Silmälasien taivuttaminen kannattaa jättää ammattilaiselle

Varmasti kaikille silmälasien käyttäjille lasien painaminen tai valuminen ovat tuttuja ongelmia. Yleensä lasien istuvuus on kuitenkin mahdollista aina korjata taivuttelemalla, elleialun perin ole valittu aivan väärän muotoisia kehyksiä.

Ihan liian isoja tai pieniä kehyksiä on mahdoton taivuttelemallakaan saada istumaan kasvoilla.

Mahdolliset taivuttelutyöt kannattaa jättää aina optikkoliikkeen huoleksi. Tee-se-itse-miehet toki taivuttelevat itsekin omat lasinsa. Pahimmillaan tästä voi kuitenkin seurata lasien rikkoontuminen korjauskelvottomaksi.

Silmälasien taivuttaminen vaatii oikeat välineet

Silmälasien oikeanlainen taivuttelu tai korjaus vaatii kokemusta sekä oikeanlaiset välineet. Vaikka optikkoliikkeen henkilökunta saattaakin taivutella laseja varsin ronskin näköisesti, ei tätä kannata tehdä itse. Henkilökunnalla on kuitenkin tietotaito siitä mistä kohdasta kehystä voi taivuttaa ja miten kehystä pitää tukea taivutusta tehdessä.

Lisäksi optikkoliikkeissä on käytössä kunnolliset työkalut taivutusten tekemiseen. Esimerkiksi kehyksen aisanpäät lämmitetään kehyslämmittimellä ennen niiden taivuttamista korvan taakse istuviksi. Jos taivuttelu tehdään kylmiltään, saattaa aisa katketa. Järeimmillä kuumentimilla kehys tai linssit saattavat puolestaan vaurioitua.

Muiden osien taivuttelussa käytetään erilaisia muovilla suojattuja pihtejä.

Hyvä silmälasien taivuttelu tehdään mielestäni siten, että asiakas laittaa itse lasit kasvoilleen sille kohdalle jossa niitä haluaisi pitää. Tämän jälkeen varmistetaan lasien istuvan asiakkaan nenällä hyvin ilman että ne painavat ohimoita. Samalla katsotaan, että aisanpäät seuraavat kauniisti korvan takaosan muotoa, eivätkä lasit valu. Luonnollisesti lasien tulee olla suorassa ja oikeassa kulmassa kasvoihin nähden.

Mielestäni lasien taivuttajan tulee itse tarkistaa miten lasit istuvat korvan takaa. Pelkkä kysymys asiakkaalta istuvuudesta ei kerro tässäkään asiassa kaikkea. Lasit voivat tuntua sillä hetkellä hyvältä, mutta ne saattavat alkaa painaa jo muutaman tunnin kuluttua. Tämän olisi kuitenkin optikko pystynyt mahdollisesti ennakoimaan tarkistamalla asian itse.

Liikkeessä voi käydä useamman kerran

Lasien oikean asennon löytyminen voi vaatia useamman käynnin optikkoliikkeessä. Käytössä lasit voivat alkaa painamaan tai valumaan, vaikka ne olisivatkin istuneet hyvän näköisesti kasvoilla niitä sovittaessa. Tällaisessa tapauksessa ei kannata miettiä kehtaako liikkeeseen mennä takaisin vai ei, vaan tulla reippaasti käymään.

Joskus ongelmaa tuottaa se, että asiakas haluaisi uusien lasien tuntuvan päässä samalta kuin käytössä mukautuneet vanhat lasit. Toinen keskustelua aiheuttava asia on lasien suoruus. Me ihmiset emme kuitenkaan ole symmetrisiä ja siihen näyttävätkö lasit suorilta vaikuttaa esimerkiksi se verrataanko niitä kulmakarvoihin vai silmiin.

Joskus asiakas saattaa myös haluta että lasit ovat pöydällä suorassa. Tällöin asiakkaalle pitää kertoa, että jos lasit taivutellaan pöydälle suoraan ja symmetriseksi, eivät ne välttämättä ole kasvoilla mukavat. Esimerkiksi korvat ovat monesti eri korkeudella ja eri etäsyydellä toisistaan. Tämä takia aisat pitää taivutella eri tavalla.

Pahasti vääntyneetkin lasit voidaan pelastaa – joskus

Välillä liikkeeseen saatetaan tuoda niin pahoin vääntyneitä laseja, että ennen taivuttamisen aloittamista on pakko varoittaa asiakasta kehyksien mahdollisesta rikkoontumisesta. Kuitenkin yllättävän monet näistä niin sanotuista katujyrän alle jääneistä laseistakin saadaan pelastettua.

Mitä silmälasien taivuttelu maksaa?

Uusien lasien perustaivuttelu kuuluu kaikissa liikkeissä lasien hintaan. Mikäli lasit ovat pahasti vääntyneet ja vaurioituneet, voi niiden taivuttelu maksaa 0 eurosta noin 20 euroon.

Yleensä taivuttelusta ei kuitenkaan veloiteta mitään silloin kun lasit on ostettu samasta liikkeestä.

Mikäli asiakas menee säädättämään muualta ostettuja laseja toiseen optikkoliikkeeseen, on taivuttelu yleensä aina maksullista. Tällöin taivuttelu tapahtuu yleensä aina asiakkaan omalla vastuulla. Tämä sen takia, koska liikkeellä ei välttämättä ole mahdollisuutta saada varaosia kehykseen sen mahdollisesti rikkoutuessa. Lisäksi kehyksen materiaali ei ole välttämättä tiedossa.

Joka tapauksessa lasien taivuttaminen on varmasti liikkeelle kuin liikkeelle enemmän hyvää asiakaspalvelua kuin suoraan tuottavaa työtä.

Kirjoitus on julkaistu 16.5.2010 ja päivitetty 11.5.2014.

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Anonymous says

    Mitä tarkoittaa moniteholasit?

  2. Hei!
    Moniteholinsseissä linssin yläosassa on kaukovoimakkus, joka muuttuu portaattomasti linssin alareunan lukuvoimakkuuteen.

    Kirjoituksessani Silmälasien eri linssityypit olen kertonut moniteholinsseistä tarkemmin.

    Lisäksi olen kirjoittanut monitehoista seuraavat kirjoitukset.
    Kuinka paljon moniteholasit maksavat?
    Moniteholaseihin tottuminen
    Moniteholasit netistä – mitä tulee tietää?

  3. Käyn n. kolmen kuukauden välein taivuttelemassa muovikehyksiäni. Tähän asti ei ole maksanut mitään 🙂

    Ilmeisesti lämmitys tapahtuu jonkinlaisella kuumalla höyryllä. Miten kuumaa tuo höyry oikeastaan on?

  4. Hei Nay!

    Tuo muovikehysten taivuttelu tapahtuu kuuman ilman avulla. Optikoilla on käytössä niin sanottu kehyslämpyri, jolla kehystä lämmitetään ennen taivuttelua. En muista tarkalleen asteissa kuinka kuumaa ilmaa laite puhaltaa. Termostaatin ollessa täysillä ilma on kuitenkin sen verran kuumaa, että käsiä ei pysty kauaa ”lämmittelemään” laitteen edessä. Olen kuullut semmoisenkin tarinan että laitteella onnistuisi lounaslihapiirakan lämmittäminen. Tätä en ole kuitenkaan itse testannut:)

    Joka tapauksessa kehystä ei kannata lähteä missään tapauksessa lämmittämään itsenäisesti millään hiustenkuivaajalla tai lämpöpuhaltimella. Tällöin voit voit pilata kehyksesi tai linssisi liian kovalla tai väärään kohtaan kohdistetulla lämmöllä.

    Eli tässäkin tapauksessa taivuttelu kannattaa jättää ammattilaisen hommaksi.

  5. Kristiina says

    Moikka.

    Ostin pari kuukautta sitten uudet metallisankaiset silmälasit. Sitä ennen minulla oli puolen vuoden kausi, jolloin pidin arkipäivisin n.10h/pv piilolinssejä. Silmälasit minulla on ollut jo 20 vuotta.

    Uusien silmälasien linssit ovat hieman suuremmat kuin vanhoissa laseissa eivätkä vahvuudet eivät merkittävästi muuttuneet. Uusissa silmälaseissa on kuitenkin on ollut ikävä vaiva, joka aiheuttaa nenässäni jatkuvaa puutumista ja pakotusta. Olen käynyt muutamaan otteeseen liikkeessä säädättämässä laseja ja niihin vaihdettiin uudet silikoniset nenätyynytkin, mutta aina vain sama pakottava tunne jatkuu nenässäni. Tulee tarve nostaa välillä silmälaseja ilmaan, jotta nenä saisi välillä levähtää.

    Viime kerralla, kun kävin laseja säädättämässä liikkeessä, asiakaspalvelija totesi, että “Johonkinhan niiden silmälasien on nojattava, ainahan ne silmälasit jonkin verran tuntuu nenällä”. Tästä tuli sellainen olo, että vika onkin minun pääni sisällä enemmän kuin lasien säädöissä. Pidänkö tosiaan niin tiukasti vanhojen lasieni mukavuudesta kiinni, etten voi tottua uusiin silmälaseihin edes kahdessa kuukaudessa? Kaikesta huolimatta pakotus nenällä käy välillä niin sietämättömäksi, etten voi uskoa tämänkään olevan täysin normaalia. Etenkin, kun minulla on ollut jo useammat silmälasit aiemmin, joissa en muista moisia ongelmia koskaan olleen. Eikä kyseistä ongelmaa ilmene vanhojen lasieni kanssa.

    Onko tosiaan mahdollista, ettei laseja yksinkertaisesti saa asettumaan minulle niin, ettei nenävarteni siitä ärtyisi?

  6. Hei Kristiina!
    Valitettavasti minun on hankala ottaa kantaa lasiesi painamiseen tarkemmin näin netin välityksellä, koska en pääse näkemään lasejasi.

    Kirjoituksesi herätti kuitenkin muutamia ajatuksia.

    Sanoit että kehys on suunnilleen samankokoinen kuin aiemmin ja voimakkuudet ovat myös suunnilleen samat, mutta onko kehys itsessään painavampi kuin aikaisemmat kehyksesi?

    Kehyksien painoissa on yllättävän suuria eroja, eli erilainen materiaali ja esimerkiksi massiivisempi kehys voi tuoda yllättävän paljon painoa laseihin.

    Pääsääntöisesti lasit saadaan istumaan asiakkaan kasvoille niin, että ne eivät paina tai purista.

    Omalla kohdallani tulee kuitenkin mieleen yksi tapaus, jolloin asiakkaalle vaihdettiin toinen kehys. Tällä asiakkaalla lasit painoivat nenää siitä huolimatta, että säädimme laseja useasti ja vaihdoimme myös tyynyt.

    Suosittelisin että olisit vielä yhteydessä liikkeeseen, josta lasit hankit ja miettisitte mitä asialle voisi vielä tehdä.

  7. Kaisa says

    Ostin uudet silmälasit reilu vuosi sitten. Minulla on ollut pitkään silmälasit,joten tiedän,ettei säädöt osu kerralla oikeaan tai että laseja joutuu käydä myöhemmin säätämässä. Istuvuus oli hyvä,sankojen pituus hyvä,mutta laseja ei saatu oikein sopimaan,etteikö johonkin olisi painanut jossain vaiheessa.kun säädettiin vasenta,painoi oikea jne. Nyt viikko sitten vein toiseen liikkeeseen,jossa joutuivat irroittamaan linssitkin,kun ilmeisesti kehykset olivat kierot kaikinpuolin. Säätivät kehystä hienosti,mutta minulla on jatkuvasti edelleen tunne oikealla puolella-paine/polte. Olen itsekin todennut,ettei sanka ole sen tiukempi kuin vasenkaan, mutta silti tuntuu pahalle. En pysty pitämään myöskään vanhoja laseja enää ollenkaan, nekin saavat aikaan samat tunteet oikealla puolella. Olenkin välillä käyttänyt piilolinssejä monta päivää. Kysymys onkin, että voiko minulla olla jokin isompi vika tuola korvan takana, kun piilolinssienkään kanssa kipu ei heti häviä.
    Voiko niska/hartiaseudun jännitys aiheuttaa kipua myös korvan takana?

    • Hei Kaisa!
      Valitettavasti olen optikkona väärä ihminen ottamaan kantaa siihen voisiko esimerkiksi niska-hartiaseudun jännitys aiheuttaa kipua korvien taakse. Kertomasi perusteella kuulostaa, että ongelma ei johdu silmälaseista, koska kärsit kivusta ilman silmälasejakin.

      Itselläni muistuu mieleen muutama asiakas, joiden silmälaseja taivutettiin useita kertoja. Lasit aiheuttivat kuitenkin aina kipua ja hankaluuden tunnetta korvaan. Näissä tapauksissa toisella asiakkaalla todettiin korvatulehdus ja toisella asiakkaalla taustalla oli kolmoishermossa oleva kiputila.

      Nämä siis ihan esimerkkeinä asioista, jotka näissä tapauksissa aiheuttivat kivun tunnetta. Tämä ei toki kerro sitä, että sinun tapauksessasi olisi kyse samasta asiasta.

      Varmasti ihan yleislääkäri on paras ihminen auttamaan etenkin jos häiritsevää kipua on ilman silmälasejakin.

  8. Kaisa says

    Hei! Voiko lasien korjaaminenkin olla mahdollista? Minulla on toisen sannan ruuvi löysällä ja on epäsymmetrinen toisen puolen sangan kanssa. Maksaako tämä ruuvaaminen jotain ja suostutaanko se tekemään. Menisin samaan liikkeeseen josta lasini ostettiin.

    • Hei Kaisa!
      Ilman muuta sinun kannattaa mennä käymään liikkeessä, josta lasit ostit. Pelkkä ruuvin kiristäminen ei todennäköisesti maksa mitään.

      Asiakkaiden silmälasien ruuvien kiristäminen ja vastaavat toimenpiteet ovat tavallista asiakaspalvelutyötä, jota tehdään jokaisessa optikkoliikkeessä oikein mielellään.

  9. Jouko says

    Minulla on kolmeen kertaan taittuvat lukulasit (Cristian Dior)
    Toisen sangan saranan ruuvin kiinnityspesä on lohjennut .
    Voiko koko saranan uusia ?

    • Hei Jouko!
      Valitettavasti minun on hankala arvioida korjauksen mahdollisuutta näin kun en pääse näkemään lasejasi.

      Sinun kannattaa käydä näyttämässä laseja liikkeessä, josta ostit lasit tai sitten jossain toisessa liikkeessä. Siellä pystytään arvioimaan olisiko lasit korjattavissa ja löytyykö niihin varaosia.