Tarkka näkö tietokoneelle – lukulasit eivät auta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Opiskelija kysyi

Olen aikuisopiskelija ja sain juuri ensimmäiset lukulasini ikänäköön, joissa on voimakkuutta vain +0,5 sekä hajataiton korjausta. Kaukonäkö oli optikon tutkimuksessa normaali ja näenkin telkkarin jne.

Sen sijaan luentosaleissa en näe aivan tarkasti taululle, jos istun takimmaisissa riveissä, siis kauempana kuin matka optikon tauluun. Nuorempana näin sieltäkin asti ihan ongelmitta, eli kaukonäkö lienee jonkin verran heikentynyt sekin. Ei kuitenkaan niin, että normaalia arkielämää mitenkään haittaisi.

Lukemiseen lasit auttavat, ei silmät enää väsy, mutta tietokoneella lasit eivät oikein toimi, ja joudun istumaan tietokoneella melkoisesti. En näe ihan niin kauaksi laseilla kunnolla enkä ilman lasejakaan enää entisen veroisesti.

Onko tietokonenäköä mahdollista tässä tilanteessa parantaa laseilla, teoreettisena kysymyksenä toki?

Ymmärsin, että toimistolaseissa “tietokoneen katseluetäisyysnäkö” on toteutettu niin, että pluskorjausta on siltä kohdalta linssiä asteittain vähennetty.

Minullahan se kuitenkin tarkoittaisi jo nollaan menemistä, jolloin on ihan sama ottaa lasit kokonaan nenältä pois. Vai miten se tietokonenäkö toteutaan?

Minulle olisi kuitenkin tosi tärkeää saada tarkka näkö noin metrin päähän, jotta voisin istua mahdollisimman ergonomisesti tietokoneella. Tietokoneen tekstiäkään ei pysty määräänsä enempää suurentamaan ilman, että siitä on haittaa tietokoneella tehtävälle työlle.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Opiskelija!

Kerroit, että lukulaseissasi on plusvoimakkuuden lisäksi myös hajataitteisuuden korjausta.

Tämä hajataitteisuus voi olla se tekijä, jonka johdosta koet, että et näe esimerkiksi luentosalissa tarkasti taululle. Myös tietokone-etäisyydellä hajataitteisuus voi olla tekijä, joka hankaloittaa päätteelle katsomista.

Sinun tapauksessa voi olla niin, että lukuvoimakkuudella et tosiaan näe tarkasti enää pääte-etäisyydelle. Ilman lasejakin kuva on kuitenkin epätarkka, koska tällöin hajataitteisuuden korjaus puuttuu.

Tilanteessasi toimiva ratkaisu voisi olla silmien mukautumista helpottava linssi. Silloin linssin yläreunassa olisi hajataitonkorjaus ja linssin alareunasta löytyisi lukuvoimakkuus. Tällöin näkisit ainakin teoriassa luentosalissa taululle, päätteelle sekä lukuetäisyydelle.

Toki käytössä olevista linsseistä ei tämmöisiä pystytä tekemään, vaan laseihin pitää valmistaa kokonaan uudet linssit.

Jos päätät edetä asian kanssa, niin optikko voi näyttää sinulle näöntarkastuksessa koekehyksen avulla miten näkisit tämmöisillä laseilla.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa