Silmälasin kehysten valinta – miten peität tai korostat kasvojen piirteitä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien kehysten avulla voidaan peittää tai korostaa haluttuja kasvojen piirteitä. Parhaimmillaan hyvin kasvoille sopivat silmälasit toimivat kasvojen kohotuksen tapaan. Kasvojen muodon ja koon lisäksi kehysten valintaan vaikuttaa myös ihon ja hiusten väri.

Olen koonnut tähän kirjoitukseen yleisiä ohjeita helpottamaan kehysten valintaa. Näitä ohjeita ei kuitenkaan kannata seurata liian orjallisesti, koska jokaisella on omat mieltymyksensä kehysten suhteen.

Joku kehys voi olla toisen mielestä aivan liian massiivinen ja toisen mielestä taas liian sirorakenteinen. Ihmiset siis kokevat kehyksen muodot eri tavalla.

Myöskään kasvojen muoto ei ole ihan yksiselitteinen asia. Saman ihmisen kasvot voivat olla eri katsojien mielestä hyvin erilaiset.

Tärkeintä mielestäni onkin, että kehys sopii asiakkaan kokonaisilmeeseen ja asiakas kokee olonsa kotoisaksi laseissaan.

Olen kirjoittanut myös oman kirjoituksen silmälasien kehysten värin valinnasta ja värianalyysin hyödyntämisestä.

Neliskulmaiset kasvot

Neliskulmaiselle kasvolle kannattaa valita pyöreähköt kehykset pehmentämään kasvojen muotoa. Kehyksen yläosa saa istua sen verran korkealla, että se vie huomiota leveästä ja voimakkaasta leukalinjasta. Tärkeää on, että kehyksessä on enemmän leveyttä kuin korkeutta. Liian kulmikkaita ja kovia muotoja kannattaa välttää, koska ne korostavat kasvojen kulmikkuutta. Myöskään kehyksen väritys ei saisi painottua liikaa kehyksen alareunaan.

Pyöreät kasvot

Pyöreäkasvoisen kannattaa valita suorakaiteen muotoiset tai terävälinjaiset kehykset ja välttää pyöreitä linjoja. Myös värikkyys ja paksut sangat tuovat haluttua ilmettä kehykseen.

Kolmionmuotoiset eli sydämenmuotoiset kasvot

Leveäotsaisen ja kapeamman poski- ja leukaosan omaavan henkilö kannattaa valita kehykset, joissa alaosa on yläosa leveämpi. Yleensä kevyet mallit ja pilottimallit sopivat. Liian isoja ja voimakkaalla nenäsillalla tai värillä varustettuja kehyksiä kannattaa varoa. Myös kissansilmämallit vievät huomiota leveään otsan seutuun, eli niitä kannattaa välttää.

Timantin muotoiset kasvot

Kasvojen sanotaan olevan timantin muotoiset kun otsa ja leuka ovat kapeat ja kasvojen keskiosa on leveä.

Tällaisessa kasvon muodossa on varottava korostamasta kasvojen leveää keskiosaa ja tällöin suositellaan keveitä ja kapeita kehyksiä. Kehykset voivat olla kasvoja kapeammat ja kaarevat, jotta ne tasoittavat kasvojen kantikkuutta. Kehyksettömät kehykset voivat olla yksi hyvä vaihtoehto.

Liian leveitä kehyksiä, eli kehyksiä, joiden levein kohta on kasvojen leveintä kohtaa suurempi, kannattaa välttää. Myös koristeelliset aisat tuovat lisää leveyden tuntua kasvojen keskiosaan.

Päärynän muotoiset kasvot

Päärynän muotoisilla kasvoilla kannattaa valita kasvojen yläosaa korostavia malleja, jotka tuovat leveyttä yläosaan. Sopivia malleja ovat kulmikkaat, isohkot kehykset. Tällä tavalla kasvojen alaosa ei näytä niin leveältä.

Pitkulaiset kasvot

Pitkulaisiin kasvoihin kannattaa valita riittävän suuret kehykset, jotka peittävät mahdollisimman suuren alueen kasvojen keskiosasta. Tällä tavalla kehykset lyhentävät kasvoja. Usein pitkulaisille kasvoille sopii voimakkaat värit ja/tai paksut kehykset. Liian kapeita malleja kannattaa välttää, samoin kuin malleja, joiden korkeus on suurempi kuin leveys.

Soikeat kasvot

Sokeille kasvoille sanotaan sopivan lähes kaikki kehysmallit, kunhan vain niiden koko on oikea.

Oikeastaan ainoa mitä soikeakasvoisen kannattaa välttää, ovat liian korkeat kehysmallit.

Kasvon piirteiden peittäminen

Silmälasin kehyksillä voidaan myös peittää ja häivyttää häiritseviä kasvon piirteitä.

Pitkä nenä

Pitkä nenä saadaan näyttämään lyhyemmältä tai nenää ei ainakaan korosteta lisää, kun valitaan matalalla nenäsillalla oleva tai kaksinkertaisella nenäsillalla oleva kehys.

Pieni nenä

Parhaiten pieninenäiselle sopivat vaaleat kehykset, joissa on korkea nenäsilta. Tämän avulla korostetaan nenää siten, että nenä näyttää pidemmältä suhteessa muihin kasvon osiin.

Iso nenä

Isonenäisen kannattaa valita voimakkaat kehykset, koska ohuemmat kehykset usein korostavat nenää.

Leveä nenä

Leveä nenä saadaan näyttämään kapeammalta, kun valitaan nenän muotoa seuraava tumma nenäsilta.

Lähekkäin olevat silmät

Valitsemalla kapea, läpinäkyvä nenäsilta saadaan silmät näyttämään olevan kauempana toisistaan.

Kaukana toisistaan olevat silmät

Kaukana toisistaan olevat silmät näyttävät olevan lähempänä toisiaan, kun valitaan tumma ja leveä nenäsilta.

Sopiva kehyksen koko

Luonnollisesti kehyksen on oltava myös oikean kokoinen asiakkaan kasvoihin nähden.

Nykyään kun kehysten koot ovat todella isoja, saattaa kehys nousta jopa kulmakarvojen yli ja ottaa hymyillessä kiinni poskiin. Joitakin vuosia sitten tällaisten kehyksien koettiin olevan liian korkeat asiakkaalle. Nykyään korkeuden kanssa ei välttämättä olla enää yhtä ehdottomia. Jos siis kehys istuu muuten hyvin ja on mukavan tuntuinen, voi kehys nousta kulmien yli tai hymyillessä osua poskiin.

Leveyden tulisi kuitenkin olla sellainen, että se ei olisi leveämpi kuin kasvot ovat ohimoiden kohdalta.

Kirjoitus on julkaistu 5.4.2010 ja päivitetty 2.4.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Petteri says

  Hei

  Viovatko kehykset(linssit) olla liian liian pienet niin että siitä on haitta silmille pidemmän päälle.

  Terv
  Petteri

 2. Hei Petteri!

  Pienillä kehyksillä tai linsseillä ei voi aiheuttaa aikuisen silmille sinällään mitään pysyvää haittaa.

  Tietenkin kun linssi on kovin pieni, tulee sen yli kurkittua helposti. Tällöin näkeminen ei välttämättä ole kovin tarkkaa.

  Pienillä lapsilla, joilla esimerkiksi aktivoidaan laiskaa silmää toimimaan, ei saa olla liian pieniä kehyksiä. Näin lapsi ei pääse kurkkimaan lasien yli.

 3. aliisa says

  sopivatko tämä rayban malli pyöreillekasvoille
  http://raybaneyeglassesframes.com/wp-content/uploads/2011/08/ray_ban_rx5121_2000.jpg ????? 🙂

 4. Hei Aliisa!
  Näkemättä kasvojasi ja kehystä minun on valitettavasti todella hankala sanoa sopisivatko kehys sinulle.

  Periaatteessahan pyöreille kasvoille ei kannattaisi valita tuommoista pyöreälinjaista kehystä, mutta tämä on vain yleisohje.

  Valitettavasti en muista nähneeni tuota mallia luonnossa, mutta se vaikuttaa ainakin kuvan perusteella aika kapealta. Yleensä kovin kapea kehys ei sovi pyöreäkasvoiselle.

  Itse saatan tilata joskus aurinkolasit ilman kokeilemista, mutta valitettavasti lasit eivät ole olleet aina mieluisat. Näin en oikein osaa neuvoa muuta kuin yrittää päästä kokeilemaan tätä mallia ennen ostopäätöstä.