Rikkoutuneiden tai kadonneiden silmälasien korvaaminen koti- tai matkavakuutuksessa

Osta piilolinssit netistä!

Jättivalikoima piilolinssejä ja nopea toimitus. 97% tilauksista lähtee saman päivän aikana, kun ne on tehty.

Alensa.fi

Aina välillä asiakkaiden kanssa keskustellessa huomaa kuinka ihmiset yllättyvät, kun vakuutukset eivät korvaakaan silmälasien rikkoutumista tai katoamista asiakkaan odottamalla tavalla.

Monet vakuutusyhtiöt ovat tiukentaneet korvausehtojaan silmälasien osalta. Mikäli rikki menneistä silmälaseista yleensä saa korvausta, on monessa vakuutuksessa silmälasien osalta kalliimmat omavastuuosuudet kuin muissa vahingoissa. Myös silmälasien ikäpoistot ovat varsin suuret.

Matkavakuutuksissa silmälasien korvaus on käsittääkseni parempaa kuin kotivakuutuksissa.

Yleinen linjaus vakuutuskorvauksissa on, että itseltä niin sanotussa normaalissa käytössä rikkoutuneista tai kadonneista laseista korvausta maksetaan varsin huonosti. Jos lasit rikkoutuvat esimerkiksi tapaturman yhteydessä tai kolarissa, ne korvataan.

Lemmikkieläimen rikkomia laseja ei yleensä korvata kotivakuutuksesta. Jotta lasit korvattaisiin, pitää lemmikillä olla oma vakuutus, josta lasit korvataan.

Mikäli rikot vahingossa jonkun toisen ihmisen lasit tai lapsesi rikkoo vahingossa esimerkiksi koulukaverin lasit, korvaa kotivakuutus yleensä tällaiset haaverit.

Vakuutuskäytännöt vaihtelevat hyvin paljon vakuutusyhtiöittäin. Tämän takia oman koti- tai matkavakuutuksen ehdot silmälasien osalta kannattaakin selvittää omasta vakuutusyhtiöstä.

Rikkoutuneista laseista lausunto optikkoliikkeestä

Yleensä vakuutusyhtiöt vaativat lausunnon silmälasin kunnosta optikkoliikkeestä. Lausunnosta tulee ilmetä ovatko lasit korjattavissa vai korjauskelvottomat. Samoin lausunnossa pitää ilmetä mitä mahdollinen korjaus tai entisiä vastaavat uudet lasit maksavat. Lisäksi halutaan yleensä tietää rikkoutuneiden lasien hankinta-ajankohta.

Osa vakuutusyhtiöistä haluaa myös rikkoutuneet lasit itselleen. Osa puolestaan edellyttää, että asiakkaan tulee säilyttää rikkoutuneet lasit esimerkiksi vuoden ajan, jos vakuutusyhtiö haluaa ne tarkastaa.

Osa optikkoliikkeistä kirjoittaa tällaisen lausunnon veloituksetta. Osa voi veloittaa lausunnosta 10-20 euroa.

Jotkut ketjut tarjoavat omia silmälasivakuutuksia

Vakuutusyhtiöiden nihkeän korvauskäytännön takia muutamat optikkoliikeketjut ovat alkaneet tarjota heiltä hankituille laseille silmälasivakuutusta.

Esimerkiksi Instrumentarium ja Nissen markkinoivat maksullista silmälasivakuutusta. Vakuutus korvaa ulkoiset, ennalta arvaamattomat ja äkkinäiset vauriot.

Hinta vaihtelee noin 13-50 euron välillä riippuen lasien hinnasta.

En osaa sanoa minkä verran ihmiset hankkivat silmälasivakuutuksia. Esimerkiksi pienillä lapsilla vakuutus voisi joka tapauksessa maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin.

Kirjoitus on julkaistu 26.1.2010 ja päivitetty 11.5.2014.

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa
Piilolinssioptikko Google+:ssa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Riitta Käräjäoja says:

  Silmälasit katosivat työpaikalla ,oli vain tyhjä silmälasikotelo jäänyt. Lasit oli moniteholasit, ostettu 01/2013 ja maksoivat 690 €. Korvaako vakuutus?

  T.Riitta

  • Hei Riitta!
   Valitettavasti vakuutusyhtiöt eivät taida korvata yleensä silmälaseja, jos ne ovat kadonneet.

   Käsittääkseni sinun pitäisi pystyä todistamaan, että lasisi ovat nimenomaan varastettu sen sijaan että ne olisivat muuten kadonneet tai unohtuneet jonnekin. Selvissä varkaustapauksissa vakuutus korvannee lasit.

   Luonnollisesti sinun kannattaa kuitenkin varmistaa vielä asia omasta vakuutusyhtiöstäsi. Käytännöt voivat vaihdella yhtiöittäin.

 2. eija says:

  Silmälasit oli laukussa pehmeässä kotelossa, kun liukastuin kotipihalla autosta noustessa, niin laukku jäi alimmaiseksi ja lasit rikkoutui. Korvaako vakuutus?

  • Hei Eija!

   Valitettavasti en pysty sanomaan varmasti korvaako vakuutuksesi silmälaseillesi tapahtuneen vahingon tämmöisessä tapauksessa. Eri vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä tämänkin asian suhteen. Jossain tapauksissa silmälasivahingoissa saattaa olla myös korkeampi omavastuuosuus kuin muissa korvattavissa asioissa.

   Asiaa kannattaa lähteä selvittämään omasta vakuutusyhtiöstä.

   Yleensä vakuutusyhtiöt vaativat optikkoliikkeen lausunnon siitä miten lasit ovat rikkoutuneet sekä siitä onko lasit korjattavissa vai tarvitaanko kokonaan uudet. Lisäksi he haluavat kustannusarvion korjauskustannuksista tai vaihtoehtoisesti uusien lasien kokonaiskustannuksista.

   Ole siis yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön niin saat selville onko vahinko korvauksen piiriin kuuluva. Lisäksi olisi mukavaa, jos kävisit kommentoimassa miten asian kanssa kävi.

 3. jussi says:

  Hei. Kaverini oli yötä minun luona ja jättänyt silmälasit lattialle käydessään nukkumaan. Minä aamulla pimeässä astuin niiden päälle ja sanka hajosi toisen linssin ympäriltä. Korvaako minun kotivakuutukseni? Voiko hänellä olla mitä vakuutusta silmälaseihinsa?

  • Hei Jussi!
   Valitettavasti en pysty vastaamaan mitään varmaa korvaako oma kotivakuutuksesi kaverin laseille tapahtuneen vahingon. Eri vakuutusyhtiöiden välillä on niin paljon eroja korvauskäytäntöjen suhteen.

   Olen kuitenkin siinä uskossa, että kun olet rikkonut kaverisi lasit, voidaan tästä maksaa enemmän korvausta verrattuna tilanteeseen, jossa on itse rikkonut omat lasit.

   Kyllähän kaverillasikin voi olla vakuutusturva laseilleen, joka voisi myös korvata kyseisen vahingon.

   Teidän molempien kannattaa selvittää tilanne omasta vakuutusyhtiöstä.

   Toivottavasti asia ratkeaa parhain päin!

Jätä kysymys tai kommentti

*