Silmälasien puhdistus, pesu ja hoito

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien linssit altistuvat lukuisille epäpuhtauksille kuten vesipisaroille, kyynelnesteelle, ihosta irtoavalle rasvalle, pölylle ja ruoan roiskeille. Esimerkiksi sitrushedelmien mehu saattaa tarttua todella tiukasti linssien pintaan.

Silmälasit tulisi puhdistaa vähintään kerran päivässä ja tarvittaessa useamminkin. Huolellinen puhdistus lisää lasien käyttöikää.

Miten silmälasit pestään ja puhdistetaan?

Paras puhdistus niin muovi- kuin lasilinsseillekin on juokseva vesi sekä mieto puhdistusaine. Ensin lasit huuhdellaan haalealla kädenlämpöisellä vedellä ja pestään silmälasien puhdistusaineella tai miedolla pesunesteellä. Lopuksi lasit huuhdellaan juoksevalla vedellä sekä kuivataan pehmeällä, nukkaamattomalla paperilla, kankaalla tai mikrokuituliinalla.

Liian kuuman veden käyttämistä tulee varoa, koska se saattaa pilata linssin pinnoitteen tai harmaannuttaa muovikehyksen ennen aikojaan. Kuumuuden vaaroista olen kirjoittanut kirjoituksessani Silmälasien linssit eivät kestä kuumuutta.

Mikäli juoksevaa vettä ei ole saatavilla, voidaan käyttää pelkkää silmälasien puhdistusainetta. Puhdistusnestettä kannattaa suihkuttaa riittävästi linssin molemmille pinnoille ja kuivata linssi pehmeällä paperilla tai mikrokuituliinalla.

Pienet sormenjäljet voi pyyhkiä varovasti pelkällä mikrokuituliinalla. Muuten silmälasien kuivana pyyhkimistä kannattaa välttää. Tällöin linssin pinnassa olevat pienen pienet likahiukkaset pyörivät linssin ja liinan välissä ja naarmuttavat linssiä.

Todella tärkeää on, että kuivaukseen käytettävä paperi tai liina on puhdas. Jos esimerkiksi mikrokuituliina on likainen, tahrii se helposti linssit.

Silmälasien puhdistukseen käytettävän mikrokuituliinan voi pestä pyykkikoneessa hienopesuohjelmalla, mutta huuhteluainetta ei saa käyttää.

Monien käyttämä paidanhelma on melkein huonoin vaihtoehto silmälasien puhdistukseen. Toki joskus itsekin syyllistyn siihen, vaikka tiedän sen olevan väärä tapa puhdistaa lasit.

Lasit suojaan hiuksia värjätessä

Mennessäsi kampaajalla hiusten värjäykseen kannattaa varata vanhat lasit käyttöön tai pyytää kampaajaa laittamaan foliot aisojen suojaksi. Varsinkin muoviaisat voivat imeä väriainetta itseensä ja sitä ei saa millään puhdistettua niistä. Hiusvärit voivat imeytyä myös pinnoittamattomiin muovilinsseihin.

Myös hiuslakkaa laitettaessa kannattaa olla varovainen, koska lakka saattaa tarttua todella tiukasti linssin pintaan.

Linsseissä on tahra, joka ei irtoa pesussa

Välillä linsseissä saattaa olla likatahra, joka ei irtoa normaalissa pesussa. Esimerkiksi remonttihommissa syntyneet maalitahrat ovat melko yleisiä ongelmia.

Tällöin kannattaa ehdottomasti kääntyä oman optikkoliikkeen puoleen. Optikkoliikkeessä pystytään katsomaan mitä linsseille voi tehdä linssejä tai kehystä vahingoittamatta.

Aina välillä joku päättää ratkaista ongelman omatoimisesti liuottomalla tahran pois esimerkiksi tärpätillä tai hankaamalla tahraa jollain hankaavalla aineella. Yleensä tämä kuitenkin vain heikentää tilannetta ja pahimmillaan pilaa linssit lopullisesti.

Vuosihuolto myös laseille

Silmälasit kannattaa käydä huollattamassa optikkoliikkeessä ainakin kerran vuodessa. Optikkoliikkeessä pystytään irrottamaan linssit kehyksestä ja puhdistamaan linssien sekä kehyksen urat sekä vaihtamaan uudet nenätyynyt. Huollon yhteydessä silmälasien ruuveihin laitetaan uusi lukiteaine ja lasien istuvuus kasvoilla varmistetaan.

Yleensä optikkoliike ei veloita lasien perussäätämisestä ja ruuvien kiristyksestä mitään kun lasit on hankittu kyseisestä liikkeestä. Mahdollisten varaosien, kuten nenätyynyjen, hinta kuitenkin veloitetaan asiakkaalta.

Kirjoitus on julkaistu 12.3.2009 ja päivitetty 4.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. 30.03.2009 Specsaversilta ostetut kaksiteho lasit kaikilla mausteilla ultrakova pinnat laseissa nyt ihan naarmuttuneet ja haittaa lukemista,laseja on pesty ohjeiden mukaan lämpimällä vedellä ja miedolla pasuaineella kuivattu mikroliinalla.heillä oli silloin tarjouskampanja menossa maksoivat 528.00 joten mielestäni ei mitkään halvat lasit.Onko niin että lasit menee näin äkkiä huonoksi vai voinko vaatia uusia laseja.

 2. Hei Sinikka!
  Sinun kannattaa ehdottomasti käydä juttelemassa asiasta liikkeessä, josta ostit lasit.

  Valitettavasti en pysty sanomaan asiasta mitään näin kun en näe linssejäsi.

 3. Vein eilen lasit liikkeeseen lähettävät ne Britaniaan tutkittavaksi,sanoivat että kun on ollut kuuma kesä niin on voinut vaurioittaa linssiä jo 30 asteen lämpö voi kuulemma tehdä sen,samaten pakkasesta kun tulee sisälle lämpimään on vaikutus sama.Mielestäni eihän laseja voi ollenkaan käyttää jos näin on sanoi myös että auton sisätilojen lämpö on tänä kesänä ollut korkea.En kuitenmkaan voi olla auringossa enkä kuumassa takuu laseille on 2 vuotta.Sanoi että Bitaniassa päättävät saanko uusia linssejä tai sitten vika on minun ja joudun itse ostamaan uudet linssit,asia selviää noin 5 viikossa.

 4. Hei Sinikka!

  Minun on todella hankala uskoa, että linssi vaurioituisi jo 30 asteen lämpötilassa. Yleisesti pinnoitettujen linssien lämmönkesto on valmistajasta riippuen noin 60-80 astetta.

  Eli eivät linssit voi vaurioitua pelkästään sillä, että niitä pitää tämmöisenä kesänä päässä, vaikka kesä olikin ihanan lämmin:)

  Toki auringonpaiste voi vahingoittaa linssejä, jos ne unohtuvat suoraan auringonpaisteeseen esimerkiksi auton ikkunalaudalle tai vastaavaan paikkaan. Tällöin lämpötila voisi periaatteessa nousta niin korkeaksi, että se vaurioittaisi linssin pinnoitetta.

  En myöskään ole kuullut, että kenenkään linssit olisivat vaurioituneet ulkoa pakkasesta normaaliin huoneilmaan tullessa.

  Sen sijaan suoraan pakkasesta kuumaan saunaan meneminen saattaa vaurioittaa linssien pinnoitetta.

  Yleisesti muovilinssien kanssa kannattaa varoa nopeita lämpötilanvaihteluita esimerkiksi uuninluukkua avatessa.

  Tästä olen kirjoittanut aiemmin oman kirjoituksen Silmälasien linssit eivät kestä kuumuutta

  Toivottavasti asia selviää onnellisesti tutkimuksissa!

 5. Hei,

  Minulla on kolme vuotta vanhat silmäsit. Olen ilmeisesti pessyt lasit liian kuumassa vedessä, koska muovikehykset ovat alkaneet harmaantumaan. Onko mitään keinoa, jolla pokat saisi puhdistettua?

 6. Hei Nina!
  Muovikehykset saattavat tosiaan harmaantua ajan saatossa esimerkiksi juuri liian kuuman pesuveden tai ihon eritteiden johdosta. Lisäksi myös kosmetiikka ja hiustuotteet voivat vaikuttaa asiaan.

  Valitettavasti ainakaan minulla ei ole keinoa, jolla alkuperäisen kiillon saisi takaisin laseihin. Toki harmautta voi yrittää varovasti rapsuttaa pois kehyksistä, mutta yleensä se tahtoo naarmuttaa samalla kehystä.

 7. Jaska Kunnas says

  Kuka pitää laseja päässä hiuksia värjätessä :E.

  “Mennessäsi kampaajalla hiusten värjäykseen kannattaa varata vanhat lasit käyttöön tai pyytää kampaajaa laittamaan foliot aisojen suojaksi. Varsinkin muoviaisat voivat imeä väriainetta itseensä ja sitä ei saa millään puhdistettua niistä. Hiusvärit voivat imeytyä myös pinnoittamattomiin muovilinsseihin.
  Myös hiuslakkaa laitettaessa kannattaa olla varovainen, koska lakka saattaa tarttua todella tiukasti linssin pintaan.”

 8. Hei Jaska!
  Itse asiassa aika monikin pitää laseja päässä hiusten värjäyksen aikana.

  Esimerkiksi aikuisnäköiset voivat pitää laseja päässään halutessaan lukea odotellessaan värin vaikuttamista.

  Myös oikein voimakkaan taittovirheen omaavat voivat haluta käyttää laseja. Olo ilman laseja tuntuu kuitenkin aika hankalalta, jos henkilö näkee tarkasti vain 20 sentin päähän.

  Tietenkin värjäyksen aikana kannattaa pitää piilolinssejä, jos semmoiset ovat käytössä.

 9. mitämitä ainetta on se mitä laitetaan linsseihin että ny hylkisivät sormenjälkeiä

 10. Hei!
  Minulla ei ole tiedossa mitään tämmöistä ainetta.

  Silmälasien linssit voidaan pinnoittaa likaa ja rasvaa hylkivällä pinnoitteella valmistusvaiheessa, mutta jälkikäteen tätä ei voi tehdä.

 11. Moi

  Minulla on sama ongelma kuin ketjun ensimmäisellä kysyjällä. Ostin tänä keväänä uudet lasit joissa muovilinssit heijastus/kovapinnoitteella. Linsseihin on tullut pari näkyvämpää pikku naarmua mutta minua eniten ihmetyttää kun ottaa lasit käteen ja katsoo valoa vasten tietystä kulmasta niin linssien pinta on täynnä pieniä hiusnaarmuja. Nämä naarmut näkyvät vain tietyssä kulmassa valoa vasten katsottuna.

  Tuntuu että nuo hiusnaarmut jotenkin sumentavat näkemistä pimeällä.

  Vanhoissa laseissani oli selkeä lämpövaurio linsseissä jolloin pinta näytti ns. “rasvaisen” näköiseltä. Näitä uusia laseja olen yrittänyt varjella kuumuudelta kaikin
  keinoin.

  Olen puhdistanut lasit seuraavan kaavan mukaan:

  – ensin huuhtelu haalealla vedellä.
  – suihkuttanut pintaan isopropanolia sisältävää pesuainetta.
  – pesuaineiden huuhtelu haalealla vedellä.
  – kuivaus mikrokuituliinalla.

  Voivatko naarmut johtua isopropanolin käytöstä?
  Voiko olla taas lämpövaurio linsseissä?
  Ovatko tuollaiset naarmut vaan normaalia kulumista?

 12. Hei Toni!
  Valitettavasti minun on hankala sanoa mitään varmaa näkemättä lasejasi.

  Joissain tapauksissa asiakas saattaa esimerkiksi kuvailla linsseissä olevan hentoja naarmuja, mutta kun itse pääsee ne näkemään, niin kyseessä on kuitenkin lievä lämpövaurio.

  Joka tapauksessa kertomasi perusteella vaikuttaa, että olet kohdellut laseja varovasti ja tiedostat liian lämmön vaarat.

  Näin en voi oikein auttaa muuten kuin suositella sinua käymään näyttämässä laseja liikkeessä, josta ne ostit.

  Mikä tuon käyttämäsi pesuaineen merkki on?

 13. Pesuaine on Instrumentariumin linssien puhdistusspray. Tuollainen oranssin värinen 180 ml pullo. Lasit myös ostettu instrumentariumista, materiaali linsseissä BS6.

 14. Hei Toni!
  Käyttämäsi pesuaine on siis tarkoitettu silmälasien linsseille, eikä se ole varmasti voinut aiheuttaa kuvailemiasi ongelmia.

  Varmistin asian, koska välillä asiakkaat käyttävät mitä ihmeellisimpiä aineita linssien pesuun.

  Sinun kannattaa tosiaan käydä näyttämässä laseja siinä liikkeessä mistä ne ostit.

 15. Kävin optikolla. Oli tullut lämpövaurio linsseihin niin kuin epäilit. Saan uudet linssit takuuseen onneksi. Seuraavaksi on pakko harkita noita lasilinssejä jos ei kestä nuo muoviset. Kyllästyttää koko ajan varoa noita linssejä ettei tule lämpövauriota.

 16. Hei Toni!
  Hyvä että asia selvisi ja todella mukavaa, että saat uudet linssit takuuseen.

  Yksi huomioitava tekijä muovilinssien lämmönkestossa on se, että eri valmistajien linssien lämmönkesto on erilainen. Yleensä lämmönkesto on 70-80 astetta, mutta esimerkiksi Hoyan Eyas materiaalin lämmönkesto on yli sata astetta. Tämä on jo käytännössäkin aika merkittävä ero.

 17. vesku says

  Hei!
  Onko ultraäänipesuri hyväksi silmälaseille?
  http://www.motonet.fi/fi/tuote/803152/Ultraaanipesuri

  • Hei Vesku!

   Osassa optikkoliikkeissä on käytössä ultraäänipesureita ja niillä saadaan puhdistettua helposti silmälasien pienet urat ja kolot.

   Itse en kuitenkaan osaisi kuvitella tarvitsevani pesuria kotioloissa. En ole myöskään pessyt omia kehyksiäni juuri koskaan töissä ultraäänipesurilla. Mielestäni kehysten puhtaana pitäminen onnistuu siis ilman pesuriakin perinteisillä keinoilla.

   Itse olisin varovainen ultraäänipesurin käytön kanssa, jos kehyksiin on upotettu pieniä koristekiviä tai muita pieniä yksityiskohtia. Huonolla tuurilla nämä koristukset eivät kestä ultraäänipesurin käyttöä.

   Valitettavasti en osaa sanoa minkälainen tuo linkittämäsi pesuri tai eroaako se oleellisesti malleista, joita käytetään optikkoliikkeessä.

 18. Moi!

  Voiko Fairya tai muuta yleispesuainetta (esim. neutradish) voimakkaasti laimennettuna käyttää linssien pesuun? Laimennus esim. 20-30 ml / ½ l:n suihkepulloon. Pesu siis laimennetulla pesuaineella ja huuhtelu hanan alla lopuksi linssi pystyasennossa, jolloin varsinaista kuivausta ei tarvita ja mekaaninen rasitus linsseille minimoituu.

  Ongelmaksi on muodostunut orjallisesta vesipesusta huolimatta, että “kaikilla pinnoitteilla” varustetut Rodenstock-linssit eivät enää, varsinkaan toisen linssin osalta, vuoden käytön jälkeen hylji vettä, vaan vaativat pesun yhteydessä mekaanisen liinakuivauksen.
  Kun edelliset linssit harmaantuivat selkeästi, niin paikallisessa liikkeessä varoitettiin huuhtelemasta linssejä liian kuumalla vedellä. No, milläs sen todistat ettei niin ole tehty? Mainittakoon vielä ettei oikein säädetystä käyttövesijärjestelmästä tule edes yli 60 asteista vettä, saati että se muutenkaan olisi järkevää.

  • Hei Pasi!
   Itse olen käyttänyt hyvin mietoa astianpesuaineliuosta linssien pesuun oikeastaan aina. Laitan isoon sumutinpulloon pienen lurauksen astianpesuainetta. Laseja puhdistaessa suihkutan linssin etu- ja takapinnalle pesuainetta ja huuhtelen lasit juoksevalla, haalealla noin kädenlämpöisellä vedellä.

   Tämän jälkeen kuivaan lasit pehmeällä paperilla tai mikrokuituliinalla.

   Uskoakseni suurimmassa osassa optikkoliikkeistä lasien puhdistetaan samalla tavalla.

   Itse en ole pilannut yksiäkään laseja tällä puhdistustavalla, vaikka olen käyttänyt laseja jo yli 30 vuotta.

   Voit siis huoleti käyttää esimerkiksi Fairya laimennettuna linssien pesemiseen. Laimentamatonta puhdistusainetta ei kannata missään tilanteessa laittaa linssin pinnalle.

   On totta että silmälasien aqua- ja liukaspinta kuluvat, eivätkä lasit puhdistu tai kuivu enää niin helposti kuin uusina.

   Kuinka vanhat edelliset linssisi olivat kun huomasit niiden harmaantuneen?

 19. JiiPee says

  Hei!
  Voiko esim. hiestä tai merivedestä irtoava suola jämähtää/vaurioittaa silmälasien linssejä ? Minun laseissa on toisessa linssissä kaksi pientä aluetta, jotka ovat sumeutuneet ikään kuin jonkin aineen vaikutuksesta. Sumeutumat eivät vaikuta näkökenttään, ovat sen verran linssin reunoilla. Olen varovasti kokeillut raaputtaa kohtaa kynnellä ja vaaleaa jauhomaista ainetta irtoaa linssistä, samalla raaputettu kohta kirkastuu hieman. Millähän aineella tuon sumentuman saisi pois vai pitäisikö mennä optikon pakeille ?

  • Hei JiiPee!

   Mielestäni sinun kannattaa ehdottomasti käydä näyttämässä laseja optikkoliikkeessä. Siellä pystytään varmistamaan onko linssiesi pinta vaurioitunut pysyvästi vai onko niissä vain jotain kuivunutta likaa. Optikkoliikkeestä löytyy liuotinaineita, joilla pystytään poistamaan monenlaiset tahrat linsseistä.

   Omatoimisesti kehyksiä tai linssejä ei kannata alkaa käsittelemään millään liuottimella, jotta laseihin ei syntyisi mitään isompia vaurioita.

   Mikäli silmälasien linsseihin valuu hikeä tai roiskuu merivettä, kannattaa ne huuhdella mahdollisimman nopeasti pois juoksevalla, haalealla vedellä.