Silmälaseihin tai uusiin voimakkuuksiin tottuminen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälaseihin tai uusiin silmälasivoimakkuuksiin joutuu yleensä totuttelemaan, mikä on aivan normaali ilmiö. Tottumisajan pituus vaihtelee paljon eri henkilöiden välillä, eikä sitä voi käytännössä ennustaa millään tavalla etukäteen.

En ole myöskään huomannut sitä, että ensimmäisiin silmälaseihin tottuminen olisi helpompaa tai vaikeampaa kuin uusiin voimakkuuksiin tottuminen. Toki kuitenkin silmälasien käyttäminen yleensäkin vaatii omaa totuttelua ja opettelua.

Uudet lasit voivat aiheuttaa monenlaisia oireita

Uusilla laseilla näkeminen voi olla aluksi outoa ja hankalaa. Kuva voi tuntua esimerkiksi sumealta ja suorat viivat voivat näyttää vinoilta. Silmät voivat myös väsyä ja lukiessa tekstiä voi joutua katsomaan eri etäisyydeltä kuin aiemmin.

Uusiin laseihin tottuminen voi aiheuttaa myös muunlaisia oireita kuten päänsärkyä. Tuntemukset voivat olla siis hyvin moninaisia.

Yllä mainittujen oireiden pitäisi kuitenkin hävitä totuttelun myötä.

Yksiteholaseihin totutaan helpommin

Yleisesti yksiteholaseihin totutaan helpoiten ja niihin tottuu yleensä noin viikon sisällä uusien lasien hankkimisesta.

Monitehoilla, kaksitehoilla tai erityislaseilla totutteluaika on pidempi noin kahdesta viikosta jopa useampaan viikkoon. Moniteholaseihin tottumisesta olen kirjoittanut myös oman kirjoituksen.

Yllä mainitut ajat eivät kuitenkaan ole mitään ehdottomia totuuksia. Osa ihmisistä tottuu laseihin nopeammankin lähes ilman mitään outoja tuntemuksia.

Kannattaa muistaa myös se, että vaikka voimakkuudet säilyisivätkin ennallaan, voi uuteen linssityyppiin tai linssimateriaalin joutua silti totuttelemaan.

Muutoksen suuruus ei vaikuta suoraan tottumiseen

Monesti kuvitellaan, että vain isoissa muutoksissa joutuisi totuttelemaan laseihin, mutta näin ei ole. Joskus tuntuu siltä, että asiakkaat tottuvat isoihin muutoksiin varsin hyvin ja nopeasti. Varmasti tämä johtuu osittain siitä, että uusilla laseilla näkee selkeästi paremmin kuin vanhoilla.

Joskus todella pienet muutokset voivat aiheuttaa totuttelua uusiin laseihin. Näin voimakkuuden muutoksen suuruus ei kerro suoraan kuinka kauan muutokseen joutuu totuttelemaan.

Myös uusiin kehyksiin voi joutua totuttelemaan

Uudet kehyksetkin voivat aiheuttaa totuttelua, vaikka linssit olisivat käytännössä samanlaiset kuin aiemmin. Uusi, aiempaa kehystä eri tavalla näkökenttää rajoittava kehys voi aiheuttaa totuttelua samoin kuin lasien erilainen istuvuus kasvoilla. Myös aiempia laseja painavammat lasit voivat aiheuttaa outoja tuntemuksia nenällä.

Uusien lasien kanssa voikin joutua käymään useammankin kerran optikkoliikkeessä taivuttamassa laseja, ennen kuin ne asettuvat kunnolla kasvoille.

Uusiin voimakkuuksiin ei totu ellei laseja käytetä

Totutteluvaiheessa on erittäin tärkeää käyttää uusia laseja, vaikka niistä aiheutuisikin erilaisia oudompia tuntemuksia. Mikäli laseja ei käytetä tarpeeksi, ei niihin myöskään totuta.

Itse neuvon asiakkailleni, että uusiin laseihin totutteluvaiheessa vanhat lasit laitetaan kokonaan sivuun ja käytetään vain uusia laseja. Tämä tuntuu kuitenkin olevan yllättävän haastavaa osalle ihmisistä.

Pahimmillaan uusia ja vanhoja laseja vaihdellaan koko ajan ja verrataan ja analysoidaan näkemistä.

Mikäli laseihin ei kuitenkaan totu

Mikäli uudet lasit eivät tunnu yhtään paremmilta viikon – kahden viikon käytön jälkeen kannattaa ottaa yhteys lasit myyneeseen liikkeeseen. Tällöin liikkeessä pystytään varmistamaan silmälasireseptin oikeellisuus sekä se, että lasit ovat valmistettu reseptin mukaan.

Samalla varmistetaan myös, että lasien optiset mitat ovat kunnossa ja lasit istuvat oikein asiakkaan kasvoilla.

Mikäli joku edellä mainituista seikoista ei ole kunnossa, saattaa se aiheuttaa epämukavuutta näkemiseen.

Huonolta tuntuvista laseista ei kannata missään nimessä kärsiä kertomatta asiasta kenellekään. Valitettavan usein asiakkaat kuitenkin kertovat, että he eivät ole pystyneet käyttämään edellisiä laseja ollenkaan. Tarkemmassa haastattelussa saattaa kuitenkin selvitä, että aina asiakas ei ole edes käynyt reklamoimassa asiasta lasit myyneessä liikkeessä.

Mahdollisista ongelmista kannattaakin siis käydä aina kertomassa lasit myyneessä liikkeessä. On aina myös liikkeen etu, että asiakkaat ovat tyytyväisiä hankkimiinsa laseihin.

Kirjoitus on julkaistu 16.5.2011 ja päivitetty 23.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Faabio says

  Itselläni uusien lasien kanssa on yleensä päänsärkyä ja pahoinvointia. Siis ihan oksettaa. Oireet menevät yleensä ohi päivässä. Pisimmillään on tainnut viikon kestää. Vähän miellyttävämmistä ilmiöistä mainittakoot “tulkoon valkeus!” -ilmiö. Vaikka voimakkuus ei muuttuisi, uudet ja naarmuttomat linssit tuntuvat yleensä heti kirkkaammilta.

 2. Hei Faabio!

  Päänsärky ja pahoinvointikin ovat tosiaan mahdollisia oireita uusiin laseihin totutellessa.

  Valitettavasti osa ihmisistä ei kestä tämmöisiä totutteluoireita ollenkaan, vaan pahimmillaan uudet lasit saattavat jäädä käyttämättä.

  On totta, että uusia laseja harkitessa ei kannatta miettiä pelkästään voimakkuuksien muuttumista. Mikäli vanhat lasit ovat naarmuiset tai niiden pinnat ovat päässeet heikkokuntoiseksi voi uusien lasien vaihtaminen samalla voimakkuudella muuttaa näkemistä selvästi.

 3. -emilia- says

  Tässä juuri sain nettikaupasta tilatut silmälasit,optikolla kävin kyllä tarkastuttamassa näköni ennen tilausta. Toista päivää lasit päässä ja edelleen heikottaa/ihan oksettaa ja syvyys erot selkeitä.

  Nyt mietinkin että onkohan kaikki mennyt ihan nappiin? tälläkertaa minulta otettiin vahvuuksia – 0,25 edestä molemmista silmistä pois,hajataitto pysyi samana molemmissa.

  Voikohan tällaiseen vahvuuksien poistamiseen silmän tottumienn kestää kauemmin? En musita nimittäin että ennen olisi kestänyt näin kauaa tottua (aiemmin on aina lisätty vahvuuksia)

  Ehkäpä fiksuin olisi mennä jollekkin optikolle mittauttamaan lasit jotta saisi tietää onko vahvuudet ihan oikein. Voiko näin tehdä?

 4. Hei Emilia!
  Valitettavasti tuosta voimakkuuksien vähentymiseen tai lisääntymiseen tottumisesta ei voi sanoa mitään yleispätevää. Voimakkuuksien vaihtumiseen tottuminen on aina hyvin yksilöllistä riippumatta siitä lisääntykö vai vähentyykö voimakkuus.

  Et ole käyttänyt uusia laseja vielä kovin pitkää aikaa, joten kyseessä voi olla ihan normaali uusiin voimakkuuksin totuttelu.

  Toisaalta taas ei laseja voi väkisinkään käyttää jos oireet ovat voimakkaat. Tällöin on toki ihan järkevää käydä tarkistuttamassa lasit jossain optikkoliikkeessä.

  Osa liikkeistä luultavasti veloittaa tarkastuksesta, koska kaikki eivät koe kovin mielekkäänä tarkastaa netistä ostettuja laseja ilmaiseksi.

  Parhaiten asia selviää kun soitat tai käyt lähimmässä optikkoliikkeessä. Optikkoliikkeen kannalta tämä on ihan normaali pyyntö ja asiakaspalvelua, joten saat varmasti asiallisen kohtelun.

  Toivottavasti ongelmasi selviää.

 5. Jaakko says

  Edellispäivänä hain uudet lasit ja oikea linssi tuntuu jotenkin samealle eikä sillä näe tarkasti. Vasen on tosi hyvä ja tuntui siltä heti. Eilen huomasin että kun ottaa lasit pois ja kääntää laseja vähän vinoon eli toinen sanka ylempänä kuin toinen (n. 45 astetta) niin oikeallakin näkee tosi selvästi. Mahtaakohan tämä mennä totuttelulla ohi vai onkohan alseissa vikaa

 6. Hei Jaakko!
  Muutama päivä on varsin lyhyt totutteluaika uusiin laseihin, eli voi olla että ongelma poistuu kun käytät laseja säännöllisesti.

  Miten voimakkuutesi muuttuivat verrattuna vanhoihin laseihin? Oliko toisessa silmässä suurempi muutos? Tämä voisi selittää sen, että näkeminen tuntuu nimenomaan toisessa silmässä oudolta.

  Ja toki voit käydä juttelemassa asiasta liikkeessä, josta ostit lasit.

 7. Jaakko says

  Heippa

  Kiitos vastauksesta!

  Muutokset olivat samansuuruiset molemmissa silmissä, eivätkö muutokset olleet suuria.
  Nyt huomasin että oikeallakin näkee tarkasti kun kallistaa päätä vähän oikealle puolelle.

 8. Hei Jaakko!
  Syy ei siis ollut toisen silmän suuremmassa muutoksessa.

  Valitettavasti en oikein pysty auttamaan asiassa tämän enempää näin netin kautta.
  Parhaiten asia selviää kun käyt juttelemassa asiasta liikkeessä josta hankit lasit.

 9. Jarno says

  Terve!
  Minulla on silmälasit ensimmäistä kertaa eläissäni päässä ja vasta kolmatta tuntia. Oikeaa silmää särkee, punoittaa ja . Toinen silmä voi vallan mainiosti, vaikka siinä on isommat vahvuudet. Oletan, että tämä on normaalia, mutta mistä tällainen näinkin aggressiivinen reaktio voi johtua ja miten voi olla, että vain toinen silmä “kapinoi”?

 10. Hei Jarno!
  Silmälaseihin tottuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita ja niitä voi ilmetä vain toisessa silmässä tai molemmissa. Tässä on siis tuskin mistään sen kummemmasta kyse.

  Kolmen tunnin totutteluaika on todella lyhyt, joten sinun kannattaa rauhassa totutella uusiin laseihin.

  Omien asiakkaiden kohdalla olen huomannut että ensimmäisinä tunteina lasien ollessa aivan uudet asiakas huomaa hyvin monenlaisia oireita. Osittain kyse on varmasti siitäkin, että asiakas kiinnittää tällöin erityisesti huomiota silmiinsä ja näkemiseen yleensä.

 11. Hei!

  Sain kahdet (kaksi yhden hinnalla) uudet lasit tässä pari päivää sitten. Kolme vuotta vanhat lasini olivat vahvuuksiltaan -1.25 molemmissa silmissä. Näköni ei ilmeisesti ollut huonontunut yhtään, joten myös uudet ovat -1.25. Vain hajataitto oli muuttunut. Minkä takia uudet lasini kuitenkin tuntuivat välittömästi paljon terävämmiltä kuin vanhat? Johtuuko ero siitä, että vanhat lasini olivat jotenkin menettäneet tehoaan, hajataiton muutoksesta, tai siitä että uudet ovat kenties jotain eri materiaalia?

  Molemmat uudet lasit tuntuvat vielä myös hieman oudoilta. Välillä toiset lasit tuntuvat paremmilta, ja välillä taas toiset. Kuitenkin varsinkin toisissa laseissa vasen silmä tuntuu oudolta, ja välillä tuntuu olevan vaikea muun muassa tarkentaa yksityiskohtiin. Myös vinoja pintoja, kuten seiniä viistosta katsottaessa tuntuu oudolta.

  Toiset laseistani ovat tuollaiset isommat “hipster”-tyyliset lasit, ja niissä myös kauemmas katsottaessa tuntuu siltä, että näkökentän reuna-alueille syntyy jonkinlainen panoraamaefekti: kohteet tuntuvat levenevän niiden tullessa keskemmälle näkökenttää. Onko kyseessä tottumiskysymys, vai onko “panoraamaefekti” lasien ominaisuus?

  Toivottavasti totun laseihin, eikä niitä tarvitsisi käydä uusimassa. 🙂

 12. Hei!
  ostin jo vuosi sitten kahdet lasit “edulliseen paketti hintaan”, heti ku nsain ne toiset tuntuivat ok ja toiset jotenkin oudoilta.Kerroin aisiasta ja sanoivat olevan varmaan tootumiskysymys.Menin parin viikon pästä valittamaan että nämä oudoilta tuntuvat (ns.kehyksettömät ja hyvin kevyet, ultralite ) tuntuvat uhä huonoilta jotenkin heittää kun liikuttaa päätä ja kävellessä hutera olo. Mittailtiin sitä iiriksien kohdistuspistettä ja miettivät olisiko se vähän liian alhaalla se tarkan näön keskipiste vai mikälie nimeltään. Lasit taas minulle justeerattuna ja käskettiin kokeilla. Kokeilin ja yhä huonot ja toiset ihan ok ja samanlaiset ohennetteut,kovapinta ja heijastamaton linssi piti olla. Menin taas valittamaan ja lasit lähetettiin tehtaalle reklamaation kera, tulivat takaisin ja sam ongelma jatkui.Päätin etten jaksa valittaa ja käytin niitä hyvältä tuntuvia.

  Sitten menin toiseen liikkeeseen kyselemään kertakäyttöpiilareita ( ei muuten oikein tarkkaa näköä niilla kertak.saatu mun taittovialla) ja siellä näytin näitä lasejani, mittailivat ja sanoivat että niissä ok laseissa on se AX 4 ja huonoissa Ax7 astetta.

  No intona menin sinne mistä ostin ja ystävällisesti kerroin asiasta, siellä sanottiin että heillä on viiden asteen toleranssi ja nuo menee siihen (reseptissä ax5) ja ettei se mitenkään voi vaikuttaa, taas veivailtiin ja aseteltiin ja tsanottiin että koita vaan pitää vähintään viikko .

  Olen pitänyt ja en ole tyytyväinen, etenkin kirkkaissa valsissa paikoissa jotenkin vääntää (vasen linssi ollut musta se ongelma kokoajan) .
  Mitä mieltä olet voiko tuo kulmavirhe vaikuttaa?
  Minulla kun on paljon hajatait.
  od sf +0.25 cyl -3.75 ax 5
  os +1.25 cyl -3.0 ax 5

  Tosi inhottava tilanne, kokoajan olen saanut ystävällistä palvelua ja kauniisti olen itsekin asiasta puhunut ja reklamoinut. Enää en tieä mitä tekisin.
  Olen kyllä sitä mieltä , että jos kahdet samanlaiset haluaa niin pitäis myös saada.Linssit siis.
  Olisi myös minusta pitänyt kertoa tällaisista virhetoleransseista jos se voi sitten vaikuttaa näin kun on kovat cyl.
  Paras tajous mitä sain oli että voisin ostaa uudet puoleen hintaa, kun ne toisetjoita olen voinut käyttää on jo hyvin naarmuiset, se toinen optikko muuten sanoi että niissä linssi laitetu kehykseen niin että siinä on jännitettä ja siksi jo niin naarmuset?

  huh ,Ketä tässä enää uskoo.

 13. Hei Jani!
  Kirkkaampi näkeminen voi johtua hajataitteisuudessa tapahtuneista muutoksista, linssien laadusta tai uudesta naarmuttomasta linssistä.

  Linssien reuna-alueen panoraamaefekti kuulostaa lasien ominaisuudelta. Mitä kauemmaksi optisesta keskipisteestä mennään, sen todennäköisempää on että linssiin tulee niin sanottuja linssivirheitä.

  Onko molemmissa laseissasi samasta materiaalista tehdyt linssit?

  Joskus jos laseissa on eri materiaalista tehdyt linssit, voivat lasit tuntua käytössä hieman erilaisilta.

 14. Hei Tea!
  Harmittava juttu, että lasisi eivät ole toimineet.

  Sinulla on isot hajataitteisuuden korjaukset laseissa ja tällöin pienetkin heitot asennuksessa voivat vaikuttaa näkemiseen.

  Muistelisin että näin isoissa hajataitteisuuksissa toleranssi olisi 2 astetta eikä 5 astetta kuten sinulle on sanottu. Sinun laseissa oleva heitto menee kuitenkin joka tapauksessa tuon toleranssin sisään riippumatta siitä onko se 2 vai 5 astetta.

  Onko optikkoliikkeessä kokeiltu saataisiinko linssiä käännettyä oikeampaan asentoon kehyksessä? Joskus tämä on mahdollista, mutta ei kuitenkaan aina.

  Liian isona kehykseen asennettuun linssiin jää helposti jännitteitä ja tämä voi aiheuttaa linssien ennen aikaisen naarmuuntumisen.

  Jos tuntuu siltä, että ette pääse optikkoliikkeen kanssa yhteisymmärrykseen asian suhteen on asiakkaalla aina mahdollisuus kysyä neuvoja kunnalliselta kuluttajaneuvojalta.

  Ainakin itse koen, että välillä keskustelua myyjän ja ostajan välillä helpottaa ulkopuolinen neuvova taho.

  Olen kirjoittanut tästä oman kirjoituksen Mitä tehdä mikäli myyjä ja kuluttaja eivät pääse sopimukseen ongelmatilanteessa?.

 15. Hei!

  Olen pian 41 vuotta täyttävä nainen ja sain viikko sitten ensimmäiset lasini. Kyseessä on lukulasit, joissa toisessa linssissä on myös hajataiton korjaus, voimakkuus kummassakaan linssissä ei ilmeisesti ole kovin iso.

  Tuntuu mukavalta nähdä hyvin, mutta jatkuva lasien pois ottaminen nenältä hieman tylsistyttää. Näen laseilla kauaksikin ihan hyvin. Voiko lähilaseja pitää jatkuvasti vai pitääkö ne ottaa pois aina silloin, kun ei lue tai tee muuta lähityötä? Pelkään pilaavani näköni. Onko olemassa linssejä sellaisille, jotka tarvitsevat lukulaseja paljon, mutta eivät halua jatkuvasti ottaa laseja pois nenältä?

  Kiitos vastauksestasi, mukava blogi sinulla!

 16. Hei Nina!
  Periaatteessa lähilaseilla ei pitäisi nähdä kauas kovinkaan hyvin. Mikäli kuitenkin näet laseilla hyvin kauaskin, niin mikään ei estä niiden käyttämistä. Näkösi ei siis mene mitenkään pilalle, vaikka käyttäisitkin laseja koko ajan.

  Minkälaiset voimakkuudet silmälasimääräyksessäsi on?

 17. Hei!

  Kiitos vastauksesta! Tietoni;

  PD 63/60
  add: + 0.50
  s: + 0.75
  s: +1.25 c: 0.50 a: 50 astetta

  Luvut eivät kerro minulle mitään. Näöntarkistuksen aluksi koneen tuottama “resepti” antoi suuremmat luvut, nuo ilmeisesti ovat luvut “manuaalisesta” tarkastuksesta. Alunperin menin tarkistuttamaan näköni päänsäryn ja silmien kipeytymisen vuoksi. Tuntuu, että laseista on nyt n. viikon käytön jälkeen ollut apua. Ainoa miinuspuoli tulee silloin, kun liikun. Etäisyyksien arvioiminen on hankalaa, vaikka en koe näkymää mitenkään sumuiseksi kauas katsoessani. Mieluiten yhdistäisin lähilasit vaivattomaan liikkumiseen ja kaukokatseluun. Onko tähän olemassa linssityyppiä, jos kauas näkee hyvin? Mitä tällaisesta linssistä kannattaisi maksaa?

  Olisi kiva kuulla mielipiteesi!

 18. Hei Nina!
  Näin netin kautta en voi antaa ihan “varmoja” linssisuosituksia, koska aina pelkät voimakkuustiedot eivät kerro kaikkea.

  Uskoisin kuitenkin että sinulle voisi olla apua silmien mukautumista helpottavista linsseistä. Kyseisissä linsseissä linssin alareunassa on kaukonäön voimakkuus ja yläreunassa voimakkuus on linssityypistä riippuen noin 0,5-0,8 dpt enemmän plussan suuntaan.

  Sinun kannattaa käydä kysäisemässä asiaa omalta optikoltasi voisivatko kyseiset lasit olla sinulle sopiva ratkaisu jatkuvaan käyttöön.

  Silmien mukautumista helpottavia linssejä löytyy eri valmistajilta ja linssejä on eri materiaaleista ja niissä on erilaisia pinnoitteita. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat hintaan, joten tarkkaa hintaa en pysty sanomaan. Joka tapauksessa linssit ovat normaali yksitehoja arvokkaammat ja parin hinta on noin 250-400 euron väliltä.

 19. Hei!

  Kertomasi linssivaihtoehto voisi olla varteenotettava. Käynkin kysymässä siitä tarkemmin.

  Jäin hieman epätietoiseksi näöntarkastuksessa noista lukemistani. Ne on merkitty korttiin juuri tuossa järjestyksessä. Kumpi noista on oikea ja kumpi vasen silmä?

  Entä tarkoittavatko lukemat sitä, että kummankin silmän arvoihin on linssejä hiottaessa lisätty tuo 0.5?

  Ymmärtääkseni kyse on kuitenkin pienestä lisästä? Entä näkeekö tuosta, missä kunnossa näkökykyni tällä hetkellä on?

  Paljon kysymyksiä, mutta kyseessä oli todellakin elämäni ensimmäinen näöntarkastus ja siinä en oikein osannut kysyä tutkimuksen lomassa mitään.

 20. Hei Nina!
  Yleensä reseptissä ilmoitetaan ensimmäiseksi kaukovoimakkuus ja oikean silmän tiedot ovat ensimmäisenä. Kaukovoimakkuuden jälkeen tulee sitten add eli lukulisäys.

  Näiden tietojen alla saattaa olla sitten vielä lukuvoimakkuus, vaikka se on mahdollista laskea myös kaukovoimakkuuden ja lukulisäyksen perusteella.

  Näin netin kautta reseptin tulkinta on kuitenkin aina vähän haastavaa, enkä pysty sanomaan antamiesi tietojen perusteella varmasti mitkä ovat kaukovoimakkuudet ja mitkä lukuvoimakkuudet.

  Sinun kannattaa ottaa resepti mukaan kun käyt kyselemässä silmien mukautumista helpottavia linssejä. Tällöin voit pyytää optikkoa selittämään reseptin merkinnät sinulle.

 21. Maarit says

  Moi,
  Kyselin jo aikaisemmin noista silmälääkärin merkinnöistä.
  Lääkäri kehotti siis hankkimaan lukulasit, joissa arvot oli:
  Lähelle vasen ja oikea, molemmat +1.25
  CYL +0.5 AX 90 vasen ja oikea.

  Olen nyt miettinyt lasien hankintaa ja kun juttelin erään tuttavani kanssa, hän kehotti kokeilemaan kaupoista saatavia “lukulaseja” koska arvot on noin pieniä.

  Ostin tällaiset lasit, niissä tuo arvo oli +1.50, en löytänyt arvoilla +1.25 olevia.
  Lasit tuntuu nyt ihan hyvälle ja näen paremmin, kun katson ihan lähelle. Mutta jos koetan käyttää laseja esim. tietokoneen näytön katsomiseen, joudun menemään ihan lähelle ruutua, että näen paremmin kuin ilman laseja. Eli siis näen tietokoneen ruudulle “normaalilta” etäisyydeltä paremmin ilman laseja kuin lasien kanssa.

  Johtuuko tuo ongelma tuosta arvon +1.50/+1.25 erosta vai mistä? Eli jos arvo olisi +1.25, niin näkisinkö laseilla paremmin eri etäisyyksiltä? Ei kai se niin voi olla, että laseilla voi katsoa vain yhdeltä etäisyydeltä, että näkee?

  Jos hankin optikolta lasit noilla omilla arvoilla, niin näenköhän niillä varmasti kunnolla sopivalta etäisyydeltä? Pystyn siis lukemaan tietokoneen näytöltä, tekemään käsitöitä, lukemaan ym. paremmin lasien kanssa kuin ilman? Ettei tarvitse “tähtäillä”, että mikä on se etäisyys missä näkyy paremmin ja missä ei?

  Toivottavasti saat selvää, tuli niin sekava selvitys.

  Kiitos jo etukäteen.

 22. Hei Maarit!
  Valmislaseista ei tosiaan välttämättä löydy ihan kaikkia voimakkuuksia. Lisäksi niissä ei ole hajataitteisuuden korjausta (cyl), jota sinullekin oli merkattu.

  Periaatteessahan valmislasit ovat suurennuslasit, jotka ovat asennettu kehykseen.
  Monessa tilanteessa nämä ovat oivat apuvälineet, mutta optiselta laadultaan valmislasit eivät ole kuitenkaan kovin hyviä.

  Olen kirjoittanut muuten valmislaseista oman kirjoituksen.

  Kertomissasi voimakkuuksissa ei mainittu lukulisäyksen (add) määrää. Add ei siis ole lukulasien voimakkuus, vaan kaukovoimakkuuden päälle lisättävä lisäys. Kaukovoimakkuuden ja lukulisäyksen yhteenlasketusta summasta saadaan lukuvoimakkuus.

  Tämä on hieman hankala asia selittää:)

  Joka tapauksessa voin kertoa sinulle laskennallisen etäisyyden mihin sinun pitäisi nähdä laseilla kun kerrot vielä nuo add-arvot.

  Esimerkiksi addin ollessa +1.00 näkee lukulaseilla metrin päähän. Jos add on +2.00 näkyy laseilla 50 sentin päähän.

  Periaatteessa on siis ihan mahdollista että näet näytölle paremmin ilman laseja mikäli näyttö on kovin kaukana.

  Mikäli päätät hankkia lukulasit optikkoliikkeestä, niin siellä sinulle voidaan näyttää koekehyksen avulla miten näkisit lasien kanssa. Näin näet omin silmin miten näkisit laseillasi.

 23. Maarit says

  Hei,

  Silmälääkärin lapussa on vain nuo arvot, mitkä aikaisemmin kerroin.
  Eli ADD kohta on tyhjä.

 24. Hei Maarit!
  Valitettavasti en tosiaan pysty kertomaan sinulle tarkkoja katseluetäisyyksiä ilman tuota add-arvoa.

  Mielestäni add olisi aina hyvä merkitä reseptiin, mutta valitettavasti kaikki eivät näin tee.

 25. Markku says

  Terve,

  Olen likinäköinen ja minulla olisi sellainen kysymys, että kun hankin uudet lasit noin kuukausi sitten, koska näkö oli huonontunut, niin huomasin melko pian, että suorat pystyviivat kaareutuvat voimakkaasti jos kohdetta ei katso aivan suoraan kohti. Onko tämä normaalia? lisäksi aikaisemmat lasini olivat keskeltä kapeammat ja reunoista yhtä paksut. Nyt uudet lasit ovat keskeltä kapeammat, mutta linssin ulkoreuna on huomattavasti paksumpi kuin sisäreuna. Jotenkin tuntuu siltä, että niiden kuuluisi olla suunnilleen yhtä paksut. Paksumpi ulkoreuna vääristää viivoja voimakkaammin kuin sisäreuna.

 26. Hei Markku!
  Näin netin välityksellä minun on hankala sanoa mitään varmaa siitä mikä aiheuttaa kuvailemasi ongelmat.

  Linssin reuna-alueen aiheuttama viivojen vääristyminen kuulostaa normaalilta linssien värihajonnan aiheuttamalta ongelmalta. Periaatteessa tämä voi olla normaalia, mutta pelkästään kuvailtujen oireiden perusteella on hankalaa sanoa kuinka häiritsevästä ongelmasta on kyse.

  Onko uusi kehyksesi isompi kooltaan kuin entinen? Miinus silmälaseissa linssi on reunalta paksumpi kuin keskeltä. Mitä isompi kehys on, sitä paksumpi linssin reunasta tulee. Yleensä ulkoreuna on paksumpi kuin sisäreuna.

  Mielestäni sinun kannattaa kuitenkin käydä liikkeessä josta ostit lasisi. Näin voit kertoa heille ongelmista kasvotusten ja tarvittaessa liikkeessä pystytään tarkastamaan onko linssien optiikka kunnossa ja onko lasit valmistettu oikein.

 27. tuleva piilareiden käyttäjä says

  Kuulostaako susta nompaalislta että en näe uusilla lasella lähelle (korjaavat siis kaukonäköä) nyttenkin oli pakko ottaa lasit pois kun en nähny tietokonettakaan “lukea”. ja toinen hassu ongelma on se että kaikki tavarat näyttää pienemmiltä kuin ennen :O Kaus nään kyllä aivan mahtavasti ulkona oli hassun näköstä kun näin pienimmätkin kivet. Onko nämä oireet vain tottumiskysymys vai onko lasit tehty väärin.

 28. Hei!
  Ymmärsinkö oikein, eli olet likinäköinen ja sinulla on miinus-silmälasit joiden voimakkuus on kasvanut. Nyt uusilla laseilla näet kaiken pienempänä ja lähelle katsominen on hankalaa.

  Tuo kaiken pienempänä näkyminen johtuu siitä, että mitä voimakkaampi miinuslinssi on kyseessä sen pienempänä näet kaiken. Tämä on siis normaalia.

  Tuo lähelle näkemisen vaikeus voisi johtua esimerkiksi alkavasta aikuisnäöstä joka tulee esille uusilla vahvemmilla laseilla. Minkä ikäinen olet?

 29. Rillikake says

  Hei!

  En tiedä, seuraatteko enää tätä keskustelua, mutta laitan kuitenkin viestiä.

  Pohdin sitä, voiko linssin muoto vaikuttaa silmälaseihin tottumiseen. Sain eilen kahdet uudet silmälasit, joissa vain hajataittoa on muutettu aiempiin laseihini verrattuna (0,25 pykälää lisää). Toisten lasien linssit ovat muodoltaan samanlaiset kuin entisten lasieni linssit (eli suorakaiteet) mutta toisten lasien linssit ovat aivan pyöreät. Huomaan, että suorakaiteen muotoisilla linsseillä näen aivan ongelmitta, mutta pyöreissä linsseissä on jotain “outoa”; näen kyllä hyvin ja tarkasti, mutta jotain huteruutta silti on. Voiko siis olla niin, että koska toiset linssit ovat muodoltaan liki samanlaiset kuin aiemmat lasini, totuin niihin nopeasti, mutta nämä aivan uuden muotoiset vaativat enemmän totuttelua?

 30. Hei Rillikake!
  Seuraan kyllä myös näiden vanhempienkin kirjoitusten kommentteja ja vastailen kysymyksiin.

  Kyllä lasien muoto voi vaikuttaa laseihin tottumiseen, koska näkövaikutelma on erilainen erikokoisissa linsseissä. Varsinkin jos sinulla on käytössä monitehot, voi kuvautuminen linssin reuna-alueelle olla erikokoisissa laseissasi erilainen.

  Onhan molemmissa laseissasi samanlaiset, eli siis samasta materiaalista ja samoilla pinnoilla olevat linssit? Jos linssit ovat samaa voimakkuutta, mutta materiaali ja pinnat ovat erilaiset, voi myös tämä vaikuttaa laseihin tottumiseen.

 31. Rillikake says

  Hei!

  Kiitos paljon vastauksestasi!

  Minulla on yksiteholasit, ja molemmat linssit ovat samaa materiaalia. Tuntuu, että tänään olen jo tottuneempi näihin pyöreisiinkin kakkuloihin, mutta edelleen jotakin pientä outoa on. Vaikka näenkin tarkasti, tuntuu, että kuva on toisinaan kuitenkin jotenkin “vääristynyt”, ehkä syvyysvaikutelma on joskus jotenkin omituinen. Muistelisin, että aiemminkin uudet lasit ovat aiheuttaneet samaa häikkää – tällä kertaa vain hämää se, että ne suorakulmaiset silmälasit istuivat jotenkin heti, eivätkä vaatineet lainkaan totuttelua.

  Pitänee nyt seurailla. Jos en muutamassa päivässä totu näihin, niin kannattanee käydä optikolla kyselemässä?

 32. Hei Rillikake!
  Yleensä silmälaseihin tottumiseen menee muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

  Totuttele rauhassa uuden muotoisiin kehyksiin jonkin aikaa.

  Voisi kuvitella kyseessä olevan ihan tottumiseen liittyvä ongelma, koska koet lasit paremmaksi jo nyt.

  Toki jos ongelmat eivät poistu, niin voit käydä keskustelemassa asiasta optikkoliikkeessäsi.

 33. leenamaija says

  Hei
  Hankin juuri lukulasit esim.tietokoneenruutu menee kaarevaan muotoon ja lehdenluku on vaikeaa koska lehtikin näyttää että olisi kaareva ,aaltoileva tätä ei ole ollut aikaisemmissa laseissa onko lasini liian vahvat. kiitos etukäteen.

  • Hei Leenamaija!
   Et kertonut kuinka kauan olet totutellut uusiin laseihisi. Periaatteessa kertomasi oireet voivat olla joka tapauksessa normaaleja, uusiin laseihin tottumiseen liittyviä tuntemuksia. Varmaksi en voi tätä kuitenkaan sanoa näin netin kautta.

   Jos uudet lasit ovat olleet käytössä vasta muutaman päivän, niin sinun ehkä kannattaa vielä totutella laseihin jonkin aikaa. Jos ongelmat jatkuvat, niin silloin sinun kannattaa käydä keskustelemassa asiasta optikkoliikkeessä, josta ostit lasit. Näin he pystyvät varmistamaan lasien ja silmälasireseptin oikeellisuuden.

 34. Hei. Onko normaalia, että näen linssien reunoilla paremmin kuin keskellä? Suoraan näkökentän keskellä tulee epätarkkuutta, ts. esim auton rekkarin kirjaimet menee hieman päällekkäin. Toista päivää uudet lasit päässä. Miinusta on reilu 5, cyl jotaki yli 2,5 ja asteita 70-80. Eli kun katsen pää käännettynä, näen paremmin. Linsseissä vikaa? Kiitos 🙂

  • Hei tms!
   Olet käyttänyt uusia laseja vielä niin vähän aikaa, että totuttelisin niihin vielä rauhassa. Jos kuvailemasi ongelma ei poistu, niin sitten sinun kannattaa ottaa yhteyttä optikkoosi. Näin hän pystyy varmistamaan linssien ja optisten mittojen oikeellisuuden.

   Valitettavasti näihin uusiin laseihin tottumiseen liittyviin kysymyksiin ei voi oikein muuta vastata. Monet oireet ovat juuri tämmöisiä, eli ne voivat johtua ongelmasta laseissa tai sitten tottumisen puutteesta. Luonnollisesti ehdottomasti suurimmassa osassa tapauksia kyse on kuitenkin lyhyestä totutteluajasta.

 35. Hei
  entiset vahvuuteni olivat
  O: sf -2 ja V: sf -1.5 cyl -0.5 ax 85
  uudet vahvuuteni ovat:
  O: sf -2 cyl -O,25 ax 120
  V: sf -1.5 cyl -0.5 ax 70

  aikaisemmilla vahvuuksilla olevat sain vasta pari kk sitten mutta tuntui etten näe niillä kauas tarpeeksi tarkasti joten kävin uudessa tutkimuksessa ja sain uuden vahvuiset linssit.
  Nyt kuitenkin kun vertaan uusia ja vanhoja laseja niin uusilla näkee kyllä kauas vähän terävämmin mutta lähelle katsoessa tuntuu että esineet ja asiat ovat erikokoisia ja eri etäisyydellä mitä ennen ja kävellessä huimaa. Onko tämä normaalia? En kehtaisi mennä enää valittamaan uusista laseista kun vartavasten pyysin uusia vahvuuksia..pitävät varmaan minua jo ihan rasittavana asiakkaana 😀

  • Hei Uupo!
   Et kertonut kuinka kauan olet totutellut uusiin laseihin. Jos olet käyttänyt laseja vasta muutaman päivän, totuttelisin niihin vielä ihan rauhassa. Periaatteessa kertomasi oireet voivat johtua ihan uusiin laseihin totuttelemisesta.

   Kertomissasi voimakkuuksissa on hyvin pieni ero toisiinsa nähden. Se, että voimakkuutta kauas on vahvistettu, saattaa myös tehdä lähelle katsomiseen kuvailemiasi tuntemuksia.

   Minkälaiset voimakkuudet sinulla oli laseissa, jotka olivat käytössä ennen uusien lasien hankintaa? Onko niihin tullut isoja muutoksia?

   Toki jos asia sinua kiusaa, kannattaa ongelmista käydä kertomassa optikollesi. Näin liikkeessä pystytään varmistamaan esimerkiksi lasien oikeellisuus. Mielestäni reklamointia ei tarvitse hävetä millään tavalla edellyttäen toki, että se tehdään asiallisesti:)

   Lopulta aina paras vaihtoehto on se, että asiakas saa toimivat silmälasit ja on tyytyväinen saamaansa palveluun.

   • Vanhoissa laseissani voimakkuudet olivat O: sf -2 ja V: sf -1.75 cyl -0.25 ax 85.

    Jos nämä oireet lähelle katsoessa johtuisivat siitä että voimakkuutta kauas on vahvistettu, niin alkaisivatko esineet ja etäisyydet siis näyttää samalta kuin aiemmin sitten kun olen tottunut laseihin, vai tottuuko silmä siihen että esineet näyttävät erikokoiselta mitä ennen? 😀
    Onko normaalia että värit näyttävät totutteluvaiheessa tummemmilta ja “syvemmiltä” näillä uusilla vahvuuksilla vai “vääristääkö” esim.hajataiton korjaus jotenkin värejä? Jäävätkö värit siis pysyvästi tummemmiksi jos otan nämä uudet vahvuudet pysyvästi käyttöön vai vaalenevatko ne entiselleen sitten kun silmät tottuvat laseihin?

    Kysyn nyt samalla kaikki mieltä vaivaavat kysymykset vaikka ne saattavat oudoilta kuulostaakin 😀
    Olen siis käynyt parin kuukauden sisällä kaksi kertaa näöntutkimuksessa ja optikko sanoi että joskus näöntarkkuus saattaa vaihdella eri aikoina ja siksi saattaa esimerkiksi tulla virheellinen näöntutkimuksen tulos jos on ollut vaikka väsynyt tms tutkimuksen aikana. Niin jäin miettimään että onko siis mahdollista että ensimmäisen tutkimuksen tulos olisikin ollut oikeampi mitä tämän uuden tutkimuksen tulos?
    Ja onko mahdollista että näöntutkimuksessa olisi jossain vaiheessa vastannut “väärin” ja sen perusteella sitten on laitettu liikaa esim.hajataiton korjausta?

    • Hei Uupo!
     Voimakkuuksissasi tapahtuneet muutokset ovat hyvin pieniä.

     Näöntarkastuksessa aavistuksen erilaiset tulokset eivät ole virhe, vaan arvo, johon tutkija on tutkimustulosten perusteella päätynyt.

     Samoja asioita tutkitaan eri testeillä. Vääriä vastauksia ei siis tarvitse pelätä.

     Hajataitonkorjaus ei muuta mitenkään värejä. Jonkin verran linssien väriin voi vaikuttaa linssien mahdollinen eri materiaali. Tämäkin on asia, mihin et erittäin todennäköisesti kiinnitä huomiota enää laseihin tottuessasi.

     Valitettavasti uusiin laseihin tottuminen saattaa välillä kestää. Yleensä näkövaikutelma on erilainen uusilla laseilla vanhoihin verrattuna.

     Joskus jokin parannus eli uusi ominaisuus laseissa saattaa tuntua hetken aikaa hankalalta, koska aivot ovat tottuneet vanhaan.

     Voi siis olla esimerkiksi niin, että parempi optiikka linsseissä tuntuu ensin huonommalta kuin huonompi optiikka, koska silmät ovat tottuneet tähän huonompaan ja se on tavallaan tuttu ja turvallinen.

     Varmoja vastauksia en voi toki antaa näin kun en pääse tutkimaan näköäsi. Kuvailemasi perusteella totuttelisin kuitenkin rauhassa laseihin.

 36. Risto says

  Hei!

  Kiitokset hyvistä sivuista ja siitä, että viitsit vastailla ihmisten moninaisiin kysymyksiin!

  Niinpä minäkin uskaltaudun kysymään: Olen 46-vuotias mies ja likinäköinen kouluvuosista lähtien. Edellisestä silmälasien hankinnasta oli kulunut luvattoman monta vuotta ja viikko sitten sain uudet yksiteholasit ja päivitin samalla silmälasimuotini 2000-luvulle… 🙂

  Näkökykyni näillä uusilla laseilla tuntuu vaihtelevan päivästä ja ajankohdasta toiseen. Joinakin päivinä näen hyvin ja terävästi ja joskus taas hämärtyy. Silmien aktiivinen räpyttely ja ulkoilmassa oleskelu tuntuu parantavan tilannetta.

  Voivatko uudet silmälasit aiheuttaa silmien kuivumista/väsymistä vai onko kuivuminen vaan sattumoisin ajoittunut silmälasien vaihdon kanssa samaan aikaan? Vai pitääkö tässä vielä odotella silmien tottumista uusiin laseihin?

  Kiitos vastauksestasi etukäteen!

  • Hei Risto!

   Mukavaa, jos kirjoituksistani on ollut hyötyä.

   Uusien lasien ei pitäisi aiheuttaa suoranaisesti kuivumisen tunnetta silmissä. Toki jos voimakkuudessa on tapahtunut isoja muutoksia, voi voimakkuuksiin totutteluvaiheessa silmissä olla esimerkiksi jonkinlaisia väsymisen tunteita.

   Yleisesti asiakkaat voivat kokea uusien lasien kanssa erilaisia tuntemuksia, jotka eivät suoraan liity laseihin mitenkään. Olen joskus miettinyt, että osaltaan tämä voi johtua siitä, että uusien lasien kanssa silmiin tulee yleensä kiinnitettyä enemmän huomiota ja toki näkeminenkin tuntuu erilaiselta. Yleensä nämä oireet häviävät ja unohtuvat kun laseihin tottuu.

   Oletko kokeillut olisiko silmiä kosteuttavista tipoista apua ongelmaasi? Näitä saa ihan apteekeista tai optikkoliikkeistä.

   Jos oireet eivät häviä lähiaikoina ja ne tuntuvat häiritseviltä, niin sinun kannattaa olla yhteyksissä liikkeeseen, josta ostit lasit.

   Tämmöisissä yhteydenotoissa kannattaa muistaa, että on aina liikkeenkin etu, että asiakas saa hyvin toimivat silmälasit. Yhteydenottoa ei siis kannata hävetä millään tavalla.

   Valitettavasti en netin kautta pysty oikein auttamaan tämän enempää.

 37. Laura says

  Mikä on ongelma? Ostin uudet silmälasit, joihin en tottunut puolen vuoden jälkeenkään, vaikka jatkuvasti kävin optikolla kysymässä apua. Loppupeleissä jouduin itse maksamaan lasit, koska optikko ei löytänyt niistä vikaa. Lasit jäivät käyttämättä ja käytin vanhoja, joilla näin ok, mutta lukeminen epäselvää.

  Nyt puolen vuoden jälkeen hankin uudet lasit, joilla näen lukea (millään aikaisemmilla laseilla oikea silmä ei ole nähnyt lukea), koska hajataiton akselia korjattiin reilusti. Lasit ovat tosi hyvät kun katson yhtä pistettä tai luen, mutta jos käännän päätä tai liikun tai katselen ympärilleni, lasit huimaavat ja särkevät päätä ieläkin. Olen kuitenkin pitänyt niitä aamusta iltaan, nyt on jo kolmas viikko käynnissä ja oireet pahenevat (silmää särkee, kuivuu, elohiiri). Missä on vika? Näkö on tarkistettu vuoden aikana kahden silmälääkärin ja neljän eri optikon toimesta ja tämä optikko oli ensimmäinen, joka sai minut taas näkemään ja lukemaan kunnolla myös oikealla silmällä. Mutta silti normaalikäytössä lasit huimaavat ja särkevät, vanhat lasit, joilla en näe selkeästi lukea, eivät tätä tee. Minun olisi pitänyt jo tottua näihin uusiin, eikö totta?

  Mitä ihmettä voin tehdä? Tarvitsen lasit, joilla näkisin lukea, mutta en tämän parempia tule saamaan! Silmissäni ei pitäisi olla mitään vikaa, olen jopa niskasäryt hoitanut fysioterapeutilla kuntoon, mutta mikään ei auta. Eikö silmäni vain totu suurempaan voimakkuuteen, hajataiton muutokseen, vai mistä voi olla kyse? Nykyisten lasien palauttaminen optikolle varmasti onnistuisi, mutta mitä hyötyä, jos en saa toimivia tilalle? Pakko minun on nähdä lukea! Joudunko kärsimään pyöreäsä maailmasta ja huimauksesta lopun ikääni?

  • Hei Laura!
   Näkemistäsi on tutkittu oikein urakalla viimeisen vuoden aikana. Valitettavasti ihmisen näköjärjestelmä ei toimi aina kuin oppikirjassa. Tällöin oikeaa lasivoimakkuutta voidaan joutua hakemaan toden teolla.

   Lisäksi osalla ihmisistä näköjärjestelmä sopeutuu voimakkuuden muutoksiin helposti. Osalla taas tottumiseen voi mennä jopa viikkoja. Toki valtaosa ihmisistä tottuu laseihin viimeistään muutamassa viikossa, mutta osalla tottuminen voi kestää myös pidempään. Oman kokemukseni mukaan osa ihmisistä myös analysoi omaa näkemistään äärimmäisen tarkasti.

   Kuinka isoja muutoksia voimakkuuteen tuli? Entä onko kehyksen koossa tapahtunut muutoksia niihin laseihin nähden, joilla näet kauaksi hyvin?

   Joskus kehyksen koosta johtuen linssin optinen keskipiste voi olla silmiin nähden eri korkeudella kuin aiemmissa laseissa ja tämä voisi aiheuttaa kuvailemiasi oireita. Toki myös linssimateriaalissa tapahtuneet muutokset voivat vaikuttaa näkemiseen.

   Joissain tapauksissa myös voimakkuuden tarve lähelle ja kauas voivat olla erilaiset. Tällöin samalla lasilla ei näe molemmille etäisyyksille hyvin.

   Mielestäni sinun kannattaa ensimmäiseksi käydä kuitenkin juttelemassa asiasta liikkeessä, josta ostit lasit. Jos käsitin oikein, niin et ole vielä keskustellut heidän kanssaan asiasta.

 38. Normi says

  Hei.
  Sain maanantaina ensimmäiset lasini, koska näköni oli huonontunut vähän. Toiset lasit ovat lukulasit (+0,5 molemmissa) ja toiset ovat kaksitehot (+0,5 & -0,25 kummassakin). Ongelma on, että en oikein tunnu näkevän noilla kaksitehoilla. Lähelle onnistuu nähdä jonkin verran linssin alaosalla mutta kovin kauas katsottaessa kaikki näyttää hieman sumealta.
  Halusin vain varmistaa, että pitäisikö tämän mennä ohitse totutellessa, vai pitäisikö palata optikolle?

  Ja onko sekin oireina jos esim. koneen näyttö tuntuu sumenevan kun on käyttänyt laseja jonkin aikaa ja voiko silloin käyttää laseja hetken pois päästä?

  Ilmeisesti pään- ja silmien särky on normaalia laseihin totutellessa, vaikka vahvuudet ovat aika pienet? Ja minulle jäi aika epäselväksi että kuuluukohan minun käyttää nyt noita moniteholaseja koko ajan vai vain esim. koulussa (taululle ja kirjaan vuorotellen katsoessa). Jos osaat vastata tähänkin niin olisi kiva, mutta eihän sitä välttämättä voi tietää.

  • Hei!
   Silmälaseihin tottuminen on hyvin yksilöllinen asia. Toiset tottuvat laseihin välittömästi ja toisilla totuttelu voi kestää useammankin viikon.

   Uudet lasit voivat aiheuttaa totutteluvaiheessa esimerkiksi päänsärkyä tai silmäsärkyä sekä monia muita oireita. Sillä kuinka pienet tai suuret vahvuudet ovat, ei oman kokemukseni perusteella ole suoraa yhteyttä totutteluoireiden puuttumiseen.

   Silmälasit ovat olleet sinulla vasta vähän aikaa käytössä, joten kyse voi olla normaalista totuttelusta. Jos laseja tuntuu noin suunnilleen voivan käyttää, totuttelisin niihin rauhassa.

   Mikäli tilanne ei kuitenkaan parane, kannattaa sinun olla yhteyksissä optikkoliikkeeseen, josta hankit lasit. Optikkosi pystyy tarvittaessa varmistamaan linssien sekä voimakkuuksien oikeellisuuden sekä lasien istuvuuden.

   Sinun voimakkuudella osa haluaa käyttää laseja kokoajan ja osa vain tarkassa katselussa kuten koulussa. Mielestäni tähän ei ole mitään yleisohjetta. Voisin melkein sanoa, että käytä laseja tilanteissa jossa koet saavasi niistä hyötyä. Toisaalta mitään pahaa ei ole siinäkään, vaikka lasit olisivat koko ajan käytössä.

   Jos kuitenkin olet optikkoosi yhteyksissä, niin voit varmistaa samalla häneltä mitä mieltä hän on asiasta.

   Näön sumeneminen lähelle katsoessa voi joskus olla merkki siitä, että silmä pääsee kuivumaan. Usein tämä johtuu siitä, että tarkasti lähelle katsoessa ei muista räpytellä kunnolla. Kannattaa kokeilla auttaisiko räpyttely tuohon sumeuden tunteeseen lähelle katsoessa.

 39. alexsandra says

  Hei!
  4,v lapseni sai ensimmäiset silmälasinsa 7päivää sitten. Huomenna täytyy mennä korjauttamaan laseja 6kertaa kun ovat taas vääntyneet. Olen yrittänyt vahtia poikaa kuin haukka mutta kun se lasien vahingoittaminen tapahtuu niin nopeasti ja on toinenkin pienempi lapsi kotona. Hävettää mennä liikkeeseen taas. Kysynkin että kuinka nopeasti lapset yleensä tottuvat laseihinsa ja kuulostaako tuollainen vahingoittaminen normaalilta? Mitään vinkkiä en tilanteeseen optikolta saanut eikä sellaista varmaan olekaan. Itse olen käyttänyt kaikki keinoja. On yritetty hyvällä ja vähemmän hyvällä sekä lahjonnalla ja uhkailulla.

  • Hei Alexsandra!

   Yleensä minulla on tapana sanoa ensimmäiset lasit saaneen pienen lapsen vanhemmille, että nyt teistä tuli oikeita optikkoliikkeen kanta-asiakkaita. Ette ole siis missään tapauksessa ainoa perhe, jossa joudutaan käymään alkuunsa päivittäin oikaisuttamassa laseja optikolla. Usein tilanne rauhoittuu parin viikon kuluessa niin, että enää ei tarvitse käydä optikolla ainakaan ihan päivittäin.

   Toki osa lapsista on niin rauhallisia, että koskaan ei tapahdu mitään vahinkoa. Mielestäni enemmistö lapsista on kuitenkin sellaisia, että laseille sattuu ja tapahtuu kokoajan.

   Ei siis tarvitse hävetä millään tavalla optikkoliikkeeseen menemistä;)

   Tämmöisissä asioissa on tosiaan hankala antaa hyviä neuvoja näin ulkopuolisena. Toki olisi hyvä jos lapsi oppisi, että tahallaan laseja ei saa taivuttaa ja rajuimmissa leikeissä otettaisiin lasit turvaan.

   Olen muuten kirjoittanut jonkin verran myös lapsiin ja näkemiseen liittyvistä asioista: Lapsi optikon asiakkaana.

 40. Sain uudet kaukolasit. odotin innolla uusien lasien tuloa. Ja kun ne tulivat ja kokeilin optikolla huomasin että kylläpä näen hyvin.

  Nyt ongelmana onkin ollut siitä lähtien että maa/tie kallistuu viistoon lasien kanssa. Vasemmalta oikealle kalllistuma on hurja,,,,kävely ei onnistu ja talotkin ikäänkuin kaatuu 🙁 Optikko sanoi että totun niihin kyllä. Sanoin että kaikki ei ole laseissa/linsseissä nyt kunnolla oikein, tiedän sen,,,mutta optikolla väitetään että normaaali reaktio uusiem lasien kanssa. Minulla on ollut 20 vuotta lasit eikä ikinä ole vasaavaa tullut. Kun laitan lasit silmille,,,silmät menee kieroon….5 minuutin sisällä alkaa päähän koskemaan ja välittömästi lasien päähän laiton jälkeen kaikki kallistuu. Silmät väsyvät parin minuutin sisällä. En haluaisi vaihtaa optikkoa tässä vaiheessa,,,mutta sano sinä mikä tämä homma oikein on????

  • Hei Tatu!
   Ensimmäiseksi voin sanoa, että vaikka olet aiemmin tottunut uusiin laseihin ilman ongelmia, ei se silti kerro etteikö kyseessä voisi olla tottumisongelmaa tällä kertaa. Uusiin voimakkuuksiin tottumiseen vaikuttaa hyvin moni asia itse voimakkuuksien lisäksi. Näitä ovat muun muassa linssin materiaali ja kehyksen koon muuttuminen sekä mahdollinen linssityypin muutos.

   Voi siis olla, että tällä kertaa uusissa laseissa on ollut enemmän muuttuvia tekijöitä vanhoihin muutoksiin verrattuna.

   Et kertonut kuinka kauan olet totutellut laseihin?

   Luonnollisesti kuitenkin jos laseja ei kerta kaikkiaan pysty käyttämään, täytyy näöntarkastuksen ja linssien oikeellisuus varmistaa. Tällöin sinun kannattaa keskustella asiasta vielä oman optikkosi kanssa.

 41. Hessu says

  Hei! Sain eilen ihka ensimmäiset lasini. Voimakkuudet o sf 0,00 cyl -0,75 ax 5 v sf +0,50 cyl -0,50 ax 15. Silmälasit tuntuvat jotenkin likaisilta? kokoajan, mutta näen kuitenkin laseilla hyvin. Lisäksi valo heijastuu linsseistä häiritsevällä tavalla,kuitenkin linssit ovat häikäiisemättömällä? pinnalla. Voiko tämä olla osa vain totuttelua, vai voiko linsseissä olla jotain vikaa?

  • Hei Hessu!

   Lasisi ovat olleet käytössä vasta vähän aikaa. Kyse voi olla ihan normaalista tottumiseen kuuluvasta tunteesta. Kerrot kuitenkin näkeväsi laseilla hyvin.

   Varmasti minun on kuitenkin mahdoton vastata näin kun en pääse näkemään lasejasi.

   Periaatteessa on myös mahdollista, että lasien valmistuksessa on tapahtunut virhe. Joskus voi käydä esimerkiksi niin, että heijastamaton pinta puuttuu linsseistä. Lasit luovuttaneen henkilön pitäisi kyllä huomata tämä, mutta ainahan virheitä voi sattua.

   Varmuuden saat kun käyt näyttämässä silmälasejasi liikkeessä, josta ne ostit. Sen onko laseissa heijastamaton pintaa näkee helposti ihan laseja katsomalla.

 42. Päänsärkyinen says

  Olen 21-vuotias ja käyttänyt kolme vuorokautta ensimmäisiä silmälasejani. Kyseessä ovat ns nuorisomonitehot/yksilölliset yksitehot/silmien mukautumista helpottavat, nulux active linssit pienillä voimakkuuksilla. Sain ohjeeksi pitää näitä silloin kun siltä tuntii, käytännössä siis koulussa ja tietokoneella. Päänsärky on ollut kovaa lasienkäytön aloittamisesta asti, eikä auta niin burana kuin migreenilääkekään. Millainen lääke tähän yleensä auttaisi, vai onko totuttelukipua mahdoton viedä lääkkeillä pois? Entä tapahtuisiko tottuminen nopeammin, jos pitäisin lasit koko ajan päässä, vai vaikuttaako se tottumiseen, että, pidän laseja muutaman tunnin kerrallaan useamman kerran päivän aikana, jolloin voisi kuvitella silmien rasittuvan kun näkö muuttuu pitkin päivää lasien kanssa vs ilman?

  • Hei!
   Kertomasi perusteella olet kärsinyt todella kovista päänsäryistä silmälasien käytön aloittamisen jälkeen.

   Omien kokemusteni perusteella on todella harvinaista, että lasien käytön aloitus aiheuttaa noin kovaa kipua. Yleensä laseihin totuttelu aiheuttaa vain pientä päänsärkyä, jos se yleensä aiheuttaa kipuja. Kaikille uudet lasit eivät aiheuta edes totutteluvaiheessa minkäänlaista päänsärkyä.

   Toisilla toimii paremmin niin, että totutteluvaiheessa lasit ovat jatkuvasti käytössä. Toisilla toimii paremmin taas tuo muutaman tunnin kerrallaan käyttö. Valitettavasti tähän ei ole mitään kaikille toimivaa yleisohjetta.

   Jos päänsärky ei ole hellittänyt, kannattaa sinun olla yhteydessä liikkeeseen josta hankit lasit. Esimerkiksi jo puhelimessakin on helpompi antaa ohjeita kun pystyy kyselemään tarkemmin oireista. Mietin myös sitä, että hellittääkö päänsärky edes silloin kun et pidä laseja.

   Periaatteessahan on aina myös mahdollista, että päänsäryllä ja lasien käytön aloittamisella ei ole mitään tekemistä keskenään. Toki jos päänsärky alkaa kun pidät laseja hetken ja loppuu ilman niitä, voisi kuvitella ongelman johtuvan nimenomaan laseihin tottumisesta.

 43. Sumeana says

  Sain ensimmäiset lasini, mutta ihmettelen kun en näe laseilla juuri mitään selkeästi. Näen todella lähelle hyvin, ehkä jopa hieman paremmin kuin ilman laseja, mutta jo metrin kohdalla näkö heikkenee merkittävästi. Toisella puolella huonetta olevat asiat näyttävät erittäin suttuiselta, enkä todellakaan pysty lukemaan liikennemerkkejä. Ilman laseja näkö tuntuu olevan erittäin paljon parempi. Optikon mukaan laseihin pitää vain totutella, mutta lasien kokoaikainen käyttö tuntuu lähes mahdottomalta, kun näkeminen on näin rajoitettua. Voiko tämä olla normaalia vai onko reseptissäni vikaa?

  Resepti:
  O
  sf +1.75
  cyl -0.50
  ax 165

  V
  sf +1.50
  cyl -0.50
  ax 15

  • Hei!

   Kysymyksestäsi ei selviä kuinka pitkään olet totutellut uusiin silmälaseihisi. On ihan normaalia ja todella yleistä, että kun henkilöllä on kaukotaitteisuutta kuten sinulla, uusilla pluslaseilla voi näkyä sumeasti kuten sinä nyt näet.

   Ilman laseja silmäsi työskentelee kokoajan korjaten tätä kaukotaitteisuutta. Laittaessasi lasit kasvoille taittovirhettä korjaa linssi, mutta samalla oma silmäsi jatkaa työskentelyä korjaten taittovirhettä. Tämän johdosta sinulla on ikään kuin kaksoiskorjaus ja näet sumeaksi kauas. Tämän sumeuden pitäisi kuitenkin helpottaa viimeistään parissa viikossa, jos käytät laseja aktiivisesti.

   Toki jos lasit on ollut käytössä jo pidemmän aikaa, eikä tottumista lasien käytöstä huolimatta ole tapahtunut, on paikallaan varmistaa lasien voimakkuus ja mitoitus optikkosi kanssa.

   Kysymyksestäsi on jo muutaman päivä. Onko tilanne parantunut yhtään ja oletko käyttänyt laseja?

   • Sumeana says

    Lasit sain kaksi viikkoa sitten ja siitä lähtien pitänyt laseja niin paljon kuin pystynyt. Erityistä parannusta en ole havainnut. Toisinaan näkö parin kolmen metrin päähän tarkentuu, mutta sumeutuu uudestaan nopeasti.

    • Hei Sumeana!

     Mielestäni sinun kannattaa olla yhteyksissä lasit myyneeseen optikkoon, koska sinulla on vielä parin viikon totuttelunkin jälkeen ongelmia.

     Optikko pystyy varmistamaan näöntarkastuksen oikeellisuuden sekä lasien optiset mitat.

     Periaatteessa on mahdollista, että lasien valmistuksessa on tapahtunut virhe tai sitten silmäsi eivät siedä sinulle määrättyä lasivoimakkuutta.

     Joskus voi käydä niinkin, että näöntarkastus on tehty aivan oikein. Tästä huolimatta asiakkaan silmät haluavat työskennellä itse siten, että kaikkea mitattua voimakkuutta ei voida laittaa silmälaseihin vaan näkeminen joudutaan tavallaan alikorjaamaan.

     Tähän loppuun täytyy vielä sanoa, että edelleen on kuitenkin mahdollista ongelmien johtuvan vain tottumisesta. Yleensä tässä ajassa laseihin pitäisi olla jo tottunut, mutta osalla asiakkaista se voi viedä pitempäänkin.

     Toivottavasti asia selviää optikolla ja saat lasit, jotka auttavat näkemistäsi.

 44. Saara says

  Moikka!

  Sain ensimmäiset lasini tänään. Lasit tuntuivat jo aluksi hassulta, mutta optikko vakuutteli, että kannattaa totutella laseihin rauhassa. Näin ajattelin tehdä, mutta kysyn nyt ensihätään neuvoa sinulta.

  Nyt kun olen näitä laseja päivän pitänyt, vasenta silmääni särkee kovasti. Näen mielestäni vasemmalla silmälläni paremmin ilman laseja kuin lasien kanssa. Olen pitkin päivää testaillut, ja kaikki tuntuu epätarkalta lasien kanssa vasemmalla silmällä katsottuna…

  Vahvuudet ovat:
  -Oikea: Sf -0,25, Cyl -0,50, Ax 115
  -Vasen: Sf +0,00, Cyl -0,50, Ax 85

  Onko normaalia, että jo näin alkuvaiheessa näen laseilla vasemmalla silmälläni huonosti? Oikealla silmällä näen lasien kanssa erittäin hyvin.

  Kiitos paljon jo etukäteen!

  • Hei Saara!

   On aivan normaalia, että uudet ja vielä ihan ensimmäiset silmälasit aiheuttavat monenlaisia tuntemuksia silmiin. Kannattaa pyrkiä käyttämään laseja mahdollisimman paljon, niin silmät tottuvat laseihin.

   Monesti ihmiset analysoivat näkemistään todella tarkasti kun saavat uudet lasit. Välttämättä ei kannata kuitenkaan ihan älyttömästi vertailla miten näkee laseilla ja ilman laseja, vaan antaa silmälle aikaa tottua rauhassa laseihin.

   Toki jos parin viikon totuttelun jälkeenkin on ongelmaa lasien kanssa, kannattaa olla yhteydessä optikkoosi. Luonnollisesti voit olla aiemminkin yhteyksissä jos laseja ei voi kerta kaikkiaan käyttää. Kertomasi perusteella en kuitenkaan hätäilisi, koska olet käyttänyt laseja vasta yhden päivän.

 45. Uudet lasit says

  Sangat painaa. Voiko uusista laseista tulla vaikka päänsärkyä ,entäs jos ne ei passaa ollenkaan ,voiko kauppaa perua !

  • Hei!
   Osa tottuu uusiin silmälaseihin välittömästi ja toisilla tottuminen voi kestää jopa viikkoja. Tottumisvaiheessa voi esiintyä esimerkiksi päänsärkyä.

   Uusia silmälaseja voi joutua käymään säädättämässä optikkoliikkeessä ennen kuin ne saadaan istumaan lopullisesti kasvoilla niin, että ne eivät paina.

   Kysymyksestäsi ei selviä kuinka pitkään olet käyttänyt uusia laseja?

   Joka tapauksessa sinun kannattaa olla yhteyksissä liikkeeseen josta hankit lasit. Näin siellä voidaan säätää lasien istuvuus sinulle sopivaksi. Samalla kannattaa toki mainita tuosta päänsärystä.

 46. Hei. Tyttöystäväni sai juuri uudet silmälasit 4 vuoden jälkeen ja hän on huolissaan, koska ennestään heikompi silmä ei näe uuden linssin kanssa yhtä hyvin paremman silmän kanssa, eli jospa tämä heikompi silmä kärsisi tästä epätasapainosta. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa pitää mielessä?

  • Hei Pasi!
   Et kertonut kuinka kauan tyttöystäväsi on totutellut uusiin laseihin.

   Joka tapauksessa näöntarkastuksessa pyritään saamaan molempiin silmiin aina yhtä hyvä näkö, mutta läheskään aina sitä ei saavuteta.

   Samaan tapaan kun olemme yleensä oikea- tai vasenkätisiä, on myös toinen silmämme niin sanotusti johtava silmä. Aina ei ole siis millään keinolla mahdollista saada molemmille silmille yhtä hyvää näköä ja tämä on aivan normaali asia.

   Minun on kuitenkin hankala arvioida tilannetta näin kun en pääse tutkimaan näköä. Jos lasit ovat aivan uudet, kannattaa ensin totutella rauhassa niihin jonkin aikaa. Jos asia vaivaa tämän jälkeen edelleen, niin tyttöystäväsi kannattaa ottaa yhteyttä liikkeeseen mistä lasit ostettiin. Sieltä pystytään parhaiten arvioimaan tilanne.

 47. Marko says

  Moi,
  Minulla oli käytössä vanhat silmälasit jo 3.5 vuotta, joten ajattelin hankkia uudet. Näin vanhoilla silmälasella vielä ihan hyvin. Oikealla silmällä jopa lähes tarkasti. Lasien vaihto tuli kyseeseen kun vanhat olivat jo niin kuluneet/naarmuilla. Vanhojen lasien arvot:

  SF: -4.00 / -3.25
  Cyl: -1.25 / -1.50
  Ax: 170 / 10

  Hain lauantaina uudet silmälasit arvoilla:

  Sf: -3.50 / -3.00
  Cyl: -1.50 / -1.75
  Ax: 175/ 15

  Näkö on siis hieman “parantunut” ja optikko sanoi ennen uusien lasien hankkimista, että alkuun ei välttämättä näe ihan “HD kuvana”, koska arvot pienemmät kuin ennen. Silmä tottunut vahvempaan linssiin.

  Lauantaina kävin noutamassa uudet lasit, ja kävin jo maanantaina mainitsemassa optikolla, etten näe näillä kunnolla kauaksi. Optikko sanoi, että odotetaan viikon verran, että silmät tottuu uusiin arvoihin. Jos muutosta ei näy niin katsottaisiin sitten asiaa uudelleen.

  Esimerkiksi autolla ajaessa on hankala lukea kylttejä ja tekstejä, joutuu jopa hieman siristää. Näen kirjaimet vähä niinkuin “päällekkäin”. Horisontti ei mielestäni sumene. Oletin pientä eroa, mutta tällä hetkellä ero tuntuu aika suurelta. Näen siis huonommin näillä uusilla kuin vanhoilla.

  Sitten huomasin oikeassa linssissä sellaisen jutun, että kun siirtää katsetta sivulle päin (eli linssin reunaa päin), niin näkö ikäänkuin sumenee tai epätarkentuu hieman. Vasemmalla puolella ei ole tätä ongelmaa. Sitten kun katson linssin läpi hieman nenän suuntaan päin, niin se näyttää hieman tarkemmalta. Toisinsanoen oikea linssi tuntuu siltä, että se ei näytä tasaisena arvojen mukaisesti. Aion tästä mainita seuraavalla optikkokäynnillä. Ja ojngelma on siis kauemmaksi katsoessa. Läheltä linssi tuntuu hyvältä.

  Lähinnä haen nyt mielipidettäsi tähän, että tottuuko silmät uusiin arvoihin? Onko antaa mitään vinkkejä?

  Vai onko mahdollisesti optikolla tullut jokin virhe näön tarkastuksessa. Kävin marraskuussa jo edellisen kerran näöntarkastuksessa (silloin en silmälaseja vielä hankkinut) ja silloin muistaakseni arvot näytti lähes samaa kuin nyt tammikuussa, joten vaikea uskoa virhettä.

  • Hei Marko!

   Uusiin laseihin tottumisessa voi mennä tosiaan aikaa parikin viikkoa. Sinulla uudet lasit on ollut käytössä vasta muutaman päivän. Mielestäni sinun kannattaa siis totutella rauhassa uusiin laseihin.

   On hyvin tyypillistä, että voimakkuuden tarpeen vähentyessä entisiin laseihin verrattuna, näkö voi olla aluksi jonkin verran sumeaa.

   Uusia laseja kannattaa yrittää käyttää koko ajan ja unohtaa vanhat lasit kokonaan. Esimerkiksi näkemistä ei kannata vertailla uusien ja vanhojen lasien välillä.

   Kun katsot linssin optisen keskipisteen ohi, voi näkövaikutelma olla hiukan erilainen. Linssin kaikissa kohdissa ei ole siis samanlainen voimakkuus ja tämä on ihan normaalia.

   Paras neuvoni on siis käyttää uusia laseja koko ajan ja antaa näköjärjestelmälle aikaa tottua. Jos tottumista ei ole tapahtunut viikon sisällä, niin katsokaa tilanne optikkosi kanssa uudestaan.

   • Marko says

    Moi,

    Kiitos vastauksesta. Tuli vielä mieleen, että auttaisiko tuohon oikeaan linssin se, että olisi 3x ohennus, jotta linssi olisi ohuempi, eikä kaartaisi niin paljoa? Tällä hetkellä on siis 2x ohennus linsseissä. Eli kun katson sivulle/ulkoreunalle päin niin näkö hieman sumenee, niinkuin mainitsin aikaisemmassa viestissä. Se on sinänsä häiritsevää, kun melkein puoli linssiä tuntuu siltä, ettei näe kunnolla. Ainoastaan ihan keskelle ja nenään päin katsottaessa näen normaalisti. Voisin asian ottaa puheeksi seuraavalla optikon käynnillä jos tästä ohennus muutoksesta olisi apua.

    Sitten tuohon näkemiseen niin aamuisin näen paremmin kuin iltapäivällä. Ilmeisesti silmät väsyy tai ei ole tottuneet uusiin linsseihin vielä?

    T. Marko

    • Hei Marko!

     Mielestäni sinun ei kannata harkita laseihisi kolminkertaista ohennusta. Ohennus ei vaikuta näkökentän laajuuteen.

     Kertomiesi voimakkuuksien pohjalta sinulla käytössä oleva ohennus on mielestäni järkevin vaihtoehto. Isompi ohennus tuo yleensä mukanaan esimerkiksi sen, että linssi on herkempi lämmönvaiheluille.

     Toki optikolle kannattaa kertoa tuosta näkökenttäasiasta niin hän pystyy varmistamaan linssien hionnan oikeellisuuden.

     Näön hämärtyminen iltapäivää kohden voi johtua useammasta tekijöistä kuten esimerkiksi silmien väsymisestä, verensokerien heittelystä, silmien kuivumisesta tai siitä että silmät eivät ole vielä tottuneet uusiin laseihin.

     • Marko says

      Moi,

      Kiitos vastauksesta jälleen!

      Otan tuon näkökenttäasian puheeksi kun käyn seuraavan kerran liikkeessä. Kävin eilen mainitsemissa siitä, etten näe näillä kunnolla paitsi aamuisin. Näkö vähän heräämisen jälkeen ei varsinaisesti huonone, vaan tuntuu, että tarkkuus huononee/epätarkentuu. Ajatellen vaikka esimerkkinä, että näkö olisi aamulla -3, mutta muuttuu arvolle -3.25. Oikeassa silmässä ongelma on isompi. Näin yksinkertaisesti selitettynä. Minulla on kyllä ajoittain lievästi kuivasilmäisyyttä ja en pysty nykyään pitämään piilolinssejä. Sovittiin, että käytän viikon verran kostutustippoja ja katsotaan paraneeko tilanne. Jos ei niin katsomme näön uudelleen ja tarvittaessa muokataan linssejä. Onneksi näillä on takuut juurikin näitä ongelmia varten. Kyseessä instrumentarium.

      T. Marko

 48. Marko says

  Moi taas,

  Ajattelin vielä kirjoittaa, että kävin eilen uudelleen näöntarkastuksessa. Molempiin linsseihin lisättiin -0.25 ja optikko vielä katsoi, että näkökenttä tulee oikein. Kuitenkin oikeassa linssissä kuulemma tuo -0.25 lisäys meinaa ylikorjata näköä. Päädyttiin kuitenkin laittamaan se. Huomasin tämän päivän aikana, että tällä nykyisellä arvolla oikea silmä näkee aika hyvin, vaikka aikasemmin en ole oikein nähnyt kunnolla. Voiko olla, että silmä yhtäkkiä kahden viikon jälkeen tottuukin linssiin? Kuitenkin ei viitsisi sitten uuden silmälasien noudossa optikolla jälleen sanoa, että tämä -3.50 olisikin ollut parempi kuin -3.75. Eikai tämä lievä ylikorjaus haittaa? Minun vanhoissa laseissa oli -4.00 ja en huomannut mitään outoa. Oikeastaan yllätyin, että optikko sanoi tämän olevan liian vanha linssi minulle.

  T. Marko

  • Hei Marko!
   On ihan mahdollista, että näköjärjestelmälläsi on kestänyt tottua pari viikkoa uusiin voimakkuuksiin. Yksi optikon työn haasteista on saada asiakkaat vakuutettua siitä, että uusiin laseihin kannattaa totutella rauhassa, eikä tavallaan ylianalysoida omaa näkemistä tottumisvaiheessa. On hyvin tyypillistä, että asiakkaat ovat kuitenkin aika malttamattomia, eivätkä oikein malta totutella laseihin.

   Joka tapauksessa, jos et ole -4.00 voimakkuudella huomannut mitään ihmeellistä, ei pienestä ylikorjauksesta pitäisi olla haittaa.

   On kuitenkin ihan mahdollista, että näet uusilla linsseillä paremmin. Toisaalta olisit voinut nähdä myös vanhoilla linsseillä oikein hyvin, eikä näillä ole välttämättä keskenään millään tavalla merkittävää eroa. Toki en tiedä onko uusiin korjattu jollain tavalla linssien mitoitusta muuten mihin tuo näkökentän oikein tuleminen voisi viitata.

 49. Jenna says

  Kävin optikolla tällä viikolla ja minulla on Sf +0,75 ja Cyl -0,25 kummassakin silmässä.

  Kuinka kannattavaa minun olisi hankkia silmälasit ja voiko siitä aiheuttaa haittaa näölleni jos en niitä hanki?

  Näen ja pärjään ilman laseja, mutta ajoittain saan päänsärkyjä ja silmäni väsyvät jos luen jotain pitkiä aikoja kerrallaan.

  • Hei Jenna!

   Sinulla on todettu näöntarkastuksessa lievä kaukotaitteisuus ja pienin mahdollinen hajataitteisuus. Lievässä kaukotaitteisuudessa näkeminen ei yleensä ole sumeaa, vaan ongelmana on päänsärky ja silmien väsyminen.

   Tällä perusteella sinun kannattaa hankkia silmälasit, koska kuvailit sinulla olevan päänsärkyä tai silmien väsymistä.

   Lasien hankkiminen tai hankkimatta jättäminen eivät vaikuta heikentävästi näkemiseen. Näkösi ei siis muutu sen nopeampaa tai hitaampaa teetpä kummin vaan.

 50. Hei, käytin viikon ajan kaksi vuotta vanhoja laseja, jotta tottuisin uusiin laseihin jotka ostin. En siis ole käyttänyt aktiivisesti näitä kaksi vuotta vanhoja laseja oikeastaan ollenkaan. Kun hain uudet lasit ja käytin niitä noin tunnin ulkona ja tunnin monitorin ääressä. Hetken päästä huomasin, että ilman silmälaseja tämä monitori näytti todella isolta. Tämä on tietysti luontevaa sen takia, että ilmeisesti miinus-lasit kuuluu pienentää. Lasit on -1,25 ja -1,5.

  Kahden vuoden satunnaisen käytön jälkeen pystyn varmuudella sanomaan vanhojen lasien vaikuttavan näkööni suurentavalla vaikutuksella. Nyt näössäni tapahtui suuri muutos, joko samana päivänä uusien lasien kanssa tai ehkä mahdollisesti edellisenä päivänä vanhojen lasien kanssa. Joka tapauksessa varmasti viikon sisällä ja 99 prosentin kahden päivän sisällä.

  Ongelma ei ole sinällään tämä, että nyt molemmat lasit luovat miinustavan vaikutuksen, kun taas aiemmin lasit selvästi suurensivat. Ongelma on se, että oma näköni muuttui. Oma näköni ilman laseja on häiritsevän zoomaava ja esimerkiksi oli todella vaikea olla kävelyllä ilman laseja, koska etäisyyksiä oli lähes mahdoton hahmottaa. Näin siis ennen ilman laseja kaiken todella pienenä, kun taas nyt kaikki on todella suurta. Tämä on todella pelottavaa.

  Olin uusien lasien kokeilun jälkeen ilman laseja loppu päivän ja tämän aamun (n. 1,5 päivää), mutta mitään palautumista ei ole tapahtunut. Olisi kiva ymmärtää mistä on kyse. Pelkkä teoria silmien tekemistä korjauksista ei oikein nyt lämmitä, sillä useammat optikotkaan ei tunnu olevan koskaan kuullutkaan vastaavasta. Ei kai oman näön ilman laseja pitäisi muuttua näin merkittävästi? Voisi sanoa myös niin, että näen nyt lasien kanssa kaikki melkein saman kokoisena kuin ennen, mutta ilman laseja saman kokoisena kuin lasien kanssa. Tämä voi kuulostaa sekavalta, mutta näin todella tapahtui kohdallani.