Netissä keskustellaan ja kysellään neuvoja silmäjumppiin liittyen. Aika usein keskusteluissa sekoitetaan kaksi eri asiaa, normaali silmäjumppa ja ortoptinen hoito.
Silmiä rentouttavan silmäjumpan tavoitteena on rentouttaa silmiä esimerkiksi tarkan lähityön aikana tai sen jälkeen.
Ortoptisella hoidolla puolestaan tarkoitetaan silmien asentovirheitä ja niihin liittyviä ongelmia korjaavaa hoitoa.
Silmiä rentouttava silmäjumppa
Silmiä rentouttavaa silmäjumppaa voi ja on suositeltavaakin tehdä pitkäkestoisen lähityön aikana samalla periaatteella kuin muulle keholle suositellaan taukojumppaa.
Silmäjumpan tavoitteena on rentouttaa silmät, jotta ne eivät väsyisi niin helposti lähityöskentelyssä. Tällaista silmäjumppaa voi tehdä kuka tahansa aina silmien tuntuessa väsyneiltä.
Silmäjumppaohjeita löytyy esimerkiksi työterveyslaitoksen sivuilta.
Ortoptinen hoito
Ortoptisen hoidon tavoitteena on korjata lähinäköön liittyviä ongelmia. Hoidoilla voidaan kehittää tai korjata seuraavia asioita.
- Akkommodaatiota eli silmän mukautumiskykyä.
- Konvergenssiä eli silmien kykyä kääntyä sisäänpäin
- Exoforiaa eli ulospäin piilokarsastusta.
Ortoptista silmäjumppaa ei saa koskaan tehdä ilman asianmukaista ohjeistusta ja seurantaa. On todella tärkeää, että ortoptisiin harjoitteisiin perehtynyt optikko antaa asiakkaalle hänen ongelmiin sopivat harjoitteet ja neuvoo niiden tekemisen. Säännöllisillä kontrollikäynneillä seurataan hoidon edistymistä ja varmistetaan asiakkaan tekevän harjoitukset oikein.
Vääränlainen harjoitustekniikka tai liiallinen harjoitusten tekeminen voivat aiheuttaa vääriä vaikutuksia silmään. Silmiin saattaa tulla esimerkiksi spasmi eli eräänlainen silmäkramppi.
Optikon peruskoulutuksessa käsitellään ortoptisia harjoitteita jonkin verran. Peruskoulutuksen lisäksi Suomessa on järjestetty erillistä lisäkoulutusta, jossa perehdytään tarkemmin ortoptiikkaan, eli silmien asentovirheiden hoitoon. En osaa sanoa kuinka moni suomalainen optikko on tämän lisäkoulutuksen suorittanut.
Ortoptisia hoitoja voidaan tehdä myös sairaaloiden silmäosastoilla, eli niin sanotuilla karsastuspoliklinikoilla. Niihin tarvitaan luonnollisesti silmälääkärin lähete ja yleensä ongelmien pitää olla varsin isoja lähetteen saamiseen.
Hoitojakso on yleensä tiivis kestoltaan noin 4-8 viikkoa. Hoitojakson aikana on muutama kontrollikäynti, joilla seurataan hoidon edistymistä.
Ortoptisen hoidon hinnoittelusta optikkoliikkeessä en osaa sanoa. Sairaalassa yksi käynti maksaa käsittääkseni aina poliklinikkamaksun verran.
Tietääkseni netistä ei löydy mitään listausta optikoista, jotka ovat käyneet ortoptisen lisäkoulutuksen.
Kirjoitus on julkaistu 28.10.2009 ja päivitetty 26.2.2014.