Silmälasit, meikkaus ja meikkilasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Pluslasien silmiä suurentava ja miinuslasien silmiä pienentävä vaikutus on yksi asia, joka tulee monesti puheeksi etenkin ensimmäisiä laseja hankkivien naisasiakkaiden kanssa. Tällöin pyrin kertomaan yleisesti siitä miten plus- ja miinuslasit kannattaa huomioida meikatessa.

Pluslasit ja meikki

Pluslasit suurentavat silmää. Tämän takia silmän ympäryksen juonteet ja rypyt sekä tummat silmänaluset korostuvat. Pluslasien käyttäjän kannattaakin pyrkiä silmiä pienentävään, yksinkertaiseen meikkiin.

Meikeissä kannattaa välttää vaaleita helmiäisvärejä, koska ne suurentavat silmiä sekä korostavat luomien juonteita. Luomiväriksi kannattaa valita tummahko mattasävyinen luomiväri ja käyttää yhtä sävyä koko luomelle.

Ripsiväriä ei kannata laittaa alaripsiin, koska se aiheuttaa useasti suttuisen ilmeen. Pluslasien käyttäjän meikissä kaiken A ja O on huolellisuus. Pienetkin virheet ja epätarkkuus meikissä korostuu silmälasit kasvoille laitteessa.

Miinuslasit ja meikki

Miinuslasit puolestaan pienentävät silmää. Tämän takia silmiä pyritään suurentamaan meikillä. Rajauksissa kannattaa suosia voimakkaita värejä ja rajaus kannattaa tehdä ala- ja yläluomille. Ripsivärin käytön kanssakaan ei tarvitse säästellä.

Luomiväriksi kannattaa valita vaaleita helmiäissävyjä, koska ne suurentavat silmää. Miinuslasien käyttäjillä rajaus on kaiken A ja O. Sen merkitys kasvaa mitä enemmän voimakkuutta on.

Peili tai meikkilasit apuna

Aikuisnäköisten meikkauksessa suurena apuna toimii joko suurentava, valollinen peili tai erilliset meikkilasit.

Meikkilaseissa on joko yksi tai kaksi linssiä merkistä riippuen. Yksilinssisessä mallissa linssi käännetään toisen silmän eteen ja toista meikataan.

Mikäli silmien kesken on suuri voimakkuusero, toimii kaksilinssinen malli parhaiten. Siinä meikattavan silmän linssi käännetään pois silmän edestä ja katsellaan toisella silmällä toisen linssin läpi.

Suosituimpia ovat valmismeikkilasit, joissa on voimakkuus vähän samaan tapaan kuin valmislukulaseissa. Meikkilasit voidaan valmistaa myös yksilöllisesti omien voimakkuuksien pohjalta.

Kosmetologi opastaa

Mielestäni ainakin voimakkaampien lasien käyttäjien kannattaa käydä kosmetologilla meikkausopastuksessa. Kosmetologi osaa neuvoa ihan kädestä pitäen millä väreillä ja miten silmät kannattaa meikata, jotta silmät näyttävät silmälasien kanssakin hyvältä.

Voimakkaiden silmälasien käyttäjän kannattaa muistaa se että piilolinssejä käyttäessä meikkiä ei kannata tehdä samalla kaavalla kuin silmälasien kanssa.

Kirjoitus on julkaistu 8.3.2009 ja päivitetty 10.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei,
  Olen käyttänyt vuosia moniteholaseja ja olen aina kokenut ne hankalaksi.Kävin laserleikkauksessa päästäkseni miinuslaseista eroon. Näin kävikin,mutta lähinäköni huononi entisestään. Ennen leikkausta näin meikata ilman mitään laseja, mutta nyt en näe meikata ollenkaan!!Joten tarvitsisin ehdottomasti meikkilasit,mutta mistä sellaiset saa?

 2. Hei Jaana!
  Meikkilaseja pitäisi löytyä kaikista hyvin varustelluista optikkoliikkeistä. Lisäksi myös markettien kosmetiikkaosastoilla saatetaan myydä niitä.

 3. Satu-Jonna says

  Mites kun kulmakarvojen nyppiminen on lähinnä karsastuksen takia vaikeaa? Miten sen voisi saada helpommaksi?
  Kävin silmälääkärillä ja hänelta sain pienen empimisen jälkeen lasireseptin miinuslaseja varten. Empimisen jälkeen lähinnä siksi, että mun arvoilla ei kuulemma juurikaan hyödy laseista. Koelinssejä kokeiltaessa mä taas koin hyötyväni laseista. Esim. autolla ajaminen ja tietokoneella oleminen, jota joutuu paljon tekemään opiskelujen takia, on hankalaa.
  Karsastusta mulla on seurattu lapsena ja sille ei ole silloin tehty mitään,koska se on kuulemma niin pientä,ettei leikkaus auta ja laseista mä en hyödy. Noin viisi vuotta sitten kävin edellisen kerran silmälääkärissä ja hän sanoi silloin,että tulen todennäköisesti saamaan lasit ennemmin tai myöhemmin,koska äidin puolen suvussa on niin monella silmälasit. Hän sanoi,että niihin laseihin voitaisiin pistää karsastuksen korjaus. Tuo silmälääkäri,jolla nyt kävin, ei reseptiin kirjoittanut prismojen kohdalle mitään arvoja. Eikö mun laseihin sitten tulekaan karsastuksen korjausta?
  Arvot on: OD: sf: -0,50, cyl: +0,50, ax: 0 ja OS: -0,25, cyl: +0,50, ax:0
  V molemmissa silmissä 1,00S
  Laseja en ole vielä sovittanut, tai mitään. Menen ensi viikolla vasta kiertelemään liikkeitä ja vertailemaan lasien hintoja.
  Ikää mulla tällä hetkellä 24 vuotta.

 4. Hei Satu-Jonna!
  Valitettavasti minulle ei ole tarjota vinkkiä kulmakarvojen nyppimiseen omin voimin tapauksessasi.

  Kertomiesi arvojen perusteella laseihisi ei tosiaan ole tulossa prismakorjausta. Luultavasti lääkäri on päätynyt tähän todettuaan että prismakorjauksella ei olisi vaikutusta karsastukseesi.

  Varmaksi en voi toki asiaa kuitenkaan sanoa, koska en pääse tutkimaan näköäsi.

  Jos sinun on mahdollista vielä kysyä asiasta silmälääkäriltä, niin hän osaisi parhaiten kertoa siitä miksi laseissasi ei ole prismakorjausta.