Silmälasien huurteenestoaine – apu lasien huurtumiseen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien huurtuminen on tapahtuma, jonka jokainen silmälasien on varmasti kokenut jossain vaiheessa. Esimerkiksi talvipakkasilla ulkoillessa lasit ovat helposti huurussa ja viimeistään sisälle mennessä lasit huurtuvat varmasti ja kirkastumista saa odottaa.

Tämä on varsin ärsyttävää, vaikka tämänkin asian kanssa oppii elämään. Itse henkilökohtaisesti en koe lasien huurtumista suureksi ongelmaksi, koska olen käyttänyt laseja suuren osan elämästäni. Tiedän kuitenkin, että osa ihmisistä kokee lasien huurtumisen todella kiusalliseksi.

Eniten huurtuminen aiheuttaa harmia ihmiselle, jotka esimerkiksi lenkkeilevät talvella tai tekevät ulkotyötä. Lisäksi olen myynyt huurteenpoistoainetta myös esimerkiksi moottoripyöräilijöille tai jääkiekkoilijoille visiiriin käytettäväksi.

Huurteenpoistoaine ainakin vähentää ongelmaa

Lasien huurtumisen estämiseksi on saatava apua huurteenpoistoaineista, joiden tarkoituksena on vähentää linssien huurtumista. Valitettavasti ainakaan itselläni ei ole tullut vastaan ainetta, joka poistaisi ongelman kokonaan. Yleensä kuitenkin aina huurtuminen ainakin vähenee erilaisilla aineilla.

Oman kokemukseni mukaan varsinkin nykyaikaiselle yhdistelmäpinnoitteella eli kovalla heijastamattomalla ja puhdistusta helpottavalla käsittelyllä oleviin linsseihin perinteiset huurteenestoaineet eivät toimi kunnolla.

Geelimäiset aineet toimivat paremmin

Huurteenestoaineita löytyy useampia erilaisia. Osa aineista on nestemäisiä ja osa geelimäisiä. Oman kokemukseni mukaan geelimäiset aineet estävät huurtumista nestemäisiä paremmin.

Käyttäminen on yksinkertaista

Huurteenestoaine levitetään puhdistettujen linssien molemmille pinnoille ja kiillotettaan puhtaalla liinalla tai paperilla kirkkaaksi. Aine jättää linssin pintaan kalvon, joka estää huurtumista.

Käsittely uusitaan tarpeen mukaan. Mitä useammin laseja pestään, sen useammin käsittely on uusittava.

Huurteenestoainetta voidaan käyttää silmälaseissa, aurinkolaseissa sekä esimerkiksi erilaisissa visiireissä.

Huurteenestoaineita löytyy ainakin optikkoliikkeistä. Aineen hinta vaihtelee valmistajasta ja myyntipaikasta riippuen noin 5-10 euron välillä.

Mikäli lasien huurtuminen tuntuu kiusallisesta, kannattaa kokeilla, josko huurteenpoistoaineista löytyisi apu ongelmaan.

Myös huurtumista estäviä pinnoitteita on olemassa

Eri linssivalmistajilla on joitakin vuosia ollut huurtumista estäviä pinnoitteita. Nämä pinnoitteet toimivat valmistajasta riippuen siten, että pinnoite aktivoidaan esimerkiksi siihen tarkoitetulla erillisellä nesteellä tai liinalla valmistajasta riippuen. Tämä aktivointi toistetaan käsittääkseni noin viikon välein. Mielestäni tällaiset lasit toimivat paremmin kuin perinteiset silmälasit huurteenestoaineen kanssa. Oman kokemukseni perusteella pinnoitekaan ei poista täysin huurtumista. Voi myös olla että, että en käyttänyt riittävän usein aktivointiainetta.

Esimerkiksi Essilorin valikoimassa huurtumaton linssipinnoite on nimeltään Antifog. Pinnoite aktivoidaan kerran viikossa linssien mukana tulevan nesteen avulla.

Kirjoitus on julkaistu 21.11.2010 ja päivitetty 2.4.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa