Silmälääkäri määritti vahvuudet väärin?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Jukkis8 kysyi 16.12.2014

Hei!

Kävin kuukausi sitten silmälääkärillä. Lääkäri mittasi silmänpaineet, selvitti näöntarkkuuden ja tarkisti silmänpohjat.

Sain mukaani seuraavanlaisen silmälasimääräyksen: OD sf: -5.75, CYL: +0.25, AX 115, Visus 0.90,
OS sf: -3.75, CYL-, AX -, Visus 1.00, ADD +1.25

Ostin uudet silmälasit ja aurinkolasit edellämainituin vahvuuksin. Uudet silmälasit tuntuivat oudoilta, mutta kokemuksesta tiesin niihin tottuvan parissa päivässä. Käytin silmälaseja viikon ajan, mutta ne tuntuivat edelleen hankalilta: vasemmalla silmällä näin heikosti ja silmät tuntuivat jotenkin “eriparisilta”. Pienen tekstin ja myös teksti-tv:n lukeminen tuntui lähes mahdottomalta.

Kävin optikkoliikkeessä, josta lasit ostin kysymässä neuvoa tilanteeseen. Silmälaseja tarkasteltiin ja optikko teki minulle uuden näöntarkastuksen:

OD sf: -6.25, CYL: +1.0, AX:115, Visus 1.2,
OS sf: -4.75, CYL: +0.75, AX:95, Visus 1.2 ADD: 1.25

Kuinka näin suuri ero määrityksissä on mahdollista? Pitäisikö tässä luottaa enemmän silmälääkäriin (dosentti ja tohtori myös), vai optikkoon?

Saman silmälasiliikkeen palveluita olen tyytyväisenä käyttänyt kohta kolmekymmentä vuotta. Kyseisellä silmälääkärillä kävin ensimmäistä kertaa, koska aikaisempi silmälääkärini on jäämässä eläkkeelle.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Jukkis!

On valitettavaa, että sinulla on ongelmia uusien lasiesi kanssa.

Silmälääkärin ja optikon lasimäärityksessä on sen verran iso ero, että se voi aiheuttaa ongelmia näkemiseen.

Kääntämällä molemmat määräykset miinussylinterille, on eroja helpompi vertailla.

Oikean silmän voimakkuudet (silmälääkäri ensin)

sf -5,25, cyl -0,25, ax 25

sf -5,25, cyl -1,00, ax 25

Vasemman silmän voimakkuudet (silmälääkäri ensin)

sf -3,75

sf -4,00, cyl -0,75, ax 5

Suurimmat erot ovat hajataitteisuuden määrissä. Optikon tarkastuksessa hajataitteisuutta on 0,75 enemmän optikon tarkastuksessa.

Vasemmassa silmässä lääkärin määrityksessä ei ollut ollenkaan hajataitteisuutta kun optikon määrityksessä sitä on 0,75 ja perusvoimakkuus on kasvanut 0,25.

Optikon määrittämillä voimakkuuksilla olet saavuttanut paremman näöntarkkuuden eli visuksen.

Lääkärin laseilla olet nähnyt oikealla visuksen 0,9 ja vasemmalla 1,0. Optikon määrittämillä voimakkuuksilla näöntarkkuus on ollut molemmilla silmillä 1,2. Oikealla silmällä olet nähnyt 2 riviä pienemmät ja vasemmalla rivin pienemmät merkit kuin lääkärin määrittämillä voimakkuuksilla.

Näyttikö optikko sinulle koekehyksen avulla miten näkisit hänen määrittämillään voimakkuuksilla verrattuna nykyisiin laseihin? Mielestäni tällä tavalla määritysten sopivuutta sinulle voi vertailla parhaiten.

Aina välillä jokaiselle näöntutkijalle voi valitettavasti käydä virhe työtä tehdessä. Lisäksi näöntarkastuksen tekeminen on siinä mielessä haastavaa, koska yhtä ainoaa voimakkuutta ei ole olemassa. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka useampi tutkija tutkisi näön, voidaan eri tutkimusten välillä saada aina keskenään erilaisia tuloksia.

Lisäksi pitää muistaa, että eri tutkimustiloissa voidaan saada keskenään hieman erilaisia näöntarkkuuksia.

Itse optikkona olen sitä mieltä näin yleisemmällä tasolla, että optikko on näkemisen tutkimisen ammattilainen ja silmälääkäri silmän terveydentilan tutkimisen ammattilainen. Optikon koulutuksessa opetetaan huomattavasti enemmän näöntutkimusta kuin silmälääkärin. Osa silmälääkäreistä myöntää itse jättävänsä mieluummin näöntutkimisen optikoille kokiessaan oman tietotaidon olevan näöntutkimuksen tekemiseen vähäistä.

Toki tässä pitää muistaa, että osa silmälääkäreistä on todella hyviä ja tarkkoja näöntutkimuksen tekijöitä.

Keskustelitteko optikon kanssa siitä miten asian kanssa kannattaisi edetä?

Itse olen toiminut omien asiakkaideni kanssa vastaavissa tapauksissa siten, että olen pyytänyt asiakasta olemaan yhteydessä silmälääkäriin ja kertomaan ongelmista ja optikon määrittämistä arvoista. Joskus silmälääkäri haluaa vielä tehdä tarkastuksen uudestaan. Jos hän päätyy samaan tulokseen, että ensimmäinen määritys on ollut virheellinen, on silmälääkäri tai käytännössä hänen edustamansa yritys, voinut korvata uudet linssit.

Jos kyseessä on liikkeen oma lääkäri eli optikkoliikkeen kanssa samassa tilassa vastaanottoa pitävä lääkäri, niin silloin olen hoitanut keskustelun suoraan lääkärin kanssa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa