Silmälasien tai piilolinssien akselinsuunta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien tai piilolinssien akselinsuunnan ilmoittaminen on herättänyt tässäkin blogissa lukuisia kysymyksiä. Lisäksi keskustelun työssäni tästä asiasta säännöllisesti asiakkaiden kanssa.

Akselinsuunta on merkitty silmälasireseptiin tai piilolinssireseptiin silloin kun henkilöllä on hajataitteisuutta, eli niin sanottua sylinterikorjausta.

Kun henkilöllä on hajataitteisuutta tarkoittaa se, että silmässä on kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Tällaisessa tapauksessa myös linssissä pitää olla kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Akselinsuunta kertoo missä suunnassa nämä voimakkuudet ovat.

Hajataitteisuuden akselinsuunta ilmoitetaan asteluvulla, joka on 0 ja 180 väliltä. Reseptissä hajataitteisuuden akselinsuunnasta käytetään lyhennettä Ax tai Axis.

Silmälaseissa ja piilolinsseissä 0 ja 180 tarkoittavat samaa asiaa, eli molemmat ovat vaakasuunnassa. Akselinsuunta 90 astetta voitaisiin ilmoittaa luvulla 270 astetta, mutta optisissa resepteissä on käytössä vain asteikko 0-180 astetta.

Eli jos resepti on esimerkiksi seuraava:

-1,00 -1,00 180

tarkoittaa tämä samaa kuin alla oleva:

-1,00 -1,00 0

Kyseisellä henkilöllä on siis voimakkuus -1,00 vaaka-akselilla.

Sama asia voidaan ilmoittaa vielä kolmannellakin tavalla, eli käyttämällä plussylinteriä.

Tällöin arvot olisivat seuraavat:

-2,00 +1,00 90

Kaikki kolme voimakkuutta tarkoittavat aivan samaa, vaikka näyttävätkin aivan erilaiselta. Tämä herättää monesti asiakkaissa ihmetystä, koska eiväthän nuo yllä mainitut arvot ole yhtään samanlaisia.

Piilolinssien ja silmälasien akselinsuunnan eroavaisuudet

Hajataitteisuus voidaan korjata myös piilolinssien avulla. Tällöin asiakkaalle valitaan niin sanotut tooriset eli hajataitteisuutta korjaavat piilolinssit.

Piilolinsseissä akselinsuunta on samalla tavalla 0 ja 180 asteen väliltä kuin silmälaseissa, mutta mitta-asteikko on harvempi.

Silmälaseissa akselinsuunta voidaan ilmoittaa asteen tarkkuudella. Piilolinsseissä asteväli on 10 astetta ja esimerkiksi kertakäyttölinsseissä mitta-asteikko on vielä harvempi.

Osassa piilolinsseissä vaakalinjassa oleva akselinsuunta ilmoitetaan arvolla 0 ja osassa arvolla 180.

Piilolinssien akselinsuunta ei ole välttämättä sama kuin sankalaseissa. Tämä johtuu siitä, että kaikkia akselinsuuntia ei valmisteta. Lisäksi linssi pyörähtää yleensä jonkin verran silmässä ollessaan. Luonnollisesti tämä pitää huomioida linssin akselinsuuntaa määrittäessä piilolinssisovituksen yhteydessä.

Kirjoitus on julkaistu 13.6.2010 ja päivitetty 13.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Laura Muukkonen says

  Hei,
  olen aikeissa tilata internetin kautta piilolinssejä etelän matkalle mukaan. Mutta mietin onnistuuko voimassa olevan reseptin mukaan, kun en tiedä piilolinsseille tarkaa AX arvoa. Tooriset linssit kun pitää ostaa.
  Silmäni;
  Oikea:
  Sf -4,25, Cyl -0,75, Ax 3
  Vasen:
  Sf -4,0, Cyl -1,25, Ax 7

  Kiitos jos osaat pikaisesti auttaa, muuten pitää varmaan täältä syrjäseudulta hakeutua kaupunkiin piilari sovitukseen: )

  • Hei Laura!

   Ymmärsinkö oikein, että kyseinen resepti on silmälasiesi resepti?

   Valitettavasti silmälasireseptillä ei voi hankkia piilolinssejä. Piilolinssien turvallinen käyttö edellyttää piilolinssisovituksen tekemistä.

   Olen kirjoittanut aikaisemmin oman kirjoituksen silmälasireseptin ja piilolinssireseptin eroista.
   Lisäksi kirjoitukseni piilolinssisovituksesta toivottavasti kertoo miksi piilolinssisovitus on syytä tehdä.

   Sinun kannattaa varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Näin siellä selviää minkälaiset piilolinssit sinun silmääsi sopivat. Lisäksi optikko neuvoo sinulle miten piilolinssejä käytetään ja hoidetaan, ellet ole käyttänyt niitä aikaisemmin.