Suunnistukseen sopivat piilolinssit aikuisnäköiselle?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Aktiiviliikkuja kysyi 19.6.2014

Ikänäköön ajautuneena joudun käyttämään kaksitehosilmälaseja.

Liikunnassa (suunnistus) olen käyttänyt vain toisessa silmässä piilolinssiä kaukonäön vahvuudella. Tällä toimella menetän ns stereo -näkökyvyn (syvyys).

Nyt olen testannut näitä monitehopiilolinssejä mutta niiden kanssa esiintyy ongelmia. Nyt kun lukuetäisyys aina määritetään siihen tiettyyn määrään niin sehän ei käy juuri suunnistuksessa lainkaan koska se on liian kaukana. Kartan lukuetäisyys on noin 25-35 cm.

Mihin suuntaan minun tulisi muuttaa vahvuuksia jos esimerksi lähinäön vahvuus on +1.5? Tuleeko sitä pienentää vai suurentaa?

Käytän näitä piilolinsseja pelkästään liikunnassa ja tyypiltään ne on ns kertakäyttölinssejä.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Aktiiviliikkuja!

Mielestäni sinun ei kannata itse lähteä muuttamaan piilolinssiesi voimakkuutta. Parhaaseen tulokseen päästään sillä, että varaat ajan optikolle piilolinssisovitukseen.

Löydätte varmasti sinulle parhaan vaihtoehdon kun kerrot optikollesi minkälaisia näkövaatimuksia suunnistus aiheuttaa sinulle eli mille etäisyyksille sinun tulisi nähdä tarkasti. Tarkastuksessa optikko pystyy määrittelemään juuri oikeanlaiset voimakkuudet piilolinsseihisi siten, että näet linsseillä tarvittaville etäisyyksille.

Lisäksi pystytte tarkastuksessa kokeilemaan niin sanottujen sovituslinssien avulla miten näkisit erilaisilla ratkaisuilla ja hienosäätämään voimakkuuden oikeaksi.

Onko sinulla muuten ollut kokeilussa semmoista vaihtoehtoa, että niin sanotussa johtavassa silmässä olisi yksitehoinen piilolinssi kaukovoimakkuudella ja ei johtavassa silmässä monitehoinen piilolinssi? Itse todennäköisesti harkitsisin tätä ikänäköiselle asiakkaalle, jolla olisi samanlainen tarve kuin sinulla.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa