Silmälasin linssien pinnoitteen kestävyys?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Höh kysyi 7.3.2015

Mistä johtuu, että lasilinssin pinnoite ei kestä kahta vuotta kauemmin? Normaalissa, jatkuvassa käytössä nykyiset pinnoitetut linssit alkavat säröillä jo vuoden käytön jälkeen. Kyse ei ole hankauksen ym väärän käytön seurauksista.

Ikäni laseja käyttäneenä alkaa ihmetyttää. Tarkoituksenmukaista laadun huonontamista?

Lasit eivät pinnan säröilyn vuoksi kelpaa edes varalaseiksi, koska säröjen haitta näkökentässä on huomattava.

Miten kalvon voi poistaa lasia vahingoittamatta?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Ihan alkuun minun on pakko varmista olisiko sinulla kuitenkin käytössä muovilinssit? Kysyn asiaa, koska en ole ikinä nähnyt lasilinssiä, jossa heijastamaton pinta säröilisi jotenkin irti.

Linssien pinnoitteita on pyritty kehittämään viimeisen parinkymmenen vuodan aikana. Missään nimessä en usko, että millään valmistajalla olisi varaa yrittää heikentää tuotteen laatua. En ole myöskään ikinä kuullut tämmöisestä.

Melko usein kun asiakas tulee liikkeeseen kertomaan jostain linssin pinnassa tai pinnoitteessa olevasta ongelmasta, on kyse loppujen lopuksi lämpövauriosta.

Tämä ongelma koskee kuitenkin muovilinssejä, ei lasilinssejä. Muovilinssin altistuessa nopeille lämmönvaihteluille, voi linssin pinnoite alkaa säröilemään. Mitä suurempi linssin taitekerroin on, eli mitä enemmän linssiä on ohennettu, sitä herkempi linssi on lämmönvaihteluille.

Parhaimpien muovilinssien lämmönkesto on jopa reilu 100 astetta, mutta monessa linssissä lämmönkesto on 70-80 astetta. Lasilinsseissä lämmönkesto on useita satoja asteita.

Valitettavasti linssin pintaa ei pystytä poistamaan millään keinolla.

Teetkö minkälaista työtä?

Mietin voisiko lasisi altistua töissä jollain tavalla siten, että linssit tuhoutuvat sen johdosta.

Itse henkilökohtaisesti olen todella huoleton lasien käyttäjä ja minulla on monia hyvin vanhojakin laseja käytössä. En ole kuitenkaan koskaan saanut tuhoutua omien silmälasien linssejä millään tavalla.

Mitään tilastoa minulla ei ole siitä kuinka paljon ongelmia on asiakkaille. Kovinkaan yleistä ei ole kuitenkaan, että linssien pinnoitteiden tai kunnon kanssa olisi ongelmia. Toki on kuitenkin asiakkaita, joilla ongelmat toistuvat usein. Tällöin kyse on kuitenkin lähes aina silmälasien käyttöön liittyvistä huolimattomuuksista. Kertomasi mukaan olit huolehtinut silmälaseista hyvin.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa