Silmälasit ilman vahvuuksia eli feikkilasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aina silloin tällöin asiakas haluaa hankkia silmälasit ilman vahvuuksia ihan “näön” vuoksi. Yksi syy vahvuuksettomien silmälasien eli niin sanottujen feikkilasien hankkimiseen on lasien toimiminen pukeutumiseen kuuluvana asusteena.

Osa asiakkaista haluaa puolestaan niin sanotut imagolasit. Etenkin työympäristössä laseilla voidaan hakea esimerkiksi arvokkuutta tai auktoriteettia.

Ilman vahvuuksia olevia laseja on toki saatavissa, mutta niitä hankkiessa kannattaa muistaa muutama asia.

Ensimmäiseksi näöntarkastukseen

Vaikka asiakas olisikin varma, että ei tarvitse vahvuuksia, kannattaa ensimmäiseksi kuitenkin mennä optikolle näöntarkastukseen.

Tällöin huomataan, mikäli asiakkaalla on esimerkiksi piilevä taittovirhe. Yleensä tämmöinen taittovirhe kannattaa korjata samalla jos laseja ollaan kuitenkin hankkimassa.

Muoviplexit eivät käy linsseistä

Optikkoliikkeissä myytävänä olevissa kehyksissä on paikallaan ohuet muoviplexit. Näitä plexejä ei voi kuitenkaan jättää kehyksiin paikalleen pidempiaikaista käyttöä varten. Yleensä plexeissä on painettuna kehyksen merkki ja ne ovat usein erittäin helposti naarmuuntuvat. Lisäksi ne eivät ole välttämättä aivan täsmälleen kehykseen sopivat, eli joissain kohdissa saattaa olla pieniä ilma-aukkoja.

Muoviplexit eivät ole myöskään optisesti hiotut. Tämän takia ne saattavat vääristää maailmaa, vaikka niissä ei vahvuuksia olekaan.

Muutenkaan muoviplexit eivät ole aitojen linssien näköiset. Tämän takia linsseiksi kannattaa valita oikeat muovi- tai lasilinssit ilman vahvuuksia.

Optisesti hiottu peruslinssi maksaa ilman vahvuuksia saman kuin vahvuuksillakin, eli noin 20-30 euroa kappale.

Jonkinlaiset linssit kehyksissä täytyy olla, koska ilman linssejä olevat kehykset näyttävät hieman koomisilta.

Pinnoitteitakin on saatavilla

Ilman vahvuuksia oleviinkin linsseihin on saatavissa erilaisia pinnoitteita ja värejä tai vaikka auringonvalon mukaan tummuva ominaisuus.

Tietenkin nämä pinnoitteet nostavat lasien hintaa. Näin asiakkaalle jää mietittäväksi kuinka paljon on valmis sijoittamaan laseihin varsinkin tässä tapauksessa, kun niiden tarkoituksena ei ole näön korjaaminen.

Itse henkilökohtaisesti valitsisin vahvuuksettomiin laseihin heijastamattoman pinnan. Näin lasit näyttävät viimeistellymmiltä. Ilman heijasteluja silmätkin erottuvat paremmin linssien takaa.

Nykypäivänä näitä ilman vahvuuksia olevia laseja löytyy myös vaate- ja koruliikkeistä. Tällöin lasien hinta saattaa olla vain 10-20 euroa. Nämä lasit eivät ole laadultaan yhtä hyviä kuin optikkoliikkeessä myytävät, mutta saattavat toimia ihan hyvin käyttötarkoituksessa.

Kirjoitus on julkaistu 21.3.2010 ja päivitetty 6.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei

  Tarvitseeko feikkilaseja varten mitata silmäteräväli? Tai haittaako mitään, jos se on mennyt aivan väärin? Muistelen lukeneeni jostain, että kaikissa laseissa on pientä prismavaikutusta, vaikka prismakorjausta ei olisikaan. Nouseeko tuo vaikutus feikkilaseissakin sitä mukaa kuinka väärin pd on ilmoitettu?

 2. Hei Rosa!
  Ilman vahvuuksia olevien lasien kanssa silmäterävälillä ei ole mitään merkitystä.

  Koska linsseissä ei ole voimakuutta, ei myöskään optisen keskipisteen paikalla ole merkitystä. Linssiin ei siis synny prismavaikutusta.

 3. Hei!

  Kiitos vastauksesta! Eikö vahvuudellisissa linsseissä voi olla jotain pientä eroa ilmoitettuun voimakkuuteen? Niin samanlaista ei voi olla vahvuudettomissa laseissa? Siis että niissä olisikin vahingossa vähän voimakkuutta.

 4. Hei Rosa!
  Silmälasilinssien vahvuuksissa on tosiaan käytössä toleranssi, joka määrittää kuinka paljon voimakkuus voi heittää tilatusta. Nollavoimakkuuksilla olevissa linssissä toleranssi on 0,12 dioptriaa. Näin ilman vahvuuksia olevissa linsseissä voi siis olla plussaa tai miinusta tuo 0,12 dioptriaa.

  Tällä mahdollisella vahvuudella ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä prismavaikutuksen kannalta.

  Jos kuvitellaan, että ilman vahvuuksia oleviin linsseihin sattuisi tuo maksimiheitto ja optinen keskipiste olisi vaikka sentin väärässä paikassa, aiheuttaisi tämäkin vain hyvin pienen prismavaikutuksen. Vaikutus on niin pieni, että sillä ei pitäisi olla mitään vaikutusta näkemiseen.

 5. OK. Kiitos, tuli vielä yksi kysymys mieleen. Hankin kahdet lasit käytyäni optikolla jolloin silmäterävälikin mitattiin. Toisiin laseihin tuli pienet voimakkuudet ja niihin vaihdettiin linssit kun keskiöväli ei vastannutkaan määrättyä. Kun 1 cm heitto ei vaikuta näkemiseen, niin tarkoittaako tuo linssiä kohden? Minulla on heittoa toisessa linssissä 7,5mm ja toisessa 6mm. Ilmeisesti siis vahvuudettomissakin laseissa on mennyt silmäteräväli väärin kun se kerran laitetaan niihinkin. Kannattaisiko kuitenkin käydä kysymässä liikkeessä, jos nuo linssit voitaisiin vaihtaa, vaikka se ei taidakaan kuulua virhevastuun piiriin jos käytännön merkitystä ei ole?

 6. Hei Rosa!
  Silloin kun silmälaseissa on voimakkuutta, on silmäterävälillä merkitystä.

  Näihin voimakkuuksilla oleviin laseihin pätee asennustoleranssit, joiden rajoissa optisten mittojen on oltava. Esimerkiksi yksiteholaseissa voimakkuuksissa +-0,25 – +-5,00 silmäteräväli saa poiketa enintään yhden millimetrin per linssi.

  Ilman voimakkuutta olevissa laseissa ei tällaisia toleransseja ole. Tuo sentin heitto oli vain esimerkki, koska sillä ei ole mitään merkitystä silloin kun laseissa ei ole voimakkuuksia.

  Onko sinulla jotakin ongelmaa näiden ilman voimakkuutta olevien lasien kanssa vai miksi mietit linssien uusintaa?

 7. Hei

  Tuo ongelma ei ole tullut asennuksessa, vaan on tapahtunut jokin näppäilyvirhe jolloin silmäteräväli on ilmoitettu väärin.En ole huomannut mitään ongelmaa noissa linsseissä, mietin vaan etteikö todella haittaa mitään, että kv heittää niin paljon vaikka olisi sattunut maksimiheitto voimakkuudessa, mutta 0,25-vahvuudessa sallitaan vain millin heitto. En tosin noissa 0,25-vahvuuksissanikaan huomannut mitään selvästi, vaan tuntui että silmä on jotenkin “vinksallaan” vähän aikaa sen jälkeen kun lasit ottaa pois päästä. Mutta hyvä jos siitä mahdollisesta pienestä prismavaikutuksesta ei todella ole mitään haittaa.

 8. Jutta says

  Hei!
  En tarvitse voimakkuudella olevia silmälaseja, mutta haluaisin kuitenkin käyttää laseja tietyissä virkaani kuuluvissa tilaisuuksissa.

  Ystävälläni on lasit jotka sopivat minulle täydellisesti ja nyt hän on vaihtamassa uusiin laseihin.

  Ajattelinkin kysyä että olisiko mahdollista mennä noiden lasien kanssa optikkoliikkeeseen ja pyytää vaihtamaan niihin minulle sopivat vahvuudettomat linssit?

  Kiitoksia erinomaisesta kirjoituksesta!

 9. Hei Jutta!
  Ilman muuta sinulle voidaan vaihtaa linssit ystäväsi vanhoihin laseihin edellyttäen että ne ovat täysin ehjät.

  Mielestäni on kuitenkin järkevää varmistaa ensimmäiseksi näöntarkastuksessa, että sinulla ei ole minkäänlaista korjaukset tarvetta näössä.

  Tässä yhteydessä mahdolliset pienetkin taittovirheet olisi helppo korjata.

  Sinun kannattaa käydä juttelemassa asiasta optikkoliikkeessä. Tällöin sinun kannattaa ottaa ystäväsi lasit mukaan.

 10. Miisa says

  Hei, onko olemassa linssejä, joissa ei ole vahvuuksia, mutta jonkinlainen suoja valoherkille silmille? Itsellä kuulemma on pienen pieni taittovika, mitä ei laseilla ole pakko korjata kuulemma. Kuitenkin kirkkaat valot ja esimerkiksi tietokoneruutu saavat aikaan huonoa oloa. En tiedä, kuvittelenko, mutta minulla olevat “imagolasit” (lasit ilman vahvuuksia) tuntuvat kuitenkin hieman auttavan tässä ongelmassa. Onkohan se mahdollista? Kiitos!

 11. Hei Miisa!
  Ilman voimakkuutta oleviin laseihin on saatavissa esimerkiksi heijastamaton pinta mitä suositellaan silmälasien käyttäjille näyttöpäätetyöskentelyyn. Heijastamaton pinta poistaa valojen heijastuksia näytöstä.

  Muistatko minkä verran sinulla todettiin taittovirhettä?

  Osalla ihmisistä jo pienikin korjaamaton taittovirhe voi aiheuttaa hankaluuksia näyttöpäätetyössä.

  Myös kevyt värisävy linssin pinnassa on yksi mahdollisuus näyttöpäätetyöskentelyn helpottamiseen.

 12. Miisa says

  Kiitos vastauksesta! En muista kyllä, minkä verran tuota taittovikaa minulla oli. Ilmeisesti sitten hyvin pieni.

  Onkohan tuollaisissa “feikkilaseissa” sitten jo valmiina jonkinlainen heijastamaton pinta, koska minua se on hieman auttanut?

  Missähän hintahaarukassa mennään, jos minulla olisi sangat valmiina ja vain linssit puuttuvat (jos haluan kunnollisen heijastamattoman pinnan tai kevyen värisävyn) ? Tietysti näkötarkastus voisi tehdä sitä ennen uudestaankin. Kiitos!

 13. Hei Miisa!
  Näkemättä lasejasi en valitettavasti pysty sanomaan voisiko niissä olla jo valmiina jonkinlainen heijastamaton pinta. Oletko ostanut lasit optikkoliikkeestä vai jostakin muualta?

  Jos kehyksiisi pystytään vaihtamaan uudet linssit, niin heijastamattomalla pinnalla olevat yksiteholinssit maksavat noin 80-120 euroa. Lisäksi monet liikkeet voivat veloittaa linssien hiomisesta kehyksiisi erikseen.

  Sinun kannattaa kuitenkin huomioida se, että välttämättä kaikkia kehyksiä ei ole mahdollista linssittää uudestaan esimerkiksi kehysten valmistusmateriaalin takia.

  Muutenkaan kaikki liikkeet eivät välttämättä pysty asentamaan uusia linssejä asiakkaan omiin kehyksiin.

  Helpoiten asia selviää kun käyt kiertelemässä optikkoliikkeissä kehysten kanssa. Näin kuulet onnistuuko linssitys ja mitä linssit maksaisivat.

  Ehdottomasti sinun kannattaa käydä ihan ensimmäiseksi tutkituttamassa kuitenkin näkösi niin kuin kirjoititkin. Et kertonut tarkalleen milloin näkösi on tutkittu, mutta näkö voi muuttua lyhyessäkin ajassa.

 14. Hei!

  Haluaisin niin sanotut ”feikki” lasit. Mistä niitä saa halvalla ja helposti?

 15. Hei!
  Olen nähnyt feikkilaseja isojen markettien kosmetiikkaosastolla, eli tämä on ainakin yksi vaihtoehto. Toki feikkilaseja saa myös optikkoliikkeistä.

  Edullisimmin lasit löytyy varmasti marketista, mutta tällöin valikoima ei ole kovin laaja. Optikkoliikkeestä puolestaan voit valita mitkä tahansa myynnissä olevat kehykset.

 16. Krista says

  onko järkeä käyttää feikkilaseja?

 17. Hei Krista!
  Feikkisilmälasien käytössä on varmasti toisten mielestä järkeä. Toiset taas eivät voi ymmärtää miksi joku käyttää vapaaehtoisesti silmälaseja.

  Joka tapauksessa kyseessä on kuitenkin vaaraton muoti-ilmiö, koska ilman voimakkuuksia olevilla laseilla ei saa ainakaan mitään vahinkoa aikaan:)

 18. Krista says

  ok, se on siis muotijuttu

 19. Meeri says

  Moikka!
  Minua on kiinnostanut nuo “feikkilasit” jo pitkän aikaa, ja olen vasta 12v. Olen jutellut tästä vanhempieni kanssa, mutta mistään ei tunnu löytyvän sopivan hintaisia tai mallisia…Onko siis haittaa jos tämän ikäinen käyttäisi feikkilaseja? Ja olisiko suosituksia missä olisi laaja valikoima ja kohtuuhinta?

  • Hei Meeri!
   Onpa mukavaa, että sinun ikäinen oikein haluaa silmälasit:) Yleensä tuntuu, että ikäisesi eivät haluaisi laseja missään tapauksessa, vaikka niille olisi tarvetta.

   Ensimmäiseksi tuosta feikkilasien haitallisuudesta. Kun silmälaseihin valitaan nollavoimakkuutta oleva linssi, ei niiden käytöstä ole mitään haittaa.

   Feikkilaseja löytyy edullisimmin esimerkiksi marketeista ja nuorisovaateliikkeistä.

   Jos haluat panostaa laseihin ja haluat valita kehyksen laajemmasta valikoimasta, kannattaa lähteä sovittamaan laseja optikkoliikkeeseen. Tällöin hinnat ovat arvokkaampia, mutta valikoima on laajempi sekä laadukkaampi kuin markettilaseissa. Optikkoliikkeessä lasit myös taivutetaan juuri sinulle sopivaksi.

   Optikkoliikkeissäkin hintaerot ovat todella laajoja. Edullisimmin saatat saada lasit muutamalla kympillä nollavoimakkuudella olevan linssin kanssa, mutta ne voivat maksaa myös useamman satasen.

   Toki feikkilasit voi tilata myös nettikaupasta. Tällöin et pääse kuitenkaan sovittamaan niitä etukäteen.

 20. imagolasit says

  Mistä tuollaisia laseja saa? ja olen 13-v poika ja halusin lasit vain imagon vuoksi. Olen aina halunnut lasit mutta ei ole tarvetta sellaisiin niin tämä olisi hyvä vaihtoehto.

  • Hei!
   Imagolasit eli silmälasit ilman voimakkuuksia voi hankkia optikkoliikkeestä. Tällöin asiakkaan valitsemaan kehykseen hiotaan paikalleen nollavoimakkuudella olevat linssit.

   Toki esimerkiksi isoimmissa marketeissa tai nuorisovaateliikkeissä saattaa olla myös valikoimissa niin sanottuja valmislaseja nollavoimakkuudella.

   Myös netistä löytyy varmasti imagolasejakin, mutta tällöin et pääse kokeilemaan laseja etukäteen. Mitään haittaa nollavoimakkuuksilla olevista laseista ei ole, mutta kehyksen istuessa huonosti ei laseja tule välttämättä käytettyä.

   Mukavaa, että jo toinen nuori oikein erityisesti haluaa silmälasit!

 21. tyttö says

  Hei, olen 15 vuotias tyttö. Haluaisin feikkilasit. Ikäni myötä en voi niitä netistä ostaa, enkä haluasi optikollekkaan mennä. Onko joku tietty kauppa joka niitä myisi, kun en ole mistään löytänyt?

  • Hei!

   Aina välillä olen nähnyt niin sanottuja feikkilaseja ihan isoissa marketeissa ja joissakin rihkamakoruja myyvissä nuorison suosimissa koruliikkeissä sekä nuorisovaateliikkeissä.

   Valitettavasti en osaa kuitenkaan neuvoa mitään tiettyä liikettä.

   Et halunnut mennä optikolle, mutta silti pakko mainita. Optikkoliikkeestä löydät varmasti feikkilasitkin ja tällä hetkellä useissa liikkeissä on alennusmyynnit menossa. Edullisimmillaan silmälasit ilman voimakkuuksia on saatavissa muutaman kympin hintaan mikäli edullisimmat kehykset miellyttävät omaa silmää.

   Toivottavasti löydät itsellesi mieluisat lasit!