Silmälasiresepteissä sääntöjen vastaisia rajoituksia

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Joitakin vuosia sitten oli esillä tapauksia, jossa osa optikoista ja silmälääkäreistä oli kirjoittanut silmälasireseptiin jonkin tietyn tuotteen nimen tai sitten maininnan, että resepti ei ole voimassa tietyissä liikkeissä.

Käsittääkseni näissä tapauksissa oli kyse siitä, että tällä yritettiin saada asiakasta hankkimaan lasit jostain tietystä liikkeestä.

On selvää, että maininta siitä, että resepti ei olisi voimassa tietyssä liikkeessä, ei ole sopiva. Tähän otti aikanaan kantaa myös Suomen Optikkoliikkeiden Liiton ja Kuluttajaviranomainen.

Ainakaan itse en ole enää kuitenkaan havainnut tämmöisiä tapauksia juuri ollenkaan.

[ad#piilarit]

Linssisuosituksesta voi olla hyötyäkin

Itsekään en luonnollisesti hyväksy mainintaa reseptissä, jonka mukaan se olisi voimassa vain tietyssä liikkeessä.

Sen sijaan linssisuosituksen suhteen tilanne on vähän kaksijakoinen. On toki ymmärrettävää, että reseptiä ei voida rajata vain yhteen liikkeeseen tai ketjuun merkitsemällä siihen linssiä, jotain vain yksi ketju myy.

Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi moniteholasien hankinnassa. Asiakkaalla saattaa olla käytössä olevissa laseissa viimeisimmän teknologian linssit ja jatkossakin asiakas haluaisi samanlaisilla katselualueilla varustetut linssit. Reseptiin tehtävällä merkinnällä optikko pystyisi varmistamaan, että asiakas saisi vastaavat linssit jatkossakin, eikä esimerkiksi vanhemman polven perusmonitehoa.

Omalla tavallaan asiakkaan pitää siis osata itse kertoa paremmin mitä haluaa, mikäli reseptissä ei ole mainintaa suosituksesta.

Jossain tapauksessa kuitenkin pelkän linssityypin suositteleminen riittää oikein hyvin ilman tarkkaa linssisuositusta.

Tällä tarkoitan sitä, että asiakkaalle voidaan suositella reseptissä esimerkiksi syväterävää lasia ja mainita, että laseilla pitää nähdä etäisyydelle 40-90 senttiä, jos asiakas on kertonut haluavansa lähilasit pääasiassa lukemiseen ja tietokoneelle olemiseen.

Tämän pohjalta optikko pystyy miettimään ja sovittamaan asiakkaalle oikeanlaiset lasit oikein hyvin, vaikka tarkkaa linssimerkkiä ei olekaan mainittu.

Näöntarkastuksessa käyminen ei edellytä lasien ostamista samasta liikkeestä

Asiakkaiden on tärkeää tietää, että näöntarkastuksessa voi käydä missä tahansa liikkeessä tai silmälääkärillä ilman että tarkastuksen tekeminen edellyttää lasien ostamista kyseisestä paikasta.

Asiantunteva optikko tai silmälääkäri kertoo minkälaisilla laseilla asiakkaan näköä voidaan korjata. Lopullisen päätöksen lasien tyypistä, merkistä ja ostopaikasta tekee aina viime kädessä asiakas.

Mielestäni mahdollisten reklamaatioiden kannalta olisi kuitenkin helpompaa, mikäli lasit olisi ostettu samasta paikasta, jossa myös näöntarkastus on tehty.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 30.8.2009 ja päivitetty 7.9.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa