Silikonihydrogeelilinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Ensimmäiset silikonihydrogeelilinssit tulivat markkinoille 1990-luvun loppupuolella. Silikonin lisäämisellä linssimateriaaliin tavoiteltiin mahdollisimman suurta hapenläpäisyä.

Perinteisissä niin sanotuissa hydrogeelipiilolinsseissä on ollut yleensä varsin korkea vesipitoisuus, koska veden tehtävä on kuljettaa happea silmän sarveiskalvolle. Korkea vesipitoisuus tekee linssistä pehmeämmän, mutta se vaatii silmältä varsin paljon omaa kosteutta. Tästä johtuen perinteiset linssit eivät ole oikein kuivasilmäisille parhaiten toimiva vaihtoehto.

Silikonilinssien vesipitoisuuden ei tarvitse olla niin korkea, koska silikonimateriaali kuljettaa hyvin happea silmän pinnalle. Näin silikonihydrogeelilinssit toimivat yleensä varsin hyvin kuivissakin silmissä.

Tästä aiheesta olen kirjoittanut enemmän kirjoituksessa Piilolinssien vesipitoisuus – miksi linsseissä on vettä?

Aikaisemmin silikonihydrogeelilinssit olivat selvästi jäykempiä kuin perinteiset hydrogeelilinssit silikonin takia. Nykyään linssin valmistajat ovat kuitenkin mielestäni löytäneet varsin ideaalin koostumuksen materiaaleihin. Tämän ansiosta linssien jäykkyys, vesipitoisuus ja muotoilu sekä hapenläpäisy ovat sellaisella tasolla, että käyttö tuntuu mukavalta ja niitä on mahdollisimman turvallinen käyttää.

Alun perin silikonipiilolinssit tulivat markkinoille niin sanottuina jatkuvakäyttöisinä yötä-päivää linsseinä. Edelleen osa ihmisistä käyttää silikonilinsseistä juuri yötä-päivää linssejä.

Nykyään silikonihydrogeelimateriaali on vallannut Suomessa myös lyhyen vaihtovälin linssien markkinat.

Valtaosa Suomessa myydyistä niin sanotuista kuukauden vaihtovälin linsseistä on valmistettu silikonimateriaalista.

Silikonihydrogeelimaterialista valmistetaan lyhyen vaihtovälin linssien lisäksi myös kertakäyttölinssejä, hajataitteisuutta korjaavia toorisia linssejä sekä moniteholinssejä.

Silikonihydrogeelilinssien edut

 • Hyvä hapenläpäisy, joka vähentää muun muassa riskiä altistua sarveiskalvon turvotukselle.
 • Hapenläpäisykyvyn ansiosta linssit ovat silmälle muutenkin turvallisempi vaihtoehto kuin perinteiset, pehmeät linssit.
 • Matalan vesipitoisuuden ansiosta silikonilinssit soveltuvat kuivasilmäisyydestä kärsivällekin.

Kirjoitus on julkaistu 7.10.2009 ja päivitetty 5.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. piilareiden käyttäjä says

  Mistäköhän materiaalista piilolinssini on tehty kun linssimääräys paperissa materiaalin kohdalla lukee IWB? Entä mitäköhän lyhenne BC tarkoittaa.

 2. Hei piilareiden käyttäjä!
  Bc eli base curve tarkoittaa piilolinssin kaarevuutta. Tuo sinun linssisi IWB on muistaakseni Instrumentariumin Private Label -linssi eli liikkeen omalla tuotenimellä oleva linssi.

  Mielikuvani perusteella kyseessä on Cooper Visionin valmistama Biofinity-linssi, jonka materiaali on Comfilcon A eli niin sanottu silikonihydrogeelimateriaali. Ihan varma en tästä kuitenkaan ole.