Silmälasin linssien pinnoitteet kuten kovapinta ja heijastamaton pinta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien muovi- ja lasilinssejä on mahdollista pinnoittaa. Pinnoitusten avulla lisätään linssien käyttöominaisuuksia.

Yleensä pinnoitteet tehdään linssitehtaalla höyrystämällä ennen kuin linssit ovat hiottu asiakkaan kehyksien muotoisiksi. Tämän takia pinnoitteita ei voida enää lisätä linssiin, joka on jo hiottu asiakkaan valitsemaan kehykseen.

Joskus käy niin, että asiakas saattaa tulla valmiiden lasien kanssa takaisin ja toivoa esimerkiksi heijastamatonta pintaa. Tässä vaiheessa pinnoittaminen on siis kuitenkin mahdotonta. Luonnollisesti tämä on yksi asia, josta yritän kertoa asiakkaalle mahdollisimman selkeästi laseja ostettaessa.

Kovapinta

Muovilinsseihin voidaan lisätä kovapinta, joka lisää linssin naarmun kestävyyttä. Pinnoittamattomaan muovilinssiin tulee naarmuja todella helposti jo normaalista puhdistuksesta. Itse suosittelen ehdottomasti kovaa pintaa kaikkiin muovilinsseihin.

Lasilinssejä ei voi, eikä tarvitsekaan kovapinnoittaa.

On kuitenkin muistettava, että paraskaan kovapinta ei tee linssistä naarmuuntumatonta. Joskus jopa optikkoliikkeiden mainoksissa sanotaan virheellisesti kovapintaisia linssejä naarmuuntumattomiksi linsseiksi. Mielestäni tämä antaa kuitenkin asiakkaalle vääränlaisen lupauksen, koska kyllä kovapinnankin saa naarmuuntumaan.

Heijastamaton pinta

Heijastamattomat pinnat ovat nykypäivänä niin sanottuja yhdistelmäpinnoitteita, eli niissä on lisänä kovapinta.

Heijastamattomalla pinnalla lisätään linssin valonläpäisyä noin 90 prosentista 99 prosenttiin. Heijastamaton pinta poistaa siis linssin pinnassa tapahtuva peilailua ja heijastelua.

Esimerkiksi pimeässä autolla ajaessa vastaantulevien autojen valot eivät heijastele linssin pinnasta. Valokuvissa silmät näkyvät linssien läpi silloin kun laseissa on heijastamaton pinnoite. Pinnoite vaikuttaa myös parantavasti näkemiseen. Heijastamattomalla pinnalla varustetut linssit ovat myös kauniimman näköiset kuin pinnoittamattomat.

Nykyään löytyy uusia yhdistelmäpinnoitteita, joilla muovilinssin naarmunkesto saadaan valmistajan mukaan jopa samalle tasolle kuin lasilinssien naarmunkesto. Esimerkiksi Hoyan LongLife ja Essilorin Crizal Forte ovat tämmöisiä pinnoitteita.

Myös lasilinssit voidaan pinnoittaa heijastamattomalla pinnalla.

Monilla on sellainen käsitys, että heijastamaton pinta aiheuttaa lasien likaantumisen helpommin. Kyse on kuitenkin siitä, että linssi on niin läpinäkyvä, että likatahrat näkyvät selvemmin kuin pinnoittamattomasta.

Heijastamattomalla pinnalla varustettu linssi ei siis likaannu helpommin kuin ilman heijastamaton pintaa oleva linssi. Likatahrat erottuvat siitä kuitenkin selvemmin.

Lisäksi liian voimakkaalla pesuaineella pestessä linssiin pintaan voi jäädä jäämiä pesuaineesta.

Heijastamaton pinta antaa laseille viimeistellyn vaikutuksen ja suosittelen myös sitä lähes kaikille.
Pienillä lapsilla tai henkilöille, joilla lasien puhdistus on hankalaa, heijastamaton pinta ei ole paras vaihtoehto.

Aqua-pinta

Yhdistelmäpinnoitteissa on viimeistelykäsittelynä niin sanottu aqua-pinta, eli likaa ja rasvaa hylkivä pinnoite. Kyseinen pinnoite helpottaa linssin puhdistusta. Linssinpinta on todella liukas, joten pöly, rasva ja vesi eivät tartu niin helposti linssin pintaan.

Oman kokemukseni mukaan lasit kyllä likaantuvat riippumatta siitä onko niissä Aqua-pintaa vai ei. Jos laseissa on kyseinen käsittely, on lasien puhdistus kuitenkin huomattavasti helpompaa.

UV-400

UV-400 käsittelyllä saadaan muovilinssin UV-suoja 100 prosenttiseksi 400 nanometriin saakka. Monessa ohennetussa linssissä on vakiona 100% uv-suoja. Niin sanotussa perusmuovissa eli CR-39 materiaalissa tällä käsittelyllä saadaan aikaan 100% suoja.

Käsittely muuttaa linssin väriä hieman kellertäväksi. UV-400 on varsin harvoin käytetty käsittely.

Värjätyt linssit

Linssin värjäyksen avulla haetaan suojaa näkyvän valon häikäisyä vastaan tai parannetaan kontrastia. Toinen syy linssien värjäykseen on kosmeettinen. Esimerkiksi osa asiakkaista haluaa kevyesti värjätyt linssit, koska ne peittävät silmän ympärillä olevia ryppyjä tai tummia silmänaluksia.

Kosmeettisten syiden takia värjätyn linssin tummuus on yleensä noin 15-25 prosenttia.

Aurinkolaseissa käytetään yleensä ruskeaksi, harmaaksi tai vihertäväksi värjättyjä linssejä, joiden tummuus on 70-85 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että linssi läpäisee valoa 30-15 prosenttia.

Kymmenkunta vuotta sitten kosmeettiset värit olivat muotia. Silmälaseissa oli pinkkiä, sinistä ja violettia tasaväriä, eli koko linssi oli samanvärinen. Myös liukuvärejä käytettiin, eli linssi on ylhäältä tummempi kuin alhaalta.

Muovilinssin värjääminen on huomattavasti lasilinssien värjäämistä helpompaa, koska muovilinsseissä väri on linssin pinnassa. Tällöin linssin paksuus ei vaikuta linssin väriin.

Lasilinssissä väri on linssimassassa, minkä takia värjätyssä lasilinssissä ohut keskikohta on vaalea ja reunat tummemmat. Tämän takia lasilinssejä ei juuri saa värjättynä.

Kirjoitus on julkaistu 4.4.2009 ja päivitetty 16.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Saara says

  Hei! Harkitsen uusien silmälasien ostoa halvalla. Aiemmin minulla on ollut heijastuksenestopinnoite ja suojapinnoite. Näköni on toisessa silmässä miinus jonkun verran päälle kahden ja toisessa jonkunverran päälle kolmen. Mietin, onko minun kuinka tarpeellista ostaa pinnoitteet peruslasien lisäksi. Voisitko kertoa reilun vastauksen? Teen paljon ruoanlaittojuttuja, joten olisi hyvä, jos linssien ei tarvitsisi varoa kuumaa erikseen. Kiitos!

 2. Hei Saara!

  Itse suosittelen aina laseihin heijastamatonta pintaa, koska mielestäni ilman sitä lasit vaikuttavat viimeistelemättömiltä.

  Esimerkiksi valokuvissa silmät eivät näy kunnolla linssin takaa. Pinnoituksella on vaikutusta myös näkemiseen, koska se poistaa heijastuksia linssin pinnasta.

  Tietenkin heijastamattoman pinnan kanssa pitää olla varovainen kuumien höyryjen kanssa. Itsekin teen paljon keittiöhommia, enkä ole koskaan pilannut lasejani lämmöllä. Tällöin on tärkeä muistaa, että ei katso suoraan uuniin sitä avatessa.

  Tietenkin kun lasien hankkimisesta halutaan päästä edullisesti, voidaan pinnoitteet kuitenkin unohtaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei pinnoitteita pysty lisäämään jälkikäteen, jos niitä kuitenkin kaipaisi.

  Uskoisin, että optikkoliikkeessäsi sinulle voidaan näyttää mallilasit heijastamattoman pinnan kanssa ja ilman pintaa. Tällöin näet heijastamattomuuden merkityksen ihan itse mikä helpottaa päätöksen tekemistä.

 3. Sanni says

  Hei, omistan tietokonetyöskentelyyn anti-fatigue lasit, ja niissä on heijastamaton pinta. Jotenkin minusta vain tuntuu, että vaikka kuinka hinkkaisin linssejä puhtaaksi, ne ovat aina likaiset, ja tosiaan, pienetkin pölyhiukkaset häiritsevät kovasti näkemistä.
  Kaiken lisäksi näkemistä häiritsee vielä se, että näen omien silmieni heijastuksen linsseistä, kun pidän niitä päässäni. Onko se normaalia? Aluksi en huomannut mitään, mutta nykyään en halua pitää laseja päässäni niin monen häiriötekijän takia. Oikea silmä +0.25 ja vasen -0.75. Kiitos tästä blogista!

 4. Hei Sanni!

  Sanoit että linssisi ovat koko ajan likaiset. Tarkoititko sillä, että linssien pinnassa on tavallaan jonkinlainen kalvo koko ajan?

  Tuo mitä sanoit omien silmien heijastuksesta kuulostaa aika erikoiselta.

  Mielestäni sinun kannattaisi käydä näyttämässä laseja optikkoliikkeessä. Tällöin optikko voi tarkistaa, että pinnoite ei ole päässyt vaurioitumaan.

  Pinnoite voi vaurioitua esimerkiksi kuumuuden takia. Tästä olen kirjoittanut oman kirjoituksen Silmälasien linssit eivät kestä kuumuutta

  Pahoittelen, että en voi auttaa tämän enempää, mutta laseja näkemättä on hankala sanoa mitään tarkempaa.

 5. Kristiina says

  MInulla on nyt kolmannet moniteholasit ja ne eivät toimi. Ongelmana ovat voimakkaat väääristymät etenkin linssien sivuosissa ja alaosissa. Alaosien voimakkuudet häiritsevät ja esim. pyöreät esineeet kuten kupit ja lautaset venyy soikeiksi ovaaleiksi. Tämä tekee epämiellyttävän olon ja laseja ei arkiaskareissa tule käytettyä.

  Myös alas katsominen suttaa. Samoin sivuille katsoessa suttaa. Tuntuu kuin linssien sisäsivuisssa olisi likatahrat vaikka ne on puhtaat. Esim. tietokoneella työskenneltäessä päätä sivulle liikuteltaessa ruutu venyy ja sinkuu.Lasien arvot on tarkistettu liikkeessä. Voisiko olla hiontavirhe? Linssi on Hoyalux id instyle, aiempi oli Hoya summit pro perusmoniteholinssi. Voisiko linssityypin vaihto olla syynä vaikka kyseessä onkin parempi linssi? Lasien arvot on tarkistettu liikkeessä. Vai voisiko olla hiontavirhe? Aiemmin ei ole myöskään ollu hajataittoa. Minulla on voimakkuuksien vuoksi oltava moniteholasit eli auttaisiko linssityypin vaihto? Mietin myös että vaihtaisinko kaksiteholasit? Takuuhan antaa vaihtaaa lasit myös erillisiin lähi ja kaukolaseihin, mutta pääätetyöhön tarvisin syväterävät lasit. En kyllä tiedä saako niitä yli + 6 voimakkuuksilla.

  Silmieni resepti on seuraava: Vasen Oikea
  + 6 +3.75
  Add + 2.25 +2.25
  Cyl +0.5

  Aiemmat lasit oli +5.75 +3.75
  Add +1.75 +1.75

  Sitä aiemmat oli +5.5 +3.5
  Add +.1.25 +1.25

 6. Hei Kristiina!

  Moniteholinsseissä on aina linssin reuna-alueella jonkin verran vääristymiä, eli epätarkkoja alueita. Mitä suuremmaksi lukuvoimakkuus kasvaa sen enemmän linssin reuna-alueelle tulee näitä sumeita alueita.

  Kuinka kauan olet totutellut näihin laseihin?

  Nykyiset linssisi ovat Hoyan uudempaa tekniikkaa olevat linssit ja kyseessä on ihan laadukas linssi. Uudet linssisi ovat tehty erilaisella valmistustekniikalla vanhoihin verrattuna, joten periaatteessa tämäkin voisi vaikuttaa. Itse en kuitenkaan lähtisi ensimmäisenä epäilemään uutta linssiä, vaan todennäköisemmin syy on kasvaneessa voimakkuudessa tai mahdollisessa linssin valmistusvirheessä.

  Mielestäni sinun kannattaa käydä vielä liikkeessä keskustelemassa asiasta. Tällöin he voivat varmistaa, että linsseissä ei varmasti ole hiontavirhettä. Monitehoissa pienetkin virheet voivat kaventaa tarkkana näkyvää aluetta huomattavasti. Tarvittaessa lasisi voidaan lähettää liikkeestä valmistajalle tutkittavaksi.

  Samalla voit kysellä myös minkälaisia syväteräviä laseja tai esimerkiksi toimistomonitehoja on saatavissa voimakkuuksillasi.

 7. kristiina says

  Olen totutellut laseihin jo kolme kuukautta eli eikö jo pitäisi tottua? Lasit tuntuvat jotenkin reagoivan pieniinkin pään liikkeisiin ja reuna-alueiden sumentumat ovat todella häiritseviä. Selkeää näköaluetta on vaikea löytää.

  Aiemmat lasit olivat Rodenstock ja edelliset lasit olivat Hoyalux summit pro eikä niissä ollut mitään ongelmia. Aion tarkistuttaa lasit vielä valmistajalla koska kuulin että liikkeessä voi tarkistaa vain että mitatut arvot kuten pd ja voimakkuudet/lukukorkeus ovat kohdallaan.

  Mistä muuten se johtuu että lasien alaosat etenkin venyttävät pyöreät esineet ovaaliksi?

 8. Hei Kristiina!

  Kyllä uusiin laseihin tottumisen olisi tosiaan pitänyt tapahtua kolmessa kuukaudessa.

  Se, että linssin alaosa venyttää pyöreät esineet ovaaliksi voi johtua monesta tekijästä, kuten voimakkuuden heitosta, linssin vääristä mitoista, lasien huonosta istuvuudesta jne.

  On totta, että liikkeessä voidaan mitata lasien voimakkuus ja mitat eli rajan korkeus sekä silmäteräväli. Linssivalmistaja puolestaan pystyy varmistamaan, että voimakkuuden hionta linssitehtaalla on ollut virheetöntä.

  Toivottavasti asia saadaan hoidettua ja saat moitteettomasti toimivat lasit.

 9. Eveliina says

  Hei!

  Kävin juuri optikolla ja saan silmälasit. Oikea silmä on +0.75 ja vasen +1. Lisäksi minulla on kaukotaitteisuutta 0.25. Minulle suunniteltiin lukulaseja, mutta käytännöllisyyden takia kiinnostuin antifigualinsseistä. Kumpi olisi parempi valinta? Onko jompi kumpi vaihtoetho silmilleni parempi?

  Ystävällisin terveisin,
  Eveliina

 10. Eveliina says

  Korjaan, siis antifatigue-linsseistä!

 11. Hei Eveliina!

  Silmiesi kannalta molemmat vaihtoehdot ovat varmasti yhtä hyviä ja ajavat asiansa.

  Antifatigue-linssit ovat kuitenkin monikäyttöisemmät, koska niillä näet peruslukulaseja kauemmaksi.

  Peruslukulasien kanssa voi käydä helposti niin, että ne jäävät käyttämättä. Sen sijaan näitä niin sanottuja antifatigue-linssejä, eli silmän mukautumista helpottavia linssejä tulee käytettyä enemmän, koska niillä näkee muutakin kuin lukea.

  Olen kirjoittanut näistä linsseistä enemmän silmälasien eri linssityyppejä käsittelevässä kirjoituksessa.

 12. jappe says

  Olisi kiva nähdä vertailu eri linssivalmistajien heijastuksenestopinnoitteen tehokkuudesta. Olen huomannut halpojen lasien pinnoitteiden olevan melko turhia, kun kalliimmissa ne ovat ihan toimivia. Harmi kun en hakukoneistakaan löydä mitään, mutta jos on linkata niin kiitos.

  • Piilolinssioptikko says

   Hei Jappe!
   Valitettavasti minulla ei ole tiedossa luotettavaa tutkimusta, jossa olisi vertailtu Suomessa myytävien silmälasilinssien pinnoitteita.

   Heijastamattoman pinnan tarkoituksena on lisätä valonläpäisyä. Ilman heijastamatonta pintaa oleva linssin valonläpäisy on hieman yli 90 prosenttia. Heijastamattoman linssi tavoitteena on saada valonläpäisy mahdollisimman suureksi eli noin 99 prosentin arvoihin.

   Oman kokemukseni mukaan myös pinnoitteen muut ominaisuudet vaikuttavat siihen kuinka tehokkaana heijastamaton pinta koetaan.

   Esimerkiksi vanhemman polven heijastamattomat linssit ovat työläämpiä puhdistaa kuin laadukkaat puhdistusta helpottavalla eli niin sanotulla liukkaalla pinnalla oleva linssit.

   Tällä tarkoitan sitä, että jos linssi on usein vähän likainen, ei sillä luonnollisestikaan näe niin hyvin kuin puhtaalla linssillä.

 13. Hei,

  lapsellani on piilokarsastusta ja prismaa määrättiin molempiin laseihin 3. Tilasin eilen lasit hänelle yhdellä ohennuksella. Pitäisikö kuitenkin näin isossa prismassa olla kaksinkertainen ohennus, että se näyttää hyvältä?

  • Hei Anna!
   Kysymyksestäsi ei selviä onko lapsellasi laseissa prismakorjauksen lisäksi muuta voimakkuutta ja jos on, niin minkä verran?

   Lisäksi minun pitäisi tietää lastesi kehyksen koko, jotta voisin sanoa minkälaista ohennuskerrointa voisin suositella.

   Mikäli kuitenkin optikkosi suositteli teille tuota ohennuskerrointa, on se varmasti sopiva.

 14. Sain n. kuukausi sitten uudet lasit. Näissä pitaisi olla heijastamaton pinnoite yms. Linssit ovat Nissen platina paketti.
  Silti esim kotona ollessa jos takana on esim ikkunasta tuleva valo näen taakse heijastuksen esim verhoista.
  Onko tämä normaalia?

  • Hei Jack!
   Valitettavasti en pysty antamaan ihan varmaa vastausta, kun en pääse näkemään lasejasi.

   Joka tapauksessa jossain tilanteissa on ihan normaalia, että linssin pinnassa voi näkyä pieniä heijastuksia heijastamattomasta pinnasta huolimatta.

   Jos kuitenkin tuntuu, että linssit heijastelevat selvästi, niin toki niitä voi käydä näyttämässä liikkeessä, josta ostit lasit. Näin optikko pystyy tarkastamaan asian, eikä se jää vaivaamaan sinuakaan.

 15. He,anteeksi kirjoitusvirheet koska käytän puhelinta. Olen siis 11 w poika ja minun laseissani kummassakib linssissä on plussaa 0.50 sekä kova pinnoite ja heijastamattomuus. Kestääkö linssit hyvin pakkasta kun kuumuutta ei kestä? Ja käytäb koko ajan laseja vaikka lukulasit ovatkin. Eli siis nämät on tehty niin että näen kauaksi. Hieman sekava viesti sry 😀

  • ja ai niin, onko vauvaharso hyvä kuiva pyyhkimiseen?

   • Hei Ohto!
    Voit oleskella silmälasiesi kanssa huoleti pakkasessa. Linssit siis kestävät hyvin kovassakin pakkasessa.
    Silmälasien linssit kannattaa pestä aina juoksevan, haalean veden alla silloin kun vettä on saatavilla. Jos vettä ei ole saatavilla, niin mielestäni paras puhdistusväline on mikrokuituliina.

    Vauvanharso on yleensä puuvillasta valmistettu. Voi olla, että sillä linssit eivät kuivu niin hyvin kuin mikrokuituliinalla tai pehmeällä paperilla. Lisäksi uskoisin, että vauvanharso voi helpommin naarmuttaa linssejä kuin mikrokuituliina tai pehmeä paperi.

    Lasisi ovat luultavasti niin sanotut yleislasit eli näet niillä kauas sekä lähelle. Voit siis käyttää niitä halutessasi koko ajan.

    Uskoisin että optikon ajatus on ollut, että käyttäisit silmälaseja ainakin aina lukiessa. Mitään haittaa kokoaikaisestakaan käytöstä ei kuitenkaan ole.

    Alla muutama linkki aiheeseen liittyviin kirjoituksiin.

    Silmälasien linssit eivät kestä kuumuutta

    Silmälasien pesu, puhdistus ja hoito

 16. Aksuliina says

  Hei,
  suosimani optikkoliikkeen linssivalikoimassa löytyy edullisempi kova- ja heijastuksenestopintainen linssi, joka hylkii likaa ja pölyä sekä kalliimpi kova- ja heijastuksenestopintainen, joka lian ja pölyn hylkimisen lisäksi on antistaattinen linssi. Onko Sinulla kokemuksia näistä antistaattisista ominaisuuksista ja osaisitko kertoa kuinka nämä kaksi linssiä eroaa toisistaan puhtaana pitämisen ja pölyn ja lian tarttumisen suhteen? Toisin sanoen, onko antistaattinen pinta lisämaksun arvoinen? Itselläni on parhaillaan käytössä olevissa laseissa juuri tuo kalliimpi linssi ja niihin kyllä tuppaa kertymään pölyä ja likaa.

  • Hei Aksuliina!

   Oman kokemukseni mukaan linssien pinnoitteissa on eroja näin yleisellä tasolla.

   Uusimmissa pinnoitteista linssin pinnasta on saatu vielä liukkaampia ja paremmin likaa ja pölyä hylkiviä. Toki ainakin itselläni kaikki linssit kuitenkin likaantuvat, mutta pinnoitteiden erot tulevat esille siinä kuinka helppoa linssit on puhdistaa.

   Näin tietämättä tarkemmin minkä valmistajan pinnoitteista on kyse, en valitettavasti pysty sanomaan tarkemmin kuinka suuri ero niiden välillä on. Välttämättä en toki tunne kaikkien valmistajien linssejä muutenkaan.

   Osaltaan kyse on myös siitä kuinka suuri hintaero on ja kuinka paljon tälle ominaisuudella antaa arvoa.

   • Aksuliina says

    Hei jälleen,
    kiitoksia vastauksestasi! Tarkentaisin aiempaa viestiäni sen verran, että kyseessä olevat linssit ovat Silmäaseman yksiteholinssit, joista edullisempi ilman antistaattisia ominaisuuksia kustantaa 249 euroa ja kalliimpi antistaattisilla ominaisuuksilla oleva linssi 299 euroa (http://www.silmaasema.fi/silmalasit/yksiteholinssit/). Keskustelin asiasta liikkeen myyjän kanssa ja hän suositteli tuota kalliimpaa versiota, joka minulla nykyisissä laseissa onkin. Ero näiden kahden linssin välillä tosin taitaa tulla esiin vasta pitempiaikaisessa käytössä, joten tähänkään “probleemaan” ei taida olla yhtä oikeaa vastausta…

    • Hei Aksuliina!

     Tähänkään asiaan ei tosiaan ole yhtä oikeaa vastausta.

     En tunne noita linssejä niin hyvin, että osaisin antaa mitään suosituksia.

     Se minulla tulee mieleen, että jos koet jo nykyisten linssien likaantuvan helposti, niin luultavasti halvempi linssi likaantuu vielä helpommin.