Silmäteräväli (PD) ja keskiöväli (Kv) poikkeavat toisistaan?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Pena kysyi 8.7.2015

Hei,

Silmäteräväli PD on ollut kaikissa laseissani aina 30/30.

Nyt viimeisimmässä tarkastuksessa tuli uusiin laseihin KV 31.5/31.5. Voiko arvo muuttua noin yhtäkkiä vai onko tullut mittavirhe?

Onko tästä haittaa jos arvo on tuon verran pielessä? Vähän tuntuu kyllä hassulta uudet lasit.

-Pena

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Pena!

Ihan ensimmäiseksi on paikallaan selvittää mitä PD ja Kv tarkoittavat.

PD-arvo on silmäteräväli eli ihmisen silmien etäisyys millimetreinä toisistaan. Tämä on ihmiseltä mitattavissa oleva mitta. PD-mitta mitataan viivoittimen näköisellä PD-tikulla tai pupillometri-nimisellä laitteella. Arvo kertoo millä etäisyydellä silmät ovat toisistaan.

Arvo voidaan ilmoittaa niin sanottuna puoli-PD-arvona tai kokonais-PD-arvona. Puoli-PD mitassa mitataan etäisyys nenänselän keskeltä mustuaisen keskelle. Esimerkiksi PD-arvo 30/31 tarkoittaa, että oikea silmä on 30 millimetrin ja vasen 31 millimetrin etäisyydellä nenänselän keskiosasta. Sama PD-arvo voidaan ilmoittaa myös yhteisarvona, jolloin PD on 61.

Puoli-PD on tarkempi mittaustapa ja sitä pitäisi käyttää aina kun silmät eivät ole symmetrisesti.

Silmäteräväli pysyy käytännössä muuttumattomana aikuisella ihmisillä, koska kasvua ei enää tapahdu.

Kv-arvo eli keskiöväli on linssien optisten keskipisteiden välinen etäisyys toisistaan. Tämä on siis laseihin määriteltävä mitta.

Keskiöväli voi olla sama kuin silmäteräväli, mutta aina näin ei ole. Esimerkiksi lukulaseissa keskiöväli tehdään yleensä muutaman millin pienemmäksi kuin henkilön silmäteräväli on. Tämä johtuu siitä, että lukiessa silmät kääntyvät sisäänpäin ja silloin optinen keskipiste on oikealla kohdalla silmiin nähden.

Lisäksi myös prismakorjausta voidaan tehdä säätämällä keskiöväliä silmäteräväliin nähden.

Valitettavasti silmälasikorteissa PD- ja Kv-lyhenteitä käytetään välillä epäloogisesti. Osa optikoista merkitsee reseptiin aina molemmat ja osa puolestaan vaan toisen.

Näin netin kautta pysty ottamaan kantaa tarkemmin keskiöväliisi. Mikäli lasit tuntuvat oudoilta totuttelun jälkeenkin, sinun kannattaa luonnollisesti olla yhteyksissä optikkoosi. Samalla voit tiedustella tätä keskiöväli-asiaa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa