Sumea ääreisnäkö silmälaseilla?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Okko kysyi 5.8.2014

Moi, toivottavasti vastaat vielä kysymyksiin.

Hienoa muutenkin, että ylläpidät tällaista sivustoa. 🙂

Sain uudet silmälasini noin 3-4 kuukautta sitten. Linssit olivat huonot ja ne aiheuttivat paljon vääristymiä, joten linssit uusittiin. Ongelma ei poistunut. Optikkoni käski totutella uusiin linsseihin, joten tein niin.

Seuraavat 2 kuukautta tulin toimeen ihan hyvin, enkä huomioinut ongelmaa juurikaan, mutta nyt taas kesäharrastuksissa linssini ovat ongelma.

Näissä on siis erittäin paljon kromaattista aberaatiota, eli näen esineiden reunat keltaisena tai sinisenä, riippuu mistä kulmasta niitä katson.

Lisäksi näen tarkasti vain katsoessani täysin suoraan – jos katson vähänkään sivuun, näkökenttä samenee. Jos taas katson esim. auton sivupeileihin, näkymä on täysin sumea, melkein yhtä huono kuin ilman laseja. Sumeneminen on pahempaa kohti linssin ulko- kuin sisäreunaa. Ymmärrän, että ihan linssin reunassa esiintyy normaalisti vääristymiä, mutta tämä ei voi olla normaalia. Missään aiemmissa silmälaseissani ei ole vastaavaa ollut. Ongelma on se, ettei optikkoni myönnä linssien virheellisyyttä.

Linssini ovat siis yksitehot ja voimakkuuteni ovat noin -3.50 luokkaa. Astigmatismia on -1.50.

Mistä tällainen ongelma voi ylipäätään johtua?

Googlettelun perusteella ongelma voi olla joko väärä axis-arvo, väärä base curven valinta tai vaikka mikä muu. Optikkoni ei ole näistäkään puhunut sanaakaan. En oikein usko näöntarkastuksenkaan viallisuuteen, sillä viime syksynä tehty tarkastus eri liikkeessä on lähes identtinen nykyisen reseptini kanssa. Linssin laadussa ei pitäisi olla mitään vikaa, kyseessä on HOYA:n Eyas 1.6 -linssi.

Mitä minun kannattaisi tehdä? Ymmärrän toki, että näin monen kuukauden jälkeen linsseistä valittaminen lienee vaikeaa, mutta kun en huomannut ongelman olevan näin mittava ennen kuin aloitin kesäharrastukseni, jossa ääreisnäöstä on hyötyä. Kannattaisiko vain käydä eri liikkeessä vaihtamassa nykyisiin kehyksiini paremmat linssit?

Optikkoni ei ottanut asiaani alun perinkään tosissaan eikä vieläkään, joten olisin kiitollinen, jos ehdit vastata. 🙂

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Okko!

Mukavaa jos blogistani on ollut hyötyä.

Ensimmäiseksi minulla olisi sinulle muutama kysymys. Tuliko uusien lasiesi voimakkuuteen muutoksia entisiin laseihin nähden? Entä muistatko minkälainen linssi sinulla on ollut aikaisemmissa laseissasi?

Sinulla käytössä oleva Hoyan Eyas materiaalista valmistettu linssi on optiselta laadultaan hyvä. Linssin Abben luku on 42. Mitä suurempi tämä arvo on, sen vähemmän linssissä on värihajontaa. Monen muun valmistajan linssissä Abben luku on paljon alhaisempi eli linssissä on enemmän värihajontaa.

Osaatko sanoa onko linsseissäsi linssin etupinta pallopintainen eli sfäärinen vai ei-pallopintainen eli asfäärinen? Mikäli linssin etupinnan rakenne on muuttunut entisiin nähden, voisi se aiheuttaa ainakin jonkin verran kuvailemiasi oireita sivulle katsoessa.

Entä onko kehyksen koossa tapahtunut muutoksia entiseen nähden? Mikäli uusi kehys on nykymuodin mukainen korkea tai korkeahko kehys, voisi ongelmia näkemiseen aiheuttaa myös se, jos optinen keskipiste ei ole oikealla kohdalla silmään nähden ylä-alasuunnassa.

Onko lasien optisten mittojen oikeellisuus jo varmistettu? Entä istuvatko lasit hyvin kasvoillasi?

Joskus esimerkiksi jos lasit istuvat väärällä etäisyydellä tai väärässä kulmassa silmiin nähden, voi tämä aiheuttaa ongelmia.

Mielestäni sinun kannattaisi olla yhteydessä vielä liikkeeseen etenkin jos optisten mittojen oikeellisuutta ei ole varmistettu. Samalla toki kannattaa varmistaa lasien istuvuus kasvoilla.

Jos ongelmat eivät ratkea tällä, niin ainakin itse luultavasti tarkastaisin näkösi kuitenkin vielä uudelleen.

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa