Taululle katsomisen jälkeen lähelle katsoessa näkeminen sumeaa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Aansku kysyi 1.9.2015

Hei!

Sain eilen (maanantaina 31.8) ensimmäiset lasit. Minulla on kaukolasit ( – 3.25 ). Olen kokeillut niitä pari päivää, kun katson taululle, näen hyvin, mutta kun alan kirjoittamaan muistiinpanoja tai lukemaan kirjasta tehtäviä, näen sen sumeasti ja parin sekunnin kulutta tarkasti. Myös kun siirrän katseen taululle ja takas vihkoon, näen taas sumeasti.

Mistä tämä voi johtua? Voiko tästä olla jotain haittaa tai voinko sokeutumisen jos minulla ei ole ” ne oikeat lasit päässä” .

Myös toinen asia on, että voinko käyttää näitä laseja kun katson IPadista elokuvaa tai luen läksyjä tai kokeeseen?

Voiko siitä olla myös haittaa? Näen ilman laseja hyvin lähelle, mutta kaus en näe ( kuten näöstä voi huomata -3,25 )
Toivottavasti vastaatte pian, ja tietäisin miksi näin käy minulle. En haluaisi joka kerta kun teen muistiinpanoja niin ottaa laseja pois ja laittaa päälle kun katson taululle. Se oli erittäin vaivalloista.

KIITOS! 🙂

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Aansku!

Tuo pieni tarkentumisaika lähelle katsoessa kuulostaa ihan normaalilta uusien lasien kanssa.

Aikaisemmin ilman laseja, kun et ole nähnyt kauas, olet nähnyt hyvin lähelle ilman minkäänlaista tarkennustyötä. Nyt kun kaukonäkösi on korjattu miinuslaseilla, joudut tekemään normaalia tarkennustyötä lähelle. Kyseessä ei siis ole mikään vaarallinen asia ja esimerkiksi sokeutumista ei tarvitse pelätä tämän takia.

Uskoisin että tilanne helpottaa varsin nopeasti. Jos näin ei kuitenkaan käy, kannattaa sinun olla yhteydessä liikkeeseen, josta hankit lasit.

Koulutyöskentelyssä sinun kannattaa käyttää laseja koko ajan, jotta näet taululle tarkasti.

Ensimmäisiksi laseiksi lasien voimakkuudet ovat varsin isot. Käytännössä näet ilman laseja terävästi vain noin 30 sentin etäisyydelle asti.

Pitkäaikaista lähityöskentelyä, kuten iPadin katselua tai lukemista, voit tehdä myös ilman laseja.

Monesti likinäköisille suositellaan pitkäaikaisen lähityöskentelyn tekemistä ilman laseja tai miedommilla miinuslaseilla. Toki tässä asiassa on sellainen poikkeus, että joskus esimerkiksi piilokarsastuksen vuoksi optikko voi suositella lähityöskentelyä miinuslasien kanssa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Aansku says

  Hei!
  Kiitos vastauksesta! Kun nyt minulla on nämä uudet lasit,täytyykö minun käyttää niitä esimerkiksi 2 viikkoa koko ajan päässä jotta totun niihin, sekä katsominen lähelle ei ole sumeaa. Vai voinko käyttää niitä vain koulussa,mutta muuten en,niin totunko silloin niihin?

  Myös häviääkö tämä “sumeasti lähellä katsominen” myöhemmin kokonaan? Miloin vai onko se sitten vain niin että silmät ova tottuneet siihen ” sumeasti lähelle” mutta en periaatteessa huomaas sitä enää kun olen käyttänyt niitä.

  Kiitos!

  • Hei Aansku!

   Voimakkuuksillasi sinun kannattaisi käyttää mielestäni laseja jatkuvasti kaukokatselussa. Näet laseilla varmasti huomattavasti paremmin kauas kuin ilman laseja. Ilman laseja ollessasi varmasti siristelet ja yrität saada tällä tavalla kuvan tarkaksi. Tämäkin väsyttää silmiä ja voi saada aikaan silmä- ja päänsärkyä.

   Laseihin tottumiseen ei ole valitettavasti mitään yleispätevää ohjetta. Toisilla toimii parhaiten silmälasien jatkuva käyttäminen ja toisilla hitaasti totutteleminen.

   Ilman laseja olet tehnyt tarkennustyötä kaukokatselussa ja nyt sinun pitää opetella tekemään tarkennustyötä lähelle.

   Toki jos esimerkiksi suunnilleen parin viikon lasien käytön jälkeen näkeminen tuntuu edelleen hankalalta, kannattaa olla yhteydessä optikkoosi.

   Todennäköisesti tuo sumeasti lähelle näkeminen, kun katsetta joudutaan tarkentaminen nopeasti kauas ja lähelle, häviää ajan myötä. Joskus tämä voi johtua silmän mukautumiskyvyn hitaudesta tai heikkoudesta, mutta asian olisi pitänyt tulla esille näöntarkastuksessa.