Sopivan kokoisen silmälasikehyksen valitseminen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Sopivan kokoisen silmälasikehyksen valinta voi olla asiakkaalle hyvinkin haastavaa. Asiassa kannattaakin ehdottomasti käyttää apuna optikkoliikkeen henkilökunnan ammattitaitoa.

Kerron tässä kirjoituksessa kuitenkin yleisohjeet siitä mihin silmälasikehyksen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Kehys ei saa painaa eikä valua

Yksinkertaisena nyrkkisääntönä valinnasta voi sanoa, että silmälasien pitäisi asettua kasvoille siten, että ne eivät paina mistään, mutta pysyvät tukevasti kasvoilla valumatta.

Osaan kehyksen istuvuuteen vaikuttavista asioista voidaan vaikuttaa taivuttelulla, mutta osaan taas ei.

Kehyksen leveyden pitäisi olla sellainen, että se ei purista ohimolta. Toisaalta tässä suunnassa ei saa myöskään olla ylimääräistä tilaa. Oikea leveys on semmoinen, että kehys kulkee hyvin läheltä ihoa niin että suurin tukikohta ihoon tulee korvan päällä ja takana. Tätä kohtaa pystytään säätämään jonkin verran aisakulmaa avaamalla ja aisan kaarevuutta taivuttamalla.

Linssiaukon koon pitäisi olla sellainen, että silmät asettuvat suurin piirtein linssiaukon keskelle sivuttaissuunnassa.

Tämä voi olla haasteellista esimerkiksi silloin kun silmät ovat lähellä toisiaan, mutta kasvot ovat kuitenkin leveät. Tällöin kehyksessä on pakostikin kokoa ja silmät jäävät helposti linssiaukon sisäreunaan. Tilanteessa voisi toimia kehys, jossa linssit ovat kohtuullisen pienet, mutta leveyttä on haettu kehyksen kulmakappaleella.

Muuten linssiaukon koossa ja muodossa pitäisi huomioida se, että kehys ei lepää poskilla tai nouse liian ylös kulmakarvojen yli.

Tämän lisäksi pitää varmistaa, että linssit ovat oikeasti kulmassa kasvoihin nähden. Esimerkiksi silloin kun asiakkaan korvat ovat hyvin alhaalla, käy helposti niin, että linssin alareuna kääntyy liian kauaksi poskesta. Tätä voidaan jonkin verran säätää kulmakappaletta taivuttamalla tai valitsemalla kehys, jossa aisat lähtevät eri kohdasta.

Kehyksen nenäkappaleen on myös istuttava asiakkaan nenällä. Muovikehyksessä ei säätövaraa ole käytännössä ollenkaan. Muovikehyksen nenäkappaleen tulisi levätä tasaisesti asiakkaan nenällä niin, että muoviosa koskee nenän sivuja ja päälyosaa. Kehys ei saa levätä poskien päällä, eivätkä ripset saa osua linssiin.

Metallikehyksessä säätövaraa on huomattavasti muovikehystä paremmin, koska metallikehyksessä on säädettävät nenätuet. Varsinkin silloin jos henkilöllä on todella leveä tai kapea nenä pitää nenäkappaleen istuvuus tarkastaa huolella.

Silmälasin aisoja joutuu säätämään lähes aina

Silmälasien aisat ovat kehyksen osa, joita joudutaan säätämään lähes aina. Todella usein asiakas kommentoi, että lasit tuntuvat sovittaessa korvan takaa löysältä. Säätäminen onnistuu lämmittämällä aisaa ja taivuttamalla se oikeamman mittaiseksi.

Ennen aisan säätämistä pitää luonnollisesti varmistaa, että aisassa on riittävästi mittaa säätämiseen. Ongelmaksi aisan mitta voi tulla, jos korvat ovat kovin kaukana tai kyseessä on isokokoinen ihminen. Joskus pienellä ihmisellä voi ongelmaksi muodostua puolestaan se, että aisaa ei saada säädetty riittävän tiukalle.

Ensimmäisellä sovituksella kehykset vinossa kasvoilla

Todella usein laseja sovittaessa kehys asettuu vinoon kasvoille. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että valtaosalle asiakkaista korvat ovat eri korkeudella. Tämän johdosta lasit asettuvat vinoon kasvoille. Asia on mahdollista korjata aisakulmasta säätämällä. 

Aina välillä asiakas saattaa tulla optikkoliikkeeseen hänen huomattuaan lasien olevan pöydän päälle asetettuna vinossa tai ne näyttävät muuten ei niin symmetrisiltä.

Tämä lasien epäsymmetrisyys ja / tai vinous johtuu juuri siitä, että me ihmiset emme ole symmetrisiä. Korvat voivat olla eri korkeudella ja eri etäisyydellä ja kulmakarvat voivat olla oikealla ja vasemmalla erilaiset jne. Tämän takia pöydällä vinossa olevat silmälasit voivat kuitenkin istua kasvoille oikein hyvin ja suoraan.

Onpa muutaman kerran käynyt niinkin, että asiakas ei ole uskonut minua, vaan lasit on taivuteltu pöydälle suoraan. Tämän jälkeen asiakas on kuitenkin todennut, että lasit eivät olekaan enää hyvät päässä ja olen taivutellut ne takaisin:)

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. kristiina says

  Silmälasit painaa korvantaustoja ja laukaisee takaraivosäryn. Suuret plusvoimakkuudet 6.5 ja 4. Sankoja säädelty mutta ei apua. koko ajan epämiellyttävä tunne laseja käytettäessä, tuntuvat raskailta , sangat painaa ja kumartuessa hölskyvät korvien varassa.

  Kannattaako enää säätää vai vienkö takaisin? tyytyväisyystakuuta jäljellä viikko

 2. kristiina says

  Kävin kysymässä ja aivan rauhassa saa totutella. Vaikka ketjuilla on aikarajoja niin kaikki liikkeet ei niihin takerru, eli asiakkaan ei tarvi jäädä tyhjän päälle vaan näkeminen hoidetaan.

  • Hei Kristiina!

   Mukavaa, että sait lisäaikaa päätöksen tekemiseen.

   Näin yleisesti sinun voimakkuuksilla on tärkeää, että linssimateriaali ja kehyksen koko mietitään tarkasti, jotta laseista saadaan mahdollisimman kevyet.

   Tarkemmin minun on hankala kommentoida lasejasi, kun en pääse niitä näkemään.

   • kristiina says

    Hei,

    Nämä nykyiset kehykset ovat suuremmat ja lasit tuntuu painavilta ja raskailta, valuvat alas kun kumartuu, lasit eivät tunnu istuvan millään nenälle eli optikon valitsemat kehykset eivät sovi, nämä entiset lasit on puolta kevyemmät ja ne saa laitettua kohdalleen, eli istuvat täydellisesti. Mietin että onko järkeä testata vielä kuukautta paria kun kehykset ei kertakaikkiaan asetu kohdalleen., eli tuskin totuttelu tilannetta muuttaa.

    • Hei Kristiina!
     Olet jo totutellut laseihin melko kauan ja niitä on yritetty saada istumaan paremmin. Näin tässä tapauksessa tyytyväisyystakuun käyttö on vaihtoehto, jota kannattaa harkita.

     Laseja näkemättä minun on hankala sanoa tilanteesta mitään tarkempaa. Toki ne varmasti tuntuvat erilaiselta kun painoero on noin suuri.

     Jos päädyt uusiin kehyksiin, kannattaa kertoa tarkasti nykyisten lasien ongelmakohdat.