilolinssioptikko says

  Hei!
  Näön muutokset eivät ole riippuvaisia siitä onko henkilöllä käytössä silmälasit. Muutoksia voi tulla siis kaikille raskausaikana.
  Se kuinka aikaisessa vaiheessa muutoksia tulee tai ne huomataan, on hyvin yksilöllistä. Toiset saattavat huomata muutoksia jo hyvinkin varhain.

  Omien raskauksieni kohdalla olen huomannut näköni muuttuvan jo ensimmäisen raskausneljänneksen aikana.

  Sitä en osaa kuitenkaan sanoa ovatko kaikki muutokset olleet suoraan silmissä tapahtuvia muutoksia. Myös esimerkiksi pahoinvoinnin johdosta heikentynyt yleistila voi vaikuttaa näkemiseen.

 3. Katja says

  Hei,
  Huomasin tällainen tekstin vasta nyt. Mikäli joku asiaa tunteva ylläpitäjä löytyy, mikä on silmän maksimipalautumisaika imetyksen lopetuksen jälkeen? Itselläni lapsi 1v 3kk, imetys lopetettu kokonaan 2kk sitten. Näkemisessä en huomaa eroa, silmän kosteuskin tuntuu hyvältä jo, mutta uskaltaako milloin mennä silmäleikkaukseen?

  • Hei Katja!

   Jos asiaa ajatellaan silmälasien vaihtamisen tai hankkimisen kannalta, niin yleensä kannattaa odottaa muutama kuukausi imetyksen lopettamisen jälkeen.

   Valitettavasti en osaa sanoa kuitenkaan sitä kuinka kauan kannattaa odottaa ennen silmäleikkaukseen menemistä. Tämmöiset asiat eivät suoranaisesti kuulu optikkoliikkeessä työskentelevän optikon toimenkuvaan.

   Sinun kannattaa olla yhteydessä leikkauksia tekevään silmälääkärikeskukseen. Heiltä saat varmasti vastauksen tähän ja mahdollisiin muihinkin mieltäsi askarruttaviin, leikkausta koskeviin kysymyksiin.

 4. Jonna says

  Hei,
  Olen raskaana 17viikolla..Olen koko easkauden ajan tähän asti kärsinyt roskantunteesta silmissä(se kyllä häviää välillä eikä ikinä koko päivää kestä ja on päiviä kun sitä ei ole taion ihan hetken) olen huomannut myös vähän muutoksia näössä. Voiko tämä johtua raskaudesta vai onko mahdollista epäillä esim.sjögreninoireyhtymää?
  Kiitos paljon vastauksesta jo etukäteen

  Yst.terv.stressaaja

  • Hei Jonna!
   Valitettavasti minun on mahdoton tietää näin netin kautta johtuvatko oireesi raskauden aiheuttamista muutoksista kyynelnesteestä vai jostakin muusta. Sinun kannattaa kysyä asiasta neuvolassa käydessäsi.

   Näin yleisesti voin kuitenkin sanoa, että on hyvin tavallista, että raskaana olevilla on kuivasilmäisyydestä johtuvia oireita. Yleensä raskauden aikana kyynelnesteen määrä vähenee ja sen koostumus muuttuu. Tämä voi aiheuttaa muun muassa roskantunnetta silmissä.

   Oman kokemukseni mukaan suurin osa raskaana olevista piilolinssien ja silmälasien käyttäjistä kärsii jonkin asteisesta kuivien silmien aiheuttamista ongelmista raskausaikana. Toki tällä ei ole mitään tekemistä silmälasien käytön kanssa, mutta itse törmään pääasiassa vain silmälasien tai piilolinssien käyttäjiin työssäni.

   Oletko kokeillut olisiko kostuttavista tipoista apua ongelmaasi? Kostuttavia tippoja löytyy hyvin varustelluista optikkoliikkeistä ja apteekeista.