Suuri ero silmien voimakkuuksissa – piilolinssit vai leikkaus?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Toissilmäinen kysyi

Moro!

Kysyisin mielipidettäsi seuraavaan asiaan: Oikeassa silmässäni todettiin 6-vuotiaana hajataitteisuutta, minkä vuoksi minulle määrättiin lasit ja joita käytin 11-vuotiaaksi. Lasien pitäminen ei oikein onnistunut, joten lääkäri sanoi etten välttämättä edes tarvitse laseja, koska vasemmassa silmässä on niin hyvä näkö.

Nyt olen hieman alle 30 mies ja kävin äskettäin optikolla, koska viime aikoina on ilmennyt toispuoleista päänsärkyä silmän takana. Vasemman silmän näkö oli +0.00 ja oikean silmän +2.75. Optikko suositteli leikkausta tai piilolinssejä.

Onko järkeä korjata laseilla noin isoa heittoa vai olisiko leikkaus parempi vaihtoehto?

Olen menossa hoitoarvioon piakkoin ja kysyisinkin mielipidettäsi asiaan? Jokapäiväistä elämää oikean silmän huononäkö ei häiritse ainostaan, kun olen pitkiä aikoja näyttöpäätteen edessä.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Toissilmäinen!

Ymmärrän tavallaan miksi optikkosi on suositellut piilolinssejä tai leikkausta.

Kun silmien voimakkuuksien välillä on noin iso ero, kaikkien näköjärjestelmä ei tavallaan hyväksy tilannetta, jos se korjataan silmälaseilla. Tämä johtuu siitä, että oikealta ja vasemmalta silmältä muodostuu erikokoinen kuva aivoihin, eivätkä aivot osaa tulkita kuvan tulevan samasta kohteesta.

Piilolinssien kanssa kuvakokoero ei korostu samalla tavalla.

Toisaalta taas minullakin on asiakkaita, joilla on vielä suurempi ero silmien välillä ja he käyttävät ongelmitta silmälaseja.

Valitettavasti en osaa kuitenkaan edes arvioida kuinka suuri osa ei totu tämmöiseen eroon ja kuinka suuri osa tottuu.

Lisäksi asia on siinä mielessä ongelmallinen, että tottumista silmälaseihin pitäisi kokeilla jonkin aikaa. Jos optikkosi näyttää sinulle esimerkiksi koekehyksen avulla miten näkisit silmälaseilla, ei tämä riitä vielä kertomaan miten tottuisit tilanteeseen.

Käsitin, että olet menossa hoitoarvioon johonkin silmäleikkauksia tarjoavaan yksityiselle lääkäriasemalle? Jos näin, niin kuulet heidän mielipiteensä asiasta.

Itse lähtisin ehkä kokeilemaan tilanteessasi ensimmäisenä kuitenkin silmälaseja tai piilolinssejä riippuen siitä kumpi tuntuisi mielestäsi paremmalta vaihtoehdolta. Tähän toki vaikuttaa myös se miten itse koet ajatuksen leikkauksesta. Käsittääkseni leikkaus ei myöskään automaattisesti poista lasien tarvetta. No, tähänkin saat vastauksen lääkäriasemalta.

Halvimmillaan yksiteholaseja saa muutamalla kymmenellä eurolla. Käyttämällä laseja jonkin aikaa näkisit miten totut tilanteeseen. Missään nimessä ei ole mikään mahdottomuus, että pystyisit käyttämään laseja ongelmitta.

Toivottavasti vastauksestani oli jotakin hyötyä!

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa