Sopivat työkalut silmälasien säätämiseksi?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Marko kysyi 5.6.2015

Hei!

Haluaisin tietoja optikkoliikkeessä käytettävistä työkaluista. Säätämisen tarvetta minulla on joskus nenätyynyissä ja sangoissa. Erityisesti kun hankin uusia silmälaseja, joudun käymään optikolla useita kertoja säädättämässä laseja että ne istuisivat kunnolla päähän, mutta aina sekään ei auta. Käytän yleensä aina metallisankaisia silmälaseja joita nämä kysymykset koskevat.

Yleensä joudun aina tekemään jonkinlaisia pieniä säätöjä itse, mutta tähän mennessä olen säätänyt nenätukia sormivoimin ja sankojen päitä pitänyt kuumassa vedessä ennen niiden taivuttamista. Haluaisin kuitenkin nenätukien säädössä käyttää jonkinlaisia pihtejä (niitä ymmärtääkseni käytetään optikkoliikeissä), mutta en tiedä minkälaiset pitäisi ostaa.

Entä minkälaisia pihtejä voi käyttää sankojen kaarien taivutuksessa? Aina kun hankin uudet silmälasit, lähes joka kerta optikon säädön jälkeen sangoissa on jonkinlaisia työkalujen jälkiä vaikka pihdin metallipinnat pitäisi käsittääkseni olla muovipintaisia. Mitkä ovat yleisimmät ruuvimeisseleiden koot jos tarvitsee löysentää tai kiristää sankoja tai irrottaa nenätyynyn ruuvit?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Silmälasien taivuttelussa käytetään silmälasien taivutteluun suunniteltuja pihtejä. Osa pihdeistä on päällystetty muovilla lasien suojaamiseksi ja osa ei. Optikkoliikkeisiin pihdit hankitaan optisen alan välineitä myyviltä yrityksiltä. En ole ainakaan nähnyt näitä olevan kuluttajille myynnissä missään.

Nenätyynyjen asentoa säädetään joko niin sanotulla nenätallapihdillä tai sormin.

Korvan taakse tulevaa aisan päätä lämmitetään kehyslämmittimellä ja taivutetaan ihan käsin oikeaan asentoon.

Ruuvimeisseleitä löytyy talttapäisenä ja ristipäänä. Yleisimmin käytössä olevat koot ovat uskoakseni 1,0, 1,2, 1,4 ja 1,8.

Henkilökohtaisesti suosittelisin kuitenkin jättämään suuremmat säädöt optikkoliikkeen henkilökunnalle. Optikkoliikkeen väelle tämä on jokapäiväistä työtä ja kokemus opettaa tässäkin työssä parhaiten.

Periaatteessa oikean muotoisen ja kokoisen kehyksen pitäisi kyllä istua hyvin kasvoille viimeistään muutaman taivutuskerran jälkeen. Näin tuntuisi vähän ylivarustelulta hankkia tätä varten itselle varusteet.

Lisäksi käsittääkseni aina taivuttelutyö on asiakkaalle ilmaista ainakin silloin kun asiakas on ostanut silmälasit samasta liikkeestä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Marko says

  Kiitos hyvistä vastauksista. Varsinaisia optikon työkaluja en välttämättä hanki, mutta ruuvimeisseleitä ainakin joilla voi tarvittaessa säätää saranoita ja tehdä muitakin pikku korjauksia. Nenätallapihdit saatan hankkia mikäli löydän sopivat, löysin jo jonkin verran eri myyjiä joilta täytyy tiedustella asiaa josko suostuisivat myymään yksityisille. Tai sitten tilaan semmoiset ulkomailta.

  Kehyslämmittimistä olisin kysynyt, että minkä lämpöistä kuuma ilma on joka niistä tulee? Satunnaisessa kotikäytössä voisi omasta mielestäni kyllä käyttää säädettävää kuumailmapuhallintakin kunhan lämpötila vain on oikea. Optikot ei yleensä veloita näistä säädöistä mitään, mutta haluaisin itsekin tietää näistä asioista vähän enemmän. Joissakin kehyslämmittimissä lämpötila-alue voi olla 40-250 asteen välillä, mutta itse arvioisin jonkin 80-100 asteen olevan sopiva.

  • Hei Marko!

   Kun taivutat nenätallapihdeillä kehyksiä, kannattaa sinun olla varovainen, että et vahingoita kehyksen maalipintaa.

   Muutenkin ohuita nenätuen varsia taivuttaessa kannattaa olla varovainen. Ohut varsi menee hyvin helposti poikki.

   Valitettavasti en osaa sanoa tarkkoja astelukuja sen suhteen minkä lämpöistä ilmaa kehyslämmittimestä tulee. Monessa lämmittimessä on tosiaan lämmönsäädin. Kehysmateriaalista riippuen valitaan sopiva lämpötila, joka on ehkä noin 80-150 astetta. Lämpötilan valintaan on syntynyt ainakin itselläni näppituntuma, jonka mukaan valitsen kuumuuden.

   Kuumailmapuhaltimen kanssa kannattaa varoa, että linssit eivät altistu kuumuudelle. Toki myös kehyslämmittimen kanssa tätä pitää varoa.

   Lisäksi kannattaa huomioida, että osa kehysmateriaaleista vaurioituu todella helposti liian kuumasta lämpötilasta. Osa materiaaleista puolestaan tarvitsee lämpöä paljon, jotta sitä voi muokata.

   Lopuksi vielä yksi varoituksen sana:) Kannattaa muistaa, että jos lasit rikkoutuvat niitä itse taivutellessa, ei takuu kata välttämättä tämmöistä rikkoutumista. Lasien säätäminen ei kuitenkaan aina välttämättä ole mikään helpoin homma.