Silmälasien linssit eivät kestä kuumuutta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Usein asiakkaille tulee yllätyksenä, kun kerron muovilinssien pinnoitteen kestävän todella huonosti kuumia lämpötiloja. Nämä varoitukset kannattaa kuitenkin ottaa todesta, koska muovilinssien pinnoitteen lämmönkestävyys on ainoastaan 60-80 astetta.

Varsinaisesti linssien lämpövaurio syntyy, kun linssimateriaali ja linssin pinnoite laajenevat eri tahdissa nopean lämmönvaihtelun takia. Tällöin pinnoite irtoaa osittain linssin pinnasta.

Jo uuninluukkua avatessa kasvoille tuleva höyry voi pilata linssien pinnoitteen. Herkimpiä linssit ovat nopealle lämmönvaihtelulle. Esimerkiksi talvella kovalla pakkasella kannattaa olla varovainen, kun kantaa ulkoa puita vaikka kuumaan mökkisaunaan.

Silmälaseja ei kannata myöskään jättää suoraan auringonpaisteeseen pidemmäksi ajaksi esimerkiksi auton kojelaudalle.

Saunaan ei saa mennä missään tapauksessa silmälasit kasvoilla. Mikäli lasit ovat kuitenkin välttämättömät saunoessa, kannattaa ainakin käyttää vanhoja laseja, joiden linssien tuhoutuminen ei haittaa.

Silmälasien puhdistuksessa kannattaa muistaa, että myös liian kuuma vesi voi tuhota linssien pinnat. Puhdistuksessa kannattaa käyttää haaleaa, noin kädenlämpöistä vettä.

Paras lämmönkestävyys muovilinsseissä on 110 astetta, jonka saavutetaan Hoyan Eyas -materiaalilla. Oman kokemukseni mukaan isoimmilla taitekertoimilla olevat muovilinssit ovat herkimpiä lämmönvaihteluille.

Lasilinssien lämmönkesto on huomattavasti korkeampi kuin muovilinsseissä ja se saattaa olla jopa 500 astetta.

Linssien lämpövaurion toteaminen

Lämpövaurion kokeneet linssit saattavat tuntua koko ajan likaisen oloisilta ja ihminen saattaa kokea näkönsä heikentyneen. Helpoiten lämpövaurion erottaa valoa vasten katsomalla, jolloin vaurio näkyy linsseissä hämähäkin seitin kaltaisina kuvioina.

Lämpövaurion kokeneita linssejä ei pysty korjaamaan. Näin vahingon sattuessa ainoaksi vaihtoehdoksi jää uusien linssien hankkiminen.

Nykypäivänä lähes kaikissa silmälaseissa on heijastamaton pinta, eikä sitä ole mahdollisuus jättää pois linssistä. Näin siis silmälasien käyttäjien on vaan opittava varomaan pinnoitteen lämmönkeston herkkyyttä.

Ainakin niissä liikkeissä, joissa olen työskennellyt, on jo vuosien ajan asiakkaalle kerrottu linssien lämmönkestosta. Lisäksi asiakkaalle on annettu vielä kirjallinen hoito-ohje, jossa tästäkin asiasta on kerrottu.

Kirjoitus on julkaistu 22.3.2009 ja päivitetty 21.4.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Markus Tanskanen says

  Kysymys. Miten ammeen lämpimästä vedestä tuleva höyry jne. Voiko sekin pilata linssit? yleensä tulee luettua siellä lehtiä ja jopa joskus koulukirjoja niin nyt kun hankin lasit niin en kehtaisi hajottaa niitä sen takia.

 2. Hei Markus!
  Voit rauhassa käyttää laseja kylvyssä ollessa.

  Pinnoitettujen linssien lämmönkesto on noin 60-80 astetta eli normaalista kylvystä tulevalla höyryllä ei linssejä pilata.

  Saunaan lasien kanssa ei kannata kuitenkaan mennä.

 3. Voiko muovilinssien pinnoite hajota kun avaa auringossa pitkään olleen auton oven ja ulostuleva lämpö iskeytyy vasten kasvoja? Luin jostakin että lämpö voi kohota auton sisällä yli 80 asteen.

 4. Hei Toni!
  En ole ainakaan ikinä kuullut kenenkään onnistuneen pilaamaan linssejä avaamalla auton oven. Näin maallikkona kuvittelisin ulostulevan ilman lämpötilan olevan heti paljon tuota 80 astetta viileämpää, jolloin vaaraa ei pitäisi olla. Mitään haittaahan siitä ei kuitenkaan ole, jos oven avaa vähän varovaisemmin lasien kanssa.