Silmänpohjan rappeuma ja ajokortti

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Märkärappeuma kysyi 23.8.2018

Jos toisessa silmässä on märkärappeuma ja silmällä ei näe enää lukea silmälaseilla, toisessa kuiva rappeuma mutta laseilla näkee lukea, voiko ajokortin saada edelleen?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Silmänpohjan rappeuma ei ole automaattisesti este ajo-oikeuden jatkumiselle. Ajonäölle on tietynlaiset näöntarkkuus- ja näkökenttävaatimukset, joiden pitää täyttyä ajo-oikeuden säilymiseksi.

Olen kirjoittanut tästä kirjoituksen Ajokortin näkövaatimukset.

Kysymyksestäsi ei selviä minkälainen näöntarkkuus sinulla on silmälaseilla. Lisäksi minun pitäisi tietää näkökentän laajuus, jotta pystyisin edes jollain tasolla arvioimaan ajo-oikeuden säilymistä.

Joka tapauksessa tämmöisissä silmäsairaustapauksissa silmälääkäri on oikea ihminen arvioimaan täyttääkö henkilön näkö ajokortille asetetut näkövaatimukset. Sinun kannattaa siis kysyä asiaa omalta silmälääkäriltäsi.

Jos sinulla ei olisi todettua silmäsairautta, arvioisi yleislääkäri ajokortin näkövaatimusten täyttymisen. Tapauksissa, jolloin henkilöllä on jokin silmäsairaus, voi yleislääkäri pyytää arviota silmälääkäriltä näkövaatimusten täyttymisestä. Toki myös silmälääkäri on velvollinen jokaisella vastaanottokerralla arvioimaan täyttääkö potilaan näkö ajokortille asetetut vaatimukset. Optikko ei tämmöistä lausuntoa voi kirjoittaa.

Märkärappeuma, kuivarappeuma ja silmänpohjan rappeuma?

Kysyjälle nämä termit ovat varmasti selviä, mutta avaan vielä muille lukijoille miksi vastauksessani puhun silmänpohjan rappeumasta, kun kysymyksessä puhutaan märkä- ja kuivarappeumista.

Silmänpohjan eli silmän takaosassa sijaitsevan verkkokalvon rappeumaa eli makuladegeneraatiota on kahta muotoa, märkää ja kuivaa.

Märkärappeumaa nimitetään myös kosteaksi rappeumaksi. Kostea rappeuma etenee yleensä varsin nopeasti ja sen varhainen toteaminen on todella tärkeää. Kostean rappeuman etenemistä voidaan yrittää hidastaa silmän sisään annetuilla lääkehoidolla eli niin sanotulla pistoshoidolla.

Kuiva rappeuma etenee yleensä hitaammin kuin kostea rappeuma ja sen oireet ovat lievemmät. Kuivaan rappeumaan ei ainakaan vielä ole olemassa hoitoa.

Kuiva rappeuma on yleisempi kuin kostea.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa