Silmälasi- tai piilolinssireseptin voimassaoloaika

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Hämmästyttävän monelle asiakkaalle tulee yllätyksenä, se että silmälasiresepti tai piilolinssiresepti ei ole voimassa iän kaiken.

Silmälasiresepti on voimassa enintään kuusi kuukautta. Piilolinssiresepti on voimassa maksimissaan kaksi vuotta. Suositus kuitenkin on, että piilolinssimääräys uusittaisiin vuoden välein.

Yllä mainittujen suositusaikojen sijaan silmälasireseptiin tai piilolinssireseptiin on voitu määrittää lyhyempi voimassaoloaika. Yleensä tällöin syynä on joku etenevä silmäsairaus tai silmässä olevat muutokset. Lisäksi kasvavan lapsen silmälasiresepti voi olla voimassa lyhyemmän ajan kuin kuusi kuukautta.

Etenkin silmälasireseptin varsin lyhyt voimassaoloaika tulee monelle yllätyksenä. Usein reseptin kuvitellaan olevan vuoden voimassa samalla tavalla kuin lääkeresepti yleensä on.

Itselleni on jäänyt mieleen asiakas, joka ihmetteli kovasti kun en suositellut tilaamaan laseja ”aika hiljattain” (5 vuotta sitten) hankitulla reseptillä.

Ohjeet reseptin voimassaoloajoiksi on annettu vuonna 2009 Suomen Optikkoliikkeiden Liiton ja Optisen Alan Tiedotuskeskuksen järjestämällä Optikkoalan kuluttajaoikeudelliset asiat ja eettiset käytännöt -koulutuskiertueella. Lisäksi näistä mainitaan optisen alan eettisen neuvoston ohjeistuksissa hyvä näöntutkimuskäytäntö ja hyvä piilolinssisovituskäytäntö.

Kuluttajaviranomaiset ovat samoilla linjoilla määräysten voimassa oloaikojen suhteen kuin optikkojärjestötkin.

Miksi rajoitettu voimassaoloaika?

Puolen vuoden voimassaoloaika on olemassa, koska ihmisen näkö voi muuttua hyvin nopeastikin. Mikäli silmälasit hankitaan vasta yli puolen vuoden päästä tutkimuksesta, ovat mahdolliset reklamaatiotapaukset ongelmallisia. Tällöin on mahdoton tietää onko tarkastuksessa tapahtunut virhe vai onko asiakkaan näkö jo muuttunut tässä ajassa.

Optikkoliikkeen tulee informoida asiakasta reseptin voimassaoloajasta. Mikäli asiakas kuitenkin haluaa hankkia lasit vanhentuneella reseptillä, on vastuu lasien voimakkuuksien oikeellisuudesta aina asiakkaalla.

Vanhentuneen reseptin käyttämiselle ei ole järkisyytä

Itse suostun tekemään äärimmäisen vastentahtoisesti lasit yhtään vanhemmalla reseptillä. Yleensä asiakkaat ymmärtäväkin hyvin uuden näöntarkastuksen merkityksen, kun sen heille perustelee.

Mielestäni näöntarkastuksen hinta on pieni osa lasien hinnasta varsinkin kun huomioidaan sen merkitys.

Kirjoitus on julkaistu 3.10.2010 ja päivitetty 7.4.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Kaija says

    Hei!

    Mietin tuossa silmälasireseptiäni, ja seuraavaa kohtaa siitä mitä en aiemmin huomannutkaan, kuin vasta nyt kun toisia lasia lähdin hankkimaan. Eli miksi “kauas” näön kohdalle on merkitty molemmille silmille + 0,75? Eikö plussanäkö olekaan aina sitä “lähelle” näköä? Tai siis sen vaikeutta..? Vai miten?

  2. Hei Kaija!

    Plussanäkö ei aina tarkoita ongelmia lähelle näkemisessä.

    Kertomasi perusteella sinulla on kaukotaitteisuutta, jota korjataan plusvoimakkuudella.

    Tarkemmin kaukotaitteisuudesta eli hyperopiasta olen kirjoittanut kirjoitukseen taittovirheestä.

  3. Hei!

    Menin silmälasiliikkeeseen ja tilasin lasit 8 kuukautta vanhalla reseptillä.
    Minulle ehdotettiin kyllä silmien tarkistamista liikkeen optikolla, mutta kieltäydyin en nimittäin osannut ajatella, että silmälasit eivät mahdollisesti olisikaan sopivat. Näinhän anhoilla laseillanikin vielä kohtuuhyvin. Asiaa selvittelin ja yritin vedota siihen, että miksi suostuttu vanhentuneen reseptin perusteella tekemän laseja vaikka kyseessä on moniteholasit. Nimittäin vasemmassa silmässä oli sen verran eroa siihen vanhentuneeseen reseptiin että lähinäköasetusten kanssa aiheutti sen etten nähnyt sillä kunnolla valmistuneilla laseilla. Optikko on vaan sitä mieltä etteivät he ole voineet puuttua asiakkaan päätökseen – toki jos minua olisi valistettu olisin näköni tarkistanut. Nyt joudun ostamaan linssit uudelleen…. minua harmittaaniin vietävästi. Tiedän kyllä nyt miten silmälasit pitää hankkia se on selvä. Näinkö nyt todella on täysin minun syykseni laskettava asia?

  4. Hei Arja!
    En kovin mielelläni ota kantaa tämmöisiin ongelmatilanteisiin joihin on päädytty asiakkaan ja optikkoliikkeen välisen keskustelun tai sen puutteen takia.

    Näin yleisellä tasolla voin sanoa, että valitettavasti optikolla ei ole oikein mitään tehtävissä mikäli asiakas haluaa hankkia lasit yli puoli vuotta vanhalla reseptillä.

    Optikon pitäisi kuitenkin kertoa selvästi miksi uusi tarkastus olisi paikallaan sekä varoittaa asiakasta siitä että vanhentuneella reseptillä hankittujen lasien hankinta tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.

    Jos asiakas ei kuitenkaan suostu uusintatarkastukseen ei optikko voi pakottaa asiakasta tähän, vaan lasit myydään asiakkaan niin halutessa yli puoli vuotta vanhalla reseptillä.

    Todella harmillisia ovat tilanteet joissa vanhalla reseptillä hankituiden lasien kanssa on ongelmaa. Mikäli ongelmat johtuvat muuttuneista voimakkuuksista, ei liike ole niistä vastuussa.

    Osa liikkeistä saattaa kuitenkin tulla vastaan uusien linssien hinnassa.

    Valitettavasti en osaa siis neuvoa muuta kuin että sinun kannattaa vielä keskustella asiasta liikkeen kanssa josta olet ostanut lasit.

    Lisäksi hyvä yleisohje kaikille on se että lasit kannattaa aina hankkia mahdollisimman uudella reseptillä.